Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Το διακύβευμα για τη Μαδρίτη από τους στενούς δεσμούς με την Άγκυρα... Και τα όνειρα θερινής νυκτός του Ν. Δένδια

Ηλίας Τασόπουλος

Τα διπλωματικά χτυπήματα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στον Ισπανό ομόλογο του πάτησαν πάνω στο αδύναμο σημείο της ισπανοτουρκικής σχέσης, δηλαδή τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή σκηνή. Παραμένει αμφίβολο ωστόσο κατά πόσο αυτή θα στάση θα φέρει αποτελέσματα, ενόσω οι σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας συνεχίζονται και διευρύνονται.

Σε μία περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στον κόσμο, αλλά και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεργασία της Μαδρίτης με την Άγκυρα για την πώληση εξοπλισμού προκαλεί σίγουρα εντύπωση. Ωστόσο οι δεσμοί μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας έχουν δομηθεί εδώ και μεγάλο διάστημα. Μόλις πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε με θέρμη τον Πέδρο Σάντσεθ, ώστε να δείξει το πόσο στενές είναι οι σχέσεις τους.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εταίρους της αμυντικής βιομηχανίας στην Ισπανία. Το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει ενταχθεί η Τουρκία ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το μέγεθος της, καθιστώντας την Άγκυρα έναν σημαντικό παίκτη για τη Μαδρίτη. Η στήριξη που παράσχει συχνά η Ισπανία προς την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χαρακτηριστική και αρκετά ουσιαστική πολλές φορές.

Η πρόσφατη εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Garanti από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, BBVA, δείχνει σαφώς πως η σχέση τους έχει επεκταθεί και στο χρηματοοικονομικό επίπεδο. Αυτή η κίνηση λαμβάνει μεγαλύτερη αξία, αν ληφθεί υπόψιν η νομισματική κρίση στην Τουρκία και πόσο ανάγκη έχει το καθεστώς του Ερντογάν για να στηριχθεί η λίρα έπειτα από τη ραγδαία πτώση της αξίας της. Η έκθεση του ισπανικού τραπεζικού τομέα στην τουρκική οικονομία έχει πλέον πολλαπλασιαστεί.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από μέρους Ισπανίας στον Νϊκο Δένδια για την προσήλωση τους στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε σχέση με τις συναλλαγές της με την Τουρκία, είναι πιθανό η Μαδρίτη να ακολουθήσει την πολιτική που παραδοσιακά υιοθετεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Να συμφωνήσει δηλαδή επί της αρχής, αλλά στην πράξη να συνεχίσει να εξοπλίζει με οικονομικό όφελος την Τουρκία, να εκτελεί και να συνάπτει πιθανώς νέα συμβόλαια μαζί της. Το διακύβευμα για τη Μαδρίτη άλλωστε είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Πηγή: liberal.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Το διακύβευμα για τη Μαδρίτη από τους στενούς δεσμούς με την Άγκυρα"


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×