Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Η απορία της επόμενης ημέρας

ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Η απορία της επόμενης ημέρας απο την επίσκεψη Ερντογάν είναι γιατί ήρθε στην Ελλάδα ο τούρκος πρόεδρος.
Το αποτέλεσμα των συνομιλών δεν δικαιολογεί τόσον θόρυβο. Η ύφεση στην ελληνοτουρκική ένταση μπορούσε να δρομολογηθεί χωρίς αυτές τις τυμπανοκρουσίες. Τι εξυπηρέτησε η όλη παράσταση;
Στην ουσία η Τουρκία έχει ανάγκη αυτής της ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά για να εστιάσει την προσοχή της αλλού. Εκεί που έχει ανάγκη. Έχει απομειωθεί το αποτύπωμα επιρροής της σε μείζονες κρίσεις της περιοχής και θέλει να το ενισχύσει.
Τον τόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον δίνει η Άγκυρα. Και “παίζει” την Αθήνα όπως θέλει. Στην ουσία την χορεύει. Θέλει ένταση, την πετυχαίνει. Θέλει ηρεμία, στην Αθήνα κάνουν πανηγύρια.
Η Τουρκία φέρεται αυτοκρατορικά, η Ελλάδα δουλικά. Όλες οι κινήσεις και οι δηλώσεις του αθηναϊκού κατεστημένου-και η δημόσια συμπεριφορά του- εκεί κατατείνουν.
Εκείνο που συμφωνήθηκε, τελικά, μετά απο όλη αυτήν την φασαρία, είναι ήρεμα νερά όσο διάστημα το επιθυμεί η Τουρκία. Και στην Αθήνα έχασαν τα μυαλά τους απο χαρά.
Ο Ερντογάν έκανε την πρόταση της συνάντησης επειδή ήθελε να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη. Ο Μητσοτάκης του στέρησε αυτήν την χαρά και ο Ερντογάν συντόμευσε την επίσκεψη χωρίς την Εμινέ. Αυτή είναι όλη η ουσία για την οποία χύνεται μελάνι και καταναλώνεται φαιά ουσία. Όλο αυτό πρέπει να επενδυθεί με κάποια σπουδαιότητα και βλέπουμε μια ακομη επιθεώρηση στα ελληνοτουρκικά.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×