Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΔΟΣΙΑ: Η Ελλάδα στέλνει Patriot στη Σαουδική Αραβία και αφήνει ακάλυπτο τον εναέριο χώρο;

Την ώρα που στα ελληνοτουρκικά η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΞ απαντούν θετικά σε αμερικανικό αίτημα για την αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία!!! Στη χώρα που διαθέτει τα πιο ακριβά αντιαεροπορικά συστήματα ,τα οποία όμως δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν την επίθεση με drones στην Aramco!

Το αίτημα έρχεται δια μέσου ΗΠΑ που θέλουν να δημιουργήσουν μια “πολυεθνική ομπρέλα” στη Σαουδική Αραβία! Την ομπρέλα στο Αιγαίο δεν τη συζητά κανείς…

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της ελληνικής αποστολής Patriot!

Το ΥΠΕΞ έχει ήδη εγγράφως αποφανθεί θετικά λέγοντας ότι η αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την “προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας της χώρας”, θα εκτιμηθεί από την Σαουδική Αραβία ,η οποία “θα στηρίξει τις θέσεις μας” σε θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά!

Στην έγγραφη απάντηση του ΥΠΕΞ στο ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ακόμη ότι σε καμία περίπτωση η παρουσία των ελληνικών Patriot στην Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπλοκή μας στις διαμάχες που έχει η Σαουδική Αραβία με χώρες της περιοχής. Βλέπε Υεμένη…

Το οικονομικό κόστος της αποστολής θα το αναλάβουν οι Σαουδάραβες. Πάλι καλά…

Τι θα γίνει με την “τρύπα” που πιθανόν να προκληθεί στην ελληνική αεράμυνα; Προς το παρόν το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΞ θα ασχοληθούν από ποια τρύπα διέρρευσε το θέμα.

Πηγή: militaire.gr
"Ναι" από ΥΠΕΞ, επιφυλακτικό το ΥΠΕΘΑ

Το ενδεχόμενο "τρύπας" στην ελληνική αεράμυνα και η πιθανή εμπλοκή σε μία απρόβλεπτη διαμάχη. Το αίτημα μέσω ΗΠΑ για τους ελληνικούς Patriot.

Επιφυλακτική είναι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία. Το ΥΠΕΞ έχει ταχθεί υπέρ της αποστολής των Patriot που ζητούν οι Σαουδάραβες, ουσιαστικά μέσω ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν μια “πολυεθνική αντιαεροπορική ασπίδα”, η οποία θα προστατεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ τάχθηκαν υπέρ, όπως και το ΥΠΕΞ, το οποίο εγγράφως έχει δώσει το πράσινο φως.

Όπως γράφει το Militaire.gr η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ διατηρεί επιφυλάξεις. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του γγ του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, ο οποίος όταν του ζητήθηκε η άποψη του, είπε ότι “χρειάζεται μεγάλη προσοχή”.

Ο σκεπτικισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την “τρύπα” που θα δημιουργηθεί στην ελληνικά αεράμυνα. Έχει να κάνει και με την εμπλοκή της Ελλάδας σε μια ένοπλη διαμάχη απρόβλεπτη. Η Σαουδική Αραβία είναι σε αντιπαράθεση με την Υεμένη και η αποστολή ελληνικών Patriot είναι εκ των πραγμάτων εμπλοκή.

Το ΥΠΕΞ στην απάντηση-εισήγηση που έστειλε στο ΥΠΕΘΑ αναφέρει κι αυτό ότι σε καμία περίπτωση η αποστολή των ελληνικών Patriot δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπλοκή της Ελλάδας στη στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το ΥΠΕΞ είναι θετικό στην αποστολή, γιατί όπως αναφέρει στην απάντηση του, η αποστολή των Patriot, θα οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία στην υποστήριξη των εθνικών μας συμφερόντων.

