Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Ισπανικά παραμύθια περί «αλληλεγύης στα κράτη μέλη της ΕΕ»! Η σταθερά φιλότουρκη στάση της

«Η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας, υπεράνω πάσης αμφιβολίας, και το λέω αυτό εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου» τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José-Manuel Albares), μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τα ανωτέρω κοινοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Ισπανός ομόλογός του, μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική τους συνομιλία, γνωστοποιούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Όλα αυτά μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε για την επιμονή της να πουλά όπλα στην Τουρκία.

Όμως δεν πρέπει κανένας να πέφτει από τα σύννεφα στην Αθήνα και στην κυβέρνηση.

Η στάση της Μαδρίτης είναι σταθερά φιλοτουρκική εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην ιστοσελίδα της ισπανικής υδρογραφικής υπηρεσίας, η οποία διαχειρίζεται την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου (ΝΑVAREA III) όλες οι παράνομες NAVTEX των Τούρκων αναρτώνται άμεσα και ταυτόχρονα αγνοούνται ελληνικές και κυπριακές.

H. PASA εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και αγνοήθηκε παντελώς η NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ακυρώνει την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΑVTEX.

Γι΄αυτό το λόγο το 2017 η Ελλάδα άλλαξε στάση στο θέμα των τουρκικών NAVTEX, σταματώντας την έκδοση Anti-Navtex που κρίνονταν αναποτελεσματικές και έθεσε θέμα για τον Ισπανό Διοικητή που ήταν υποχρεωμένος να ανεβάζει όλες τις ΝΟΤΑΜ από την ονομαζόμενη περιοχή Navaria III, που περιλαμβάνει το Αιγαίο!

Σε μεγάλη σύσκεψη που είχε γίνει στο ΓΕΕΘΑ με θέμα τη διαμόρφωση εθνικής θέσης για την αντιμετώπιση της τουρκικής πρακτικής εκδόσεως μονομερώς NOTAM, NAVTEX και SUBNOTE, είχε αποφασιστεί:

•Η Ελλάδα σταματά την εκπομπή Anti-Navtex ως αντίδραση στις παράνομες-παράτυπες αγγελίες NAVTEX από μη εξουσιοδοτημένους τουρκικούς σταθμούς, με παράλληλη “ανακοίνωση” προς NAVAREA III ότι η διακοπή αυτή δεν συνιστά καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αποδοχή των μονομερών τουρκικών αμφισβητήσεων ως προς τα όρια των ελληνικών NAVTEX.

•Να ενημερωθεί ο διοικητής της Ισπανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας για την ελληνική απόφαση η οποία θα παρουσιαστεί ως “ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοίας”.

•Να σταλεί επιστολή στον επικεφαλής της NAVAREA III με την οποία θα ζητείται να αναγράφεται στα κείμενα των αγγελιών που αναπαράγουν τις αγγελίες της τουρκικής πλευράς που αναφέρονται στα διεθνή ύδατα των ελληνικών περιοχών ευθύνης Navtex, η επισήμανση πως “η αγγελία της NAVAREA δεν περιλαμβάνει καμία αμφισβήτηση για τα όρια των περιοχών ευθύνης Navtex, των ελληνικών σταθμών Λήμνου και Ηρακλείου”.

•Αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση, τότε θα εγερθεί θέμα καταχρηστικής συμπεριφοράς του NAVAREA III Coordinator, στο Navtex Coordinating Panel, αφού πρώτα γίνουν διαβήματα στο Ισπανικό ΥΠΕΞ.

•Να σταλεί επιστολή προς την Υδρογραφική Υπηρεσία της Ισπανίας με την οποία θα απορρίπτονται οι από 30-06 ως 26-07-2017 επιστολές του διοικητή της και οι ισχυρισμοί του για τα όρια των ελληνικών περιοχών Navtex και όσα υποστήριξε περί μη αποκλειστικής ελληνικής αρμοδιότητας έκδοσης αγγελιών NAVTEX που αφορούν ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: militaire.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×