Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ

Σία Κοσιώνη: Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Παύλο Τσίμα και έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλησπέρα σας, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα, κα Κοσιώνη και κ. Τσίμα.

Σία Κοσιώνη: Λίγες εβδομάδες μετά την ανανέωση της θητείας σας και λίγες ώρες μετά από ένα πολύ κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdoğan.

Και θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας, βέβαια, από αυτή σας τη συνάντηση. Nα μας πείτε τι έγινε χθες εκεί; Φαίνεται ότι από το «Μητσοτάκης γιοκ» μέχρι τη χθεσινή μέρα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τι έχουν να περιμένουν από εδώ και στο εξής οι Έλληνες πολίτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χθεσινή συνάντηση, κα Κοσιώνη και κ. Τσίμα, ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από τέσσερα -ας μην κρυβόμαστε- δύσκολα χρόνια.

Πράγματι αυτό το οποίο και εσείς εντοπίσατε με τη δημοσιογραφική σας εμπειρία, δηλαδή το καλό κλίμα το οποίο υπήρχε στη συζήτησή μας, ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο των όσων συζητήσαμε.

Και επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά, το τονίζω, μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια στροφή της Τουρκίας.

Εμείς δεν θέλαμε, ούτε πιστεύαμε ότι ήταν κατ’ ανάγκη προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε ένα διαρκές καθεστώς έντασης. Όποτε χρειάστηκε, προφανώς, υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως έπρεπε να κάνουμε, αλλά όλοι φαντάζομαι ότι συμφωνούμε ότι είναι καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες, σαν φίλοι, γιατί όχι, από το να είμαστε «στα κόκκινα», όπως δυστυχώς ήμασταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι με υπαιτιότητα -το τονίζω- της Ελλάδος, αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Θέλω λοιπόν να ελπίζω -γιατί πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι- ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και θα μπορέσουμε πάνω σε αυτό το πρώτο καλό κλίμα να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεών μας, το οποίο θα έχει και απτά αποτελέσματα.

Παύλος Τσίμας: Τι θέλουμε εμείς από αυτό; Γιατί το να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ύφεσης που διαρκεί τώρα τέσσερις-πέντε μήνες, με μηδενικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, χωρίς εμπλοκές αεροπλάνων, χωρίς επεισόδια, από μόνο του είναι κάτι πάρα πολύ θετικό, όσο πιο πολύ διαρκέσει τόσο το καλύτερο. Επειδή όμως, όπως ξέρετε, αυτά κάνουν κύκλους, υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και περίοδοι έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο ο πυρήνας της διαφοράς παραμένει άλυτος.

Άρα ποιος είναι ο στόχος σας; Να εξασφαλίσετε διάρκεια στην ύφεση ή και να αγγίξουμε τον πυρήνα του προβλήματος, να δοκιμάσουμε να το λύσουμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο μεγάλος στόχος -δεν το έχω κρύψει ποτέ- είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς. Και αναφέρομαι στην διαφορά, διότι η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλα προβλήματα με την Τουρκία. Η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος είναι ένα πρόβλημα. Μπορεί να ταυτόχρονα να είναι και μια ευκαιρία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορούν κάλλιστα να διερευνηθούν, να τα διερευνήσουμε στα πλαίσια της θετικής ατζέντας την οποία αναπτύσσουμε.

Όμως ο σκοπός μου είναι, ναι, να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, κ. Τσίμα και κα Κοσιώνη, και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, ένα κλίμα δηλαδή το οποίο από τη μία θα μας επιτρέπει να μην έχουμε αχρείαστες εντάσεις, να μην έχουμε παραβιάσεις, παραβάσεις -μια κινητικότητα η οποία στο παρελθόν μας αναγκάζει πάντα να αντιδρούμε με τα γνωστά συνεπακόλουθα τα οποία όλοι γνωρίζουμε- και να μας επιτρέψει ταυτόχρονα να οικοδομήσουμε πάνω στην θετική ατζέντα, και αυτό από μόνο του, όπως είπατε, είναι ένα σημαντικό κεκτημένο.

Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη ατζέντα, τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Αλλά και αν δεν καταφέρουμε, τελικά, να συμφωνήσουμε στο μεγάλο επίδικο, στο μεγάλο ζητούμενο, και η διαφύλαξη και μόνο του καλού κλίματος είναι μία σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες.

Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι επειδή μπορεί να μην συμφωνήσουμε στο μείζον ότι πρέπει αυτόματα να γυρίσουμε σε μια περίοδο μεγάλης έντασης.

Σία Κοσιώνη: Το θέμα Χάγη μπήκε στη χθεσινή σας συζήτηση; Ακούστηκε η λέξη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να μην μπω σε μεγάλη λεπτομέρεια στο τι συζητήθηκε χθες. Αλλά θα έλεγα ότι αυτή η συζήτηση είναι ακόμα πρόωρη. Είναι πρόωρη διότι ακόμα διερευνούμε το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου βάσει του οποίου μπορούμε να κινηθούμε ώστε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα.

Οι διερευνητικές είναι μια επιλογή, υπάρχουν και άλλες επιλογές όμως. Από τη στιγμή που ο πολιτικός διάλογος γίνεται σε επίπεδο πολιτικών προϊσταμένων, του Υπουργού, ενδεχομένως της αρμόδιας Υφυπουργού, αυτό το οποίο θέλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και μια σχέση εμπιστοσύνης.

Αυτή δεν οικοδομείται από τη μία στιγμή στην άλλη, όπως καταλαβαίνετε. Και για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης πρέπει να δεχθούμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, διότι αν μονίμως είμαστε δέσμιοι του τι είχε γίνει πριν από κάποια χρόνια, εκ των πραγμάτων θα βλέπουμε πάντα τον άλλον με καχυποψία.

Τονίζω: δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά οφείλουμε -και οι δύο είμαστε στην αρχή μίας καινούριας κυβερνητικής θητείας, αναφέρομαι και σε εμένα και στον Πρόεδρο Erdoğan- να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Παύλος Τσίμας: Δύο γρήγορες ερωτήσεις. Πρώτον, τον εμπιστεύεστε αυτή τη φορά; Ήταν η πέμπτη συνάντησή σας και οι προηγούμενες δεν πήγαν καλά, δηλαδή δεν έφεραν αποτέλεσμα. Υπάρχουν, μάλιστα, πολύ χαρακτηριστικές, συναντηθήκατε στη Νέα Υόρκη και μετά στις Βρυξέλλες και δύο μήνες αργότερα είχαμε την κρίση στον Έβρο ή το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αυτή τη φορά εμπιστεύεστε το συνομιλητή σας, ότι αυτά που είπατε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα έρχεται ο ίδιος από μια μεγάλη εκλογική νίκη. Αυτό ενδεχομένως να τον απελευθερώνει από την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση, κάτι το οποίο -ας μην κοροϊδευόμαστε- γινόταν κατά κόρον στην Τουρκία.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εισέπραξα μία διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις. Μέχρι εκεί μπορώ να πάω. Από την άλλη τονίζω ότι αυτό πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια.

Επειδή όμως οικοδομούμε και σε επίπεδο πια -γιατί ένας από τους τρεις άξονες του διαλόγου που αναπτύσσουμε με την Τουρκία αφορά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας- τη δυνατότητα δηλαδή να μπορούμε να συζητούμε και να χτίζουμε, θα έλεγα, μία αμφίδρομη σχέση όπου ο ένας θα ανταποκρίνεται σε θετικές κινήσεις του άλλου. Αυτό ουσιαστικά είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και νομίζω ότι μέχρι στιγμής στον τομέα αυτό, για να είμαι δίκαιος, τους τελευταίους μήνες και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει μία καλή διαγωγή, με την έννοια ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει φαίνεται να μπορούμε να τα τηρούμε.

Παύλος Τσίμας: Τώρα, το δεύτερο ερώτημα είναι, μέχρι τώρα, από το 1975 και ύστερα, κάθε φορά που θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα δεν είχαμε συνομιλητή ή και αν τον είχαμε τον χάναμε πάρα πολύ γρήγορα. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκετε συνομιλητή, εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε;

Παρατήρησα ότι εκτός του ότι κάθε φορά που λέμε «Χάγη» υπάρχουν φωνές που λένε «α, εθνικές παραχωρήσεις, θα χάσουμε αν πάμε στη Χάγη». Παρατήρησα επίσης ότι όταν στη Βουλή αναφερθήκατε σε αυτό το θέμα και είπατε αυτή τη φράση, ότι αν η ιστορία μάς δώσει την ευκαιρία δεν θα της γυρίσουμε την πλάτη, ήταν ίσως η μοναδική στιγμή όπου ενώ η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα σάς χειροκροτούσε αδιάλειπτα, εκεί δεν χειροκρότησε κανείς, έμειναν λίγο παγωμένοι.

Σία Κοσιώνη: Και η αλήθεια είναι ότι θα έχετε μία ισχυρή δεξιά αντιπολίτευση τα επόμενα χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον πατριωτισμό της ευθύνης, τον πατριωτισμό των πράξεων σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορώνες. Τι είναι προς όφελος της Ελλάδας;

Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, όπως αγωνιζόμαστε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία; Η απάντηση είναι «ναι». Αυτή είναι η άποψή μου.

Σία Κοσιώνη: Αυτό πιθανά, πάντως, περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης.

Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε, θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα. Αλλά, ξέρετε, υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί ορισμένοι δημοσιογράφοι που έχουν χτίσει καριέρες, χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποία δεν θέλουν πια να αποστούν.

Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εγώ σε αυτό το γραφείο το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Ξέρω τι δύσκολες καταστάσεις διαχειριστήκαμε, ειδικά το καλοκαίρι του 2020, όταν φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας, σε όλα τα επίπεδα…

Σία Κοσιώνη: Όμως λέτε τι; Ότι κάποιοι επένδυσαν πολιτικά ή δημοσιογραφικά σε αυτήν την οξύτητα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους», μπορεί να αναρωτιούνται κάποιοι.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε πολύ μακριά ακόμα απ’ αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ έχω μία υποχρέωση, όπως το είπα στην Βουλή εξάλλου, με πολύ μεγάλη ευθύτητα, να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Σας είπα, μπορεί να μην υπάρχει και μπορεί να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε -τώρα τουλάχιστον- αυτή την μεγάλη μας διαφορά. Αλλά και αυτό να συμβεί, έχουμε περάσει από περιόδους πολύ καλών σχέσεων με την Τουρκία με ανοιχτό το ζήτημα της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ -έτσι δεν είναι;- για πολλά χρόνια. Αλλά θέλω να βάζω τον πήχη των φιλοδοξιών λίγο πιο ψηλά.

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ανάψουν το πράσινο φως στην αγορά F-16 από την Τουρκία. Εσείς ο ίδιος είχατε απευθυνθεί στο Κογκρέσο και είχατε πει μην το κάνετε, μην τις πουλήσετε. Μάλιστα, σε αυτή σας τη φράση αποδόθηκε από πολλούς και αυτός ο εκνευρισμός Erdoğan, που μας οδήγησε στην τελευταία περίοδο της οξύτητας.

Θέλω να σας ρωτήσω εάν από την πλευρά μας εμείς, ως Ελλάδα, θα ζητήσουμε -στην περίπτωση που δοθεί η έγκριση από το Κογκρέσο- κάποιους αστερίσκους, κάποιους όρους, κάποιες προϋποθέσεις. Όπως επίσης θέλω να σας ρωτήσω αν θα βάλουμε τις δικές μας προϋποθέσεις και όρους στην ενταξιακή διαπραγμάτευση που φαίνεται ότι θα ξανανοίξει μετά τη σχετική δέσμευση που δόθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, να αποσαφηνίσω ότι στην ομιλία μου στο Κογκρέσο αναφέρθηκα στην ανάγκη οι πωλήσεις εξοπλισμών να λάβουν υπόψη τους την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο αποτελεί πια -το τονίζω, δεν ήταν πάντα- μια πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και ειδικά του αμερικανικού Κογκρέσου.

Και πρέπει να σας πω ότι σίγουρα αυτή είναι μια συζήτηση στην οποία εμείς εμπλεκόμαστε δια της πλαγίας οδού -θα έρθω στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και πιστεύω ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οποιαδήποτε πώληση εξοπλισμού προς την Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εις βάρος κάποιας άλλης χώρας συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, πόσω μάλλον μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι αυτή ισχύει.

Τώρα, τι θα αποτυπωθεί τελικά στις διαπραγματεύσεις Κογκρέσου και κυβέρνησης και Τουρκίας δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, αλλά δεν βλέπω λόγο γιατί αυτή η στάση θα αλλάξει. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι και το κύριο μέλημα και των Ηνωμένων Πολιτειών: να υπάρχει ασφάλεια και ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην χρησιμοποιούνται αμερικανικοί εξοπλισμοί εις βάρος ενός συμμάχου που έχει αποδείξει, εν πάση περιπτώσει, ότι συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ καλά.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι διμερείς συζητήσεις Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών -γιατί αυτή είναι μια συζήτηση που, όπως σας είπα αφορά την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με δύο «καπέλα» οι Ηνωμένες Πολιτείες: Κυβέρνηση και Κογκρέσο. Εμείς κάνουμε τις δικές μας συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας υπογράψει μία πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία με πενταετή διάρκεια και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις ως προς την στήριξη την οποία παρέχουν -αυτοτελώς και ανεξαρτήτως από το τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία- οι Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα.

Δεν αναφέρομαι στην έγκριση για τα F-35, η οποία από μόνη της είναι πολύ σημαντική, αλλά και σε δυνατότητα να προμηθευτούμε πλεονάζον υλικό, σημαντικό πλεονάζον υλικό, το οποίο θα μας διατεθεί δωρεάν. Είναι κάτι το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν κι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν σε μεγαλύτερη έκταση για έναν πολύ καλό σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα.

Καταλήγοντας, πρέπει να δει κανείς και τη μεγάλη εικόνα του τι συμβαίνει σήμερα στον αέρα και πού ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια. Πριν από τέσσερα χρόνια η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F-35, για τα οποία δεν είχε μπει τότε καμία πρόβλεψη για το τι θα κάνουν και το πού μπορούν να πετάνε.

Τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα προχωράει στην αναβάθμιση των F-16 με γρήγορο ρυθμό, έχει προμηθευτεί ήδη 24 Rafale -θα φτάσουν οσονούπω τα τελευταία- με υπερσύγχρονα βλήματα τα οποία έχουν δυνατότητα προσβολής από πολύ μεγάλη απόσταση. Θα παραλάβει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα πρώτα F-35 το 2028.

Τρέχει επίσης και ένα ναυπηγικό πρόγραμμα στις φρεγάτες της, το οποίο πηγαίνει και πιο γρήγορα από αυτό το οποίο περιμέναμε, με την πρώτη φρεγάτα Belharra, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να καθελκύεται τον Σεπτέμβριο.

Άρα, η δική μας υποχρέωση ήταν πάντα η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία -και απέναντι σε οποιονδήποτε, αλλά η Τουρκία ήταν πάντα ο μεγάλος μας πονοκέφαλος- να έχει μια πολύ ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, εμείς είμαστε αμυντική δύναμη. Πιστεύω ότι αυτό με γρήγορους ρυθμούς έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε.

Παύλος Τσίμας: Μένει η Ευρώπη, γιατί αν στα αλήθεια ξεκλειδώσουν οι συζητήσεις που έχουν παγώσει σχεδόν δέκα χρόνια για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, θεωρητικά αυτό θα ήταν μια ευκαιρία για την Ελλάδα και από αυτό το παράθυρο να θέσει όρους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απλά εκεί καθόμαστε στο τραπέζι. Και θέλω να σας θυμίσω ότι έχουμε διαπραγματευτεί και σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προσφέρουν ουσιαστικά στην Τουρκία δύο δρόμους.

Την ενθαρρύνουμε να διανύσει τον δρόμο στον οποίο φαίνεται να θέλει να πορευτεί, δηλαδή έναν δρόμο προσέγγισης με την Ευρώπη. Αλλά και υποδείξαμε ξεκάθαρα τι θα συμβεί σε περίπτωση που θα βαδίσει στον άλλο δρόμο.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η συζήτηση για μια επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη να έχει περιεχόμενο. Όμως εκεί είμαστε στο τραπέζι, άρα σε έναν βαθμό το πλαίσιο…

Σία Κοσιώνη: Μπορεί να επηρεάσετε τα πράγματα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο αυτό, δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και η Λευκωσία, είναι και η Κύπρος. Άρα εκεί η δυνατότητα, θα έλεγα η υποχρέωση της Τουρκίας -των Τουρκοκυπρίων θα έπρεπε να πω, αλλά και της Τουρκίας επειδή έχει ανάμειξη έντονη στα ζητήματα αυτά- να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι με αφετηρία τη λύση των δύο κρατών, γιατί αυτή είναι μια αφετηρία η οποία μας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε αδιέξοδο, είναι σίγουρα κάτι το οποίο θα πρέπει να το έχουμε στα υπόψη μας. Αφορά πρωτίστως την Κύπρο, αφορά όμως σε μεγάλο βαθμό και εμάς.

Σία Κοσιώνη: Κάτι τελευταίο, δεν ξέρω αν θέλεις και εσύ από την πλευρά σου για να κλείσουμε την ενότητα ελληνοτουρκικά. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν θέσατε και το θέμα Ροδόπη, ένα θέμα το οποίο..

Παύλος Τσίμας: Ναι, γιατί σε μια στιγμή έντασης είχατε αναγγείλει ότι θα του το πείτε. Του το είπατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Σία Κοσιώνη: Και;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χωρίς να μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες, επαναλαμβάνω, το ζήτημα αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Αφορά Έλληνες πολίτες. Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεσμεύτηκα και στις προγραμματικές μου θέσεις στη Βουλή ότι πρέπει να έχουν στην πράξη και όχι στα λόγια ίσες ευκαιρίες, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας με τους χριστιανούς συμπολίτες τους στην Ροδόπη και στην Ξάνθη. Έχουμε δουλειά να κάνουμε στον τομέα αυτό ακόμα, για να κάνουμε..

Σία Κοσιώνη: Ικανοποιηθήκατε από τα όσα σας απάντησε στο συγκεκριμένο θέμα ο Τούρκος Πρόεδρος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, νομίζω ότι η ερμηνεία της Λωζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Από την άλλη οι απόψεις του Τούρκου Προέδρου για τα ζητήματα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστές, τις έχει εκφράσει δημόσια. Αλλά τονίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την εσωτερική έννομη τάξη, αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Έλληνες, Ευρωπαίοι πολίτες.

