Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

DW: Διαχωρίζει ελληνοτουρκικά από Κυπριακό ο Ερντογάν - Η πρόταση για τα ενεργειακά

Στιγμιότυπο από την κοινή συνέντευξη τύπου Ερντογάν και Τατάρ. Εικόνα: DHA

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Κατά την πρώτη του μετεκλογική επίσκεψη στα κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έδειξε σαφή πρόθεση να διαχωρίσει τα ελληνοτουρκικά από το Κυπριακό.

Στις δηλώσεις του από το αποκαλούμενο «προεδρικό μέγαρο», όπου συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν μίλησε για δύο θάλασσες, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία «επιθυμεί την ειρήνη». Ο διαχωρισμός των δύο ζητημάτων φανερώνει μια διάθεση αποσύνδεσης των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «σε αυτές τις θάλασσες δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέραν της ειρήνης», σημειώνοντας ωστόσο πως «αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να την εμποδίζουν, τότε θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν άλλη πολιτική».

Πρώτα αναγνώριση και μετά συνομιλίες

Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την πεντάωρη επίσκεψη του στο νησί, με την οποία συνέχισε την παράδοση του πρώτου μετεκλογικού ταξιδιού εκτός Τουρκίας στα κατεχόμενα, επέμεινε στις γνωστές θέσεις της Άγκυρας περί αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων πριν την επανέναρξη οποιουδήποτε διαλόγου για επίλυση του ζητήματος. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως είναι ακόμη στο τραπέζι η πρόταση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων. Η πρόταση αυτή, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι «ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο, πως η Τουρκία είναι υπέρ της συνεργασίας στη βάση της κυριαρχίας προς όφελος των δύο λαών».

Ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε και σε μια σειρά εξαγγελιών που έχουν ως στόχο την περαιτέρω διασύνδεση της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία. Σε αυτές περιλαμβάνεται η κατασκευή και τοποθέτηση καλωδίου αμφίδρομης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η ένταξη των Τουρκοκυπρίων, ως δικαιούχων, στις τουρκικές υπηρεσίες υγείας. Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε επίσης την κατασκευή 1192 μονάδων κοινωνικής κατοικίας στην περιοχή της Δερύνειας, καθώς και την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου 500 κλινών στη Λευκωσία.

Πηγή: dw.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×