Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

ΝΑΤΟ: Ο Μακρόν χαιρέτισε την άρση του τουρκικού βέτο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο ΝΑΤΟ για την υποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ήρε το βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Μετά από εβδομάδες έντασης οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατέληξαν σε συμφωνία, από τη Μαδρίτη, υπογράφοντας μνημόνιο στο πλαίσιο του οποίου οι τρεις χώρες δεσμεύονται να υποστηρίζουν η μία την άλλη απέναντι σε απειλές.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία μπλόκαρε ως τώρα η Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τον συντονισμό τους, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, για την επίτευξη συνθηκών για τη διασφάλιση της ασφάλειας του λιμανιού της Οδησσού και των θαλάσσιων νηοπομπών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξή τους στις ευρωπαϊκές προσπάθειες να επιτραπεί η συνέχιση ορισμένων ουκρανικών εξαγωγών δημητριακών.

Πηγή: naftemporiki.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×