Δική μας δουλειά, δικό μας μέλημα είναι να τους εξασφαλίσουμε ίσους όρους συμμετοχής στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή. Και αν δεν το έχουμε πετύχει στο βαθμό που θα θέλαμε, οφείλουμε να εργαστούμε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Παύλος Τσίμας: Έβλεπα τη συζήτηση στη Βουλή, των προγραμματικών δηλώσεων, από επαγγελματική διαστροφή τις παρακολουθώ όλες από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, αυτό δεν το έχουμε ξαναζήσει. Δηλαδή μία τέτοια σύνθεση κοινοβουλίου όπου υπάρχει ένα κυρίαρχο κόμμα και απέναντί του πολλά μικρά ή μικρότερα δεν το έχουμε ξαναδεί. Είναι σαν να μην έχετε ούτε αντίπαλο, ούτε όμως και συνομιλητή.

Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι ευλογία ή κατάρα. Ή και παγίδα γιατί βλέπω ότι σαν η απουσία αντιπάλου να «ξεκουρδίζει» την κυβέρνηση. Είχαμε έναν Υπουργό ο οποίος αποδοκιμάστηκε στην διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων και άλλον ένα ο οποίος αποδοκιμάστηκε τέσσερις μέρες μετά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να απαντήσω και στα δύο σκέλη του ερωτήματός σας. Πράγματι από αυτές τις εκλογές προέκυψε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. Ένα πολύ ισχυρό κόμμα το οποίο απέχει από το δεύτερο κόμμα 23 μονάδες και το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο κόμμα μαζί δεν αθροίζουν το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Σίγουρα αυτή είναι μία μεγάλη επιτυχία, πολιτική επιτυχία για τη νέα Νέα Δημοκρατία, έτσι όπως την οραματίζομαι και για την οποία εργάζομαι. Μία παράταξη η οποία διεύρυνε πολύ τους ορίζοντές της, κατάφερε και ενσωμάτωσε πολίτες αλλά και στελέχη που ενδεχομένως παραδοσιακά να μην την στήριζαν και που πιστεύω ότι εκφράζεται απόλυτα από αυτό το αφήγημα του πολυδύναμου, πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού για το οποίο μίλησα αναλυτικά στις προγραμματικές θέσεις.

Από εκεί και πέρα….

Σία Κοσιώνη: Λέξη την οποία κρατήσαμε και θα κρατάμε για τα επόμενα χρόνια, η λέξη «εκσυγχρονισμός». Τη σημειώσαμε, την υπογραμμίσαμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ, ξέρετε, δεν έβαλα χαμηλά τον πήχη των προγραμματικών. Ψηλά τον έβαλα, διότι αυτό μας ζητούν οι πολίτες. Μας έδωσαν μία πολύ ισχυρή εντολή και μας είπαν «πηγαίνετε και κάνετε τώρα όλα αυτά τα ωραία για τα οποία μας μιλήσατε».

Σία Κοσιώνη: Εγώ αναφέρομαι και στον πολιτικό χρωματισμό που έχει η λέξη «εκσυγχρονισμός».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο εκσυγχρονισμός, ξέρετε, εγώ τον έβαλα σε μία ιστορική του διάσταση. Ο εκσυγχρονισμός αποτέλεσε μεγάλο ζητούμενο πολλών περιόδων της ελληνικής ζωής.

Διαβάζω τώρα μία βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου και έχει πολύ ενδιαφέρον. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποίησε τη δύσκολη εποχή, από το 1917 μέχρι το 1920, όταν η χώρα αγωνιζόταν να ολοκληρώσει τις εθνικές της διεκδικήσεις, είναι ενδιαφέρον πώς ορισμένα ζητήματα έρχονται και επανέρχονται ως εκσυγχρονιστικά αιτήματα, βέβαια στο πλαίσιο των καιρών.

Άρα, για εμένα αυτή είναι μία συνολική πεποίθηση: ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα μεγάλο άλμα εκσυγχρονισμού.

Είναι όμως απειλή, κατάρα, ευτύχημα; Κοιτάξτε, σίγουρα η Βουλή δεν έχει βρει τον ρυθμό της ακόμα. Λογικό είναι. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα αρχηγό. Θα βρει κάποια στιγμή. Θα δούμε πώς μπορεί να τοποθετηθεί.

Το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, και αυτό δεν φαίνεται να είναι πολύ σαφές στο πώς θα πορευτεί. Φαίνεται ότι το μόνο του μέλημα είναι να είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό θα θέσει όμως..,

Παύλος Τσίμας: Αντιπολίτευση είναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά θα θέσει πολύ σημαντικά ζητήματα για μια σειρά από μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, διότι τελικά τα κόμματα κρίνονται από το πόσο στηρίζουν τις αποφάσεις εκείνες που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

Τι θα κάνει, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων; Κάτι το οποίο ψήφισε. Τώρα δηλαδή θα έρθει να μας πει ότι «δεν το ψηφίζω επειδή πρέπει να είμαι αντιπολίτευση»; Δεν νομίζω ότι είναι μία θέση η οποία αντέχει…

Σία Κοσιώνη: Να τα βάλουμε λίγο σε μία σειρά, γιατί εκκρεμεί και το ερώτημα για τους Υπουργούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω απόλυτα. Πρώτον, θα σας έλεγα ότι αν αναγνωρίσουμε ότι η αντιπολίτευση -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- είναι πιο αδύναμη, καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι ο μεγεθυντικός φακός πάνω στην κυβέρνηση από όλους και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έχουν να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο, θα είναι στραμμένος στην παραμικρή αδυναμία, στο παραμικρό φάουλ. Και καλώς, θα σας έλεγα.

Επέλεξα, έκανα πράξη ένα μεγάλο rotation. Με εξαίρεση μία Υπουργό όλοι οι Υπουργοί άλλαξαν χαρτοφυλάκια. Το οποίο σημαίνει ότι…

Σία Κοσιώνη: Το οποίο θα επαναληφθεί; Και πότε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλά, καθίστε, μόλις έχουμε καινούρια κυβέρνηση Ξέρετε, δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Υπουργός μπορεί να προέρχεται από άλλο Υπουργείο αλλά βρίσκει τα πατήματά του. Και, ναι, μπορεί να υπάρχουν και λάθη, κάποιες μικρές αρρυθμίες. Θα τα δούμε και θα τα διορθώσουμε, αλλά ας τα βάλουμε λίγο στην πραγματική διάσταση.

Παύλος Τσίμας: Έφιππη αστυνομία δεν θα έχουμε πάντως.

Σία Κοσιώνη: Πανεπιστημιακή αστυνομία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σκέφτηκα, για την έφιππη αστυνομία, ότι με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και στον Κόλπο. Δεν χρειαζόμαστε. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή έφιππη…

Σία Κοσιώνη: Μία ιδέα που σας την είχε πει ο κ. Μηταράκης και την είχατε απορρίψει ή μια ιδέα που ο κ. Μηταράκης δεν σας είχε πει και ανακοίνωσε από μόνος του;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, ήταν κάτι το οποίο υπήρχε -πρέπει να σας πω- εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου ως μία σκέψη. Έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι το οποίο δεν το χρειαζόμαστε.

Σία Κοσιώνη: Και με την πανεπιστημιακή αστυνομία; Γιατί ανακοίνωσε την κατάργηση της, απ’ ό,τι καταλάβαμε, ο κ. Υπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Ούτε αυτό είπε ο Υπουργός, διότι άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή, ήμουν μεν στο Βίλνιους αλλά άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτό το οποίο είπε.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, το επαναλαμβάνω.

Ας δούμε, όμως, το πλαίσιο του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ποιο είναι το ζήτημα το οποίο εμείς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πριν από τέσσερα χρόνια; Ότι υπήρχε ένα πρόβλημα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμιά μας.

Είναι η κατάσταση σήμερα πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια; Αναντίρρητα ναι. Αν ήταν χειρότερη οι πρώτοι που θα το γνωρίζατε θα ήσασταν εσείς και θα κάνατε επανειλημμένα ρεπορτάζ για το τι γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια.

Πώς το αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αυτό; Με πολλές τολμηρές κινήσεις, βάζοντας όχι την πανεπιστημιακή αστυνομία, την ίδια την αστυνομία, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις και τις βαριά οπλισμένες μονάδες της αστυνομίας, μέσα στα πανεπιστήμια, στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση σήμερα να είναι πολύ καλύτερη.

Παύλος Τσίμας: Άρα δεν χρειάζεται πανεπιστημιακή αστυνομία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω. Καθίσαμε λοιπόν με τους Πρυτάνεις και είπαμε: πολύ ωραία, τα πανεπιστήμια χρειάζονται ένα συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και το πώς ενδεχομένως μπαίνει κάποιος σε ένα πανεπιστήμιο εκεί που υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. Αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να έχουμε τουρνικέ, αν πρέπει να έχουμε κάρτες.

Και σε αυτό το σχέδιο επικουρικά λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, μαζί με τους Πρυτάνεις. Κάναμε κάποια πρώτα βήματα, προσλάβαμε ανθρώπους, έχουν μία παρουσία γύρω από τα πανεπιστήμια. Συζητάμε και με τους Πρυτάνεις πόσο πιο έντονη πρέπει να είναι η παρουσία, αλλά εξ αρχής η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργούσε επικουρικά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ανάγκη αραιά και που -ευχόμαστε πολύ σπάνια- να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής, οπλισμένης αστυνομίας.

Σία Κοσιώνη: Μισό λεπτό, εγώ προσωπικά, κ. Πρόεδρε, έχω μπερδευτεί. Ο κ. Μηταράκης είπε ότι αυτοί οι αστυνομικοί οι οποίοι προσελήφθησαν με τη διαδικασία που ξέρουμε, πέρυσι, θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία. Θα υπηρετούν ως πανεπιστημιακή αστυνομία ή δεν θα υπηρετούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα υπηρετούν. Αυτοί οι άνθρωποι ήδη υπηρετούν, ήδη αν τους δείτε πού είναι, είναι σε Αστυνομικά Τμήματα πέριξ των πανεπιστημίων. Αν εννοούμε αυτό, λοιπόν, εκεί είναι ήδη οι οργανικές τους θέσεις.

Αν θα εξακολουθούν να λειτουργούν, να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια, η απάντηση που σας δίνω είναι «ναι». Σε ποια έκταση, σε ποια πανεπιστήμια, με ποιο τρόπο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στην πηγή του, αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμα το αξιολογούμε.

Η αλήθεια είναι ότι -δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου- ότι μας δυσκόλεψε λίγο στην υλοποίηση αυτός ο θεσμός. Όμως αυτό από το οποίο δεν κάνουμε πίσω είναι από την ανάγκη να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια.

Και τονίζω, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη. Και είναι ενδιαφέρον ότι μας ασκείται μία κριτική για την πανεπιστημιακή αστυνομία και δεν μας αναγνωρίζεται το γεγονός ότι όπου χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία με όλο της τον εξοπλισμό, όποτε χρειάστηκε το κάναμε…

Σία Κοσιώνη: Η αστυνομία, όχι η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αστυνομία.

Σία Κοσιώνη: Γιατί όπου χρειάστηκε παρέμβαση αυτή που δεν παρενέβη σίγουρα ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία, η αστυνομία ήταν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει εκ των πραγμάτων κάποιους περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει. Γι’ αυτό και τονίζω ότι πάντα ήταν επικουρική.

Να δώσω ένα παράδειγμα πώς θα φανταζόμουν ότι μπορεί, δηλαδή κάτι το οποίο μπορεί να κάνει η πανεπιστημιακή αστυνομία: αργά το βράδυ είσαι στην πανεπιστημιούπολη, θέλεις να φύγεις από τη βιβλιοθήκη και θέλεις κάποιον άνθρωπο να σε συνοδεύσει μέχρι την έξοδο του πανεπιστημίου. Έτσι δουλεύει, ξέρετε, και στο εξωτερικό πολύ συχνά ο θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι συμπληρωματικός. Είναι αυτός ο οποίος θα ειδοποιήσει την αστυνομία, «εδώ έχω πρόβλημα», «εδώ έχω μια βαριά παραβατικότητα», «εδώ γίνεται εμπόριο ναρκωτικών», «εδώ μπορεί να υπάρχει κάτι πιο σοβαρό». Έτσι λειτουργεί.

Άρα κρατήστε λοιπόν αυτό το οποίο σας λέω ως την επίσημη θέση της κυβέρνησης και ας φτάσουμε, ας ευχηθούμε σύντομα να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα υπάρχει λόγος να γίνεται τόσο αυτή η συζήτηση, γιατί πράγματι θα έχουμε…

Σία Κοσιώνη: Τώρα μας είναι ξεκάθαρο πάντως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω να σας είναι ξεκάθαρο τώρα.

Σία Κοσιώνη: Άρα στις πόσες ευκαιρίες ένας Υπουργός «καίγεται», κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, έχω εμπιστοσύνη στους Υπουργούς μου. Μιας και με ρωτάτε, ο Νότης Μηταράκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά στο Υπουργείο το οποίο διαχειρίστηκε πριν και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει εξαιρετική δουλειά τώρα.

Τώρα, όπως είπα, τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο για λίγο ακόμα, αλλά είναι ένα ενδιαφέρον θέμα το οποίο θα έλεγα ότι προσφέρεται πιο πολύ για συζήτηση σε καλοκαιρινή παραλία. Δεν είναι τόσο ουσιαστικό.

Παύλος Τσίμας: Μόνο μια ερώτηση για την κυβέρνηση πριν την αφήσουμε, πέρα από το rotation και πέρα από τις επιδόσεις των Υπουργών Είναι καινούργια κυβέρνηση, άρα κάθε Υπουργός τώρα θα αρχίσει να φτιάχνει τις λίστες των υποδιορισμών.

Δηλαδή οι Γραμματείς στα Υπουργεία, οι Διοικητές στους οργανισμούς, οι Διοικητές στα νοσοκομεία. Θα γίνει πάλι με τον ίδιο τρόπο; Δηλαδή αποτυγχόντες πολιτευτές, άνθρωποι οι οποίοι προσέφεραν στον εκλογικό αγώνα, θα ανταμειφθούν με μια θέση ως διοικητής νοσοκομείου ή (…) δημόσιου τομέα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι επίκαιρη ερώτηση γιατί σήμερα το πρωί ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης και συζητούσαμε, ανάμεσα στα άλλα, και αυτό.

Κατ’ αρχάς να σας πω για τους Γενικούς Γραμματείς. Οι Γενικοί Γραμματείς διορίζονται από τον Πρωθυπουργό και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τους ανθρώπους που επιστρατεύσαμε την προηγούμενη τετραετία για να υπηρετήσουν ως Γενικοί Γραμματείς. Κατά τεκμήριο πιστεύω ότι ήταν επιτυχημένες επιλογές. Κάποιοι μάλιστα αναβαθμίστηκαν κιόλας και έγιναν και Yφυπουργοί. Αυτό έχει μια αξία, ξέρετε, διότι ήταν στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Οι Γενικοί Γραμματείς οι οποίοι έγιναν Υφυπουργοί ήταν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτό δίνει και μια συνέχεια στο κράτος. Νομίζω ότι στέλνει και ένα μήνυμα και στους δημοσίους υπαλλήλους, ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν.

Εκεί λοιπόν γίνεται μια αυστηρή πολιτική αλλά είναι πολιτικός διορισμός. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε ήδη ψηφίσει έναν νόμο -δεν το ξέρουν πολλοί- ο οποίος εφαρμόζεται με αργούς ρυθμούς όμως, για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται όλες οι διοικήσεις στην ευρύτερη κρατική μηχανή, είναι γύρω στις 500 και πλέον. Με σημαντικότερο ίσως τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τις διοικήσεις στα νοσοκομεία μας.

Εκεί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Δεν θα βρείτε πολλούς αποτυχημένους πολιτευτές στους προηγούμενους διορισμούς μας, δεν είναι αυτός ο σκοπός. Όχι ψάξτε…

Παύλος Τσίμας: Είχαμε δει…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά ήταν ελάχιστοι.

Θέλουμε μία διαδικασία η οποία να μπορεί να βάζει αντικειμενικά κριτήρια. Να περνά μέσα από κάποιου είδους κρίση, ενδεχομένως κάποιο ψυχομετρικό τεστ, όπως χρησιμοποιούνται κατά κόρον παντού, όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα σε άλλες χώρες. Και από εκεί και πέρα από μια συνέντευξη, ώστε να μπορεί να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Ξέρετε εμείς, το στοίχημά μου εμένα είναι να γίνει η δουλειά. Νομίζω ότι είμαι -θα μου το αναγνωρίσετε- αρκετά πολιτικά ισχυρός να μην αισθάνομαι την ανάγκη αυτή τη στιγμή να εξυπηρετήσω κάποιον άνθρωπο, αν αυτό αποβεί εις βάρος του αποτελέσματος.

Δηλαδή πιστεύετε πραγματικά ότι εγώ ή ο Υπουργός ή η Αναπληρώτρια Υπουργός θέλει να διορίσει σήμερα σε ένα κομβικό νοσοκομείο έναν άνθρωπο ο οποίος θα είναι εμφανώς ακατάλληλος; Μα δεν θα δημιουργήσει αυτό πολύ περισσότερα προβλήματα από το πιθανό όφελος του να βολέψω…;

Σία Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε….

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς δεν πήραμε 41% επειδή βολέψαμε ανθρώπους, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Πήραμε 41% επειδή οι πολίτες πίστεψαν στο σχέδιό μας και μας επιβράβευσαν γι’ αυτά τα οποία κάνουμε.

Σία Κοσιώνη: Να έρθουμε λίγο, λοιπόν, περιφερειακά σε αυτό και να οργανώσουμε λίγο τη συζήτηση για να προλάβουμε να βάλουμε όλα τα θέματα, να τα τρέξουμε λίγο παραπάνω.

Θέλω να επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο Παύλος. Να ρωτήσω πρώτα απ’ όλα πώς βλέπετε την παραίτηση του κ. Τσίπρα, πώς την είδατε. Και αν έχετε μία προτίμηση σε αντίπαλο.

