Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Λαφαζάνης: Παρακολουθήσεις γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ - Έτσι μπράβο... Βγάλτε όλα τα άπλυτα του πολιτικού συστήματος για να σας πάρουν με τις πέτρες!

«Καταλαβαίνω ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα κινηματική και κοινωνική που ενοχλούσε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν αδιαλείπτως με εξουσιοδοτημένο το τμήμα της Γενικής Ασφάλειας να φακελώνει τα πάντα και εν ανάγκη να στοιχειοθετεί κατηγορίες ακόμα και με προβοκάτσιες τις οποίες έστηνε η ίδια η ασφάλεια» δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος αναφέρει επίσης πως «άλλες παρακολουθήσεις παίζουν ειδικό ρόλο και αξιοποιούνται για πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτή του κου. Ανδρουλάκη και άλλες είναι αυτές που πρέπει να αποσιωπηθούν και να δικαιολογηθούν στην κοινή γνώμη».

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Κύριε Λαφαζάνη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από το θέμα των ημερών που έχει να κάνει με την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν ενδείξεις πως σας παρακολουθούσαν;

Επί ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως με παρακολουθούσαν και η ενημέρωση αυτή υπήρχε από έμπιστες αξιόπιστες πηγές. Είμαι μονίμως παρακολουθούμενος. Η ενημέρωση αυτή δεν προέρχεται όμως από τη διοίκηση της ΕΥΠ, ούτε από την ηγεσία του αμαρτωλού τμήματος «Προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος» της Γενικής Ασφάλειας.

Η παρακολούθησή μου ήταν ολοφάνερη , όπως απεδείχθη όταν φτάσαμε σε δίκες σε βάρος μου για πλειστηριασμούς, από το τμήμα της Γενικής Ασφάλειας που αναφέρω παραπάνω. Αυτό το τμήμα είχε συγκροτηθεί με νόμο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1996 και δυστυχώς όχι μόνο συνέχισε να λειτουργεί, αλλά με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ενισχύθηκε περαιτέρω και αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το τμήμα έχει ως αρμοδιότητα πέραν των άλλων να παρακολουθεί όλους όσους θεωρεί ότι με τη δραστηριότητά τους πλήττουν αυτό που λένε «τάξη και ασφάλεια» στη χώρα.

Προβαίνει σε παρακολουθήσεις προσώπων που βρίσκονται στο πεδίο ενδιαφέροντος, ανάμεσα σε άλλους και όσους ηγούνται σε συγκεντρώσεις. Μαγνητοφωνεί, βιντεοσκοπεί και μαγνητοσκοπεί. Προκαλεί μάλιστα και προβοκάτσιες στις συγκεντρώσεις με στόχο να στοιχειοθετηθούν ειδικές κατηγορίες έναντι προσώπων. Κάτι άλλωστε που μαρτυρούν και οι δίκες που έχω στην πλάτη μου. Οι οποίες όμως δεν πραγματοποιούνται γιατί από το 2017 συνεχώς αναβάλλονται. Είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά με διάφορα προσχήματα να μην προχωρά η δίκη εις βάρος μου, ενώ εγώ έχω δηλώσει ότι επιθυμώ να δικαστώ.

Γνωρίζω άλλωστε πως με παρακολουθούσαν από το φάκελο κατηγοριών εναντίον μου που με χίλιους κόπους και βάσανα κατάφερα να αποσπάσω από το παραπάνω τμήμα, όπου φαίνονται όλες οι κατηγορίες με μαγνητοφωνήσεις, βιντεοσκοπήσεις δραστηριοτήτων δικών μου και άλλων συναγωνιστών μου. Κάτι που αποδεικνύει πως επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχαν παρακολουθήσεις και μας φακέλωναν.
Όσοι υπήρχαν στο πεδίο ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ φακελώνονταν και βεβαίως όσοι πρωταγωνιστούσαν στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που αθρόα η τότε κυβέρνηση έκανε.

