Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Γλύψιμο State Department: Μακροχρόνιος σύμμαχος και εταίρος η Τουρκία, δεν παίρνουμε θέση στις εκλογές

Απάντηση State Department σε Cavusoglu
Ως «μακροχρόνιο σύμμαχο και εταίρο» χαρακτήρισε την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθήσουν στενά τις επερχόμενες εκλογές» και «θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με την κυβέρνηση που θα επιλέξει ο τουρκικός λαός» για να «εμβαθύνουν τη συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».
«Οι συνθήκες γύρω από την αποπομπή της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστές. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πηγή: bankingnews.gr

Cavusoglu σε ΗΠΑ για F35: Επιστρέψτε τα χρήματα μας - Κατασκευάζουμε δικό μας μαχητικό
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν την αποστολή των S-400 στην Ουκρανία, αίτημα που απέρριψε η Άγκυρα
Τη συζήτηση για τα αμερικανικά F-35 κλείνει η Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, να κάνει ειδική αναφορά στο τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ.
«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τούς λέμε "επιστρέψτε τα χρήματα μας", διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» ανέφερε ο Cavusoglu μιλώντας στο Haber Turk.
Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στους ρωσικούς S-400. «Από το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400. Kαι για το θέμα των S-400 οι ΗΠΑ μάς είπαν "δώστε σε μας τον έλεγχο του συστήματος το έχουμε εμείς… Να τους εξετάσουμε". Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν τη κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε» δήλωσε ο Cavusoglu.
«Μάς πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Δεν το δεχθήκαμε. Τους είπαμε πως τους πήραμε για μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×