Η κα Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. Ο κ. Παππάς ακούμε ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του., ο κ. Πολάκης επίσης, ο κ. Τσακαλώτος. Έχετε προτίμηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, θεωρώ ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα, όπως είπα, ήταν αναμενόμενη. Δεν νομίζω ότι είχε πολλές άλλες επιλογές και νομίζω ότι από αυτή την πλευρά προσφέρει στο κόμμα του μία ευκαιρία για μία ανασυγκρότηση. Αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την πετύχει, αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

Από εκεί και πέρα, προφανώς εγώ προσωπικά δεν έχω καμία προτίμηση. Η προτίμησή μου δεν είναι σε πρόσωπα. Η προτίμησή μου είναι, θα έλεγα, στην άρθρωση ενός πιο τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου και σε θέματα που έχουν να κάνουν γενικά με την πολιτική ευπρέπεια, με τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο ανταλλάσσουμε επιχειρήματα και κάνουμε την πολιτική αντιπαράθεση.

Σία Κοσιώνη: Άρα δεν θα θέλατε τον κ. Πολάκη, για παράδειγμα, απέναντί σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να σας πω ότι τα πρώτα δείγματα γραφής σε αυτό στη Βουλή ήταν θα έλεγα θετικά. Δεν υπήρχε ένα…

Παύλος Τσίμας: Κάποιος είπε ότι ήταν «ξενέρωτη».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν πειράζει. Ίσως, ξέρετε, μερικές φορές η κανονικότητα είναι ευκαιρία για τη χώρα. Για κάποιους άλλους μπορεί να μην είναι ποτέ ευκαιρία. Αλλά μερικές φορές το να είναι τα πράγματα και λίγο «βαρετά» είναι μάλλον ένδειξη προόδου και όχι οπισθοδρόμησης.

Σία Κοσιώνη: Νομίζω σε αυτό θα συμφωνήσουμε και εμείς, Παύλο, που έχουμε περάσει από τη δική μας πλευρά πολύ μεγάλες περιπέτειες τα τελευταία 15 χρόνια.

Αναφέρατε τη λέξη «κανονικότητα», κ. Πρόεδρε, και είπατε επίσης ότι δεν έχετε προτίμηση σε πρόσωπο. Έχετε προτίμηση σε κόμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση; Ο κ. Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι το να περάσει στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτεί την αποκατάσταση της κανονικότητας. Πιστεύετε ότι θα ήταν προς όφελος της δημοκρατίας κάτι τέτοιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Κοσιώνη, μόλις είχαμε εκλογές. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές για τέσσερα χρόνια. Θα έχουμε ευρωεκλογές, αλλά οι ευρωεκλογές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Σίγουρα, πρέπει να πω, ο στόχος τον οποίο έθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη δεν επιτεύχθηκε. Δηλαδή ξεκάθαρα υπήρχε μία αίσθηση ότι υπήρχε ένα μομέντουμ και θα μπορούσε να πλησιάσει πολύ ή και να ξεπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε ιδιαίτερα.

Άρα νομίζω ότι το παιχνίδι αυτό είναι ακόμα ανοιχτό. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Ο κίνδυνος νομίζω είναι μπρος τον ανταγωνισμό του ποιος θα κάνει πιο ισχυρή αντιπολίτευση να χάσουμε τη δυνατότητα να πετυχαίνουμε κάποιες συναινέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χώρα.

Δηλαδή, θα σας δώσω ένα παράδειγμα: την ψήφο των αποδήμων. Δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ δεν την ψηφίσει, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ο μόνος λόγος να το κάνει είναι γιατί θα πει «μα εγώ είμαι αντιπολίτευση, άρα πρέπει να καταψηφίζω». Μα, έτσι θα πάμε μπροστά; Δηλαδή να αλλάξει τη θέση του σε σχέση με αυτό το οποίο είχε πει πριν από ένα…

Άρα, ο κίνδυνος εδώ είναι να υπάρχει ένας διαγκωνισμός αντιπολιτευτικού λόγου και να χάνουμε τη δυνατότητα για κάποιες συναινέσεις που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες. Γιατί εδώ, για την άρση των περιορισμών, χρειαζόμαστε 200 ψήφους.

Παύλος Τσίμας: Θεωρητικά ποιος θα μπορούσε να το κάνει; Αν υποθέσουμε ότι ένα από τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης ενισχύεται και είναι πια η κανονική σας αντιπολίτευση. Ποιον θα προτιμούσατε; Τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ξέρουμε με όποιον νέο ή νέα ηγέτη ή το ΠΑΣΟΚ;

Σία Κοσιώνη: Και με όσα του έχει καταλογίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για εμένα, σας διαβεβαιώ ότι αυτή τη στιγμή το μέλημά μου είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού μας έργου. Να τρέξουμε γρήγορα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί.

Πρέπει να σας πω ότι, εσείς εστιάζετε -και λογικά και σωστά κάνετε- στις όποιες αρρυθμίες, αλλά εγώ βλέπω μεγάλη δυναμική ως προς τα ζητήματα τα οποία βάζουμε στο τραπέζι και ως προς την ταχύτητα με την οποία θέλουμε να κινηθούμε για να αντιμετωπίσουμε και άμεσα προβλήματα, αλλά και να κάνουμε τις μεγάλες δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Είμαι ο τελευταίος ο οποίος μπορεί και πρέπει να εκφράσει άποψη για το τι θα γίνει στην αντιπολίτευση, νομίζω ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί -και οι επιλογές οι οποίες θα γίνουν και από τα δύο κόμματα.

Εμείς έχουμε περάσει από αυτή τη διαδικασία. Εγώ προσωπικά εκλέχθηκα μέσα από μία διαδικασία ανοιχτής εκλογικής από τη βάση, τότε κόντρα -όπως θυμάστε καλά- στα προγνωστικά. Αυτές οι διαδικασίες ή κάνουν τα κόμματα πιο ισχυρά ή τα κάνουν ακόμα πιο αδύναμα. Κατά κανόνα τα πράγματα δεν μένουν στην ίδια κατάσταση.

Σία Κοσιώνη: Θέλω τώρα λίγο στο θέμα του Ηλία Κασιδιάρη να πάμε.

Παύλος Τσίμας: Ναι, αυτό επείγει, διότι έγινε μια ολόκληρη συζήτηση και λίγο τραυματική συζήτηση για το πώς θα απαγορευτεί σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί κι έχουν καταδικαστεί -έστω και πρωτόδικα- για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής…

Σία Κοσιώνη: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το βράδυ των εκλογών βγήκε στον ΣΚΑΪ, κ. Πρόεδρε, και μίλησε για θεσμική αποτυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν συμφωνώ με αυτήν την εκτίμηση. Πιστεύω ότι φτάσαμε στα όρια του τι το Σύνταγμα μας επέτρεπε να κάνουμε. Και σίγουρα ο Κασιδιάρης ο ίδιος δεν ήταν υποψήφιος.

Παύλος Τσίμας: Ναι, έρχονται όμως δημοτικές εκλογές, έρχονται ευρωεκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα εξετάσουμε τις επιλογές μας, είναι αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, πάντα κινούμενοι στα πλαίσια του Συντάγματος και λαμβάνοντας υπόψη την νομική πραγματικότητα…

Σία Κοσιώνη: Άρα, μπορεί να δούμε ένα νέο μπλόκο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: …τη νομική πραγματικότητα την οποία καλούμαστε αυτή τη στιγμή να διαχειριστούμε.

Σία Κοσιώνη: Το εξετάζετε λοιπόν. Την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5%, όπως έχει ακουστεί, στις ευρωεκλογές ή και στις εθνικές εκλογές τις επόμενες, το εξετάζετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι μία συζήτηση που με αφορά και δεν είναι κάτι το οποίο το βλέπω να συμβαίνει. Ξέρετε, δεν νομίζω ότι είναι κατ’ ανάγκη και αυτή η απάντηση. Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό. Έχει γίνει κι άλλες φορές, εξάλλου.

Άρα η λύση δεν είναι κατ’ ανάγκη να αυξάνουμε τα όρια. Έχουμε ένα όριο το οποίο είναι από τα κατώτερα, από τα χαμηλά σχετικά ευρωπαϊκά όρια. Αν είχαμε όριο 5%, όπως έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αλήθεια είναι ότι θα είχαμε τέσσερα κόμματα στη Βουλή και όχι οκτώ. Αλλά δεν θεωρώ κατ’ ανάγκη ότι είναι αυτή η απάντηση.

Υπήρχε ένας βαρύς νομικός λόγος να μην επιτρέψουμε σε κόμμα του οποίου ο πραγματικός ηγέτης ήταν κάποιος καταδικασμένος και ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή. Αυτό είναι άλλο από το να κάνουμε μία οριζόντια παρέμβαση που αφορά τα όρια των κομμάτων συνολικά.

Παύλος Τσίμας: Άρα κλείνει αυτή η συζήτηση.

Σία Κοσιώνη: Να έρθουμε και λίγο στα θέματα της καθημερινότητας, να προλάβουμε να πούμε δυο πράγματα.

Παύλος Τσίμας: Τα επίμαχα.

Σία Κοσιώνη: Έχουμε ξεχωρίσει με τον Παύλο δύο θέματα, γιατί προφανώς δεν θα έχουμε το χρόνο σε αυτή τη συνάντηση να σας τα θέσουμε όλα. Το ένα είναι η φοροδιαφυγή.

Παύλος Τσίμας: Υπάρχει μια φράση που είπε προεκλογικά ο κ. Στουρνάρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έδωσε δύο νούμερα τα οποία εμένα τουλάχιστον με χτύπησαν σαν πέτρα. Είπε ότι έχουμε ετήσια κατανάλωση 140 δισ. και δηλωμένα εισοδήματα 80 δισ.

Αν είναι έτσι, η φοροδιαφυγή δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό πρόβλημα να λύσουμε, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα πάνω στο οποίο στηρίζεται η ευημερία ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.

Σία Κοσιώνη: Και είναι μια τεράστια κοινωνική αδικία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με όλο τον σεβασμό στο Γιάννη Στουρνάρα, θεωρώ ότι αυτή η ανάλυση είναι λίγο απλοϊκή. Όμως η φοροδιαφυγή δεν είναι 60 δισ. στη χώρα μας, αλλά είναι δεκάδες δισεκατομμύρια.

Και είναι ένα πρόβλημα το οποίο, όπως είδατε, το προέταξα στις προγραμματικές μου δηλώσεις. Κατά συνέπεια, έχουμε τη δέσμευση να ασχοληθούμε πολύ πιο συστηματικά να το αντιμετωπίσουμε.

Παύλος Τσίμας: Σωστό, αλλά δεν θυμάμαι καμία κυβέρνηση η οποία να μην είχε στις προγραμματικές της δηλώσεις μια υπόσχεση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, νομίζω ότι πολλές φορές αναφερόταν ως αγγαρεία. Για εμένα δεν είναι αγγαρεία, εννοώ δεν είναι από αυτά τα οποία λέμε για να γεμίζουμε κάποιες λέξεις σε μια ομιλία. Για δύο λόγους.

Πρώτον, διότι θεωρώ ύψιστη κοινωνική αδικία να επιμερίζονται το βάρος της φορολόγησης κάποιοι, κατά κανόνα μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοί που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Και δεύτερον, διότι μας λείπουν τα λεφτά αυτά για να μπορέσουμε να έχουμε ακόμα πιο ισχυρά δημόσια οικονομικά και να κάνουμε τις μεγάλες επενδύσεις που θέλουμε να κάνουμε σε τομείς της πολιτικής που χρειάζονται παραπάνω, όπως η υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος.

Σία Κοσιώνη: Άρα τι παραπάνω; Θα σας δούμε να κηρύσσετε τον πόλεμο; Εμένα μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αναφερθήκατε, απευθυνθήκατε στους φοροφυγάδες, σε πρώτο πρόσωπο στη Βουλή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Τι έχουμε αυτή τη στιγμή: πρώτον, έχουμε τη βούληση. Αυτό θα φανεί, μπορεί να μου πείτε ότι δεν με πιστεύετε αλλά θα το δείξουμε, θα το δείξουμε αυτό στην πράξη. Έχουμε την τεχνογνωσία και έχουμε και περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας. Να δώσω ένα παράδειγμα: ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο Covid ανάμεσα στην τραγωδία την οποία προκάλεσε άφησε και ορισμένα καλά. Και ένα από τα καλά ήταν η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως ποσοστό των συνολικών συναλλαγών. Κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή καταγράφεται πολύ πιο εύκολα.

Διασυνδέσεις μεταξύ ταμειακών μηχανών, συστημάτων POS, Υπουργείο Οικονομικών. Υλοποιούνται όλα αυτά τα project. Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχουμε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, ηλεκτρονικά τιμολόγια. Και, φυσικά, η χρήση των μεγάλων δεδομένων.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλά δεδομένα στη διάθεσή μας ως κράτος -μιλάω για ανοιχτά, για δημόσια δεδομένα- τα οποία μας επιτρέπουν να μπορούμε πολύ πιο στοχευμένα να βλέπουμε αν κάποιος ο οποίος δηλώνει 5.000 εισόδημα ζει μια ζωή με δαπάνες, συγκεκριμένες, οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό το εισόδημα ή με τις καταθέσεις τις οποίες μπορεί να δηλώνει.

Σία Κοσιώνη: Άρα, λέτε θα ρίξετε όλα τα όπλα στη μάχη και εμείς θα είμαστε εδώ και θα το παρακολουθούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα τα όπλα στη μάχη.

Σία Κοσιώνη: Αισχροκέρδεια, κ. Πρόεδρε. Είδαμε ότι εντοπίσατε αισχροκέρδεια στην ακτοπλοΐα και περιμένουμε και κάποια νέα τις επόμενες μέρες ή και ώρες από ό,τι καταλαβαίνω.

Με τα σούπερ μάρκετ τι γίνεται; Σας είχα ρωτήσει και στο debate για το θέμα της ακρίβειας. Επιμένει και αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα. Εκεί τι γίνεται με τους μηχανισμούς ελέγχου;

Και ξέρετε τι αναρωτιέμαι; Άκουσα ότι ανακοινώσατε το «Market Pass», και αυτό το είχατε προαναγγείλει στο προεκλογικό debate. Αναρωτιέμαι εάν κάποιος αισχροκερδεί και εσείς δίνετε ένα «Market Pass» στους πολίτες, δηλαδή χρήματα για να ανταποκριθούν στο ύψος των τιμών, αυτό δεν σηματοδοτεί ουσιαστικά χρηματοδότηση αυτού που αισχροκερδεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα. Ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν απότομα τα επιτόκια.

Κάποιες χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα, κάποιες χειρότερα. Εμείς είμαστε από τις χώρες που τα καταφέρνει καλύτερα στον πληθωρισμό. Όμως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος. Και υπάρχει πράγματι μία λογική υποψία ότι πια δεν είναι αποτέλεσμα αυξήσεων στους συντελεστές παραγωγής, οι οποίοι μειώνονται, ας πούμε το κόστος ενέργειας έχει μειωθεί, αλλά αποκτά χαρακτηριστικά τα οποία τελικά έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Αυτό το οποίο κάποιοι αποκάλεσαν «πληθωρισμό απληστίας»…

Παύλος Τσίμας: Η κα Lagarde το είπε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκεί το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει και μπορεί να παρέμβει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Πρώτον, με την ακτοπλοΐα. Έγινε μία συζήτηση με δική μου καθοδήγηση και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και από σήμερα, θα δούμε κάποιες πρώτες πολύ ενθαρρυντικές κινήσεις -δεν ξέρω αν θα είναι αρκετές- από τις εταιρείες, ώστε ένα κομμάτι αυτού του περιθωρίου κέρδους το οποίο αποκόμισαν από το γεγονός ότι το κόστος των καυσίμων έπεσε πολύ, να το επιστρέψουμε, ενδεχομένως πιο στοχευμένα, σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Αν δεν είχε…

Σία Κοσιώνη: Άρα θα το δούμε και στο σούπερ μάρκετ αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και στα σούπερ μάρκετ. Από εκεί και πέρα, ζητήματα ελέγχου, ζητήματα διαφάνειας, ζητήματα προσφορών, ζητήματα εκπτώσεων. Ξέρετε, είναι ωραίο να λες ότι κάνω έκπτωση 50% σε ένα προϊόν το οποίο έκανε πριν από μία εβδομάδα 100 ευρώ, το πήγα στα 200 ευρώ και μετά έκανα έκπτωση 50% για να γυρίσει στα 100 ευρώ. Λοιπόν, νομίζω ότι έχουμε πια ένα καλύτερο και…

Παύλος Τσίμας: Έχουμε μηχανισμό ελέγχου…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, έχουμε πια έναν ενιαίο μηχανισμό ο οποίος κάνει ελέγχους. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχετε ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον τομέα αυτό.

Από εκεί και πέρα, επιμένω ότι στο ζήτημα των τροφίμων ένας τρόπος είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Γιατί δούλεψε το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και αντιγράφεται αυτή τη στιγμή και το «Καλάθι» και το «Market Pass», με έναν χρόνο καθυστέρηση, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί ακριβώς έδωσε μεγαλύτερη διαφάνεια και προήγαγε τον ανταγωνισμό. Όταν λες ότι αυτό το προϊόν κάνει τόσο και την επόμενη εβδομάδα θα κάνει τόσο…

Σία Κοσιώνη: Το θέμα είναι, βέβαια, να μην μείνουμε στις εκπτώσεις και τις προσφορές και να δούμε συγκράτηση τιμών και πτώση των τιμών, μόνιμη.

Παύλος Τσίμας: Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι αποδέχεστε τη λογική -γιατί το είδα και μετρημένο σε κάποιες εκτιμήσεις- ότι είναι μεγαλύτερη η συμβολή στον πληθωρισμό, ιδίως στον τομέα των τροφίμων, του παράγοντα «κέρδη» παρά του παράγοντα «κόστος παραγωγής».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην αρχή δεν ήταν έτσι. Αλλά πολλές φορές, ξέρετε, αυξάνονται οι τιμές επειδή κάποιος συντελεστής παραγωγής αυξάνεται. Μετά πέφτει και λέμε να μείνουμε εκεί.

Τελικά, σίγουρα εκεί που έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό με διαφάνεια των τιμών, αυτό σε κάποια στιγμή θα διορθωθεί. Νομίζω ότι κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι «δεν βαριέσαι θα πάμε να κερδίσουμε ένα, δύο, τρεις μήνες ακόμα ό,τι μπορούμε». Όχι, να ξέρουν ότι, πια, ας πούμε και για την ακτοπλοΐα μπορεί να πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο όπως είναι το παρατηρητήριο των τιμών, να έχουμε το παρατηρητήριο και για την ακτοπλοΐα. Ωστε να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι κάποιος προσέχει, εν πάση περιπτώσει, τις τιμές.