Οι Patriot σε ελληνική υπηρεσία
Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:
- το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)

- το Ραντάρ (Radar Set)

- το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και

- τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations). Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής. Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Πηγή: news247.gr

[iEpikaira: Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, κι αν θέλετε να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω... Δείτε από που θα φύγει η συστοιχία για να ξέρετε ένα από τα πιθανά σημεία που θα χτυπήσει η Τουρκία... Κι αν θέλετε ακόμη ένα βήμα, μήπως μιλάμε για την συστοιχία της Σκύρου!; Ανοίγει ένας 'διάδρομος' στην καρδιά του Αιγαίου, εάν αφαιρεθεί η προστασία της Σκύρου. Υπενθυμίζουμε επίσης, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι η Τουρκία δύναται με συντονισμένο αερο-ναυτικό αποκλεισμό στο Αγαθονήσι, στο Φαρμακονήσι αλλά και στη Ζουράφα, να διεκδικήσει -πιθανώς αναίμακτα- στρατηγικής σημασίας περιοχές των ελληνικών χωρικών υδάτων. Περάστε και από ΕΔΩ. Δεν είναι μόνο το σύμπλεγμα Μεγίστης που κινδυνεύει. Περάστε και από ΕΔΩ για την επιβεβαίωση των φόβων μας...]

Ελληνικοί «Πάτριοτ» στη Σ. Αραβία

Σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» της πολεμικής αεροπορίας (Π.Α.) στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας καταλήγουν Αθήνα και Ριάντ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πριν από λίγες εβδομάδες τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε συμφωνία, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της αραβικής χώρας, η οποία, υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα υπέστη σοβαρά πλήγματα στις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Η συμφωνία Αθήνας - Ριάντ αποτελεί και έμμεση απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις για ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, μάλιστα μετά τη διπλή άρνηση για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική δύναμη που έχει δημιουργηθεί υπό ηγεσία των ΗΠΑ. Η παροχή αυτής της διευκόλυνσης εκ μέρους της Αθήνας αφενός απαντά στις συμμαχικές ανησυχίες, αφετέρου αποτελεί μια σαφώς αμυντική διευκόλυνση, η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Ριάντ για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση είχαν ξεκινήσει και είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο πολύ πριν κορυφωθεί η αμερικανοϊρανική κρίση με αφορμή την από αέρος εκτέλεση του Καρέμ Σουλεϊμανί από την αμερικανική αεροπορία στο Ιράκ. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επαφές οι οποίες θα γίνουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Πρόκειται για λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταφορά, την τοποθέτηση, το κόστος, αλλά και την επιχειρησιακή ευθύνη των πυραυλικών συστημάτων.

Ενώ η Αθήνα επιχειρεί να αποκτήσει μια πιο εξωστρεφή και ενεργητική συμπεριφορά σε ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς αλλά και τις περιφερειακές συμμαχίες της, στο Αιγαίο η ένταση παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Χθες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) διεξήγαγαν αεροναυτική άσκηση σε περιοχές του Αιγαίου Πελάγους. Αρκετές φορές τουρκικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν διελεύσεις από το ακρωτήριο του Καφηρέα, μια κίνηση όχι ιδιαίτερα συνηθισμένη. Κάποια από αυτά αναπτύχθηκαν και μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων, ενώ υπήρχε αρκετά έντονη ναυτική παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Πρόκειται για την εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη και η ετήσια «μάχη της τσιπούρας» ανάμεσα σε αλιευτικά Ελλάδας και Τουρκίας, που καταλήγει ουκ ολίγες φορές σε ένταση ανάμεσα στους αλιείς των δύο πλευρών. Στον αέρα η κατάσταση ήταν εξαιρετικά έντονη επίσης, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 120 παραβιάσεις, έξι από τις οποίες κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά. Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και τέσσερις υπερπτήσεις σε Ανθρωποφάγους, Μακρονήσι και Οινούσσες.

