Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Handelsblatt: Η Τζόρτζια Μελόνι είναι η νέα ελπίδα της ιταλικής άκρας δεξιάς

Η Τζόρτζια Μελόνι μοιράζεται αυτή τη στιγμή ένα βίντεο σε όλα τα κανάλια της: "Μην μας υποτιμάτε", λέει σε αυτό η Ιταλίδα πολιτικός. "Είμαστε αίμα, σάρκα, πάθος". Το παρελθόν που χρειάζεται για το μέλλον. "Όταν εμείς δεν θα είμαστε πια εκεί, τα παιδιά μας θα είναι εκεί. Και όταν τα παιδιά μας δεν θα είναι πια εκεί, τα εγγόνια μας θα είναι εκεί". Αυτή η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ.

Μόλις πριν από πέντε χρόνια, η "Fratelli d'Italia" (σ.σ. "Αδέλφια της Ιταλίας") υπό τον αρχηγό της Meloni ήταν ακόμη ένα πολιτικό άβατο, και λίγο αργότερα κέρδισε μόλις το 4% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές. Σήμερα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις - και η Μελόνι θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι.

Ποιά είναι η 45χρονη που μπορεί σύντομα να καθορίσει την πολιτική στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης; Και πόσο ριζοσπαστικό είναι το μεταφασιστικό κόμμα που η ίδια η Μελόνι βοήθησε να οικοδομηθεί;

Ο Ντράγκι δεν χρησιμοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα και δεν έδωσε σχεδόν καμία συνέντευξη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Με τον Meloni, ένα εντελώς διαφορετικό στυλ θα μετακομίσει στο Palazzo Chigi, την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, μετά τις πρόωρες εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ενημερώνει καθημερινά τους 1,2 εκατομμύρια οπαδούς της στο Twitter. "Αυτό το έθνος πρέπει επειγόντως να ανακτήσει τη συνείδησή του, την υπερηφάνεια και την ελευθερία του", ανέφερε η Meloni την ημέρα της παραίτησης του Ντράγκι.

Τα άρθρα της είναι συσκευασμένα σαν για ταμπλόιντ εφημερίδα: έντονοι τίτλοι, τσιριχτός ήχος. Στο Instagram (σχεδόν ένα εκατομμύριο followers), μερικές φορές δείχνει τον εαυτό της να δίνει αίμα ή να κρατάει ένα κουνέλι. Πριν από δύο χρόνια, φωτογραφήθηκε για ένα περιοδικό με ένα πράσινο, λευκό και κόκκινο μαγιό - τα εθνικά χρώματα.

Κατά της μετανάστευσης, της ομοφυλοφιλίας και της Ευρώπης

Το πολιτικό της πρόγραμμα είναι πάνω απ' όλα πρόγραμμα αποκλεισμού: αγωνίζεται κατά του Ισλάμ, το οποίο γι' αυτήν δεν ανήκει στην Ευρώπη. Αγωνίζεται για την κλασική εικόνα της οικογένειας - και είναι κατά των αμβλώσεων, των ομοφυλοφίλων και του κινήματος των φύλων. Είναι επίσης επικριτική απέναντι στη μετανάστευση, ιδίως από την Αφρική. Είναι κατά της περαιτέρω εμβάθυνσης της ΕΕ - και προτιμά να προπαγανδίζει την "Ευρώπη των πατριωτών".

Ρατσισμός, συντηρητισμός και εθνική υπερηφάνεια. Πάνω σε αυτούς τους τρεις πυλώνες η Μελόνι έχει χτίσει το κόμμα της. Και δεν παρεκκλίνει από αυτές - οι υποστηρικτές της την αγαπούν πάνω απ' όλα γι' αυτή την ευθύτητα.

