Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Η Τουρκία προανήγγειλε άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου την ώρα που θα συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής

Τουρκική Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Περιοχή στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου δεσμεύει με Navtex η Τουρκία την Πέμπτη 20 Ιουνίου, προκειμένου να διεξαγάγει άσκηση με πραγματικά πυρά.

Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου εξέδωσε η Τουρκία.

Η άσκηση πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου μεταξύ 2 μ.μ. και 4 μ.μ., σύμφωνα με την τουρκική υδρογραφική υπηρεσία

Στο μεταξύ, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Το Συμβούλιο, στην επίσημη ανακοίνωσή του, κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλλει προτάσεις για τη λήψη «κατάλληλων μέτρων» - χωρίς καθυστέρηση - εναντίον της Άγκυρας.

Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες.

Επανέλαβε δε, την ανάγκη άμεσης αναστολής αυτών των ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο» κατέληξε το Συμβούλιο.
© AP PHOTO / LEFTERIS PITARAKIS

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα εξεταστεί, κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας, και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 20 και 21 Ιουνίου.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Συμβουλίου, διπλωματικές πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διαμήνυσαν ότι «για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ προανήγγειλε την άφιξη και δεύτερου πλοίου στην περιοχή.

Πηγή: sputniknews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×