Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ας μας πουν επιτέλους πού διαφωνεί η Νουδούλα με τον ΣΥΡΙΖΑ;



Εν τω μεταξύ:








Κατακαημένη πατρίδα! Πότε θα απαγκιστρωθείς από τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις; Πότε θα καταλάβεις ότι ο μόνος Αρχηγός αυτού του Έθνους είναι Αυτός που αναφέρεται στο ΑΡΘΡΟ 3 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και όλοι οι άλλοι είναι πολέμιοι και άρπαγες. Ραγιάδες του Νεοταξισμού! Ανδρείκελα της ανομίας! Και όσοι τους ψηφίζουνε θα λογοδοτήσουνε ενώπιον Εκείνου που γνωρίζει τα κρύφια της καρδίας μας. Ευχόμαστε τουλάχιστον όσοι έχουν Φόβο Θεού, να ανοίξουν τα μάτια τους και την επόμενη φορά στην κάλπη, να ψηφίσουν  βάσει της θρησκευτικής συνείδησης και όχι χάριν μιας απολιθωμένης κομματικής απόχρωσης. 

Ψηφίζω ΝΔ = Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ (!)

iEpikaira
Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • 10.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οι άσαρκοι...
      κυρ Φώτης Κόντογλου*
      Μελωδικό εγκώμιο για τους άσαρκους ασκητάδες
      «Αφού έγραψα πολλά κι απόχτησα κάμποση φήμη στο γράψιμο είδα στο τέλος πως μάταιη τέχνη κατέχω. Παρομοιάζω τον εαυτό μου σαν το μετανοιωμένο ληστή, ή σαν την πόρνη πάλλαξε δρόμο, ή σαν τον όσιο Μωυσή τον Αιθίοπα, που επί χρόνια πολλά λήστεψε κ' έσφαξε, και στα τελευταία βρήκε έλεος. Γιατί κ' εγώ έγραψα ιστορίες για ληστάδες και για κουρσάρους, και για φονιάδες κάθε λογής, και τώρα καταλαβαίνω, πως πρέπει να βάλω στη λίγη τέχνη μου κάποιον σκοπό καλό και βλογημένο, να πλέξω μελωδικό εγκώμιο για τους άσαρκους ασκητάδες, που ευώδιαζε το κορμί τους σαν το κυπαρισσόξυλο και σαν τα ξερά χορτάρια των γκρεμνών»
      *Μυστικός Κήπος, Αθ. 1944, σελ.21 πηγή
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 10.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ιρανός στρατηγός κατά Ρωσίας: Μας παραπλάνησε στη Συρία, δεν βομβάρδιζε τους αντάρτες του Τζολάνι αλλά την έρημο
      O υψηλόβαθμος Ιρανός στρατηγός Βεχρούζ Εμπατί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα σε ισλαμικό τέμενος στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι η Ρωσία παραπλάνησε το Ιράν, ισχυριζόμενος ότι στη Συρία η ρωσική πολεμική αεροπορία αντί να πλήττει τους αντάρτες της Χαγιάτι Ταχρίρ Αλ Σαμ, οργάνωσης του νέου ντε φάντο ηγέτη της Συρίας, Αλ Τζολάνι, κατάφερε πλήγματα σε ερημικές εκτάσεις, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.
      Είπε επίσης ότι πέρυσι, όταν το Ισραήλ επιτέθηκε σε ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία, η Ρωσία είχε "απενεργοποιήσει τα ραντάρ", κάτι που όπως ισχυρίζεται ο ίδιος συνέβαλε σε αυτές τις επιθέσεις.
      Χαρακτήρισε την ανατροπή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήττα για το Ιράν. "Κατάφεραν σε εμάς ένα πολύ ισχυρό πλήγμα" είπε στην ομιλία του.
      Ανέφερε επίσης ότι οι σχέσεις του Ιράν με τον πρώην πρόεδρο της Συρίας επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες, και αυτό έγινε επειδή ο Άσαντ απέρριψε πολυάριθμες προτάσεις της Τεχεράνης να ανοίξει μέτωπο κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
      Πηγή: capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 10.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σιωπή στα τουρκικά ΜΜΕ για την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου
      Η απόλυτη σιωπή επικρατεί στον τουρκικό Τύπο αναφορικά με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο.
      Το μοναδικό τουρκικό μέσο που επιχείρησε να καλύψει το γεγονός ήταν το κρατικό πρακτορείο Anadolu, που περιορίστηκε σε ειδησεογραφική αναφορά της τριμερούς και η εφημερίδα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης Cumhurıyet που μετέδωσε πρωτοσέλιδη συνέντευξη του "πατέρα" της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας, εστιάζοντας στη σημασία της "συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Συρίας" ως απάντηση στην Ελλάδα και Αίγυπτο.
