Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Έρχεται στην Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ μετά την αντίδραση Δένδια για την αμυντική συμφωνία Μαδρίτης - Άγκυρας

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, κάλεσε τον Ισπανό πρεσβευτή στο υπουργείο, προκειμένου να δοθούν και κατ' ιδίαν διευκρινίσεις για τις κινήσεις της Ισπανίας και τις συμφωνίες με την Τουρκία

Ο Ισπανός υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια - Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κάλεσε τον Ισπανό πρεσβευτή στο υπουργείο, προκειμένου να δοθούν και κατ' ιδίαν διευκρινίσεις για τις κινήσεις της Ισπανίας και τις συμφωνίες με την Τουρκία

Στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, J.M Albares, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συμφωνία για την πώληση φρεγατών στην Άγκυρα.
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του για τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν από το ταξίδι του Sanchez στην Άγκυρα.
Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε να ταξιδέψει άμεσα στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε δεκτή την πρόταση του Ισπανού ομολόγου του και πλέον αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση της ημερομηνίας του ταξιδιού.
Αμέσως μετά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, κάλεσε τον Ισπανό πρεσβευτή στο υπουργείο, Enrike Vigera Rabio προκειμένου να δοθούν και κατ' ιδίαν διευκρινίσεις για τις κινήσεις της Ισπανίας και τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Τι περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία Τουρκίας - Ισπανίας

Ως προς την αμυντική τους συνεργασία Ισπανία και Τουρκία έχουν ήδη υπογράψει αμυντικές συμφωνίες για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός ελικοπτεροφόρου ή μίνι αεροπλανοφόρου, στα πρότυπα του ισπανικού αντίστοιχου πλοίου «Xouan Carlos».
Η κατασκευή του εν λόγω πλοίου, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτελεί διακαή πόθο για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ στρέφεται ευθέως και κατά της χώρας μας καθώς ανάμεσα στα βασικά ατού του είναι η μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού μικρών αποβατικών σκαφών.
Μέσα στα σχέδια των Τούρκων είναι το συγκεκριμένο πλοίο να μπορεί επίσης να φιλοξενήσει πέρα από ελικόπτερα και έναν αριθμό αεροσκαφών κάθετης απογείωσης όπως μία από τις εκδόσεις του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς F-35, το οποίο, να υπενθυμίσουμε, πως μέχρι ώρας τουλάχιστον η Ουάσιγκτον αρνείται να πουλήσει στην Άγκυρα.
Να επισημάνουμε πως η Τουρκία έχει αναθέσει στο ισπανικό ναυπηγείο Navantia το σχέδιο του εν λόγο πλοίου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με την προοπτική απόκτησης, βάση σχετικού συμβολαίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, ακόμη ενός στο μέλλον.
Οι πληροφορίες θέλουν πάντως την Τουρκία, λόγω των προβλημάτων που έχει με τις ΗΠΑ και το μίνι εμπάργκο που οι τελευταίες έχουν εφαρμόσει σε βάρος της, να σχεδιάζει να εξοπλίσει το συγκεκριμένο πλοίο αρχικά με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τύπου Bayraktar.
Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμφανίζεται επίσης να ενδιαφέρεται και για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110 αλλά και υποβρυχίων S-80, τα οποία επίσης η ισπανική εταιρεία Navantia κατασκευάζει για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως η Navantia συμμετείχε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση όπλων Idef στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παρουσίασε τα παραπάνω οπλικά συστήματα σε Τούρκους αξιωματούχους.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×