Τα παραπάνω τα γνώριζε η τότε κυβέρνηση της χώρας;

Βεβαίως τα γνώριζε. Τα είχα καταγγείλει δημόσια τότε, αλλά υπήρχε αποσιώπησή τους από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και από τα κατεστημένα κόμματα. Διότι δεν είναι όλες οι παρακολουθήσεις και επιτηρήσεις το ίδιο. Άλλες παίζουν ειδικό ρόλο και αξιοποιούνται για πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτή του κου. Ανδρουλάκη και άλλες είναι αυτές που πρέπει να αποσιωπηθούν και να δικαιολογηθούν στην κοινή γνώμη. Λες και η δημοκρατία πρέπει να τεμαχιστεί και να διαιρεθεί ανάλογα με τα πρόσωπα, τις δραστηριότητες και τις πολιτικές επιδιώξεις του καθένα.

Οι πλειστηριασμοί γιατί είχαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την προηγούμενη κυβέρνηση;

Έχει ενδιαφέρον πως παρά τις παρακολουθήσεις και όσα είχα καταγγείλει δημόσια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν διορθώθηκε το στρεβλό σύστημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και δεν άλλαξε η πολιτική, αλλά πήραν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τα Ειρηνοδικεία που ήταν ανοιχτοί στο κοινό και τους μετέφεραν στα κλειστά γραφεία των συμβολαιογραφείων. Πρόκειται για τους λεγόμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που γίνονταν ηλεκτρονικά και δεν υπήρχε καμία ενημέρωση του δανειολήπτη. Έχανε δηλαδή το σπίτι του και μετά το μάθαινε.

Δεν είναι μόνο το θέμα των πλειστηριασμών όμως. Καταλαβαίνω ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα κινηματική και κοινωνική που ενοχλούσε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν αδιαλείπτως με εξουσιοδοτημένο το τμήμα της Γενικής Ασφάλειας να φακελώνει τα πάντα και εν ανάγκη να στοιχειοθετεί κατηγορίες ακόμα και με προβοκάτσιες, τις οποίες έστηνε η ίδια η ασφάλεια.

Φαίνεται πως η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων θα επεκταθεί χρονικά σε βάθος δεκαετίας. Πιστεύετε πως θα υπάρξει αποτέλεσμα από αυτή την εξεταστική;

Καμία εξεταστική στην Ελλάδα και ποτέ δεν συνέβαλε στη διερεύνηση κανενός σκανδάλου. Αντίθετα, οι εξεταστικές επιτροπές γίνονται η αφορμή για να μετατρέπεται η βουλή σε κομματικό ρίνγκ και να δεσπόζουν οι αλληλοκατηγορίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο δε στη συγκεκριμένη περίπτωση που υπάρχει και κυβερνητική πλειοψηφία.

Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα όφειλε να ζητήσει έρευνα και για την περίοδό διακυβέρνησής του και αυτό γιατί θα ήταν ο καλύτερος τρόπος, εφόσον έχει άμεμπτο παρελθόν, να εκθέσει ανεπανόρθωτα τη Νέα Δημοκρατία. Και επομένως απερίσπαστα και με επιχειρήματα να ζητήσει την παραίτηση του κου. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Αυτή η κυβέρνηση άλλωστε για μια σειρά πολιτικών που έχει εφαρμόσει πρέπει ούτως ή άλλως να φύγει.

Ποια η δική σας πολιτική πρόταση και οι επόμενες κινήσεις σας; Ακόμα και αν διαφωνεί κανείς μαζί, σας είστε συνεπής στις θέσεις σας.

Η λύση δεν είναι μια κυβέρνηση όλων των κομμάτων ή επιμέρους συνεργασιών οποιουδήποτε είδους. Αντίθετα μια κυβέρνηση τέτοιου τύπου θα συνεχίσει την καταστροφή από εκεί που την αφήνει η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα μας αντιμετωπίζει νέες έκτακτες συνθήκες. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα οικονομικής, κοινωνικής και θα έλεγα και εθνικής επιβίωσης. Σε τέτοιες συνθήκες χρειάζεται να εφαρμοστούν και να διαμορφωθούν νέες στρατηγικές για να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια, ιδιαίτερα από την Αριστερά. Σήμερα δεν αρκούν οι ταμπέλες για να προσφέρει κάποια πολιτική δύναμη μια θετική διέξοδο, καμία ταμπέλα δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση στα προβλήματα της χώρας. Πολύ περισσότερο εκείνες οι ταμπέλες που έφεραν την Ελλάδα στο σημερινό κατάντημα.