Η Meloni μεγάλωσε στη Ρώμη σε μέτριες συνθήκες, η μητέρα της ήταν μονογονεϊκή. Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στο "Μέτωπο Νεολαίας", την οργάνωση νεολαίας του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος - ενός νεοφασιστικού κόμματος. Αργότερα συμμετείχε στο διάδοχο κόμμα "Εθνική Συμμαχία", για το οποίο ήταν μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Ρώμης από το 1998. Ακόμη και σήμερα, το σύμβολο των νεοφασιστών, μια φλόγα στα εθνικά χρώματα, κοσμεί και το λογότυπο του κόμματος του Meloni.

Δεν εργάστηκε πολύ εκτός πολιτικής: Σε ηλικία 19 ετών, ολοκλήρωσε μαθήματα γλώσσας- στην ιστοσελίδα της περιγράφει τον εαυτό της ως δημοσιογράφο. Παράλληλα, εργαζόταν ως μπέιμπι σίτερ, σερβιτόρα ή σερβιτόρα σε μπαρ, όπως είπε κάποτε σε μια συνέντευξή της.

Το 2006 εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου. Το 2008, υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έγινε υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας - τότε ήταν η νεότερη γυναίκα που κατείχε υπουργικό αξίωμα. Έμεινε για τρία χρόνια, αλλά όλο και περισσότερο βρέθηκε σε αντίθεση με το στυλ ηγεσίας του Μπερλουσκόνι. Στα τέλη του 2012, ίδρυσε την οργάνωση "Fratelli d'Italia" μαζί με άλλους συναγωνιστές της. Είναι αρχηγός του κόμματος από το 2014.

Κατά την περίοδο του ευρύ "συνασπισμού εθνικής ενότητας" του Ντράγκι, η Μελόνι ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, με το κόμμα της να αποτελεί τη μόνη μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης. Η Μελόνι θα μπορούσε εύκολα να συσπειρώσει πίσω της όλους τους δεξιούς που ήταν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση - επειδή η Lega και η Forza Italia του Μπερλουσκόνι συμμετείχαν στον συνασπισμό μέχρι το τέλος. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι θεωρούνταν ακόμη ο ηγέτης του δεξιού στρατοπέδου. Αυτό έχει πλέον γυρίσει υπέρ του Meloni.

Οι εγγονές του Μουσολίνι κατέβηκαν στο κόμμα

Η προσέγγισή της στον φασισμό είναι αμφίσημη: η ίδια δεν θα ανέβαινε ποτέ στη σκηνή με χαιρετισμό του Χίτλερ. Αποδέχεται το γεγονός ότι το τεντωμένο δεξί χέρι μπορεί να φαίνεται στο κοινό κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών της. Δεν αποτελούν τον πυρήνα του κόμματος, αλλά υπάρχουν οι νοσταλγοί του φασισμού που δοξάζουν την εποχή του Μπενίτο Μουσολίνι. Ξανά και ξανά, εγγόνια και δισέγγονα του "Ντούτσε", ο οποίος ηγήθηκε της Ιταλίας από το 1922 έως το 1943 και συνήψε συμφωνίες με τον Αδόλφο Χίτλερ, ήταν υποψήφιοι για το "Fratelli d'Italia".

Έχει μια "ανάλαφρη σχέση με τον φασισμό", είχε δηλώσει κάποτε ο Meloni. Προτιμά να παρουσιάζει τον εαυτό της ως μια δημοκράτισσα και χειραφετημένη γυναίκα που κατάφερε να βρει το δρόμο της στην ανδροκρατούμενη πολιτική. Δεν υπάρχει θέση για "ρατσιστές, αντισημίτες και νεοναζί" στο κόμμα της, δήλωσε πρόσφατα.

Το αν μετά τον Ντράγκι, τον μεταρρυθμιστή, ρεαλιστή και φιλοευρωπαίο, θα έρθει στην εξουσία ένας εθνικιστής και ευρωκριτικός, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία μόλις άρχισε. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το κόμμα του Μελόνι συγκεντρώνει το 22% των ψήφων. Το σοσιαλδημοκρατικό PD, το οποίο στήριξε τον Ντράγκι μέχρι τέλους, βρίσκεται μια τρίχα πίσω.

Πηγή: capital.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×