Ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου κατηγορεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι προωθούσε αίτημα των ΗΠΑ για διακοπή των κυπριακών γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ, για να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος!
Το φθινόπωρο του 2015 γνώρισα στην «Βιβλιοθήκη» της πλατείας Κολωνακίου τον διακεκριμένο Κύπριο εκδότη και καναλάρχη, προσωπικό φίλο του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και άλλων Ελλήνων πολιτικών, Κωστή Χατζηκωστή.
του Μανώλη Κοττάκη,
Τελούσε ακόμη υπό το κράτος του σοκ, εξ αιτίας της σχετικά πρόσφατης δολοφονίας του υιού του Άντη από στέλεχος του τηλεοπτικού σταθμού Sigma. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την πρώτη αυτήν συνάντηση, έλαβα το νέο βιβλίο του κ. Χατζηκωστή «Προεδρικά Πορτραίτα» (έχει γράψει πολλά), το οποίο ήδη κυκλοφορούσε στην Μεγαλόνησο από τις εκδόσεις «Γερμανός».
Σε αυτό περιλαμβάνονταν όλα τα πορτραίτα των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από διαλόγους που είχε ο συγγραφέας μαζί τους, ως κορυφαίο και επίλεκτο μέλος της κυπριακής κοινωνίας –πλην του εν ενεργεία τότε Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Στο βιβλίο δημοσιεύονταν, λοιπόν, τα πορτραίτα του Μακάριου (με συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το πως «βοήθησε» ακουσίως με μια ομιλία του στον ΟΗΕ για το εναντίον του πραξικόπημα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να τεκμηριωθεί η παραβίαση της συμφωνίας εγγυήσεων από την Ελλάδα και να θεμελιωθεί το δικαίωμα επέμβασης της εγγυήτριας δύναμης Τουρκίας μέσω του Αττίλα), του Σπύρου Κυπριανού, του Γιώργου Βασιλείου, του Γλαύκου Κληρίδη, του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια.
Από τότε πέρασαν οκτώ ολόκληρα χρόνια, αλλά ο κ. Χατζηκωστής, παλαιάς κοπής εκδότης (έχει στην ιδιοκτησία του την «Σημερινή»), δεν ξέχασε την οφειλή του. Έπρεπε να κυκλοφορήσει εκ νέου το βιβλίο του με το «Προεδρικό Πορτραίτο» του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος μετά τους Παπαδόπουλο και Χριστόφια που ολοκλήρωσε δυο πλήρεις προεδρικές θητείες. Στην χορεία αυτήν ανήκουν ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Σπύρος Κυπριανού, και βεβαίως μακράν όλων, με πολυετή θητεία από το 1960 έως το 1977, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, αφού «αφυπηρέτησε» ο Πρόεδρος, περιέχει σπουδαίες αποκαλύψεις, μερικές από τις οποίες είναι σοκ και αφορούν στις σχέσεις του Κυπρίου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στους διαλόγους που είχε με τον κ. Χατζηκωστή ο Κύπριος Πρόεδρος βάλλει ευθέως κατά του Έλληνος Πρωθυπουργού, ότι σε δυο περιπτώσεις θέλησε να υπονομεύσει ευθέως τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αντιθέτως επαινεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι προωθούσε την ιδέα της διακοπής των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να εξευμενιστούν οι Τούρκοι, και ότι τασσόταν υπέρ της κατασκευής αγωγού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας, ο οποίος θα παρέκαμπτε την Κύπρο! Κατά τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Έλλην Πρωθυπουργός επιθυμούσε να θυσιάσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ηρεμήσει ο Ερντογάν και να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος Ἀθηνῶν-Ἀγκύρας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.