Το τουρκικό ναυτικό παραμένει ιδιαίτερα κινητικό περί την Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή νότια του Καστελλόριζου. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται, ακόμη, ότι μονάδες του τουρκικού ναυτικού πλέουν και προς την ευρύτερη περιοχή της Λιβύης. Δεδομένου ότι αυτό το χρονικό διάστημα η Αγκυρα επιχειρεί να αποτελέσει μέρος της διαμεσολάβησης για την επίλυση του Λιβυκού, προωθώντας ταυτόχρονα μαχητές από τη Συρία προς τη βορειοαφρικανική χώρα, οι κινήσεις της Αγκυρας παρακολουθούνται στενά από την Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως Αθήνα και Παρίσι έχουν λάβει από κοινού πρωτοβουλία για μετατροπή της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Sophia» σε πρωτοβουλία αστυνόμευσης του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

[iEpikaira: Και λίγο σανό για την κοινή γνώμη...]

Πηγή: kathimerini.gr

Αθήνα και Ριάντ έδωσαν τα χέρια

Η Ελλάδα απαλύνει τις συμμαχικές ανησυχίες και κάνει μια διευκόλυνση η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Συμφωνία φέρεται να υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Ριάντ για την για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως προκύπτει από πηγές από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας, η συμφωνία έγινε με σκοπό την ενίσχυση της αραβικής χώρας, της οποίας η πετρελαϊκή εταιρεία (ΑRAMCO) πρόσφατα επλήγη από πυραύλους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η εν λόγω συμφωνία έρχεται μετά τις αμερικανικές πιέσεις για ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, μετά τη διπλή άρνηση για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική δύναμη που έχει δημιουργηθεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Έτσι, η Αθήνα απαλύνει τις συμμαχικές ανησυχίες και κάνει μια διευκόλυνση η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Αξίζει ακόμα να επισημανθεί πως για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση είχαν ξεκινήσει και είχαν φθάσει οι διαπραγματεύσεις σε προχωρημένο σημείο, πολύ πριν κορυφωθεί η αμερικανοϊρανική κρίση, με αφορμή την από αέρος εκτέλεση του Καρέμ Σουλεϊμανί από την αμερικανική αεροπορία στο Ιράκ, ενώ αυτό που απομένει είναι η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επαφές οι οποίες θα γίνουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Πηγή: newpost.gr

Patriot από την Θεσσαλονίκη ή την Ελευθερούπολη στο... Ριάντ; - Δίκη ή κατ'ευθείαν εκτέλεση αν «στραβώσει» κάτι;
«Ελλάδα και Σ. Αραβία έχουν συμφωνήσει την αποστολή ελληνικής συστοιχίας αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη Σ. Αραβία για να αντιμετωπιστούν πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν», επιμένουν φήμες και πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

«Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει έτσι την δωρεάν αναβάθμιση των συστημάτων της (ιδίως του ραντάρ AN/MPQ-53 σε AN/MPQ-65)». Οι άλλες πέντε θα μείνουν με το παλιό ραντάρ!

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑ διαθέτει 6 Μοίρες Κατευθυνομένων Βλημάτων Patriot, με συνολικά 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.
Αν τελικά στείλουμε Patriot θα πρόκειται για μία από τις Μοίρες ή της Θεσσαλονίκης ή της Ελευθερούπολης Καβάλας που καλύπτει τον Εβρο.

Θα είναι όμως καλύτερα προστατευμένο το... Ριάντ από τους Ιρανούς, μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα καταστούν πλήρως επιχειρησιακά τον Απρίλιο ή το Μάιο του 2020.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Αν γίνει καμία «στραβή» και περάσουν τα τουρκικά μαχητικά από το τομέα που καλύπτει το Patriot που θα πάει στο Ριάντ, οι υπεύθυνοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, θα θέλουν να προηγηθεί δίκη ή θα δεχθούν να εκτελεστούν κατ'ευθείαν;

Πηγή: pronews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×