Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράδοσης: Πώς από «ιερή» η Συνθήκη της Λωζάνης έγινε «παρωχημένη»

Η επικίνδυνη «μεταμόρφωση» του Άγγελου Συρίγου από το 2020 μέχρι το 2024 – Το «δώρο» στην Τουρκία και οι αντιδράσεις

Ο Άγγελος Συρίγος είναι πλέον κυβερνητικός βουλευτής και όχι απλός καθηγητής και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς δικαίου. Που σημαίνει ότι εκτιμήσεις, σχόλια και αναλύσεις, θα πρέπει να είναι τρεις φορές πιο προσεγμένες και φιλτραρισμένες.

Η «βόμβα» που εκτόξευσε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης χαρακτηρίζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης «παρωχημένη», ήταν μεγατόνων και σίγουρα δεν ήταν καθόλου προσεγμένη. Είπε μεταξύ άλλων ο κ.Συρίγος:

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση … Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ένα τεράστιο πράγμα που περιλαμβάνει μια βασική συμφωνία και έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών, στο σήμερα δεν έχει καμία αξία. Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα. Της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατιωτικποίησης, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων. Και επίσης, υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για το θέμα της παρουσίας των δύο μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη…»

Είναι μια βόμβα ικανή να ανοίξει όχι μία, αλλά περισσότερες Κερκόπορτες, από όπου θα περάσουν σαν κύριοι οι γενίτσαροι της νέας εποχής…

Rewind

Αν κάνουμε ωστόσο ένα μικρό rewind και φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2020, θα διαπιστώσουμε ότι ο κ.Συρίγος ύψωνε «τείχη προστασίας» της Συνθήκης της Λωζάνης, δεν τα γκρέμιζε.Έλεγε τότε, πάλι στον ΣΚΑΪ:

«Η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτά είναι απλώς αδιανόητα πράγματα στη σημερινή εποχή. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν από 97 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα νόημα να συζητάμε ένα κείμενο 97 ετών σήμερα. Ειδικά δε αυτές οι συνθήκες οι οποίες καθορίζουν σύνορα, καθορίζουν όρια, θεωρούνται στο διεθνές δίκαιο ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν. Γιατί είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων… Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για τέτοια θέματα, δείχνει και το τέλος της διαδρομής. Δεν μπορείς να συζητάς για τέτοια θέματα…»

⬅️ Συρίγος Δεκ 2020: "Οι συνθήκες που καθορίζουν όρια είναι ιερές, δεν τις αγγίζεις, δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν"
➡️ Συρίγος Ιαν 2024: "Η συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη"
Ότι θα κάνουν τόσο καλή δουλειά οι εν Ελλάδι γιουσουφίτσες του, ούτε ο Ερντογάν δεν το φανταζόταν. pic.twitter.com/iSPPlMizDo
— Lambros 🇬🇷 (@_LambrosG) January 2, 2024

Τι μεσολάβησε αυτά τα τρία χρόνια λοιπόν και από «ιερή», η Συνθήκη της Λωζάνης έγινε «παρωχημένη»;

Γιατί όλο και περισσότερο, η παράδοση του ονόματος του Αιγαίου (Turkaegean), ο… περιορισμός της Ελλάδας στα 6 ναυτικά μίλια, οι «υποχωρήσεις» που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι τεμενάδες στον Ερντογάν, οι… όρκοι αιώνιας φιλίας υπό καθεστώς casus belli, η φρενήρης μυστική διπλωματία (κι άλλα πολλά), μοιάζουν με το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράδοσης (στην Τουρκία);

Οι πολιτικές αντιδράσεις και η απάντηση Συρίγου

Οι αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν από τον πολιτικό κόσμο μετά τις δηλώσεις Συρίγου, οι συνειρμοί που έγιναν και οι απορίες που δημιουργήθηκαν, ήταν όλα εύλογα.

Τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, όσο και βουλευτές από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο Βασίλης Βιλιάρδος και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, έκαναν λόγο για «δώρο» στην Τουρκία!

Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»!

Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) January 2, 2024

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία». Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους. Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Άκουσαν καλά τα αφτιά μου σήμερα στο ΣΚΑΙ να λέει ο κος Συρίγος ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση? Δηλ εμέσως πλην σαφώς ο κος Συρίγος μας λέει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί κ να γίνει πιο update…Πόσο επικίνδυνο είναι να λέγεται αυτό…

— Μιχάλης Χριστοδουλίδης🇬🇷 (@Christo34335862) January 2, 2024

«Άκουσαν καλά τα αφτιά μου σήμερα στο ΣΚΑΙ να λέει ο κος Συρίγος ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση? Δηλ εμέσως πλην σαφώς ο κος Συρίγος μας λέει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί κ να γίνει πιο update…Πόσο επικίνδυνο είναι να λέγεται αυτό δημόσια από την δική μας την πλευρά κ πόσο εύκολο είναι να δινουμε βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν για να την αμφισβητεί κ να ζητά την αναθεώρηση της? Αλήθεια μπορεί κάποιος να ξεστομίζει ότι μια διεθνής συνθήκη είναι παρωχημένη? Κ μάλιστα αυτό να λέγεται από π.υπουργό κ νυν ακαδημαϊκό;», αναρωτήθηκε ο κ.Χριστοδουλίδης.

Δεν μπορεί να λέει κανείς άλλα χθες και άλλα σήμερα – είναι λαϊκισμός. Έχει πάψει να έχει ομοιότητες η Τουρκία με τη ναζιστική Γερμανία; Η συνθήκη της Λωζάνης είναι κατά 97% πεθαμένη, όπως είπε τώρα ή αδιαπραγμάτευτη όπως είπε πριν 3 χρόνια; https://t.co/7uqrRLp0FO via @YouTube

— Βασίλης Βιλιάρδος (@ViliardosV) January 2, 2024

«Δεν μπορεί να λέει κανείς άλλα χθες και άλλα σήμερα – είναι λαϊκισμός. Έχει πάψει να έχει ομοιότητες η Τουρκία με τη ναζιστική Γερμανία; Η συνθήκη της Λωζάνης είναι κατά 97% πεθαμένη, όπως είπε τώρα ή αδιαπραγμάτευτη όπως είπε πριν 3 χρόνια;» ρώτησε με τη σειρά του ο κ.Βλιάρδος.

Ο ίδιος ο Άγγελος Συρίγος, προσπάθησε να τα μαζέψει, μιλώντας για «διαστρέβλωση» του λόγου του. Αλλά και πάλι…

Για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο η ακροδεξιά με τα διάφορα προσωπεία της (από ιστοσελίδες μέχρι τρολ) παρερμηνεύει και διαστρεβλώνει ενσυνειδήτως δηλώσεις μου προκειμένου να απαξιώσει την εκφορά του λόγου μου για εθνικά θέματα.

— Angelos Syrigos (@AngelosSyrigos) January 2, 2024

«Η συνθήκη της Λωζανης στο σύνολο σχεδών των διατάξεων της, είναι παρωχημένη.Ειναι ένα ιστορικο κείμενο.Σε καμία χώρα δεν ασχολείται κάποιος με ένα κείμενο που έχει γράφει 100 χρονια πριν.Οι διατάξεις είναι νεκρές».

Νέες δηλώσεις του Αγγελου Συριγου της ΝΔ σοκάρουν και προκαλουν pic.twitter.com/73UEN2852s
— Marka2‼️ (@Marka2free) January 2, 2024

Πηγή: newsbreak.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×