Πάντως, να ξεκαθαρίσουμε, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ήμουν στη Λετονία πριν πάω στο Βίλνιους, έχουν 20% πληθωρισμό. Δεν το λέω για δικαιολογία, αλλά λέω ότι σίγουρα είμαστε σε κάπως καλύτερη, σε αρκετά καλύτερη κατάσταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.

Ειδικά τέτοια φαινόμενα στα οποία να στοιχειοθετήσουμε εμείς, να στοιχειοθετήσουμε ότι εδώ ένας συντελεστής κόστους έχει μειωθεί σημαντικά άρα γιατί μου κρατάς τις τιμές εκεί που τις πήγες όταν το πετρέλαιο -ας πούμε- ήταν στα 1.400 τον τόνο; Νομίζω, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα πρέπει να το περιμένουμε. Δικαιούνται οι πολίτες να το περιμένουν από την κυβέρνηση.

Σία Κοσιώνη: Καθώς πρέπει να ολοκληρώσουμε, μια τελευταία ερώτηση από εμένα, κ. Πρόεδρε. Έχετε εξαγγείλει κάποιες μεγάλες αλλαγές. Ξεχωρίζω αυτές που έχετε υποσχεθεί στο πεδίο της υγείας, της παιδείας αλλά και της Δικαιοσύνης.

Το ποσοστό που σας έδωσαν οι πολίτες συνιστά και πολύ μεγάλη ευθύνη. Μεγάλη νίκη, μεγάλη ευθύνη. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να σας κρίνουν οι πολίτες στο τέλος αυτής της κυβερνητικής διαδρομής, εάν δεν καταφέρετε να ανταποκριθείτε σε αυτά που υποσχεθήκατε και αν έχετε περιθώριο για άλλες «συγγνώμες».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην διάρκεια της τετραετίας θα γίνουν και λάθη. Και αν γίνονται λάθη τα οποία απαιτούν μια συγγνώμη πρωθυπουργική, θα υπάρξει. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό.

Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μας κρίνουν για τη συνέπεια λόγων και έργων, όπως μας έκριναν και την προηγούμενη τετραετία. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που μας υπερψήφισαν ήταν διότι είδαν ότι τις βασικές μας δεσμεύσεις, παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να τις υλοποιήσουμε.

Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο, θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, αλλά θα κρινόμαστε και διαρκώς για την υλοποίησή του. Γιατί το σχέδιο αυτό δεν το καταθέτουμε σήμερα για να τελειώσει σε τέσσερα χρόνια. Έχει στόχους, κάποια πράγματα είναι κατεπείγοντα. Αν πρέπει, ας πούμε, να βγάλουμε μέχρι το τέλος του έτους διασώστες στο δρόμο με μηχανές -και το έχουμε θέσει ως στόχο-, αν δεν τους έχουμε στο διάστημα το οποίο έχουμε πει, οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να μας ασκήσουν κριτική.

Αλλά η διακυβέρνηση, ξέρετε, συνίσταται σε δύο πράγματα: στην υλοποίηση του προγράμματος και στη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών, τα οποία πάντα, σε έναν τόσο αβέβαιο κόσμο, θα προκύπτουν.

Αλλά επειδή έχετε δίκιο να λέτε ότι βάλαμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά κι εγώ ο ίδιος δεν θα συμβιβαζόμουν με μία δεύτερη τετραετία η οποία να ήταν απλά διαχειριστική, στην οποία θα καθόμαστε πάνω στις δάφνες μας -γιατί δεν μας έδωσαν αυτή την εντολή οι πολίτες-, πρώτος εγώ ο ίδιος είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και πρέπει να είμαι.

Το οξύμωρο για το οποίο έχουμε μιλήσει, να είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας -δεν θα είμαστε προφανώς γιατί δεν επιβάλλει αυτό η θεσμική μας τάξη- αλλά ναι, οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί, να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά, να μην είμαστε θύματα της «γυάλινης σφαίρας» στην οποία μερικές φορές αυτό το κτίριο μετατρέπεται, να μην θεωρούμε ότι έχουμε πάντα δίκιο.

Και ναι, αν γίνονται λάθη να τα βλέπουμε και να τα διορθώνουμε. Καλύτερα να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη και να διορθώνουμε γρήγορα αυτά τα οποία εκ των πραγμάτων θα συμβαίνουν.

Παύλος Τσίμας: Μου γεννήσατε άλλες δέκα ερωτήσεις, αλλά έχω μία τελευταία, αν μπορώ να την κάνω. Είχατε πει, το έχετε πει αρκετές φορές, ότι για να αλλάξει η Ελλάδα χρειάζονται δύο τετραετίες. Αν φτάσετε λοιπόν στο τέλος αυτής της τετραετίας και η Ελλάδα έχει αλλάξει όσο έχει αλλάξει, μέσα σας έχετε αποφασίσει αν θα διεκδικήσετε και μία τρίτη τετραετία ή αρκεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μου ξανακάνετε αυτήν την ερώτηση σε δύο χρόνια από τώρα;

Παύλος Τσίμας: Αν μου δώσετε την ευκαιρία ασφαλώς και θα την κάνω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι κάτι το οποίο το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή καθόλου, ούτε αισθάνομαι ότι αναμετριέμαι με κάποια ιστορία ή κάποια ρεκόρ τα οποία κάποιοι μπορεί να θέτουν ως στόχους. Η πολιτική είναι αποτέλεσμα.

Σία Κοσιώνη: Τον πατέρα σας τον ξεπεράσατε πάντως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι αλλά δεν ήταν κάτι…

Σία Κοσιώνη: Σε αντοχή σε κυβερνητική καρέκλα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ήταν κάτι το οποίο ήταν ποτέ στο μυαλό μου, διότι είναι πολύ δύσκολο, ξέρετε, όταν μεγαλώνεις σε μία πολιτική οικογένεια να συγκρίνεσαι με κάποιον άνθρωπο ο οποίος έφτασε στην κορυφή. Βάζεις πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Εγώ όταν μπήκα στην πολιτική δεν πίστευα ντε και καλά ότι θα γίνω Πρωθυπουργός, δεν ήταν αυτό το οποίο σκεφτόμουν, ήθελα να συνεισφέρω από την όποια θέση με επιλέξει ο ελληνικός λαός.

Άρα, αυτή τη στιγμή το μέλημά μου είναι να είναι η δεύτερη τετραετία καλύτερη από την πρώτη και ναι, πιστεύω ότι σε μία οκταετία, εφόσον υλοποιήσουμε το έργο μας, θα μιλάμε για μία πραγματικά άλλη Ελλάδα.

Και βέβαια, ένα μεγάλο μέλημα νομίζω πάντα όταν υλοποιεί κανείς μεγάλες αλλαγές είναι να σιγουρευτεί ότι αυτές ριζώνουν, ότι είναι μη αναστρέψιμες πια. Και ότι δεν απαιτούν ντε και καλά τη δική σου προσωπική παρουσία και την προσωπική επίβλεψη για να γίνονται τα πράγματα.

Σία Κοσιώνη: Σε δύο χρόνια, λοιπόν, θα επανέλθουμε γι’ αυτή την ερώτηση και για πολλά άλλα θα επανέλθουμε στο ενδιάμεσο. Κύριε Πρόεδρε, είπαμε πολλά, θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα περισσότερα, τα αφήνουμε για την επόμενη φορά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για τη φιλοξενία.

Σία Κοσιώνη: Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία.

Πηγή: primeminister.gr

Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Τουρκία βουλιάζει στον βούρκο και… στο βάθος το Ισραήλ

      Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ*
      Οι εξελίξεις στην Τουρκία, με αφορμή τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δείχνουν ότι στη γειτονική χώρα δημιουργείται ένα αίσθημα συσσωρευμένης οργής, το οποίο θα παραμείνει, με τον Ερντογάν να καλείται να το αντιμετωπίσει αργά ή γρήγορα. Δεν αποκλείεται, ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης, ο τούρκος Πρόεδρος να προσφύγει στην επίκληση του «εξωτερικού εχθρού», για να συσπειρώσει την κοινωνία και να καταλαγιάσει την κοινή γνώμη.
      Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης (Μάιος – Ιούνιος 2013), ο πρωθυπουργός τότε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τον θυμό του εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, επειδή του πρότεινε διάλογο με τους «ταραξίες». Ο Ερντογάν δεν τον άκουσε, καθώς θεώρησε δεδομένο ότι έπρεπε να πάει σε σύγκρουση, και στο τέλος δικαιώθηκε.
      Ο Ερντογάν τότε δεν υποχώρησε, επέβαλε τη θέλησή του και ο εγωισμός του αυξήθηκε, ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την επικράτησή του στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ο τούρκος Πρόεδρος, προφανώς, τότε δεν αντιλήφθηκε ότι ο θυμός της κοινωνίας θα συσσωρευτεί, κάτι που τώρα το βρίσκει μπροστά του. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να διακρίνει και να εκτιμήσει σωστά την παρούσα κατάσταση και αποφάσισε τη δίωξη του χαρισματικού Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς θεώρησε ότι οι καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και η… ζαλισμένη από τις εξελίξεις ΕΕ δεν θα του δημιουργήσουν προβλήματα. Επιπρόσθετα, αισθάνθηκε περισσότερο ισχυροποιημένος για την αντιμετώπιση μιας σύγκρουσης με την κοινωνία, καθώς θεώρησε ότι ήταν αρκετό και το κλείσιμο του μετώπου με τους Κούρδους.
      Οι εξελίξεις δείχνουν ότι υφίσταται πλέον ένας μεγάλος θυμός της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι ανέχθηκαν τα τελευταία χρόνια τον Ερντογάν, υπομένοντας την τελική αποχώρησή του από την πολιτική ζωή με το πέρας της θητείας του.
      Ωστόσο, οι παράνομες μεθοδεύσεις του τούρκου Προέδρου άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και δρομολόγησαν εξελίξεις, τις οποίες πλέον ο Ερντογάν δεν δύναται να χειρισθεί, ακόμη και εάν η κοινωνική αντίδραση αρχίσει να φθίνει. Πλέον έχει δημιουργηθεί ένας ανεξέλεγκτος κοινωνικός θυμός, ο οποίος θα εκδηλωθεί στο μέλλον.
      Ο Ερντογάν προέβη σε μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και προχώρησε σε σωρεία λαθών.
      Αυτός συσπείρωσε και οδήγησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια περισσότερο ενεργητική στάση, το οποίο κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους, κάτι το οποίο απέφευγαν οι Κεμαλιστές στο παρελθόν, καθώς γνώριζαν ότι ο Ερντογάν ελέγχει τους δρόμους και τις πλατείες με τους πολύ οργανωμένους ψηφοφόρους του. Είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο και τη βραδιά της απόπειρας του πραξικοπήματος της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.
      Με την πράξη του αυτή ο Ερντογάν ώθησε, μετά από σχεδόν 12 χρόνια, τη νεολαία στους δρόμους. Θυμίζουμε ότι, στις συγκεντρώσεις στήριξης του Ιμάμογλου, τη μεγαλύτερη σε αριθμό και παλμό δυναμική φέρουν οι νέοι της χώρας.
      Συσπειρώθηκε σχεδόν όλη η αντιπολίτευση για να στηρίξει τον Ιμάμογλου, ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν. Σημειώνεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του CHP στις 23 Μαρτίου, για την ανάδειξη του Ιμάμογλου ως υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, ψήφισαν σχεδόν 15 εκατ. άτομα, ενώ τα μέλη του κόμματος σε όλη τη χώρα είναι 1,5 εκατ.
      Τέθηκε, μάλιστα, σε κίνδυνο η συμφωνία με τον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες ζήτησε τη διάλυση του ΡΚΚ. Σημειώνεται ότι το φιλοκουρδικό κόμμα DEM δεν έχει πάρει επίσημα θέση για τη στήριξη Ιμάμογλου, όμως κούρδοι πολίτες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.
      Πολλοί εντός του κυβερνώντος κόμματος AKP είναι αντίθετοι με τις επιλογές Ερντογάν ΑΚΡ, ωστόσο δεν εκφράζονται ανοιχτά.
      Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ στη διεθνή κοινή γνώμη έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο Ερντογάν καθίσταται ένας νέος Πούτιν.
      Ο Ερντογάν έδωσε την εντύπωση ότι λειτουργεί με την ίδια λογική των πραξικοπηματιών των στρατιωτικών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν στραφεί εναντίον του, με απώτερο σκοπό την εξουσία, παραβιάζοντας το τουρκικό Σύνταγμα και τη νομοθεσία.
      Ποια είναι, όμως, η μελλοντική δυναμική των συγκεντρώσεων και τι πρόκειται να ακολουθήσει;
      Ο Ερντογάν έχει να διαχειρισθεί ένα πολύ δύσκολο θέμα. Τον κόσμο στις πλατείες και στους δρόμους. Σημειώνουμε ότι οι συγκεντρώσεις του λαού στις πλατείες αποτελούν βασικό θέμα επίδειξης δύναμης και επιβολής στην ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων, με τους οποίους ο τούρκος Πρόεδρος είναι πολύ κοντά.
      Μάλιστα, από το μυαλό του τούρκου Προέδρου πέρασε η σκέψη να κατεβάσει στους δρόμους τους δικούς του οργανωμένους οπαδούς για την πραγματοποίηση αντιδιαδηλώσεων. Τελικά, δεν το έπραξε, φοβούμενος έναν εμφύλιο. Ήδη έχουν αναφερθεί επιθέσεις των συγκεντρωμένων σε πιστούς εντός των αύλειων χώρων σε τζαμιά της Τουρκίας. Η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ερντογάν επιχείρησε να αποθαρρύνει τους συγκεντρωμένους με τη δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με φανατικούς ισλαμιστές Τούρκους με σημαίες της Αλ Κάιντα, οι οποίοι θα έμπαιναν στο πλήθος για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις, κάτι το οποίο δεν απέδωσε.
      Εάν συνεχισθούν οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα εάν αυτές λάβουν μαζικότερο χαρακτήρα, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να εκτονώσει την κατάσταση με ανορθόδοξο τρόπο. Θα επιχειρήσει να συσπειρώσει την τουρκική κοινωνία γύρω από έναν εξωτερικό εχθρό. Στην παρούσα χρονική περίοδο, ο καταλληλότερος είναι το Ισραήλ.
      Η Άγκυρα έχει δείξει τέτοιο δείγμα γραφής, καθώς επιχειρεί να ακουμπήσει τις κόκκινες γραμμές του Ισραήλ με την προώθηση στρατιωτικών μέσων σε δύο αεροπορικές βάσεις στο εσωτερικό της Συρίας (Παλμύρα – Βάση Τ/4), ενώ το Ισραήλ έχει δηλώσει με αποφασιστικότητα ότι πρόθεσή του είναι να διαφυλάξει την ασφάλειά του, ξεκινώντας και από το εσωτερικό της Συρίας.
      Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα σταματήσουν οι συγκεντρώσεις στην Τουρκία, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το κίνημα αυτό των οργισμένων, νέων κυρίως στην ηλικία, δεν φέρει κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό που τους ενώνει είναι το αίτημα για δημοκρατία, διαφάνεια, τήρηση των νόμων και συνταξιοδότηση του Ερντογάν.
      Εάν ο τούρκος Πρόεδρος δεν δει τις συγκεντρώσεις από αυτήν την οπτική γωνία, θα βρει μπροστά του τον συσσωρευμένο αυτό θυμό.
      * Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε Μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999 και Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, με παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού, την περίοδο 2013 – 2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού ινστιτούτου αναλύσεων «Defense & Foreign Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022. paron.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Μήπως εν όψει των εξελίξεων με την CHEVRON η Ελλάδα αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις;
      Το πρόσφατο ενδιαφέρον του πετρελαϊκού κολοσσού CHEVRON για έρευνα υδρογονανθράκων σε δύο θαλασσοτεμάχια νότια της Κρήτης (κεντρική φωτό-Σχήμα 1), είναι μια νέα σημαντική πρόκληση για να επανεκτιμήσουμε τα τεκταινόμενα στην περιοχή και να ετοιμαστούμε για σημαντικές αποφάσεις που πιθανόν να προσδιορίσουν το μέλλον των επόμενων γενεών.
      Αν δούμε την συνολική εικόνα των εξελίξεων στην περιοχή μας παρατηρούμε τα εξής: Αυτή την περίοδο δύο θαλάσσια γεωτρύπανα εκτελούν βαθιές γεωτρήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο. Το VALARIS DS-12 στα ανοιχτά της Αιγύπτου, όπου πρόσφατα ολοκλήρωσε τις εργασίες του, ανακαλύπτοντας για λογαριασμό της BP, σημαντικό κοίτασμα αέριων υδρογονανθράκων . Ήδη επιστρέφει στην βάση του.
      Επίσης το VALARIS DS-9, πρόσφατα ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο θαλασσοτεμάχιο 5 της Κύπρου για λογαριασμό της EXXON MOBIL και αναμένουμε τις ανακοινώσεις της εταιρίας για τα ευρήματα, που αναμένεται να είναι θετικά. Με τον τρόπο αυτόν, το πετρελαϊκό δυναμικό της περιοχής ενισχύεται περαιτέρω και ήδη σχεδιάζονται πολιτικές για την συνολική εκμετάλλευσή του, είτε αξιοποιώντας υπάρχουσες υποδομές είτε με δημιουργία νέων.
      Ο ρόλος της CHEVRON
      Τα γεγονότα στην Συρία με την δημιουργούμενη ενεργειακή ανασφάλεια, επαναφέρουν στο προσκήνιο την υλοποίηση του αγωγού EastMed, που προβάλλει εκ νέου σαν αξιόπιστος υποψήφιος για την μεταφορά των ανακαλυπτομένων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην περιοχή. Το συντηρούμενο ενδιαφέρον της Εταιρίας EXXON MOBIL για την εκτέλεση γεώτρησης στην περιοχή του Νοτιοδυτικού θαλασσοτεμαχίου της Κρήτης που αναμένεται να ανακοινωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025, δίνει ελπίδα ότι η πρώτη γεώτρηση στα Ελληνικά ύδατα θα εκτελεσθεί το 2026 μετά από γεωτρητική αδράνεια 24 ετών!
      Ενδιαφέρον αποτελεί, προκαλώντας παράλληλα και ερωτηματικά, το όψιμο ενδιαφέρον της Εταιρίας CHEVRON για την συμμετοχή σε νέα θαλασσοτεμάχια στην περιοχή Νότια της Πελοποννήσου αλλά και νότια της Κρήτης. Η στρατηγική της δεν φαίνεται να είναι σταθερή. Ενώ τον Ιανουάριο η CHEVRON έκανε αίτημα για το θαλασσοτεμάχιο στην περιοχή της ΝΔ Πελοποννήσου έκτασης 11.000 τετρ. χλμ. (σχ. 2α με κίτρινο περίγραμμα και διαγράμμιση), έπρεπε να περάσουν δύο επιπλέον μήνες για να εκδηλώσει στις 26 Μαρτίου ξαφνικά, το ανανεωμένο ενδιαφέρον της και για ακόμη δύο νέα θαλασσοτεμάχια νότια της Κρήτης, συνολικής έκτασης πλέον των 45.000 τετρ. χλμ. (σχ. 2α με κίτρινο περίγραμμα νότια της Κρήτης), το οποίο το Υπουργείο και σωστά έσπευσε να αξιοποιήσει, ετοιμάζοντας την σχετική προκήρυξη. Τι είδε, τι άκουσε ή τι νέα δεδομένα προέκυψαν για να προσθέσει η CHEVRON τώρα και αυτές τις δύο νέες περιοχές και δεν τις ζήτησε από την αρχή;
      Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμών για την Chevron
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το ενδιαφέρον της Chevron είναι το προοίμιο διαμοιρασμού των θαλασσίων ζωνών - Συμφωνία απώλειας των δικαιωμάτων μας ανατολικά της Κρήτης
      [δημοσιεύτηκε 13:41-28/03/25, ανανεώθηκε 20:05-29/03/25]Στις 23/01/25 το iEpikaira σχολιάζε: «Δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση εάν οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί λάβουν το πράσινο φως με διαδικασίες «fast track» για να εξορύξουν εντός την [ελληνικής] επικράτειας, μετά το πρόσταγμα «drill, baby, drill» του Τραμπ...». 
      Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία», Μανώλης Κοττάκης, στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» (27/03/25), επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον της Chevron για τα θαλασσοτεμάχια νοτίως της Κρήτης, αποτελεί το προοίμιο της "μεγάλης διευθέτησης" -γράφε διαμοιρασμού- των θαλασσιών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή. Ο καλά ενημερωμένος δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε πιθανή μυστική συμφωνία κατά την οποία η Ελλάδα θα διατηρήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας Νοτίως της Κρήτης, αλλά θα τα απωλέσει ανατολικότερα...     
      Χάρτης-1: Αδειοδοτήσεις στο Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης. Περιοχές ενδιαφέροντος της Chevron με κίτρινο περίγραμμα. Με γκρι τα βυθοτεμάχια του χάρτη Μανιάτη (Ν4001/2011). 

