Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Συνάντηση Μακρόν - Ερντογάν στη Μαδρίτη μετά από μακρά περίοδο ψυχρότητας

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν κλειστή και δεν έγιναν δηλώσεις.

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Η συνάντηση ήταν κλειστή και δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο Ερντογάν θα έχει απόψε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Αν και ο λόγος της συνάντησης, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Ελιζέ, εξέλιψε, καθώς ο Ερντογάν ήρε χθες το βράδυ το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ενώ οι δύο χώρες έχουν περάσει περιόδους δύσκολων διμερών σχέσεων.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Γάλλο ομόλογό του, κατηγορώντας τον ιδιαίτερα ότι «ηγήθηκε μιας εκστρατείας μίσους» κατά μουσουλμάνων όταν ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την ελευθερία των γελοιογραφιών, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε τον αγώνα της γαλλικής κυβέρνησης ενάντια στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2021 ο Ερντογάν είχε πει για τον Μακρόν ότι χρειάζεται... ψυχίατρο και το Παρίσι απάντησε καλώντας τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις. Το σχόλιο του Ερντογάν καταδικάστηκε ως απαράδεκτο από το Παρίσι.

Ωστόσο, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ο Ερντογάν είχε κάνει ένα άνοιγμα προς τον επανεκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας λέγοντας ότι η ήττα της Λεπέν ήταν μια νίκη της δημοκρατίας.

Βέβαια, λίγους μήνες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε φτάσει στο σημείο να διατυπώνει την ελπίδα του να δει τη Γαλλία να «ξεφορτώνεται» τον Μακρόν «το συντομότερο δυνατό».

Ο μεγάλος καβγάς είχε ξεσπάσει τον ιούνιο του 2020 όταν το Παρίσι κατήγγειλε ότι τουρκικές φρεγάτες παρενόχλησαν γαλλικό πολεμικό πλοίο, στη διάρκεια επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Παρίσι, γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

Το περιστατικό είχε γίνει αντικείμενο έρευνας από το ΝΑΤΟ.

Πηγή: skai.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×