Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Γερμανός αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν θα αποδεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Στροφή στα περί «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας

«Δεν θα αποδεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» ανέφερε σήμερα ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ ανασκευάζοντας δηλώσεις προηγούμενων ημερών. «Αντιπαραγωγικές οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο».

O αν. εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπύχνερ

Aλλαγή τόνου αλλά και περιεχομένου στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο για τα ελληνοτουρκικά, μετά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών που ερμηνεύθηκαν ως τήρηση «ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», η οποία κλιμακώνει τελευταία την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα ολοένα περισσότερο. Δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν αναβρασμό σε Αθήνα αλλά και Βερολίνο, με αναλυτές και ανώτατους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι πρόκειται για εξίσωση της χώρας που επιλέγει επιθετικές πρακτικές με τη χώρα που γίνεται αποδέκτης τους.

«Δεν θα ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετικά με την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θέλοντας όπως είπε να «ξεκαθαρίσει» τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. «Τα προβλήματα λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση των εντάσεων».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, εάν μια τέτοια συνδρομή από τα ενδιαφερόμενα μέρη κριθεί χρήσιμη». Η απάντηση αυτή έρχεται μετά τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως παρατήρησε Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος αμφισβητεί εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

«Αντιπαραγωγικές οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο»
Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν και ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυξάνει τους επιθετικούς τόνους

Σε ερώτηση σχετικά με την κατ' ιδίαν συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και την ενημέρωση του Γερμανού καγκελαρίου για την τουρκική κλιμάκωση και τα σχέδια της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι ιδιαίτερα «στην παρούσα συγκυρία» είναι σημαντικό όλοι οι νατοϊκοί εταίροι «να παραμείνουν ενωμένοι αλλά και να απέχουν από προκλητικές ενέργειες».

Όμως ανέφερε επίσης εμφατικά ότι: «Οι (τουρκικές) υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι εντάξει. Είναι αντιπαραγωγικές. Αντιβαίνει στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την θύρα του διαλόγου σε μια άλλη συμμαχική χώρα».

Σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες ημέρες στον γερμανικό Τύπο αλλά και τις εκτιμήσεις ειδικών σχετικά με άλλο ένα «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο, η απάντηση του Βόλφγκανγκ Μπύχνερ ήταν απλώς ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν κάνει εικασίες».

Δεν είναι γνωστό πότε και πόσα Marder θα παραδοθούν στην Ελλάδα

Ο Όλαφ Σολτς στην Ολομέλεια της γερμανικής βουλής

Ερωτήσεις τέθηκαν επίσης και για την ανακοίνωση χθες του καγκελάριου περί συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με απώτερο στόχο την στήριξη της Ουκρανίας. Και στο κυβερνητικό μπρίφινγκ επιβεβαιώθηκε η αποστολή σοβιετικού τύπου εξοπλισμών από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα την παράδοση στον ελληνικό στρατό από τα αποθέμαυα της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας σύγχρονων τεθωρακισμένων τύπου Marder.

Στη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, από το βήμα της γερμανικής βουλής, και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε μνεία στις χθεσινές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επ‘ αυτού. Μετά την Τσεχία, λοιπόν, η Γερμανία και με την Ελλάδα ξεκινά ένα τέτοιο μοντέλο βοήθειας προς την Ουκρανία, ανέφερε ο Όλαφ Σολτς. Ένα «σχήμα» στήριξης της ουκρανικής αντίστασης με οφέλη βέβαια τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Γερμανία.

Σχετικά με την ανταλλαγή οπλικών συστημάτων Ελλάδας και Γερμανίας δεν δόθηκαν πάντως περαιτέρω λεπτομέρειες στο μπρίφινγκ, ούτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά ούτε και από τον εκπρόσωπο του υπ. Άμυνας. Προς το παρόν δεν είναι, λοιπόν, γνωστό πόσα γερμανικά τεθωρακισμένα θα λάβει η Ελλάδα από τη Γερμανία και πότε, αλλά ούτε και το κόστος της όλης διαδικασίας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο dw.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×