Στην σελίδα 338 της επικαιροποιημένης έκδοσης του βιβλίου του ο κ. Χατζηκωστής γράφει, αναφερόμενος στον διάλογο που είχε με τον κ. Αναστασιάδη, τα εξής:
«Ρώτησα στη συνέχεια για τη “συμπαράσταση” της Ελλάδος. Επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει ὅ,τι μπορεί να μη βρίσκει μπροστά της “το πρόβλημα της Κύπρου”. Αποκάλυψε ότι ο Μητσοτάκης τον βολιδοσκόπησε εάν θα ήταν διατεθειμένος να διακόψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, χάριν της επανέναρξης του διαλόγου. “Η αποκάλυψη αυτή έχει πολυσήμαντη αξία για τις προθέσεις και ίσως σχετικές αποφάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως” παρατήρησα…
“Έχω” είπε “άριστη συνεργασία με τον Μητσοτάκη και τον Δένδια. Ο πρώτος, παρ’ όλο που έχει δυνατότητες, ακόμη δεν έχει αποκτήσει την πείρα του Τσίπρα στο δεύτερο μισό της θητείας του. Ο Τσίπρας στο τελευταίο διάστημα τύγχανε του απόλυτου σεβασμού και από τους Αμερικανούς και από τους Ευρωπαίους. Ο Δένδιας είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και σοβαρός από τον Κοτζιά…”
Τον ρώτησα για τις σχετικές κινήσεις ως προς τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. “Από τον χώρο του ΔΗΣΥ” είπε “φαίνεται πως υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι. Αβέρωφ, Χριστοδουλίδης και Γεωργιάδης. Θεωρώ ότι ο πρώτος, ως αρχηγός κόμματος, έχει προβάδισμα, το οποίο αναγνωρίζουν οι άλλοι δυο”. Την ίδια ώρα όμως υπογράμμισε τη λαοφιλία και την ήρεμη εικόνα που εκπέμπει και σε άλλους χώρους ο Χριστοδουλίδης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματικότητά του και στο ήθος του. Για τον Γεωργιάδη είπε ότι έχει και αυτός πολύ καλά χαρίσματα, αλλά έχει υποστεί φθορά λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, και επίσης τόνισε ότι είναι και λίγο απόμακρος».
Στην σελίδα 351 του βιβλίου του ο κ. Χατζηκωστής εμφανίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη –σέ νεώτερη συνομιλία τους– εκτός εαυτού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τις περίεργες ιδέες του. Ο συγγραφέας, μάλιστα, σοκαρισμένος από τα… γαλλικά Αναστασιάδη κατά του Έλληνος Πρωθυπουργού, ανακοινώνει ότι δεν θα περιλάβει στο βιβλίο αυτούσιους τους χαρακτηρισμούς που άκουσε και ότι θα περιοριστεί σε μια γενική περιγραφή όλων όσα άκουσε από τα προεδρικά χείλη.
Ο κ. Χατζηκωστής μεταφέρει, έτσι, «λογοκριμένο» τον διάλογό του με τον κ. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Γράφει:
«Τον ρώτησα πως συμπεριφέρεται ο Μητσοτάκης και αν βοηθάει. Ήθελα να μάθω πως τον κρίνει και τι περιμένει από την Ελλάδα. Καθώς παρατήρησα ότι “Στις εκάστοτε δηλώσεις σας παρουσιάζεστε στην Κοινή Γνώμη ότι συμφωνείτε, πολεμάτε, αγωνίζεστε μαζί για τους ίδιους στόχους και με τις ίδιες σχετικές στρατηγικές σκέψεις”. Ο Πρόεδρος απάντησε: “Κωστή, μου ανοίγεις το θέμα Μητσοτάκη. Είναι σοβαρό. Δεν θα ασχοληθώ με λεπτομέρειες…”. Θα αποφύγω την καταγραφή χαρακτηρισμών για τον Μητσοτάκη. Κρίνω ότι έτσι προστατεύω τον Πρόεδρο από τη χρήση μη κολακευτικών λέξεων, αλλά και τον Μητσοτάκη από επίσημους χαρακτηρισμούς, που κυριολεκτικά εξευτελίζουν την πολιτική αξιότητά του στα Ελλαδοτουρκικά και κυρίως στο Κυπριακό. Για να ενισχύσει τους λόγους της απογοήτευσής του από την έλλειψη ενδιαφέροντος για την Κύπρο εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, είπε μεταξύ άλλων: “Ο Μητσοτάκης μου ανέφερε ότι μια από τις εισηγήσεις του για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος- Τουρκίας ήταν και η παράκαμψη της Κύπρου από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και η κατεύθυνσή του προς την Τουρκία, και από εκεί προς την Ελλάδα και Ευρώπη. Ενοχλημένος”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, “του έδειξα στον χάρτη ότι σε τέτοια περίπτωση γιατί να μην παρακάμψει και την Ελλάδα. Πέραν δε τούτου, εφόσον θα περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να ζητήσει ενοίκιο-αποζημιώσεις για τη χρήση του δικού της θαλάσσιου χώρου”.
Είναι συγκλονιστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας κινείται ο Μητσοτάκης στα θέματα με την Τουρκία…»
Αυτά αποκαλύπτει ο κ. Αναστασιάδης σήμερα, απαλλαγμένος από τις δεσμεύσεις του αξιώματός του. Θα είχε ενδιαφέρον στην επόμενη έκδοση του βιβλίου να μαθαίναμε και τις εντυπώσεις του νέου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Γιατί, αν ισχύουν όσα μαθαίνουμε, μάλλον με τις ίδιες εντυπώσεις αναχώρησε για την Λευκωσία: Η Κύπρος κείται μακράν για (αυτήν) την Αθήνα.
[iEpikaira: Η περισσότερα ΕΔΩ]
Πηγή: Εφημερίδα «Εστία» 25/03/2023 newsbreak.gr