      Το παρόν βήμα από το 2023 έχει αναλύσει εκτενώς το παρασκήνιο των υπόγειων συμφωνιών που αφορούν στην Κρήτη και τις θαλάσσιες ζώνες ανατολικότερα -ο αναγνώστης προτρέπεται να ενημερωθεί σχετικά-. Εκεί επισημάνθηκε ότι:
      «Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο αφορούσε μόνο δύο σημεία (τα οποία προστέθηκαν στον χάρτη Μπάιντεν στον Χάρτη-2, με κόκκινη γραμμή τα σημεία Α,Β). 
      Χάρτης-2: Ο χάρτης Μπάιντεν με αντιπαραβολή με πράσινο/κόκκινο καρό των βυθοτεμαχίων του χάρτη Μανιάτη (Ν4001/2011). Με γαλάζια γραμμή την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E).  Με κόκκινη γραμμή το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (A,B)

      »Παρά ταύτα η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, κατέθεσε στον ΟΗΕ τα όρια του Χάρτη-3 (Χάρτης-3: Τα όρια της υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί με κόκκινη γραμμή τα σημεία A,B,C,D,E,F,G) διεκδικώντας -όπως πάντα- την μερίδα του λέοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Χάρτης-3: Σε συνέχεια του τουρκολιβυκό ψευδομνημονίο (σημεία F,E) η Τουρκία χάραξε τα όρια της υφαλοκρηπίδας που παρανόμως διεκδικεί και τα κατέθεσε στον ΟΗΕ (με κόκκινη γραμμή A,B,C,D,E,F,G). Έγινε αντιπαραβολή των βυθοτεμαχίων που προκήρυξε αρχικά η Αίγυπτος για έρευνα υδρογονανθράκων (πορτοκαλί κύκλος το Οικόπεδο 11 και κόκκινος κύκλος το Οικόπεδο 18), καθώς και των ελληνικών βυθοτεμαχίων του Ν4001/2011 του χάρτη Μανιάτη (με γκρι/πράσινο καρό).

      »Αυτό που πρέπει να τονισθεί όμως είναι ότι η Τουρκία «σεβάστηκε» τα όρια του χάρτη Μανιάτη (Χάρτης-3: Με γκρι/πράσινο καρό τα ελληνικά βυθοτεμάχια του νόμου Μανιάτη) κατά τη σύναψη του τουρκολιβυκό ψευδομνημονίου αλλά και στα όρια που κατέθεσε στον ΟΗΕ (Χάρτης-3: Με κόκκινη γραμμή τα σημεία A,B,C,D,E,F,G). Το γεγονός αυτό από μόνο του, κινεί υποψίες για υπόγειες διεργασίες οι οποίες ενδεχομένως να πηγαίνουν πίσω στο 2011 (χρονολογία δημοσίευσης Νόμου Μανιάτη) ή και νωρίτερα.  Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αδράνησε -παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις από την Λευκωσία και το Κάιρο- και δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία αποτροπής του μνημονίου.»
      Συμπερασματικά, οι επισημάνσεις του Μανώλη Κοττάκη εν έτη 2025, επιβεβαιώνονται και από τους χάρτες που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ (βάσει του τουρκολιβυκού ψευδομνημονίου, βλ. Χάρτη-3) αλλά και από τις περιοχές για τις οποίες έχει δείξει ενδιαφέρον η Chevron νοτίως τη Κρήτης (βλ. Χάρτης-1 και περισσότερα εδώ).
      Επιπλέον, δεν μπορεί να ήταν τυχαία η συγκυρία της αναδίπλωσης της Λιβύης στη μέση γραμμή -και η αποστασιοποίησή της από το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (Χάρτης-4)-, λίγο πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron (όπως σχολιάστηκε 21/03/25 και 27/03/25), η οποία έχει ισχυρές προσβάσεις στον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό και τους policy makers. Απ' ότι φαίνεται, οι Αμερικανοί έβαλαν βέτο νοτίως της Κρήτης, πράγμα που οιονεί εξελίξεις και μετατοπίζει το κέντρο βάρους ανατολικά της Κρήτης, όπως προαναφέρθηκε...
      Χάρτης 4: Με πορτοκάλι τα βυθοτεμάχια που χάραξε η Λιβύη σεβόμενη τις προβλέψεις Δίκαιου της Θάλασσας και του χάρτη Μανιάτη, παραβλέποντας το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο. πηγή

      Επειδή όμως υπάρχει και προϊστορία που καθορίζει τις εξελίξεις στην εν λόγω περιοχή, σημαντικό είναι να μελετηθούν τα όσα αναλύθηκαν ΕΔΩ! Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι "Έρχεται πρόταση Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά - Στο μενού κοιτάσματα και βάσεις στο Αιγαίο (!)". Ό,τι εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας αφορά σε σχέδια που έχουν προαποφασιστεί πολύ πρίν την εκλογική νίκη Τραμπ. Για τα περαιτέρω θα επανέλθουμε σύντομα...
      ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ρούμπιο: Ο πρόεδρος Τραμπ είχε «πολύ καλή σχέση εργασίας με τον κ. Ερντογάν κατά την πρώτη του θητεία» και θέλουμε να «αποκατασταθεί»

      Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αναφέρθηκε την Πέμπτη στις ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ μπροστά στην αστάθεια στην Τουρκία, μετά τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του παυθέντα δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
      «Παρακολουθούμε. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοια αστάθεια στη διακυβέρνηση μιας χώρας που είναι τόσο στενός σύμμαχος», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους εν πτήσει από το Σουρινάμ στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα.
      Ο κ. Ρούμπιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συσφίξει τις σχέσεις με αυτή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
      Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε «πολύ καλή σχέση εργασίας με τον κ. Ερντογάν κατά την πρώτη του θητεία» και θέλει να «αποκατασταθεί», εξήγησε.
      «Αυτοί (σ.σ. η Τουρκία) είναι σύμμαχοι στο NATO. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους στη Συρία και αλλού», συνέχισε.
      Ο κ. Ρούμπιο είπε ακόμη πως έθιξε το ζήτημα των καθημερινών διαδηλώσεων μετά τη σύλληψη του κ. Ιμάμογλου στον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.
      Δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει την καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδίως την απέλαση χθες δημοσιογράφου του BBC και τη σύλληψη τη Δευτέρα φωτοειδησεογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, περιοριζόμενος να πει πως δεν διαθέτει επαρκή πληροφόρηση για το ζήτημα σε αυτό το στάδιο.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ιμάμογλου στους New York Times: Εκκωφαντική η σιωπή των ΗΠΑ και της Ευρώπης
      O Imamoglu κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι προτάσσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα έναντι των δημοκρατικών αξιώνΣφοδρή κριτική στη Δύση για τη χλιαρή της αντίδραση στη σύλληψή του, ασκεί ο Ekrem Imamoglu, ηγετική φυσιογνωμία της τουρκικής αντιπολίτευσης, του οποίου η σύλληψη προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις και κλυδωνισμούς στις αγορές.Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους New York Times το πρωί της Παρασκευής, ο Imamoglu - βασικός πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι προτάσσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα έναντι των δημοκρατικών αξιών.«Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική», έγραψε για τις κυβερνήσεις της Δύσης.«Η Ουάσινγκτον απλώς εξέφρασε “ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις και τις διαδηλώσεις” στην Τουρκία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να δώσουν μια ισχυρή απάντηση».

      Ο Imamoglu, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, υποστήριξε ότι η έλλειψη διεθνούς καταδίκης ενισχύει την αυταρχική μετατόπιση της Τουρκίας.«Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα στη σιωπή, ούτε να θυσιαστούν στο όνομα της διπλωματικής σκοπιμότητας που μεταμφιέζεται σε “ρεαλπολιτίκ”», ανέφερε.«Μια χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση κινδυνεύει σοβαρά να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή», προειδοποίησε.Ο Imamoglu συνελήφθη στις 19 Μαρτίου και στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση με κατηγορίες για διαφθορά - τις οποίες αρνείται.Η κυβέρνηση Erdogan υποστηρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν καθοδηγείται από την προεδρία.Η σύλληψή του οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους και προκάλεσε βουτιά στις μετοχές και τα ομόλογα της Τουρκίας.Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για να συγκρατήσει την πτώση της λίρας κόστισε περίπου 27 δισ. δολάρια, μειώνοντας σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.Ο απερχόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κράτηση του Imamoglu ήταν «αποθαρρυντική», αλλά οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν ανάλογες δηλώσεις.Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την απέλαση δημοσιογράφου του BBC, η οποία σημειώθηκε την Πέμπτη.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μπαλτζώης: Οι ΗΠΑ οδηγούν Ελλάδα-Τουρκία σε συμφωνία
      Περισσότερα ΕΔΩ!
       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Πιστοποιεί η Chevron το ενδιαφέρον της Νότια της Κρήτης: Μήπως η αναδίπλωση της Λιβύης στη μέση γραμμή ήταν αμερικανική "νίκη";

