Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Η Τουρκία ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Η άσκηση περιλάμβανε την ανάπτυξη όλου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και σενάρια στα οποία θα συμμετείχε και η πολεμική αεροπορία, με πτήσεις πάνω από το Αιγαίο

Σε μία κίνηση αναμενόμενη μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε δεκάδες πόλεις και χωριά, η Τουρκία ανακοίνωσε την ακύρωση μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει την Τετάρτη 15/2/23.
Η συγκεκριμένη άσκηση περιλάμβανε την ανάπτυξη του συνόλου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και φυσικά σενάρια στα οποία θα συμμετείχε και η πολεμική αεροπορία, με πτήσεις πάνω από το Αιγαίο.
Η ακύρωση της προγραμματισμένης άσκησης συνδέεται άμεσα με τον μεγάλο σεισμό και το γεγονός ότι πλήθος δυνάμεων του τουρκικού στρατού έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και συνδράμουν με ποικίλους τρόπους στην αντιμετώπιση της καταστροφής.
Η κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί, ωστόσο, και ως μία κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά μετά τα διθυραμβικά σχόλια του τουρκικού Τύπου για τη βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα στη σιεσμόπληκτη γείτονα, αποστέλλοντας ομάδες διάσωσης αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημειώθηκαν 104 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από την ημέρα του μεγάλου σεισμού

Πάντως όσον αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις ενέργειες αναθεωρητισμού σε βάρος της χώρας μας παρά τους σεισμούς η Τουρκία δεν έχει σταματήσει στο ελάχιστο.
Συγκεκριμένα, από τις 6/2, την ημέρα που συνέβη ο σεισμός έως σήμερα 15/2, έχουν πραγματοποιηθεί 104 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο από drone.
Επίσης υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με παράνομη ΝΟΤΑΜ, που δεσμεύει για την Πέμπτη 16/2/23 περιοχή δυτικά της Λέσβου για αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×