Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Για να περιοριστούν Ρωσία και Κίνα στον αρκτικό κύκλο είναι αναγκαία η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ)

Η ένταξη έχει να κάνει με το κλείσιμο του κύκλου Rimland και όχι με την αγωνία για την ασφάλεια της Σουηδίας και Φινλανδίας. Η έξοδος απο βορρά Ρωσίας και Κίνας αποτελεί απειλή για τις ίδιες τις ΗΠΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στις αρχές του μήνα οι Ανιχνεύσεις μετέφρασαν και δημοσίευσαν ένα κείμενο από το NATO Review, το περιοδικό του ΝΑΤΟ.

Επιγραμματικά εκείνο που θα πρέπει να συγκρατήσετε είναι τα εξής:
1.-Το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο στον οποίο η ευρωατλαντική περιοχή θα παραμείνει σημαντική, αλλά πιθανότατα θα γίνει δευτερεύον θέατρο στην παγκόσμια πολιτική.

2.-Στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής των ΗΠΑ.
οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποφύγουν να βαλτώσουν σε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο – μήπως αυτό αποσπάσει την προσοχή τους από τον Ινδο-Ειρηνικό.

3.-H Στρατηγική Αντίληψη πρέπει να κοιτάξει πέρα ​​από τις άμεσες προκλήσεις στην Ευρώπη και να κάνει απολογισμό της ευρύτερης μετατόπισης της παγκόσμιας ισχύος από τον Ευρωατλαντικό στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η Ρωσία θα χαρακτηρισθεί άμεση απειλή για την Ευρώπη και η Κίνα Στρατηγική απειλή.
Αυτά βγαίνουν απο το άρθρο το οποίο επαναδημοσιεύσαμε σήμερα.

Με βάση αυτά ορισμένες σκέψεις.
1.-Ο δακτύλιος Rimland εξακολουθεί να ισχύει. Έχει σπάσει σε ορισμένα σημεία και απειλείται να σπάσει και απο βορράν με το λιώσιμο των πάγων στον αρκτικό κύκλο.
Για να περιοριστούν Ρωσία και Κίνα στον αρκτικό κύκλο είναι αναγκαία η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη έχει να κάνει με το κλείσιμο του κύκλου Rimland και όχι με την αγωνία για την ασφάλεια της Σουηδίας και Φινλανδίας. Η έξοδος απο βορρά Ρωσίας και Κίνας αποτελεί απειλή για τις ίδιες τις ΗΠΑ.

2.-Η Τουρκία έχει διαβάσει καλά τις επερχόμενες αλλαγές. Αντιλαμβάνεται τον στρατηγικό για τις ΗΠΑ χαρακτήρα τη ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας και δεν θα συμφωνήσει αν δεν πάρει κάτι. Το τι θα το δούμε.

3.-Το ερώτημα που απασχολεί την Ελλάδα είναι τι γίνεται στο νότο.

Ο δακτύλιος Rimland έχει σπάσει στην περιοχή μας. Η Ρωσία βγαίνει στη Μεσόγειο. Η Τουρκία, ελέγχει τον Βόσπορο και τον Ελλήσποντο αλλά δεν ελέγχει την κάθοδο απο τον Ελλήσποντο ως το Σουέζ. Το Σουέζ θεωρείται στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας ως Choke Point. Άλλωστε, η σύνδεση της ΝΑΤΟϊκής Ευρώπης με τον ινδοειρηνικό γίνεται μέσω Σουέζ.

Η Τουρκία, λοιπόν, θα επιδιώξει να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο όχι, μόνο, για τους υδρογονάνθρακες αλλά και για τον έλεγχο της περιοχής.

Δεν αρκεί, όμως, να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει δύναμη όπως το ονειρεύεται, πρέπει να ελέγξει και την κάθοδο απο τα Ελλήσποντο ως την Ανατολική Μεσόγειο. Ο έλεγχος αυτός προσκρούει στην παρουσία της Ελλάδας και στον εξοπλισμό των νησιών.

Άρα, η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών για να εκμηδενιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και να ελέγχει το μισό Αιγαίο απο τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά.

Αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας. Να ελέγξει την περιοχή απο τον Εύξεινο ως το Σουέζ.

Ο έλεγχος αυτός θέτει και την αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης υπο την επιρροή της Τουρκίας.

Αυτή η επιδίωξη της Τουρκίας δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε την Ε.Ε. ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τη Ρωσία. ούτε το Ισραήλ, ούτε την Αίγυπτο.

Αυτό είναι το στοιχείο που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα.

Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης όταν ενημερώνει τους ομολόγους του να μην τους λέει για το διεθνές δίκαιο και γελάνε. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι για την διεθνή κοινή γνώμη.

Στον αμερικανό κάου μπόυ θα πρέπει να μιλήσεις για το συμφέρον του. Και το συμφέρον του αυτήν την στιγμή ταυτίζεται με της Ελλάδας.

ΥΓ: Στο πλαίσιο της Rimland επιχειρήθηκε το κλείσιμο της εξόδου της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας. Η Ρωσία αντέδρασε με τον πόλεμο και δεν κατάφερε να ελέγξει ολόκληρη την Ουκρανία. Βρήκε, όμως, οδό διαφυγής μέσω του νότου. Θα πάει και στην Υπερδνειστερία για να μπορέσει να βγει στην Ευρώπη. Γι αυτό και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την Μολδαβία, για την οποία οι περισσότεροι δεν κατέχουν ούτε που βρίσκεται.

Παντελής Σαββίδης

Πηγή: anixneuseis.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×