Όλες άλλωστε οι ετικέτες της παραδοσιακής πολιτικής βρίσκονται με τον τρόπο τους η κάθε μία σε κρίση. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας είναι ένα πολύ πλατύ μέτωπο, που θα σπάσει τα κομματικά στεγανά και θα ενώσει όλους τους Έλληνες, δημοκράτες, πατριώτες ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση. Τους πατριώτες που διακρίνονται για την εντιμότητα και την ειλικρίνειά τους και είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να δίνει προοπτική. Σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση θέλει να συμβάλει σήμερα το Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης, το οποίο συγκρότησα με φίλους συνεργάτες και συναγωνιστές. Μόνο μια μεγάλη πλειοψηφία σαν αυτή του προδομένου δημοψηφίσματος, η οποία θα είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί, μπορεί να ανοίξει καινούργιο δρόμο για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, παραγωγική, δημοκρατική και κοινωνική που θα προασπίζει πραγματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Ορισμένες κυβερνήσεις απεργάζονται σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και η τιμή του φυσικού αερίου συνεχώς αυξάνεται. Ως πρώην υπουργός Ενέργειας πότε βλέπετε εξομάλυνση της ενεργειακής κρίσης;

Τέτοιες προβλέψεις είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν και όσοι τις κάνουν, ως συνήθως θα αποτύχουν. Άλλωστε γενικότερα οι προβλέψεις στην πολιτική δεν συναντούν ιδιαίτερη τύχη. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα, αν ακολουθούσε την πολιτική που είχα χαράξει ως υπουργός Ενέργειας δεν θα αντιμετώπιζε καμία σχεδόν ενεργειακή κρίση σήμερα. Και οι τιμές της ενέργειας θα ήταν φυσιολογικές. Θα είχαμε το πλεονέκτημα να βρισκόμαστε σε μια θετική ενεργειακή θέση. Ως υπουργός Ενέργειας είχα αντιδράσει στις πιέσεις για την απολιγνιτοποίηση και ξεκίνησα επίσης τη σύγχρονη λιγνιτική μονάδα «Πέντε» της Πτολεμαΐδας , η οποία κατασκευάστηκε και κάποιοι φωστήρες δυστυχώς όχι μόνο δεν τη λειτούργησαν, αλλά τη μετέτρεψαν σε μονάδα φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα είχα ανακόψει κάθε πίεση για ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Είχα τονίσει πως καμία ενεργειακή εταιρεία, και μάλιστα οι μεγάλες εταιρείες μονοπωλιακού χαρακτήρα και στρατηγικής σημασίας δεν θα προχωρούσε σε ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε μορφής. . Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως είχα συνάψει μια μεγάλη συμφωνία με τη Ρωσία για να περάσει από τη χώρα μας ο μεγαλύτερος μάλλον αγωγός φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούσε την κεντρική Ευρώπη, πράγμα που θα διασφάλιζε φθηνό αέριο, ενεργειακή επάρκεια και στήριξη της ασφάλειας και των εθνικών μας θεμάτων. Δυστυχώς όμως αυτή η συμφωνία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων μόλις εγκατάλειψα το υπουργείο Ενέργειας, λόγω του τρίτου μνημονίου. Αν είχε ακολουθηθεί αυτή η πολιτική σήμερα με εργαλείο το δημόσιο τομέα της ενέργειας θα μπορούσαμε σήμερα να ασκούμε εθνική ενεργειακή πολιτική σε όφελος των πολιτών.

Πηγή: liberal.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×