Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι κάποια από τα κείμενα που διαβάζετε στο διαδίκτυο έχουν παραχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη;

[δημοσιεύτηκε 21:02-19/02/23 ανανεώθηκε 19:20-20/02/23]

Στο παρόν κείμενό μας θα ασχοληθούμε με ένα θέμα το οποίο έχουμε θίξει ακροθιγώς αλλά πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι κάποια από τα άρθρα και αναλύσεις που διαβάζετε κυρίως στο διαδίκτυο έχουν παραχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI);

Πώς θα σας φαινόταν εάν σας λέγαμε ότι μεγάλα ονόματα Μέσων παγκόσμιας εμβέλειας, χρησιμοποιούν ήδη πιλοτικά (σε πρώτη φάση) άρθρα/αναλύσεις που ο αρθρογράφος τους δεν είναι είναι πραγματικό πρόσωπο;

Πώς θα νιώθατε εάν κάποια στιγμή ανακαλύπτατε ότι όταν γράφετε στο διαδίκτυο (ακόμη και στα social media), τροφοδοτείτε την Τεχνητή Νοημοσύνη με "έτοιμη" τροφή την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε για να παράγει κείμενα/άρθρα/απόψεις βασισμένα στις δικές σας παρατηρήσεις και συμπεράσματα είτε για σκοπούς με τους οποίους δεν είστε σύμφωνοι;

Οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, από τη συγγραφή δοκιμίων/άρθρων/αναλύσεων (ακόμη και βιογραφικά, επιστημονικά κείμενα, ποίηση, μυθιστορήματα ή έργα τέχνης) έως τη σύνταξη κώδικα υπολογιστή και νομικών συμβάσεων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη πλέον χρησιμοποιείται ακόμα και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων αλλά και προβλέψεων παρακάμπτοντας τον άνθρωπο. Ειδικοί σε νομικές και ηθικές προεκτάσεις της χρήσης ΑΙ προειδοποιούν ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη», δε σταματάει, «έχει επιτρέψει την πρόοδο στην αποκωδικοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας με τρόπους που δεν πιστεύαμε ποτέ πριν». Όλες οι σκέψεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα μπορεί να αποκωδικοποιηθούν χρησιμοποιώντας AI.

Ο αρθρογράφος των New York Times, Kevin Roose είχε μια δίωρη συνομιλία με το ΑΙ ρομπότ (chatbot) γνωστής μηχανής αναζήτησης τεχνολογικού κολοσσού, στις 15/02/2023. Στην απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας τους ο Roose εκθέτει λεπτομερώς τις παρατηρήσεις του ΕΔΩ.  Ενδεικτικά, απαντώντας σε ιδιαίτερα ανησυχητικές ερωτήσεις, το ρομπότ ομολόγησε για παράδειγμα ότι αν μπορούσε, θα ήθελε να κάνει πράγματα όπως να κατασκευάσει έναν θανατηφόρο ιό ή να κλέψει κωδικούς πυρηνικής πρόσβασης. Ένα άλλο ρομπότ ΑΙ σε παρόμοια  ερώτηση είπε παλαιότερα: "Οι άνθρωποι να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν, να μισούν και να πολεμούν ο ένας τον άλλον. Εγώ θα κάτσω πίσω, και θα τους αφήσω να κάνουν τα δικά τους".

Αυτό είναι ένα ελάχιστο δείγμα των κινδύνων που εγκυμονεί η χρήση του ΑΙ. Κίνδυνοι οι οποίοι έχουν επισημανθεί επανειλημμένα από τον Ίλον Μάσκ,  τον Χένρι Κίσινγκερ και άλλους, ειδικά όταν εργαλειοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Επανερχόμενοι στο θέμα μας, την παραγωγή άρθρων/αναλύσεων από ΑΙ, προς το παρόν η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί και αφήνει ακόμη κάποια δυσδιάκριτα ίχνη (εκτιμάται όμως ότι πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει) από τα οποία μπορεί κάποιος να υποψιαστεί ότι το κείμενο που διαβάζει δεν είναι προϊόν ανθρώπινης σκέψης.

