Χάρτης με τα όρια FIR. Πηγή: researchgate.net |
Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, το νέο μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου («Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης») περιλαμβάνει:
-Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR)
-Ταύτιση FIR και SAR. Τα όρια του ενός ταυτίζονται με το άλλο χωρίς κενά ή αλληλοεπικαλύψεις (Αυτό βέβαια πρέπει να ελεγχθεί και σε σχέση με την Κύπρο. Το όριο Ελλάδας-Κύπρου εφάπτεται; Το τριεθνές αφήνει κενό;).
-Κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης SAR.
Δημοσιεύματα μάλιστα (φιλοκυβερνητικά και μη) υποστηρίζουν με υπερβάλλοντα ζήλο ότι "ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο". Άξιον απορίας βέβαια το πώς ακυρώνεται το τουρκολιβυκό που αφορά σε υφαλοκρηπίδα από το νέο Ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο που αφορά σε FIR/SAR;
Τουρκικός χάρτης με τις παράνομες μονομερείς επεκτάσεις του SRR το 1988 και το 2020. Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας |
Το νέο μνημόνιο ναι μεν αποτελεί απάντηση στις διεκδικήσεις της Τουρκίας για το SAR σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επουλώνει την ανοικτή πληγή της τμηματικής ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία αφήνει εκτεθειμένη την περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που τέμνει την Ρόδο.
Με γαλάζια γραμμή η Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E). Με κόκκινη γραμμή το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο (A,B) |
Το μέχρι τώρα μόνιμο αφήγημα που συντηρείται στο δημόσιο διάλογο, είναι ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να οριοθετήσει πέραν του 28ου διότι αποφεύγει να ερεθίσει την Άγκυρα και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικά να έρθει σε συμφωνία μαζί της. Διόλου απίθανο, αλλά όμως παραμένει μια εικασία η οποία ρίχνει το φταίξιμο εξολοκλήρου στους Αιγυπτίους.
Για το ενδεχόμενο οι ίδιες οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες να μην επιθυμούν να οριοθετήσουν πέραν του 28ου, ούτε λόγος βέβαια. Το ίδιο και για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αναμένει την Ελλάδα από το 2004. Αυτά όμως συνδυαστικά δημιουργούν την σοβαρή υπόνοια ότι άλλος είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει αφύλακτη -βορά στις αρπακτικές διαθέσεις της γείτονος-. Περιοχή την οποία αλώνισε το Oruc Reis ανενόχλητο το 2020! Πολύ δυσκολευόμαστε λοιπόν να πιστέψουμε ότι όλα αυτά αποτελούν συμπτώσεις που δεν σχετίζονται με τον γνωστό χάρτη Μπάιντεν στον οποίο το παρόν βήμα έχει διεξοδικότατα αναφερθεί. Και κάτι τελευταίο: Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία για FIR/SAR; Περισσότερα ΕΔΩ!