      Ο απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ατζέντας της τριμερούς ήταν η πιθανή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, υποστηρίζοντας ότι "η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας Άγκυρας-Δαμασκού είναι σημαντική για τις θέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Εξήγησε ότι η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 7.660 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης στην Τουρκία, ενώ η Συρία θα αποκτούσε 20% περισσότερη θαλάσσια περιοχή από ό,τι προβλέπει ο χάρτης της Σεβίλλης.
      Ο Γκιουρντενίζ σχολίασε επίσης την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα, λέγοντας ότι "η πραγματοποίηση μιας τόσο μεγάλης άσκησης είναι μια σοβαρή επίδειξη δύναμης, αλλά πρέπει να δούμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της αποτροπής μέσω της ναυτικής ισχύος. Για αυτό, πρέπει πρώτα να επιστρέψουμε στη Μεσόγειο".
      Η επιστροφή στις γεωτρήσεις θεωρείται από τον Γκιουρντενίζ κρίσιμη. "Η συνέχιση της άσκησης και η συμφωνία με τη Συρία θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε αλλαγή βούλησης από την άλλη πλευρά (σ.σ. Ελλάδα και Κύπρο). Δεν το βλέπουμε αυτό. Η επιστροφή στις σεισμικές και γεωτρητικές δραστηριότητες θα πολλαπλασιάσει το αποτέλεσμα της αποτροπής", ανέφερε.
      ΠΚ capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 10.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      "Πράσινο φως" από ΗΠΑ(;) για προσβολή του τουριστικού σήματος TurkAegean
      Η διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το εμπορικό σήμα TurkΑegean, που αποφάσισαν οι τουρκικές αρχές να υιοθετήσουν για την καμπάνια τουρισμού στη χώρα, γυρνά σε μία νέα σελίδα.
      Η Ελλάδα είχε άμεσα προχωρήσει το 2023 σε προσβολή αυτής της ονομασίας, κρίνοντας και καταγγέλοντας ότι το TurkΑegean υποκρύπτει γεωπολιτικές επιδιώξεις από την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική ομάδα που ανέλαβε εξ αρχής την υπόθεση, εδώ και δύο χρόνια έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με σκοπό να αποδείξει ότι η προσπάθεια κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος "TurkΑegean" από την Τουρκία αποτελεί ενέργεια που υποκρύπτει γεωπολιτική σκοπιμότητα.
      "Η Ελλάδα προσέλαβε μια κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία για να ακυρώσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα "Turkaegean" προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία Steptoe & Johnson, η οποία ειδικεύεται στις λεγόμενες δικαστικές διαφορές που αφορούν εμπορικές και συνοριακές διαφορές".
      Πλέον η απόφαση του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) που εκδόθηκε προσφάτως, ζητά από την Τουρκία περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα "TurkΑegean".
      Με αυτή την απόφαση ζητείται από τον Τουρκικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης (TGA) να εξηγήσει για ποιο λόγο και με τι σκοπό επελέγη ο όρος, πράγμα που αποκαλύπτει πως ουσιαστικά οι ΗΠΑ αποδέχονται ότι και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε πολιτική αγωγή στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ αποζητώντας τα κίνητρα της Τουρκίας για την υιοθέτηση του όρου "TurkAegean".
      Και αυτό εξάγεται από το γεγονός πως η Ελλάδα είχε ζητήσει να καταθέσουν για τα κίνητρα επιλογής του "TurkAegean" και Τούρκοι διπλωμάτες, ωστόσο το Αμερικανικό Γραφείο το αρνήθηκε ως αίτημα εκτός δικαιοδοσίας. Συνεπώς με την παραπάνω απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την κίνηση της Ελλάδας.
      Οι Τούρκοι καλούνται να καταθέσουν και δικαιολογητικά, διαφορετικά κινδυνεύουν με κυρώσεις σε περίπτωση δίκης. Οι αντιπρόσωποι της ελληνικής πλευράς είχαν ζητήσει να καταθέσουν και εκπρόσωποι από τον TGA, κάτι που, όπως φαίνεται, θα γίνει. Μάλιστα έχει ήδη διευκρινιστεί ότι θα καταθέσει η Μπ. Γκεντίκ, στέλεχος του τουρκικού οργανισμού.