      Τα τρία υποθαλάσσια μπλοκ κάτω από Γαύδο, Χρυσή και Κουφονήσι συνορεύουν με τις παραχωρήσεις όπου εργάζεται ήδη με εντατικούς ρυθμούς ο άλλος αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που επίσης έχει επενδύσει στην ανατολική Μεσόγειο.
      Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων προς τον αμερικανικό κολοσσό Chevron σχετικά με το ενδιαφέρον της εταιρείας για τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ, η εκπρόσωπος της εταιρείας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Sally Jones επιβεβαίωσε τη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron στην Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων της Ελλάδας για τρεις περιοχές, τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη ρυθμιστική αρχή και την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης. Η Chevron διαθέτει μεγάλη και σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί σημαντικό τμήμα του μέλλοντός μας και προτεραιότητά μας».
      Νωρίτερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αποδεχθεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τις περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ.
      Συγκεκριμένα, η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχθηκε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές Νότια της Κρήτης Ι και Νότια της Κρήτης ΙΙ, εντός των περιοχών που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014.
      Θα ακολουθήσουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αποδοχής του αιτήματος, προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών, επιλογής του τύπου της σύμβασης και έγκρισης του κειμένου της προκήρυξης του διαγωνισμού.
      Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σε σχετική δήλωση του υπογράμμισε ότι «το γεγονός αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «θα ακολουθήσουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».
      Η αμερικανικών συμφερόντων Chevron αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία παγκοσμίως με Market Capitalization της τάξης των Euro300 δις. Με δραστηριότητες σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως, (Αίγυπτο Ανγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Καναδάς, Κύπρο, κ.ά.) και με σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον κόλπο του Μεξικού και τη Βραζιλία, η εταιρεία έχει αναδείξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας.
      Στο πλαίσιο αυτό, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος επισφραγίζει το ενδιαφέρον της εταιρείας να ανακαλύψει περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύει την πολύ σημαντική δυνητική σημασία της Ελλάδος σε αυτό το εγχείρημα.
      Πηγή: tovima.gr
      [iEpikaira: Μήπως η αναδίπλωση της Λιβύης στη μέση γραμμή -και η αποστασιοποίησή της από το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο-, ήταν τελικά μια νίκη της Chevron; Όπως ήδη σχολιάστηκε ΕΔΩ όπου εκφράσαμε την απορία: Γιατί δεν υπάρχει κυβερνητική δήλωση σφετερισμού της "επιτυχίας"; Τελικά η απάντηση μάλλον μας δόθηκε από τα αμερικανικά χείλη της Chevron. Η χρονική συγκυρία των δύο γεγονότων δεν μπορεί να είναι τυχαία... Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί απ' ότι φαίνεται έβαλαν βέτο νοτίως της Κρήτης πράγμα που όμως οιονεί εξελίξεις -μετατοπίζει το κέντρο βάρους- ανατολικά της Κρήτης και δη στον 28ο Μεσημβρινό που τέμνει την Ρόδο -όπως επισημαίνουμε από το 2022 ΕΔΩ-. Εννοείται ότι δεν ήταν τυχαία η κυβίστηση Μητσοτάκη σχετικά με την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων σχεδόν την επομένη της εκλογής Τραμπ, όπως προβλέψαμε από τον Ιανουάριο του 2025 ΕΔΩ (περισσότερα και ΕΔΩ). Η επιβεβαίωση για την εμπλοκή της Chevron -η οποία έχει ισχυρές προσβάσεις στον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό και τους policy makers- στο τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο ήρθε από την ομογενειακή εφημερίδα Αυστραλίας "ΤΑ ΝΕΑ" με το παρακάτω δημοσίευμα στην αγγλική έκδοση.]
      Chevron rejects Turkey-Libyan deal and eyes Crete’s oil fields
      27 March, 2025Chevron, whose contracts with Venezuela were terminated by former U.S. President Donald Trump, is now set to explore the oil deposits south of Crete—an unexpected development for Greece. Chevron rejects Turkey-Libyan deal and eyes Crete’s oil fields. The plots up for tender are the same as those offered in the 2014 international bidding process.
      Once Chevron begins exploration, it will effectively recognise Greece’s Exclusive Economic Zone (EEZ) and nullify the Turkish-Libyan memorandum. Given that Chevron—like ExxonMobil—is closely aligned with U.S. interests, its recognition of Greece’s EEZ signals tacit approval from the U.S. government itself.
      This move underscores the growing interest of one of the world’s largest oil giants in Greek energy reserves, with wider implications for U.S. geopolitical strategy. The timing of Chevron’s involvement also coincides with ExxonMobil’s expanding presence in the Eastern Mediterranean, reinforcing Greece’s emerging role as a key player in the global energy market.
      Recent developments have significantly impacted the energy dynamics in the Eastern Mediterranean, particularly concerning the controversial maritime agreements and hydrocarbon exploration activities.​
      Suspension of the Turkey-Libya Maritime Memorandum
      In January 2023, the Tripoli Court of Appeal suspended the implementation of the Memorandum of Understanding (MoU) on oil and gas exploration between Libya and Turkey. This agreement, signed in October 2022, had faced criticism both domestically and internationally. The court’s decision came after accepting an appeal from Libyan lawyers who argued that the MoU infringed upon Libya’s sovereignty and bypassed the legislative authority of the Libyan parliament. This suspension underscores the legal and political complexities surrounding maritime agreements in the region. ​Wikipedia+4Libya Observer+4Crisis Group+4Arab Observer
      Chevron’s Interest in Hydrocarbon Exploration South of Crete
      Amid these geopolitical shifts, U.S. energy giant Chevron has expressed interest in exploring hydrocarbons in two offshore blocks south of Crete, Greece. The Greek Ministry of Environment and Energy has acknowledged Chevron’s interest and plans to define the coordinates before initiating an international tender for these areas. This initiative aligns with Greece’s strategy to enhance energy security and diversify its energy sources, especially in light of recent significant gas discoveries in the Eastern Mediterranean. ​Reuters+7WTVB+7Reuters+7WTVB+2IndexBox+2Reuters+2Reuters
      Implications for Regional Energy Exploration
      The suspension of the Turkey-Libya MoU and Chevron’s prospective exploration activities south of Crete highlight the evolving landscape of energy exploration in the Eastern Mediterranean. These developments may influence regional collaborations, legal frameworks, and geopolitical relations as nations and corporations navigate the complex interplay of energy interests and territorial rights.
      Source: https://tanea.com.au/en/chevron-rejects-turkey-libyan-deal-and-eyes-cretes-oil-fields/
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      «Ξηλώματα» στο ΠΝ για να μη μας κάνει διάβημα η Τουρκία για την ΣΜΥΝ και αλλαγή ατζέντας με… Chevron από την κυβέρνηση!
      Θα «ξηλώσουν» τον Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης , θα απομακρύνουν τον διοικητή της ΣΜΥΝ και θα διώξουν σπουδαστές από τη Σχολή , για να αποφύγουν το διάβημα από την Τουρκία!!! Αυτές είναι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για να δικαιολογηθούν οι ακραίες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΝ! Όταν ο Ακάρ -και όχι μόνο- δήλωνε ότι οι Τούρκοι εκπαιδεύονται στο κολύμπι για να πάνε να καταλάβουν το Καστελλόριζο, δεν θυμόμαστε να έγινε ελληνικό διάβημα, ούτε ακούσαμε να «ξηλώνεται» κάποιος στο τουρκικό στράτευμα.
      Προς το παρόν έχουν υπάρξει επικοινωνίες με την Τουρκία για το θέμα της ΣΜΥΝ, λένε οι πληροφορίες και φαίνεται ότι η κυβέρνηση προτιμά να προκαλέσει αναστάτωση στο Πολεμικό Ναυτικό και στις ΕΔ γενικότερα παρά να γίνει διάβημα από την Τουρκία και να …ταράξει τα «γαλήνια νερά» στο Αιγαίο!
      Αλλαγή ατζέντας επειγόντως
      Την ίδια ώρα η κυβέρνηση που είναι «μάστορας» στη διαμόρφωση της «ατζέντας» , διακινεί την πληροφορία για έρευνες της Chevron νότια της Κρήτης. Σε περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με του τουρκολιβυκό μνημόνιο.
      Σύμφωνα με τις πληροφορίες «το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται σε συνολικά τρεις περιοχές, μία στα Νότια της Πελοποννήσου που είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και δύο στα Νότια της Κρήτης, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να αναλάβει την διαχείριση των ερευνών σε ένα σύνολο περίπου 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το γεγονός αυτό θα φέρει την Chevron στη πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, με την ExxonMobil να την ακολουθεί με 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την Helleniq Energy με 8.564 τετρ. χλμ,. και την Energean με 2.414 τετρ. χλμ. Συνυπολογίζοντας την Περιοχή Α2, συνολικά προστίθενται 47 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα προς εξερεύνηση. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνολικό διπλασιασμό των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
      [iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]
      Πηγή: militaire.gr
      Τα συνθήματα των στρατιωτικών σχολών για την Τουρκία είχαν μήνυμα για την κυβέρνηση που όμως αρνείται να το διαβάσειΤα συνθήματα για την Τουρκία δεν ακούστηκαν μόνο από τους σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Όπως προκύπτει σπουδαστές κι άλλων στρατιωτικών σχολών φώναξαν παρόμοια συνθήματα. Η ΣΣΑΣ των αριστούχων τίμησε με δικό της σύνθημα τη νεκρή συμφοιτήτρια τους στο έγκλημα των Τεμπών Κλαούντια Λάτα. Η ΣΜΥΝ «εισπράττει» την οργή του ΥΕΘΑ , γιατί έτσι τον βολεύει. Οι Σχολές Υπαξιωματικών πρέπει να αποδομηθούν και να κλείσουν. Είναι όπως όλα δείχνουν ένα κεφάλαιο της Ατζέντας 2030…
      Μόνο που τα συνθήματα των στρατιωτικών σχολών δεν είχαν μήνυμα μόνο για την Τουρκία. Είχαν μήνυμα για την κυβέρνηση αλλά και τα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
      Υπήρξε κάποια οργάνωση των σπουδαστών , διαφορετικών σχολών γι΄ αυτά τα συνθήματα; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από πουθενά…
      Οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών προφανώς θα είχαν σκεφθεί τις συνέπειες. Όχι βέβαια τις ακατανόητες ακρότητες του κ.Δένδια που κάνει σόου, αλλά θα είχαν υπολογίσει τις λογικές και προβλεπόμενες τιμωρίες που τους περίμεναν. Κι όμως το έκαναν…
      Σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όταν σε παρελάσεις προηγούμενων χρόνων ακούγονταν τέτοια συνθήματα οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ανάμεικτες και μοιρασμένες. Υπήρχαν εκείνοι που τα καταδίκαζαν κι εκείνοι που τα επικροτούσαν, Αν κάποιος παρακολουθήσει τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εύκολα θα καταλάβει ότι φέτος η υποστήριξη στους σπουδαστές που φώναξαν τα συνθήματα είναι σχεδόν καθολική!
      Όλα αυτά συντάσσουν το μήνυμα που προέκυψε αυθόρμητα: η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και ανέχεται η αντιπολίτευση στα ελληνοτουρκικά προκαλεί απέχθεια, όχι μόνο στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών αλλά και στην πλειοψηφία των πολιτών. Αρέσει δεν αρέσει στην κυβέρνηση η αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι πολίτες, είναι ότι ασκεί ενδοτική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Γι΄ αυτό και αποδέχτηκαν τα συνθήματα των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών , γι΄ αυτό και «συγχώρεσαν» την «απειθαρχία» τους, γι΄ αυτό και εξοργίστηκαν με τα καμώματα του Νίκου Δένδια. Ο οποίος μετά από τις ΕΔΕ, τις αποτάξεις και τις «επικοινωνιακές» τιμωρίες, έκανε τα εγκαίνια του δεύτερου -μέσα σε λίγους μήνες- «μνημείου Αθανάτων» στον περιβάλλοντα χώρο του ΥΠΕΘΑ! Μόνο που όσα μνημεία κι αν εγκαινιάσει η ατζέντα δεν αλλάζει. Και εννοούμε η ατζέντα της επικαιρότητας,όχι η Ατζέντα 2030.
      Για να μην ξεχνιόμαστε, το μήνυμα αφορά κι εμάς τους δημοσιογράφους που αρχικά αντιμετωπίσαμε το θέμα των συνθημάτων της ΣΜΥΝ αλλά και άλλων σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, με την λογική του παρελθόντος. Σαν να πρόκειται για ένα περιστατικό απειθαρχίας που πρέπει να «παταχθεί». Οι αντιδράσεις του κόσμου μας επανέφεραν στην πραγματικότητα που δεν πρέπει να την αγνοήσουμε.
      Το βέβαιο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ αντιμετώπισε το θέμα προκάλεσε ακόμη ένα τραύμα στο στράτευμα. Τραύμα που θα έχει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες , ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την απροθυμία των νέων να επιλέξουν την είσοδο τους σε κάποια στρατιωτική σχολή ή να προσληφθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά.
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τα χαμόγελα στη συνάντηση Ρούμπιο - Φιντάν και η κουβέντα που ξεκίνησε για την ΑΡΣΗ κυρώσεων της Τουρκίας(!)
      Μετά τα πανηγύρια στο Λευκό Οίκο… Πολύ περίεργη η “φρέσκια” απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία: Φαίνεται ότι ξεκίνησε η κουβέντα για τις κυρώσεις και τα F-35
      Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν βρίσκεται ακόμα στην Ουάσιγκτον μαζί με άλλους Τούρκους αξιωματούχους και παλεύει να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη να αρθούν οι κυρώσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αγορά από την Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών F-35.
      Υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση αλλά για το θέμα αυτό θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό είναι μέγα πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Τούρκο ομόλογό του, δεν πήγε καλά. Το είδαμε και στις δημόσιες ανακοινώσεις. Άλλα ο ένας άλλα ο άλλος.
      Θέσαμε ξανά σήμερα ένα βασικό ερώτημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η απάντηση είναι θα έλεγα περίεργη και ύποπτη, καθώς μας προετοιμάζει για εξελίξεις:
      Ρωτήσαμε αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων CAATSA -που αφορά τις αγορές πολεμικού υλικού από τη Ρωσία- στην Τουρκία, η οποία έχει αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 παραβιάζοντας τον αμερικανικό νόμο.
      Και είπαμε επίσης τα εξής: Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει το νόμο CAATSA – και αφότου επιβάλατε κυρώσεις στην Τουρκία, οι Τούρκοι έχουν γίνει χορηγοί τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ – γιατί να το σκεφτεί η αμερικανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή; Εννοούμε την άρση των κυρώσεων.
      Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας απάντησε, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, τα εξής ανησυχητικά:
      «Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις ιδιαιτερότητες των συζητήσεών μας με την Τουρκία για αυτό το θέμα.
      Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε για πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε μια σειρά τομέων».
      Γιατί είναι περίεργη η δήλωση; Επειδή μέχρι τώρα μας απαντούσαν ότι η γνωστή θέση δεν αλλάζει; Ποια είναι η γνωστή θέση; Ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400 οι κυρώσεις θα παραμείνουν. Και δεν θα δικαιούται να αγοράσει τα μαχητικά F-35.
      Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες για τα F-35 και το πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσια των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

      ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ:
      Οι απαιτήσεις για την αγορά των (αμερικανικών) F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ.
      Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δεσμεύονται να εφαρμόζουν σθεναρά τις κυρώσεις CAATSA για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων που φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή.
      Προσβλέπουμε στην επίλυση αυτού του ζητήματος με την Τουρκία με παραγωγικό τρόπο. [...]
      Πηγή: hellasjournal.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Persona non grata στον Λευκό Οίκο ο [μπαμπάς] Μητσοτάκης... Ο υιός όμως(;)
      Μανώλης Κοττάκης
      Το έχουμε διασταυρώσει από τουλάχιστον τρεις «πηγές», με τις οποίες συνομιλήσαμε σε ανύποπτο χρόνο. Και οι τρεις -πολιτικές, επιχειρηματικές, ακαδημαϊκές- ρώτησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Νοέμβριο γιατί έριξε όλο το βάρος της υποστήριξής του στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών στην υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, γιατί δεν τήρησε ίσες αποστάσεις απέναντι στους δύο υποψηφίους και γιατί έπαιξε 100-0 υπέρ της πρώην εισαγγελέως. Γιατί ενεπλάκη με τέτοιον τρόπο στα εσωτερικά των Ηνωμένων Πολιτειών και γιατί δεν κράτησε, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πισινή»;
      Δεν πιστεύουμε ότι χρωστούσε ο πρωθυπουργός κάτι στην κυρία Χάρις, η οποία πεταγόταν σαν ελατήριο και τον χειροκροτούσε με πάθος (όπως ο Βεσυρόπουλος στη Βουλή) στην περίφημη ομιλία του στο Κογκρέσο – μάλλον του… χρωστούσε αυτή. Αν χρωστούσε, πολιτικά, σε κάποιον ο πρωθυπουργός, ήταν στη γερουσιαστή σύζυγο του συμβούλου του, Γκρίνμπεργκ, Ρόζα Ντελάουρο, που «μεσολάβησε» στην πρόεδρο Πελόζι για την πρόσκληση.
      Συνεννοούμεθα, υποθέτω, και για τη χειροκροτήτρια Χάρις και για τη Ρόζα και για τα παρελκόμενα. Γιατί, λοιπόν, εξετέθη τόσα ανοιχτά υπέρ των απερχόμενων Δημοκρατικών στις εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης;
      Η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός και στις τρεις κορυφαίες πηγές που τον ρώτησαν (με τις οποίες έχει συνομιλήσει η εφημερίδα μας) συμπυκνώνεται, σε γενικές γραμμές, στην πεποίθησή του ότι «στο τέλος, ο αμερικανικός λαός θα αντιδράσει και θα χάσει ο Τραμπ». Αυτό πίστευε! Τώρα, πώς το πίστευε, όταν όλες οι απόρρητες αναλύσεις που είχαν τεθεί υπόψη του έδιναν ποσοστό 67% στη νίκη του Τραμπ, άγνωστο. Εκείνος πίστευε ότι θα χάσει!
      Ο Τραμπ όμως δεν έχασε, τα όργια του 2019 δεν επαναλήφθηκαν και ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Στην ομιλία που εκφώνησε μέσα στον Λευκό Οίκο, ενώπιον των Ελληνοαμερικανών φίλων του και του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε δηκτικά προχθές ότι «υπάρχουν Ελληνες που μου αρέσουν και Ελληνες που δεν μου αρέσουν». Μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει για το ποιοι Ελληνες δεν του αρέσουν, ποιους εννοεί…
      Ο Αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του έδειξαν ήδη από τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι έχουν γράψει στα μαύρα κατάστιχα όσους ξένους ηγέτες ενεπλάκησαν υπέρ των Δημοκρατικών στην προεκλογική περίοδο. Ο αντιπρόεδρος Βανς επιτέθηκε στον Ζελένσκι γιατί πήγε στην Πενσιλβανία και έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ των Δημοκρατικών. Αυτό που έμαθε ο Βολοντίμιρ με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, σε ζωντανή μετάδοση σε όλο τον πλανήτη, ήρθε η ώρα να το μάθουμε κι εμείς, με επίσημο τρόπο.
      Στην προχθεσινή τελετή που έγινε στον Λευκό Οίκο για την ημέρα της εθνικής ανεξαρτησίας μας (μόνο εμείς και οι Ιρλανδοί έχουμε αυτό το προνόμιο) δεν είχε κληθεί ούτε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος από την Ελλάδα! Ηταν η πρώτη φορά από το 1987, που ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Ρόναλντ Ρέιγκαν, που δεν παρέστη σε αυτές Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είτε σε επίπεδο πρωθυπουργού είτε σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών ή σε επίπεδο άλλου υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα!
      Η τελευταία φορά που επρόκειτο να προσκληθεί κάποιος ήταν πέρυσι, όταν ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης ήθελε να παραστεί, επί Δημοκρατικών, στην τελετή για την 25η Μαρτίου, αλλά και να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά, ως γνωστόν, τον «έκοψε» το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με εισήγηση του «φίλου» του, Αντονι Μπλίνκεν, για να μην ενοχληθεί ο πρόεδρος Ερντογάν, που παρασκηνιακά είχε εκφράσει τη δυσφορία του. Οι Αμερικανοί πρότειναν τότε στον κύριο Μητσοτάκη να παραστεί μόνο στην τελετή για την 25η Μαρτίου, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, την καθαίρεση του οποίου είχε ζητήσει, για λόγους που μόνο εκείνος ξέρει, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αλλά, για να μη ρίξει τα μούτρα του, τον απέτρεψαν, όπως γνωρίζουμε, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρώην υφυπουργός και εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης και ένας λομπίστας ελληνικής καταγωγής, του οποίου το επώνυμο λήγει σε «-ίδης».
      Φέτος ανέλαβε να στείλει τις 450 προσκλήσεις ο ίδιος ο Λευκός Οίκος. Οι λομπίστες πάσης φύσεως, που διαχειρίζονταν τις προσκλήσεις στο παρελθόν, συγκρούστηκαν στο παρασκήνιο με ένταση, αλλά αυτό που δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι, χρεωμένοι όντες στο παλαιό σύστημα των Δημοκρατικών, ζημίωσαν με την ανάμειξή τους την εθνική υπόθεση. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Τραμπ και του συστήματος Μπάιντεν δεν φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του, και το πληρώνει ήδη η χώρα. Πέραν των δικών του προεκλογικών λαθών.
      Η λογική του Τραμπ είναι να εορτάζεται η 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο όσο πιο κοντά γίνεται στην επέτειο. Το 2017 εορτάστηκε στις 24 Μαρτίου, το 2018 στις 22 Μαρτίου και το 2019 στις 18 Μαρτίου. Αντίθετα, στην εποχή Μπάιντεν, ο εορτασμός έλαβε άλλη τροπή και, σύμφωνα με τους καλώς γνωρίζοντες, εμπορευματοποιήθηκε. Με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει με όρους Ουάσινγκτον… Το 2022 έγινε μάλιστα και το πλέον σκανδαλώδες: ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο έγινε στα μέσα Μαΐου (!), για να συμπέσει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και για να μεγιστοποιηθεί η διεθνής εικόνα του. Ολοι τότε επί το έργον: Μπλίνκεν, Μενέντεζ, επιτελείο Μητσοτάκη, ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Ολα, ακόμα και 25η Μαρτίου, στην υπηρεσία της διεθνούς εικόνας του πρωθυπουργού. Τώρα, με ποιον τρόπο έγινε αυτό… Θου, κύριε, φυλακήν τω στόματί μας. Αμα ανακατεύεται ο καπιταλισμός με την εθνική μνήμη, αυτά συμβαίνουν. Μπλέκονται οι πατριωτικές αξίες με τις πολιτικές «υπεραξίες».
      Ο νέος Λευκός Οίκος του Τραμπ απεχθάνεται την εμπορευματοποίηση εκδηλώσεων εντός του. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος Τραμπ στην εκδήλωση αυτή φρόντισε να αναδείξει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος με τις φράσεις του για το «εν τούτω νίκα», την Κωνσταντινούπολη, τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον Σταυρό και την ελληνορθόδοξη αμερικανική κοινότητα κάλυψε λάθη προηγούμενων ετών που τον είχαν αποξενώσει από το πλήρωμά του και εκπροσώπησε επαξίως το έθνος, μιλώντας ακόμα ακόμα και για το Κυπριακό και για τον χριστιανισμό, που διώκεται στη Μέση Ανατολή. Ενώ κράτησε στα χέρια του μαζί με τον Τραμπ την αμερικανική διακήρυξη για την ελληνική ανεξαρτησία, στην οποία γινόταν και μια αναιμική αναφορά στο όνομα του Ελληνα πρωθυπουργού. [iEpikaira: Η εξομοίωση ενός αγίου της εκκλησία -και δη του Μ. Κωνσταντίνου- με οποιονδήποτε, μόνο ως ύβρις μπορεί να εκληφθεί, αν όχι ως βλασφημία... Από θεολογικής απόψεως η τοποθέτηση ήταν ένα τεράστιο σφάλμα, ενώ από πολιτικής απόψεως μια αναίτια λαϊκίστικη υπερβολή.]
      Η εφημερίδα μας γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αλλά η εθνική υπόθεση υπερβαίνει και τα πρόσωπα και τα πράγματα. Το θέμα μας, μολονότι γνωρίζουμε άριστα το παρασκήνιο, δεν ήταν ποιοι θα πάρουν και ποιοι δεν θα πάρουν προσκλήσεις για τον Λευκό Οίκο. Το θέμα μας δεν είναι ότι στο παρελθόν εξασφαλίζονταν αυτές οι προσκλήσεις. Το θέμα μας είναι η εθνική υπόθεση. Δεν χαιρόμαστε καθόλου που ο Ελληνας πρωθυπουργός ή ο υπουργός των Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος δεν προσκλήθηκαν στην τελετή για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο – λυπούμαστε.
      Δεν ήταν η επίσημη Ελλάδα εκεί. Υπήρχε κενό, το οποίο προφανώς δεν μπορούν να καλύψουν οι πρέσβεις μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αυτό το κενό δεν προέκυψε με ευθύνη των Αμερικανών, αλλά με ευθύνη δική μας. Και αν ο Ερντογάν καταφέρει να ξεφύγει από τον πολιτικό κάβο στον οποίο έβαλε τον εαυτό του με την αντιδημοκρατική φυλάκιση του Ιμάμογλου και επικρατήσει οριστικά στην Τουρκία, τότε στο εγγύς μέλλον, όταν θα έρθει η ώρα να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν τα θέματα της Μεσογείου και του Αιγαίου, θα καταλάβουμε με τον πικρό τρόπο ποιο ήταν το νόημα του αποκλεισμού της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον Λευκό Οίκο…
      Οποιος δει το βίντεο και παρακολουθήσει τον Τραμπ να ευχαριστεί έναν έναν καμιά εικοσαριά Ελληνοαμερικανούς, που τον είχαν στηρίξει όλα αυτά τα «πέτρινα» χρόνια, αλλά να μη λέει καν τη φράση «ελληνική κυβέρνηση», θα καταλάβει πόσο λάθος έκανε ο πρωθυπουργός που έπαιξε 100-0, σύμφωνα με την αγοραία ορολογία του Μαξίμου, υπέρ της Χάρις στις προεδρικές εκλογές. Και πόσο λάθος κάνει τώρα, που συνεχίζει τη φιλο-ουκρανική και αντιρωσική στάση του, για να ικανοποιήσει τη γερμανική ηγεσία, μήπως και μεταπηδήσει, αν είναι εφικτό, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η χώρα είναι πάνω από καρέκλες και πολιτικά συμβόλαια.
      Πηγή: estianews.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Personae non gratae στον Λευκό Οίκο Μητσοτάκης - Γεραπετρίτης"
      [iEpikaira: Μέγα ατόπημα η παράληψη του ομολογουμένως καλά ενημερωμένου αρθρογράφου να αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν προσκεκλισμένη στο Λ. Οίκο αλλά ο υιός Μητσοτάκη -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης- ήταν παρόν, όπως θα διαπιστώσατε από το στιγμιότυπο και το παρακάτω δημοσίευμα από φιλοκυβερνητική πηγή...]
      Ο Μητσοτάκης junior στη δεξίωση Τραμπ προς τιμήν της ομογένειας - Η χειραψία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και η φωτογραφία με την ΚίμπερλιΟ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε στο Λευκό Οίκο την ελληνική ομογένεια, με αφορμή την επέτειο εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με τον γιο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να δίνει το παρών στην εκδήλωση και τα Parapolitika.gr να "αλιεύουν" αποκλειστική φωτογραφία του μαζί με την νέα πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Κίμπερλι Γκιλφόϊλ.
      Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η χειραψία με τον πρόεδρο ΤράμπΣύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο γιος του πρωθυπουργού είχε χειραψία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
      Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια ζει στην Ουάσινγκτον, καθώς πραγµατοποιεί µεταπτυχιακές σπουδές στις ∆ιεθνείς Σχέσεις σε ένα από τα παγκοσµίως καλύτερα πανεπιστήµια, το Georgetown University. Μάλιστα, έχει λάβει από το συγκεκριµένο πανεπιστήµιο υποτροφία, λόγω των πολύ σηµαντικών ακαδηµαϊκών και επαγγελµατικών επιτυχιών του.
      ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο γιος του πρωθυπουργού, αφού ολοκληρώσει τις µεταπτυχιακές σπουδές του, σε λίγους µήνες από τώρα, θα παραµείνει στην Ουάσινγκτον για τουλάχιστον δύο ακόµα χρόνια, προκειµένου να εργαστεί.
      [iEpikaira: Ζούμε στη χώρα όπου η διπλωματία ασκείται από υιούς και εγγονούς ενώ η πολιτική ελέγχεται αποκλειστικά από τα τζάκια και τον κομματικό σωλήνα...]
      Πηγή: parapolitika.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για «απόβαση» Τούρκων στην παραμεθόριο με επιθετικές εξαγορές ακινήτων

