Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Snowden: Η παρακολούθηση πολιτών ίσως συνεχίσει και μετά την πανδημία (βίντεο)

Ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται με άδεια παραμονής στη Ρωσία, Edward Snowden προειδοποιεί «πως η χρήση της τεχνολογίας επιτήρησης (surveillance) για ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της επιδημίας θα συνεχίσει και μετά που η κρίση θα υποχωρήσει», αναφέρει η «New York Post». «Όταν βλέπουμε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να περνούν, ειδικά σήμερα, τείνουν να κολλάνε», είπε σε συνέντευξή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τείνει να διευρυνθεί. Στη συνέχεια, οι αρχές γίνονται πιο άνετες με την νέα δύναμη που έχουν αποκτήσει. Αρχίζει να τους αρέσει», πρόσθεσε ο πρώην πράκτορας που αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA με αποτέλεσμα να ζητούν την έκδοσή του οι ΗΠΑ.

Όπως καταγράφει το «CNET», ο Snowden ανησυχεί πως μετά που θα τελειώσει η πανδημία και τα δεδομένα θα παραμείνουν διαθέσιμα σε αυτές, οι κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν νέους λόγους, όπως οι τρομοκρατικές απειλές, για να δικαιολογήσουν την συνεχή συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Στην συνέντευξή του, αναφέρει πως η πρόσβαση στις κυβερνήσεις βιομετρικών πληροφοριών θα ανοίξουν νέους δρόμους για παρακολούθηση των πολιτών, ανέφερε ο Snowden.

«Ήδη γνωρίζουν το τι βλέπεις στο διαδίκτυο», είπε. «Ήδη γνωρίζουν που κινείται το κινητό σου. Τώρα θα γνωρίζουν και τον ρυθμό των κτύπων της καρδιάς σου, τον παλμό σου. Τι θα γίνει όταν αρχίζουν να τα ανακατεύουν αυτά και να εφαρμόζουν πάνω τους τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης;».

Ο Snowden, σύμφωνα με το «BigThink», έδωσε ένα παράδειγμα:

«Ένας άνδρας στις ΗΠΑ βλέπει στο YouTube το βίντεο της ομιλίας ενός ομοσπονδιακού αξιωματούχου. Η ομιλία τον εκνευρίζει. Ο παλμός και οι ρυθμοί της καρδίας του ανεβαίνουν και τα αυτά τα βιομετρικά δεδομένα καταγράφονται στο έξυπνο κινητό του. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους που συγκρίνουν την διαδικτυακή δραστηριότητα με άλλα δεδομένα τοποθετούν αυτό τον άνδρα σε μια λίστα παρακολούθησης με άτομα που θεωρούνται εν δυνάμει τρομοκράτες ή άλλοι ανεπιθύμητοι».

Πηγή: sigmalive.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×