Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Ερντογάν-Μητσοτάκης σαλιαρίζουν: Οι εκλογές να γίνουν η αρχή ... να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες - Σανό για την ελληνική κοινή γνώμη

«Στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας. Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του», ανέφερε ο Ρετζέπ Ερντογάν στη συνομιλία του με τον Μανώλη Κωστίδη, υπό το βλέμμα του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Μανώλης Κωστίδης

ΑΓΚΥΡΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την επιθυμία να αρχίσει μία νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία εκφράζει με δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνομιλία μας μετά την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στην Αγκυρα, τόνισε συγκεκριμένα: «Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας». Ρωτήσαμε τον κ. Ερντογάν αν έχει να στείλει κάποιο μήνυμα ή ευχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνος απάντησε: «Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί πως θα νικήσει στις εκλογές και δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι «οι συγκεντρώσεις στις πλατείες αυτό δείχνουν, αυτή την επιθυμία δείχνει ο λαός, το βλέπετε κι εσείς». Συνεργάτες του μας τόνιζαν πως οι εκλογές πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν από τον πρώτο γύρο.

Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής.

Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ήταν εγκάρδιος, φιλικός. Μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση πως παρά τις διαδοχικές συγκεντρώσεις, έδειχνε δυναμικός και θα συνέχιζε το πρόγραμμά του μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό που παρατηρήσαμε επίσης είναι πως όταν αναφερθήκαμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θέλησε να ανεβάσει τους τόνους, αφήνοντας στην άκρη το αρνητικό κλίμα που υπήρχε μεταξύ τους και προτίμησε να στείλει μήνυμα για μια νέα αρχή σε περίπτωση επανεκλογής και των δύο στις ηγεσίες των χωρών τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει σίγουρος για την υποστήριξη που θα του δώσει ο τουρκικός λαός για την επανεκλογή του. Ομως για να πετύχει τον στόχο του έχει και ένα βεβαρημένο πρόγραμμα με δεκάδες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη έως και αύριο το απόγευμα στις 6 μ.μ., οπότε ξεκινάει η απαγόρευση πολιτικών μηνυμάτων. Πάντως, πληροφορίες μας αναφέρουν πως συνεργάτες του, φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης κάνουν ετοιμασίες για την πιθανή νίκη του.

Ο κ. Ερντογάν σε περίπτωση επανεκλογής του αναμένεται να κάνει μια «ομιλία του μπαλκονιού», όπως την αποκαλούν στην Τουρκία, και θα απευθυνθεί στον τουρκικό λαό από το ανάκτορο Ηuber της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή όχθη της πόλης. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν ιδιαίτερα, δείχνουν μικρό προβάδισμα του κ. Κιλιτσντάρογλου, όμως ο ίδιος και το επιτελείο του βλέπουν την ανταπόκριση του κόσμου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τονίζουν πως αυτό που συμβαίνει στις πλατείες δεν είναι τυχαίο και όπως επισημαίνουν, το αποτέλεσμα θα φανεί στις κάλπες.

Πηγή: kathimerini.gr

Προεκλογικός «διάλογος» Μητσοτάκη και Ερντογάν: «Θα τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία, αλλά δεν είμαι αφελής»
Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογικές μάχες στην Τουρκία (14 Μαΐου) και την Ελλάδα (21 Μαΐου) οι ηγέτες των δύο χωρών, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν σε έναν άτυπο διάλογο μέσω δηλώσεών τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σε συνέντευξή του στο AP ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία αλλά προσθέτει ότι ελπίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα «επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, 10 μέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής 14 Μαΐου στην Τουρκία.

«Αλλά δεν είμαι αφελής» δήλωσε στο Associated Press σε μια εκτενή συνέντευξη, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία στην κεντρική Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης. «Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.«Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες».
Το «άνοιγμα» Ερντογάν

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την επιθυμία να αρχίσει μία νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με δηλώσεις που έκανε στην «Καθημερινή» και τον Μανώλη Κωστίδη στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν σε συνομιλία που είχε με τον ανταποκριτή της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη μετά την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στην Αγκυρα, τόνισε συγκεκριμένα:

«Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ερντογάν έχει να στείλει κάποιο μήνυμα ή ευχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκείνος απάντησε:

«Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του».
Οι εξοπλισμοί

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για ζητήματα που περιλαμβάνουν τα θαλάσσια σύνορά τους στη Μεσόγειο, σημειώνει το άρθρο του Associated Press , με Τούρκους αξιωματούχους να έχουν πει κατά καιρούς ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά.

Σε απάντηση, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με … μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και ελπίζει στη μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι γραφτό να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όμως, τόνισε, ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία.«Αν η τουρκική κυβέρνηση λέει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα έρθει νύχτα στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε.

Σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και κατά προτίμηση χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση».

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για το μεταναστευτικό τονίζοντας:

«Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

[iEpikaira: Δεν σας είπαμε ότι τα ΜΜΕ θα παίξουν τον ρόλο τους στον επικείμενο Ελληνοτουρκικό διάλογο; Σανό για την κοινή γνώμη που πρέπει να καταλυθούν τις αντιστάσεις της σε αυτό που έρχεται ΕΔΩ! Ταυτόχρονα όμως περνάνε και τα μηνύματα προς τα "αφεντικά" στην αντίπερα του Ατλαντικού...]

Πηγή: ertnews, AP προσπελάστηκε hellasjournal.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×