      Έντεκα βουλευτές της ΝΔ ,κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, για τη Θράκη και την «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
      Την ερώτηση υπογράφουν οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Καραόγλου, Μάξιμο Χαρακόπουλος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μίλτος Χρυσομάλης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Μάνος Κόνσολας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου και ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.
      Ψηφιακής ΔιακυβέρνησηςΕθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΑνάπτυξηςΔικαιοσύνηςΑγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΕσωτερικώνΝαυτιλίας και Νησιωτικής ΠολιτικήςΠροστασίας του Πολίτη
      ΘΕΜΑ: «Εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων»
      Σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 1892/1990 «…ως παραμεθόριες περιοχές ορίζονται οι Νομοί Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι νήσοι Θήρα και Σκύρος, οι τέως Επαρχίες Νευροκοπίου του τέως Νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τέως Νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του τέως Νομού Πέλλης και Σιντικής του τέως Νομού Σερρών καθώς και οι τέως Κοινότητες Οθωνών, Μαθρακίου και Ερεικούσσης…».
      Οι παραπάνω περιοχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου χαρακτηρίστηκαν ως «παραμεθόριες» και αντιμετωπίζονται ως «αμυντικές» περιοχές με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε σύμφωνα με το ίδιο άρθρο «με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…»
      Διαχρονικά το δίκαιο που ίσχυε σχετικά με τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, αποσκοπούσε στην κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας που υπερτερούν έναντι άλλων δημοσίων συμφερόντων ή ατομικών δικαιωμάτων πχ ΑΚ 281, εμπορικές ή επαγγελματικές μισθώσεις.
      Νόμοι που επέβαλαν τους σχετικούς περιορισμούς στο παρελθόν ήταν το νομοθετικό διάταγμα 22/24.6.1927 και αργότερα ο α.ν. 1366/1938.
      Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΚ, το οποίο με την απόφαση του 305/87 της 30.5.1989 έκρινε ότι οι διατάξεις του α.ν. 1366/1938 έρχονταν σε αντίθεση με τα άρθρα 48, 52 και 59 της Συνθήκης ΕΟΚ περί ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, ελευθερίας εγκατάστασης και ελευθερίας παροχής υπηρεσιών, ψηφίστηκε ο νόμος 1892/1990 που κατήργησε τον προηγούμενο 1366/1938. Ο νέος νόμος επαναπροσδιόρισε τις παραμεθόριες περιοχές και τις απαγορευμένες δικαιοπραξίες, διατηρώντας τους περιορισμούς τόσο για τους ημεδαπούς όσο και για τους αλλοδαπούς, αλλά αντιμετώπισε ενιαία τους ημεδαπούς, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους ομογενείς διατηρώντας όμως για τους υπηκόους τρίτων χωρών σε ισχύ το ν.δ. 22/24.6.1927, δηλαδή οι περιορισμοί μπορούσαν να αρθούν μόνο με τη χορήγηση σχετικής αδείας.
      Τα άρθρα 24 έως 32 του ν. 1892/1990 αντικαταστάθηκαν δυστυχώς το 2011 από ένα πρόχειρο και κακογραμμένο νομοθέτημα με το άρθρο 114 του νόμου 3978/2011 και αργότερα με το άρθρο 43 του νόμου 4278/2014 που βελτιώθηκε με το άρθρο τρίτο του νόμου 4126/2013 και άλλες διατάξεις.
      Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
      Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιορίζει τις απαγορεύσεις δικαιοπραξιών εν ζωή σε ακίνητα των παραμεθόριων περιοχών μόνο σε υπηκόους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ και ΕΖΕΣ και προκρίνει τη θεωρία της έδρας έναντι της θεωρίας ελέγχου σχετικά με την ιθαγένεια ή ορθότερα την εθνικότητα. Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει και διευκολύνει φυσικά πρόσωπα που φέρουν παράλληλα ευρωπαϊκή ιθαγένεια παρότι έχουν εθνικότητα τρίτης χώρας πχ τουρκική, ρωσική, κινεζική κλπ. ή Νομικά Πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα ή στην ΕΕ να μπορούν με ευκολία να αποκτούν ακίνητα ή εταιρικά μερίδια και μετοχές σε «παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές» χωρίς πλέον να απαιτείται προηγούμενη απόφαση διοικητικής αρχής. Η νομοθεσία, η νομολογία και η «θεωρία της έδρας του νομικού προσώπου» που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, έναντι της «θεωρίας ελέγχου» σύμφωνα με την οποία εξετάζονταν η ιθαγένεια μέχρι φυσικού προσώπου που ελέγχει το νομικό πρόσωπο που ίσχυε παλιότερα, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια, την άμυνα και την δημογραφική θωράκιση της περιοχής, ιδιαίτερα στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
      Τα τελευταία χρόνια μας καταγγέλεται από συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δημόσιους λειτουργούς αλλά και απλούς πολίτες, ότι έχουν πολλαπλασιαστεί αξιοσημείωτα οι αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δεν είναι απλά «παραμεθόριες» αλλά και «αμυντικές».
      Επίσης σε σχετική δημόσια καταγγελία πρόεβη και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στις 27.2.2025 στο Forum της Αν. Μακεδονίας και Θράκης μιλώντας για επιθετικές Τουρκικές και Βουλγαρικές αγορές και «εποικισμό του Έβρου από Μουσουλμάνους». Στο θέμα αναφέρθηκε με πρωτοσέλιδο της και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 22-23 Μαρτίου 2025 με τίτλο «Έρευνες για το Τουρκικό Real Estate – Τα Μυστικά της Θράκης. Τι ψάχνει η ΕΥΠ στη Θράκη και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου…».
      Με δεδομένη την Τουρκική επιθετικότητα, τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης και την συστηματική προσπάθεια της Γείτονος για τουρκοποίηση και εργαλειοποίηση της Θρησκευτικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη ,
      ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ στον αρμόδιο Υπουργό τα ακόλουθα ΕΓΓΡΑΦΑ:
      Ζητούμε να μας κατατεθούν πίνακες, από τα Υποθηκοφυλακεία, το Εθνικό Κτηματολόγιο ή τους τοπικούς Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, με όλες τις αγοραπωλησίες- δικαιοπραξίες που διενεργήθηκαν από το 2011 ανά νομό, από ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ευρωπαϊκά ή τρίτων χωρών, σε όλους τους νομούς που ορίζονται ως παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές σύμφωνα με το νόμο.
      Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
      ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί;
      Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιθετικών και κατευθυνόμενων αγορών ακινήτων ή επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά;
      Ποιός και πώς ελέγχει τους διαχειριστές-funds των κόκκινων δανείων που συνήθως έχουν έδρα στο εξωτερικό, σε ποιους πουλούν τα πλειστηριασμένα ακίνητα των ακριτικών περιοχών;
      Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να επαναφέρει το καθεστώς ελέγχων μέχρι φυσικού προσώπου στις δικαιοπραξίες που διενεργούνται στις παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές, ώστε η ανάπτυξη να μη λειτουργεί σε βάρος της εθνικής ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές;
      Ποιες πολιτικές σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τη δημογραφική θωράκιση της ακριτικής Ελλάδας;
      Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για την υλοποίηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη; Γιατί δεν έχει οριστεί μέχρι σήμερα συντονιστής και Επιτροπή Παρακολούθησης, όπως είχε ζητήσει η Διακομματική, που θα κινητοποιεί και θα συντονίζει το έργο των αρμόδιων Υπουργείων;
      Οι Ερωτώντες ΒουλευτέςΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Βουλευτής Ροδόπης ΝΔΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης ΝΔΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Βουλευτής Λάρισας ΝΔΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Βουλευτής Καβάλας ΝΔΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ, Βουλευτής Μεσηνίας ΝΔΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, Βουλευτής Έβρου ΝΔΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ, Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ, Βουλευτής Πέλλας ΝΔΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ, Βουλευτής Σερρών ΝΔΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Βουλευτής Λέσβου ΝΔ
      Πηγή: militaire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Spiegel: Βρέθηκαν στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα των Χέγκσεθ και Γουόλτς
      Μετά την υπόθεση του Signalgate, δημοσιογράφοι του Spiegel προχωρούν σε μια νέα αποκάλυψη που αφορά στα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας των σημαντικότερων συμβούλων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο.
      Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το Spiegel, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και ορισμένους κωδικούς πρόσβασης που ανήκουν στους κορυφαίους αξιωματούχους μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο.
      Για να το πετύχουν αυτό, οι δημοσιογράφοι του εν λόγω μέσου χρησιμοποίησαν μηχανές αναζήτησης προσώπων μαζί με παραβιασμένα δεδομένα πελατών που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.
      Μεταξύ των σημαντικών προσώπων που τα στοιχεία τους βρέθηκαν στο διαδίκτυο, είναι εκείνα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς, της διευθύντριας των εθνικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκάμπαρντ και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
      Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς τους αριθμούς και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ακόμη σε χρήση, ενώ ορισμένοι από αυτούς συνδέονται με προφίλ σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το LinkedIn.
      Υπάρχουν επίσης προφίλ στο WhatsApp για τους αντίστοιχους αριθμούς τηλεφώνου και ακόμη και λογαριασμοί Signal σε ορισμένες περιπτώσεις.
      Συνεπώς, η αναφορά αποκάλυψε μια πρόσθετη σοβαρή, άγνωστη παραβίαση της ασφάλειας στα υψηλότερα επίπεδα της Ουάσινγκτον. Οι εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για να παραβιάσουν τις επικοινωνίες των ατόμων που επηρεάζονται εγκαθιστώντας κατασκοπευτικό λογισμικό στις συσκευές τους.
      Το Spiegel αναφέρει πως είναι πιθανό ότι ξένοι πράκτορες είχαν πρόσβαση στην ομάδα συνομιλίας Signal στην οποία οι τρεις αξιωματούχοι συζητούσαν για ένα στρατιωτικό χτύπημα.
      Donald Trump's most important security advisers used Signal to discuss an imminent military strike. Now, reporting by DER SPIEGEL has found that the contact data of some of those officials, including mobile phone numbers, is freely accessible on the… https://t.co/OiwUZ1jAio— SPIEGEL English (@SPIEGEL_English) March 26, 2025
      Αριθμοί που συνδέονται με λογαριασμούς Signal
      Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν αυτή η συνομιλία διεξήχθη με τη χρήση λογαριασμών Signal που συνδέονται με τους ιδιωτικούς τηλεφωνικούς αριθμούς των εμπλεκόμενων αξιωματούχων.
      Η Τούλσι Γκάμπαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει, με το ρεπορτάζ του Spiegel να υποστηρίζει ότι οι δημόσια προσβάσιμοι τηλεφωνικοί αριθμοί που ανήκουν στην ίδια και τον Γουόλτς συνδέονται, στην πραγματικότητα, με λογαριασμούς Signal.
      Το Spiegel μπόρεσε να βρει ορισμένα από τα στοιχεία επικοινωνίας των Γκάμπαρντ, Γουόλτς και Χέγκσεθ σε εμπορικές βάσεις δεδομένων, ενώ άλλες πληροφορίες υπήρχαν στις λεγόμενες διαρροές κωδικών πρόσβασης, οι οποίες δεν είναι σπάνιες στο διαδίκτυο.
      Ήταν ιδιαίτερα εύκολο για τους δημοσιογράφους του να ανακαλύψουν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Χέγκσεθ. Απευθύνθηκαν σε έναν εμπορικό πάροχο στοιχείων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται κυρίως από εταιρείες για πωλήσεις, μάρκετινγκ και προσλήψεις.
      Το Spiegel έστειλε στον πάροχο έναν σύνδεσμο προς το προφίλ του Χέγκσεθ στο LinkedIn και έλαβε σε αντάλλαγμα μια διεύθυνση Gmail και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, εκτός από άλλες πληροφορίες.
      Μια αναζήτηση δεδομένων χρηστών που διέρρευσαν αποκάλυψε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ο κωδικός πρόσβασης που συνδέεται με αυτήν, μπορούσαν να βρεθούν σε περισσότερες από 20 δημόσια προσβάσιμες διαρροές.
      Χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, ήταν δυνατό να επαληθευτεί ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρεςΑρκετοί κωδικοί πρόσβασης στη βάση δεδομένων που διέρρευσαν
      Ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γουόλτς μπορούσαν να βρεθούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών.
      Ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου μπορούσε να βρεθεί ακόμη και με τη χρήση μιας μηχανής αναζήτησης προσώπων που είναι δημοφιλής στις ΗΠΑ.
      Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν επίσης να βρουν αρκετούς κωδικούς πρόσβασης για τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γουόλτς σε βάσεις δεδομένων που διέρρευσαν. Οι πληροφορίες οδήγησαν επίσης στα προφίλ του συμβούλου εθνικής ασφαλείας για τα Microsoft Teams, LinkedIn, WhatsApp και Signal.
      Η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών ήταν φαινομενικά πιο προσεκτική με τα δεδομένα της από ό,τι οι δύο άνδρες συνάδελφοί της. Προφανώς, είχε μπλοκάρει τα δικά της δεδομένα στις εμπορικές μηχανές αναζήτησης επαφών που περιείχαν τα δεδομένα των Χέγκσεθ και Γουόλτς. Όμως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της μπορούσε να βρεθεί στο WikiLeaks και στο Reddit.
      Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Γκάμπαρντ είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 10 διαρροές. Μία από αυτές περιέχει επίσης έναν μερικό αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος, όταν συμπληρωθεί, οδηγεί σε έναν ενεργό λογαριασμό WhatsApp και ένα προφίλ Signal.
      Σημειώνεται πως το Spiegel ενημέρωσε τους τρεις αμερικανούς αξιωματούχους για τα ευρήματά του.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Εν μέσω αναταραχών στην Τουρκία ο Τραμπ δηλώνει: «Καλός τόπος, καλός ηγέτης, επίσης»!

      Κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν εντείνει τις προσπάθειες να καθησυχάσουν τους επενδυτές
      Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη σύλληψη του πολιτικού του αντιπάλου Ekrem Imamoglu, o Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, επαινέθηκε από τον Αμερικανό ομόλογο του, Donald Trump.Κι αυτό τη στιγμή που η Τουρκία έχει μετατραπεί σε καζάνι που βράζει, με τους πολίτες να πραγματοποιούν διαδηλώσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Özgür Özel, έδωσε νέο ραντεβού για το Σάββατο (29/3/2025) στους διαδηλωτές που πλημμυρίζουν τους δρόμους μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, σήμερα το μεσημέρι, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εκλέξει τον αντικαταστάτη του Imamoglu.Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Τουρκία ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει μικρή εξωτερική πολιτική πίεση μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Imamoglu, του δημοφιλούς δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και κύριου πολιτικού αντιπάλου του Erdogan, την περασμένη εβδομάδα. Η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή νωρίς την Τετάρτη (26/3/2025) και οι αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν, ακόμη και όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονταν σε καθημερινές πορείες στην Κωνσταντινούπολη.
      «Καλός τόπος, καλός ηγέτης, επίσης», δήλωσε ο Trump για την Τουρκία και τον Erdogan, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των υποψηφίων πρεσβευτών την Τρίτη. Τα σχόλια έγιναν έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή από τον Tom Barrack, τον ιδρυτή της Colony Capital LLC, ο οποίος είναι μακροχρόνιος φίλος του Trump και υποψήφιος πρεσβευτής στην Τουρκία.«Ο πρόεδρος Erdogan πιθανότατα αισθάνεται ότι θα έχει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Trump τα επόμενα χρόνια, όπως είχε» κατά την πρώτη θητεία του Trump, δήλωσε ο Mustafa Akyol από Cato Institute, στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Λαβρόφ: Διαπραγματευόμαστε την επαναλειτουργία των NordStream με τις ΗΠΑ... ερήμην της Γερμανίας(;)
      Tην επανέναρξη λειτουργίας των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream διαπραγματεύονται η Ουάσιγκτον και η Μόσχα, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να ανακτήσει την επιρροή του στην Ευρώπη εν μέσω της πιθανότητας εκεχειρίας στην Ουκρανία.Υπενθυμίζεται πως οι αγωγοί Nord Stream, που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ανατινάχθηκαν στα τέλη του 2022.«Γίνονται συζητήσεις για τους Nord Stream», δήλωσε ο Lavrov στο ρωσικό κρατικό κανάλι Channel One την Τετάρτη.«Θα έχει ενδιαφέρον αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την αναγκάσουν να μην αρνηθεί το ρωσικό αέριο».Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, γεγονός που της έδινε τεράστια επιρροή στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ένωσης.Αν και η ΕΕ έχει περιορίσει αυτή την εξάρτηση κατά περίπου δύο τρίτα, το θέμα παραμένει ευαίσθητο για την Ουκρανία, καθώς οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής.Οι δηλώσεις του Lavrov έρχονται μετά από δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα, που αποκάλυπτε ότι η Μόσχα είχε στρατολογήσει έναν στενό φίλο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για να επανεκκινήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Nord Stream, με την υποστήριξη Αμερικανών επενδυτών.Ο Lavrov επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της κανονικής ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης», αν και παραδέχτηκε πως «άτομα όπως η ... [πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] Ursula von der Leyen... δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την επαναλειτουργία των Nord Stream».Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτοί οι άνθρωποι είναι είτε άρρωστοι είτε αυτοκαταστροφικοί».Οι εκρήξεις του 2022 παραμένουν μυστήριο, αν και αναφορές τις έχουν συνδέσει με Ουκρανούς υπηκόους.Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη και κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ.Από τους τέσσερις αγωγούς, που θεωρητικά μπορούσαν να καλύψουν το 30% της ετήσιας ζήτησης αερίου της ΕΕ, μόνο ένας παραμένει άθικτος.Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής Ενέργειας της ΕΕ, Dan Jorgensen, διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν την επιστροφή στις εισαγωγές ρωσικού αερίου.
      Θεατής
      Η αλήθεια είναι πως αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να ενδιαφέρονται για πολλές ενεργειακές υποδομές που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες, ενώ η Γερμανία παραμένει θεατής…Mάλιστα, ο πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Norbert Roettgen, προειδοποιεί έντονα: «Αν δεν αλλάξουμε, αν παραμείνουμε όπως είμαστε, τότε όλα θα αποφασιστούν ερήμην μας».Ο Roettgen δημοσίευσε την παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή σε λογαριασμό του στο X.Για τον βουλευτή του CDU, η Ευρώπη, απέναντι στην απρόβλεπτη πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, έχει μόνο μία επιλογή: να αποκτήσει στρατιωτική ισχύ ή να πάψει να υφίσταται ως αυτόνομος παίκτης.Όπως προαναφέρθηκε, οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον επικεντρώνονται στους όρους υπό τους οποίους, μετά από πιθανό τέλος του ρωσικού επιθετικού πολέμου ή μια εκεχειρία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να αρχίσουν ξανά να ρέουν προς τη Γερμανία και την Ευρώπη.Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι το μέλλον των αγωγών Nord Stream 1 και 2, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Rosneft στη Γερμανία: Η θυγατρική της Rosneft στη Γερμανία κατέχει το 54% του διυλιστηρίου στο Schwedt, καθώς και μικρότερα μερίδια στα διυλιστήρια Bayernoil και Miro στη νότια Γερμανία.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Politico: Russia and US discuss restarting Nord Stream pipelines, Kremlin saysThe Nord Stream pipelines, which previously carried gas from Russia to Germany via pipelines under the Baltic Sea, were blown up in an apparent act of sabotage in late 2022. | Axel Schmidt/Getty ImagesMarch 26, 2025 4:15 pm CET
      By Victor Jack
      BRUSSELS — Washington and Moscow are in talks to revive the Nord Stream gas pipelines, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said, as the Kremlin vies to regain a foothold in Europe amid the prospect of a ceasefire in Ukraine.
      The Nord Stream pipelines, which previously carried gas from Russia to Germany via pipelines under the Baltic Sea, were blown up in an apparent act of sabotage in late 2022.
      "There is talk about the Nord Streams," Lavrov told Russia’s state-controlled Channel One TV station, according to a readout shared by his ministry Wednesday. "It will probably be interesting if the Americans use their influence on Europe and force it not to refuse Russian gas."

      Before its full-scale invasion of Ukraine, Moscow provided 40 percent of the European Union's gas imports — allowing it to wield vast influence over the bloc's energy supplies. Though the EU has since slashed that dependence by around two-thirds, the issue remains a sore point for Kyiv, since oil and gas purchases remain a key lifeline for Russia's war machine.
      Reports have linked the mysterious undersea explosions in 2022 to Ukrainian nationals, though the criminal case is ongoing. Moscow has denied involvement, and accused Ukraine, the United Kingdom and former United States President Joe Biden’s administration of being behind the blasts.
      The comments come as ties between the U.S. and Russia become increasingly warm following the election of President Donald Trump last November. The two powers are currently engaged in ceasefire talks in Ukraine, but Washington has used the negotiations to discuss “enormous economic deals” in future between the two countries.
      Last month, the Financial Times reported that Moscow had enlisted a close friend of Russian President Vladimir Putin to restart gas supplies to Europe via Nord Stream with the backing of American investors.
      So far, Germany has pushed back against reviving the pipeline. “Talking about the potential of Nord Stream 2 … is completely the wrong direction of discussion,” the country’s outgoing Economy Minister Robert Habeck told reporters in Brussels last week.
      But there are increasing signs Berlin’s next government may take a different stance. Key center-right party officials involved in coalition talks last week told POLITICO the country could return to Russia for gas once peace is secured in Ukraine.
      Lavrov said Wednesday there was “interest in restoring normal energy supply to Europe.”‘Economic imperialism’
      Nonetheless, some EU countries are fearful of recreating a reliance on Moscow.
      “It’s bad for Europe,” said one EU diplomat, who was granted anonymity to speak candidly. “If Europe wants to support Ukraine, why get [back on] Russian gas?” The fact the Nord Stream talks are happening without European involvement is “insane,” they added.
      This should be a “strict European question,” added a second EU diplomat.
      At the same time, the move is prompting concerns around giving Trump’s administration new leverage over the bloc. “They want to squeeze us into a corner” with an “additional layer of dependency,” said a third EU diplomat. It’s “economic imperialism,” they added.
      Brussels, too, has vowed to continue with its goal of phasing out Russian fossil fuel imports by 2027 — much to the annoyance of Lavrov.
      “People like ... [European Commission President] Ursula von der Leyen ... say that they will never allow the Nord Streams to be restored.” Those people, he added, “are either sick or suicidal.”
      A Commission spokesperson declined to respond to Lavrov’s comments. But EU energy chief Dan Jørgensen insisted Brussels was not eyeing a return to Russian imports.
      “There's no change in the EU's policy towards Russia when it comes to energy,” he told reporters last week. “We want to be independent of energy imports from Russia.”Steep uphill climb
      Still, any effort to restore the pipelines faces numerous legal and logistical obstacles.
      Only one of the four pipelines, which could together cover 30 percent of the EU's yearly gas demand, remains currently intact — meaning the others would first need to be repaired.
      Doing so would be “technically and financially feasible,” said Jacopo Maria Pepe, a senior analyst at the German Institute for International and Security Affairs, and would mean that any U.S. investor would buy gas from Russia before selling it as American-branded gas to Europe.
      But doing so might mean securing new legal certification for the pipeline from countries like Germany, he said. That “would be difficult,” he added, since it requires “acceptance by several players, especially in Europe, who are not exactly on the same page as Moscow and Washington.”
      Legally too, the proposal means overcoming various hurdles.
      Nord Stream 2 AG, the firm behind the second set of pipelines owned by Russia’s state-owned gas giant Gazprom, is facing a May. 9 deadline to repay its debts or face possible bankruptcy. A top executive at Shell, a key financial backer of the project, has also said Gazprom must first resolve its ongoing arbitration cases in Europe before any talks on reviving Nord Stream 2.
      Nord Stream AG and Gazprom did not immediately respond to a request for comment by POLITICO.
      For Moscow, it would also mean giving up its coveted pipelines. Whether U.S. investors buy Nord Stream 2 before the legal deadline or after, Pepe said, that would hand American backers control over Russian pipeline exports — which Moscow has historically closely guarded.
      “It would mean a fundamental shift in Russia’s and Putin’s gas foreign policy,” he added. “However, it cannot be ruled out, if political will … is there.”
      Source: https://www.politico.eu/article/russia-united-states-nord-stream-gas-pipelines-sergey-lavrov/
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Yellowstone: Ξυπνάει ο μεγαλύτερος εφιάλτης στην καρδιά των ΗΠΑ;
      A volcano has opened up in a national park
      Veronika Bondarenko
      While most visitors associate it with roaming bison and the psychedelic colors of Grand Prismatic Spring, the majority of Yellowstone National Park is actually a supervolcano.
      The geological term is used to refer to an area of land that either in the past has or has potential to produce a high-magnitude eruption of 1,000 cubic kilometres of volcanic material. The Yellowstone Plateau Volcanic Field spans stretches of Wyoming, Montana and Idaho that cover most but not all of the national park.
      'A park ranger noticed a billowing stream column': report
      While the most recent lava flow at Yellowstone took place more than 70,000 years ago, the park is home to over 10,000 hydrothermic features such as geysers, hot springs, and steam vents that periodically produce small-scale volcanic activity.
      On March 17, the U.S. Geological Survey (USGS) reported that in the summer of 2024 its geologists discovered a new volcanic vent producing steam. The vent sits at the foot of lava flow and was measured to reach 171 degrees Fahrenheit (77 Celsius) temperature. It has continued billowing smoke for months since and is one of many others in the area.
      "While driving south from Mammoth Hot Springs towards Norris Geyser Basin early on Aug. 5 last summer, a park scientist noticed a billowing steam column through the trees and across a marshy expanse," Yellowstone National Park geologists Jefferson Hungerford and Kiernan Folz-Donahue wrote in a blog post.
      The scientist enlisted other members of his team and verified that it is in fact new; there is also the chance that it is connected to activity that was observed on the other side of the lava flow in March 2003.
      Image source: Sumner, Thomas. “Supervolcano Blast Would Blanket U.S. in Ash.” Science News Magazine, vol. 186, no. 7, 2014, p. 32.

      'One can run a line along the axis of the older area'
      "This hydrothermal activity persists through this day but is much less energetic than when it first formed," Hungerford and Folz-Donahue write. "[...] One could run a line along the axis of the older active area and it would intersect the new feature. This line also follows the trend of faults that run from Norris Geyser Basin northward to Mammoth Hot Springs and beyond."
      The smoke blew for months but eventually billowed out when the weather turned cool. Despite all the volcanic features, Yellowstone remains a place of low volcanic risk because of the low concentration of its magma reserves and history of past explosions all being small. Any eruption would at most be felt as a small rumble.
      But the geological history shows in many of the natural wonders that one can find across the park: the Old Faithful geyser, Mammoth hot springs and multiple small volcanic vents that one can come across on hikes and strolls at different times of the year.
      "As fall began to turn into winter, the steam plume gradually disappeared," the scientists wrote further. "The feature remains active, but there is some water in the vent, decreasing the amount of steam that is released. Whether or not the strong plume returns in the summer of 2025 remains to be seen.",
      [iEpikaira: Προς το παρόν πάντως οι αμερικανικές υπηρεσίες είναι καθησυχαστικές. Περισσότερα στο usgs.gov και στο usgs.gov]
      Source: https://www.thestreet.com/travel/does-yellowstone-nationl-park-have-active-volcanoes
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σβήνουν τα φώτα στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ (;) Donald Trump’s Russia strategy could end NATO as we know it...
      Andrew A. Michta
      A British Army Challenger 2 Main Battle Tank (MBT) lays down a smoke screen during Spring Storm 19, Estonia's largest annual military exercise. Roughly 9,000 soldiers from Estonia, other NATO Allies and partner nations have gathered near the town of Jõhvi to engage in a collective defence exercise, strengthening their ability to work together in times of crisis. The exercise runs from 29 April until 10 May.
      Since the ill-fated Oval Office meeting between Presidents Trump and Zelensky, the headlines have been dominated by pronouncements about the end of NATO, the United States’ alleged decision to give up the post of SACEUR and European efforts underway to develop a “5-10 year plan to replace the US in NATO.”
      At the core of this unprecedented turmoil in transatlantic relations is what appears to be a fundamental shift in the United States’ relationship with Russia, which is the larger context of the Ukraine cease-fire negotiations.
      So far, the benefits of the negotiation process have favored Moscow, as the administration has already effectively taken Russia out of political isolation, while continuing to extend considerable latitude to Russia during this negotiation compared to the pressure it has applied to Ukraine.
      During the latest round, which saw Kyiv agree to a thirty-day ceasefire, Moscow announced simply that it would refrain from attacking Ukraine’s power grid only to promptly launch another round of strikes at civilian targets in the country, which shows how skewed this process has become.
      A third element of this policy shift is the administration’s relative disengagement when it comes to relations with Europe, with questions raised about the future of transatlantic relations. Key European capitals are not helping either, with President Emmanuel Macron speaking yet again about Europe’s need for “strategic autonomy” and the incoming German Chanceller Friedrich Merz declaring that the time come for Europe to become independent of the United States.
      In short, the speed with which the largest European allies appear to have decided in response to the shock the Trump administration has delivered to the NATO ecosystem that their future no longer lies with America augurs poorly for the alliance’s future.
      If Washington continues on its current trajectory when it comes to transatlantic relations, and Brussels, Berlin, and Paris continue to act as though they could do without the United States when it comes to their security, the logical endgame will be that eventually the lights may go out at NATO Headquarters and SHAPE loses its raison d’être.
      It should be clear now that the gambit pursued by the Trump administration is not just to improve but to build a cooperative relationship with Russia in order to eliminate the points of stress – including the war in Ukraine. The principal objective of his strategy seems to be to put some daylight between Moscow and Beijing, so that even if Washington cannot fully execute a successful “Kissinger-in-reverse” strategy and peel Russia away from China completely, then at least this approach will restrain Putin from supporting Xi in the event of US-China clash in the Indo-Pacific.
      If this is the principal design behind America’s rapprochement with Russia, its chances for success are very low and would have to be paid for with dramatic US concessions. Russia’s ability to pursue its neo-imperial drive into Europe hinges on continued Chinese support, without which it would not have been able to stay the course in Ukraine while maintaining a semblance of stability at home.
      Regardless of how the ceasefire negotiations in Ukraine end, Russia’s economic weakness will make it imperative to remain aligned with China.
      The most important aspect of the Trump administration’s policy realignment vis-à-vis Russia is that it risks undoing the last eighty years of US national security strategy for the Atlantic theater that rested on the principle of deterring and, if need be, defending Europe against Russia’s imperial encroachments.
      In the final analysis, for Vladimir Putin the outcome of the ongoing negotiations about ending the war in Ukraine is about how much latitude Russia can get in Europe, i.e., which of its initial demands are going to be met or rejected by the Trump administration.
      An ancillary question here is whether America’s national security strategy can be reduced to a series of transactional deals, or if in fact cultural and historical factors will ultimately carry the day.
      Is the United States in effect reverting to the 19th century-type of international relations that defined the Age of Empire and where our experience of the past eighty years carries little to no weight?
      The US-European alliance has arguably entered its most difficult period in 80 years, one that will define the future of NATO and transatlantic relations going forward.
      It is crucial that Washington return to the basics when it comes to its understanding of Russian imperialism.
      It must also appreciate the implication of what the potential hollowing out of NATO and, should it come to that, a return to the 19th century type of the spheres of influence in Europe means for American interests, not only on the continent, but perhaps equally importantly in other theaters, including the Pacific.
      And at the same time, Berlin and Paris, and especially the leadership of the European Commission, should take a breath and look over the horizon to fully appreciate what a Europe unmoored from the United States would look like, as both the Russians and the Chinese are watching and ready to exploit to the hilt the current chaos and potential decomposition of the democratic West.
      It’s time for cooler heads to prevail on both sides of the Atlantic.
      Source: https://www.19fortyfive.com/2025/03/donald-trumps-russia-strategy-could-end-nato-as-we-know-it/
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Απέρριψε την παραίτηση του ΥΠΑΜ Χέγκσεθ ο Τραμπ λόγω διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών
      Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Mike Waltz, παραδέχτηκε ότι πρόσθεσε στη μυστική συνομιλία τον Jeffrey Goldberg, αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic, χωρίς να γνωρίζει όπως ισχυρίζεται πώς πρόσθεσε δημοσιογράφο στο chat, αφού δεν είχε τον αριθμό του.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απέρριψε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Pete Hegseth μετά από διαρροή μυστικής συνομιλίας του στην πλατφόρμα Signal, όπως αναφέρει το The Hill.«Ο Hegseth κάνει καλά τη δουλειά του, δεν έχει καμία σχέση με αυτό», είπε ο Trump.Υπεθνυμίζεται ότι χθες το Atlantic, δημοσίευσε διαρροή συνομιλίας με διαβαθμισμένες πληροφορίες, έδειξε νέα πλάνα από μυστική αλληλογραφία μελών της ομάδας Trump, που μιλούσε για τον ακριβή χρόνο των χτυπημάτων στους Houthi.Επιπλέον, στρατιωτικές πηγές του CNN πιστεύουν ότι οι πληροφορίες που αποκάλυψε ο Hegseth στη συνομιλία του Signal «ήταν αυστηρά απόρρητη τη στιγμή της σύνταξης – επειδή η επιχείρηση (κατά των Houthi) δεν έχει καν ξεκινήσει».Χθες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Mike Waltz, παραδέχτηκε ότι πρόσθεσε στη μυστική συνομιλία τον Jeffrey Goldberg, αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic, χωρίς να γνωρίζει όπως ισχυρίζεται πώς πρόσθεσε δημοσιογράφο στο chat, αφού δεν είχε τον αριθμό του.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×