Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Οι «προτάσεις του ΝΑΤΟ» οδηγούν στο «ξήλωμα» των Συνθηκών Λωζάνης και Μοντρέ! Ας ξυπνήσουμε επιτέλους!

Η αποκάλυψη των… προτάσεων των ΗΠΑ μέσω ΝΑΤΟ για τη «διπλή ονομασία» των Στενών αλλά και τη «διαγραφή» της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έπρεπε να αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης αλλά όπως θα έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει . Δεν είναι προφανώς σύμπτωση ότι η υπόθεση αυτή ανοίγει λίγα 24ωρα μετά από τη σαρωτική νίκη του κ.Μητσοτάκη στις εκλογές. Όπως και στα αμιγώς εσωτερικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία πολλά που «ξέχασαν» να πουν στον κόσμο αρχίζουν να …προκύπτουν.

Όπως έχουμε πολλές φορές γράψει όλα τα θέματα έχουν τη σημασία και τη βαρύτητα τους. Ειδικά αυτά που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών αυτής της χώρας. Αλλά για να μπορούμε να ασχολούμαστε με αυτά θα πρέπει να υπάρχει και χώρα. Κι αυτό θα πρέπει άμεσα όλοι να το αλντιληφθούμε.

Ο Στέλιος Φενέκος, πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α κάνει το χρέος του και προσπαθεί με όση δύναμη του αναλογεί να μας αφυπνίσει. Ελπίζουμε ότι κι άλλοι συνάδελφοι του από το Πολεμικό Ναυτικό θα ακολουθήσουν…

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ

ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ ΕΑΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

– Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΩΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ

Επί δεκαετίες ως εθνικοί αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ και στα Διεθνή Φόρα, δίναμε μάχες έναντι της Τουρκίας για να μην αλλοιωθούν οι συνθήκες της Λωζάνης και του Μοντρέ.

Και είχαμε καταφέρει να το επιτύχουμε.

Σήμερα το ξήλωμα έχει αρχίσει με τις προτάσεις των ΗΠΑ (για διπλή ονομασία) για να κάνει τα χατίρια και να ξεπεράσει τα προσκόμματα της Τουρκίας που θέλει επιτακτικά να αλλάξει τις συνθήκες στα σημεία που την συμφέρουν .

Τα Στενά (Straights) να χάσουν στην ουσία πλήρως τον διεθνή τους χαρακτήρα και να γίνουν “Turkish Straights”, να αναγνωρισθούν ως τέτοια διεθνώς, η Κυπριακή Δημοκρατία να πάψει να υπάρχει ως οντότητα (και να περιγράφονται οι περιοχές αρμοδιότητας/ασκήσεων κλπ του ΝΑΤΟ με στίγματα, χωρίς ονόματα) , αφού η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, παραβιάζοντας όλο το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ.

Και έρχονται οι ΗΠΑ και προτείνουν περιγραφή με στίγματα αντί να είναι συνεπείς με το Διεθνές Δίκαιο, για μία χώρα ολόκληρη, αναγνωρισμένη, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, επειδή η Τουρκία δεν θέλει να βλέπει το όνομά της ούτε στους χάρτες.

Εμείς δε δεν εκφράζουμε ΒΕΤΟ στις παρανομίες αυτές, αλλά λέμε εναλλακτικές προτάσεις, τύπου «maritime choke points», ευρηματικές γελοίες, καινοφανείς προτάσεις που ξηλώνουν σιγά σιγά τις ισχυρές Διεθνείς Συνθήκες (που συμφωνήθηκαν με αίμα για την αποκατάσταση των αποτελεσμάτων του πολέμου), πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ύπαρξη και επιβίωση της χώρας μας.

Και μην μου πει κανείς για νέα κυβέρνηση και να περιμένουμε και να της δώσουμε περιθώρια κλπ.

Ελπίζω ο κος Δένδιας να μην υποχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις της Τουρκίας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας και την Κύπρο στο ΝΑΤΟ (αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την στάση του κου Γεραπετρίτη).

Κύριε Πρωθυπουργέ, κάθε μία υποχώρηση στις προβλέψεις των Συνθηκών και των αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ, θα αδυνατίζει τις θέσεις μας και θα φέρνει και άλλες πολλές υποχωρήσεις στην συνέχεια.

Πηγή: militaire.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×