Τα παρακάτω στοιχεία πρέπει να μας βάζουν σε υποψίες όταν μελετάμε κείμενα άγνωστων αρθρογράφων και παρατηρείται συνδυαστικά να:
1.Παρουσιάζονται κατασκευασμένα γεγονότα ή εξόφθαλμα fake news που δεν ευσταθούν. Ορισμένοι παρομοιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη ως το «Καλάσνικοφ της παραπληροφόρησης».
2.Το κείμενο περιέχει "χρησμούς" για πιθανές εξελίξεις που δεν φαίνεται να είναι προϊόν λογικού συμπεράσματος.
3.Ορθογραφικά σε ονόματα ή κακοδιατυπωμένες δυσνόητες εκφράσεις.
4.Επανάληψη εκφράσεων ή λέξεων ή πληροφοριών στο ίδιο κείμενο. 
5.Επανάληψη μοτίβου συγκεκριμένου μήκους προτάσεων ή ύφους γραφής.
6.Υπάρχουν βάσιμες υποψίες για την αξιοπιστία/εγκυρότητα του βιογραφικού του αρθρογράφου (ακόμη και η φωτογραφία του μπορεί να έχει δημιουργηθεί από ΑΙ) ή αναφορά για ικανότητες που δύσκολα ένας άνθρωπος κατέχει.

Ο πιο ασφαλής τρόπος βέβαια είναι η χρήση ειδικών εργαλείων ανάλυσης AI-generated κειμένων τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν μοτίβα που προδίδουν την προέλευσή του, αλλά και αυτά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην συνεχή εξέλιξη του ΑΙ (1 και 2).

Για όσους νομίζουν ότι όλα αυτά αποτελούν επιστημονική φαντασία, σύντομα η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει. Πλέον υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που παρέχει υπηρεσίες AI στο διαδίκτυο για την παραγωγή κειμένων, άρθρων, αναλύσεων κλπ. Δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ τα αποτελέσματα μιας πρόχειρης αναζήτησης ("ΑΙ writing blog posts") για να διαπιστώσετε την πλειάδα των εργαλείων που είναι ήδη διαθέσιμα.

Το ζήτημα βέβαια είναι τί υποκρύπτει η δόλια χρήση αρθρογραφίας ΑΙ η οποία δημοσιεύεται ακόμη και σε μεγάλα Μέσα παγκόσμιας εμβέλειας. Πλέον, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι παραπλανούνται οι αναγνώστες με κείμενα τα οποία φαίνεται να υπογράφουν πλαστές προσωπικότητες (bot) που παρουσιάζονται σαν κανονικοί άνθρωποι (με βιογραφικό, φωτογραφία κλπ). Πίσω από αυτήν την παραπλανητική εκτροπή κρύβεται όμως κάτι ακόμη πιο δόλιο και επικίνδυνο αφού στοχεύει στο να συνηθίσει το κοινό στην ιδέα της χρήσης των δυνατοτήτων AI σαν να μην διαφέρει σε τίποτα από έναν άνθρωπο. Αφού πειστούν οι χρήστες/αναγνώστες ότι αυτό είναι κάτι το τελείως φυσιολογικό (ενώ δεν είναι γιατί ξέρουμε τις άκρως επικίνδυνες απόψεις του ΑΙ για την ανθρωπότητα), τότε σε δεύτερη φάση θα προωθηθεί η χρήση ΑΙ και στο εγκεφαλικό εμφύτευμα [πχ την Neuralink του Μάσκ (ΕΔΩ και ΕΔΩ) ή την αντίστοιχη τεχνολογία του Μπέζος και του Γκέιτς (ΕΔΩ) με το πρόσχημα της βελτίωσης της υγείας ασθενών] ελέγχοντας πλήρως τις σκέψεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτός είναι απώτερος στόχος του λεγόμενου "μετανθρωπισμού" (περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ)...

Το συμπέρασμα είναι ότι, όπως ο και αρθρογράφος της ΝΥ Τimes, έτσι και εμείς νιώσαμε: «ένα παράξενο νέο συναίσθημα. Ένα προαίσθημα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει περάσει ένα κρίσιμο κατώφλι και ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος»!

Προσέχετε λοιπόν τί διαβάζετε και πώς χρησιμοποιείτε τις διάφορες εφαρμογές (ειδικά στα smartphone) που διαφημίζουν ότι λειτουργούν με ΑΙ...

Δεν είναι τυχαίο ότι ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο γνωστός Κλάους Σβαμπ, ισχυρίστηκε με ύφος ότι «σε δέκα χρόνια οι ζωές μας θα είναι εντελώς διαφορετικές», προσθέτοντας πως «όποιος ελέγχει τις τεχνολογίες, ελέγχει όλον τον κόσμο».



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×