      Στην Τουρκία έχει δοθεί διορία 20 ημερών ώστε να παράσχει τις απαιτούμενες εξηγήσεις.
      "Το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να σηματοδοτήσει τον όρο τον Δεκέμβριο του 2021 και θα παραμείνει σε ισχύ έως τον Ιούλιο του 2031, επιτρέποντας στη χώρα να χρησιμοποιεί τη φράση σε μελλοντικές εκστρατείες. Όπως αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031."
      Π.Κ. capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!10.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      K. Γρίβας: H αντιπαράθεση Ισραήλ - Τουρκίας και η ελληνική ευκαιρία σε μία επικίνδυνη εποχή

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 10.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Λίβανος: Πρώτες αντιδράσεις Ισραήλ, Ιράν, ΗΠΑ, Σ. Αραβίας για την εκλογή νέου προέδρου - Ο Χριστοδουλίδης σπεύδει για συνάντηση μια ημέρα μετά την εκλογή του!
      Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογή του νέου προέδρου του Λιβάνου, του Ζοζέφ Αούν, θα συμβάλει στη "σταθερότητα" της χώρας και σε "σχέσεις καλής γειτονίας".
      "Συγχαίρω τον Λίβανο για την εκλογή νέου προέδρου έπειτα από μακρά πολιτική κρίση. Ελπίζω πως η επιλογή αυτή θα συμβάλει στη σταθερότητα, σε ένα καλύτερο μέλλον για τον Λίβανο και τον λαό του και σε σχέσεις καλής γειτονίας", έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
      Από την πλευρά του, το Ιράν χαιρέτισε την εκλογή του Ζοζέφ Αούν στην προεδρία του Λιβάνου, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να υπηρετήσουν "κοινά συμφέροντα", σύμφωνα με μήνυμα της πρεσβείας του Ιράν στον Λίβανο που δημοσιοποιήθηκε στο Χ.
      Icongratulate Lebanon upon the election of a new President, following a lengthy political crisis. I hope that this choice will contribute towards stability, a better future for Lebanon and its people and to good neighborly relations.— Gideon Sa'ar | גדעון סער (@gidonsaar) January 9, 2025
      "Συγχαίρουμε τον αδελφό Λίβανο για την εκλογή του στρατηγού Ζοζέφ Αούν στην προεδρία της Δημοκρατίας (και) ανυπομονούμε να συνεργαστούμε σε διάφορους τομείς με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των χωρών μας", ανέφερε η ιρανική αποστολή στη Βηρυτό.
      Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Λίβανο Λίζα Τζόνσον δήλωσε πως είναι "πολύ χαρούμενη" για την εκλογή του διοικητή του λιβανικού στρατού Ζοζέφ Αούν ως προέδρου της χώρας.
      Η Τζόνσον και άλλοι ξένοι απεσταλμένοι παρακολούθησαν τη σύνοδο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου κατά την οποία εξελέγη ο Αούν.
      Στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνεχάρη τον Ζοζέφ Αούν για την εκλογή του ως προέδρου του Λιβάνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
      Νωρίτερα, έπειτα από 12 αποτυχημένες προσπάθειες, το κοινοβούλιο του Λιβάνου εξέλεξε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ζοζέφ Αούν πρόεδρο της χώρας βάζοντας τέλος στο διετές αδιέξοδο.
      «Μία νέα εποχή στην ιστορία του Λιβάνου αρχίζει σήμερα», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κατά την ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου ανακοινώνοντας ότι το λιβανικό κράτος θα έχει το μονοπώλιο των όπλων. «Θα εργασθώ για να διασφαλίσω ότι το δικαίωμα του φέρειν όπλα θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος», είπε.
      «Υπόσχομαι ότι θα ανοικοδομηθούν όλα όσα κατέστρεψε το Ισραήλ στον νότο και στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού», δήλωσε ο Ζοζέφ Αούν δεσμευόμενος για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ.
      Θα εργασθούμε για τη σύναψη των βέλτιστων σχέσεων με τις αραβικές χώρες, δήλωσε κάνοντας ειδική αναφορά στη Συρία. «Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία», είπε.
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters liberal.gr
      Στο Λίβανο ο Χριστοδουλίδης: Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο Ζοζέφ Αούν μια μέρα μετά την εκλογή τουΣτον Λίβανο θα μεταβεί [10/01/25], ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
      Όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ θα μεταβεί στη χώρα σήμερα Παρασκευή για μία ώρα, για να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν. «Γνωρίζω πολύ καλά τον νέο Πρόεδο του Λιβάνου», επεσήμανε ο Πρόεδρος.
      Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινή ανάρτησή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον “καλό φίλο της Κύπρου” Πρόεδρο Joseph Aoun, για την εκλογή στην Προεδρία του Λιβάνου – ένα πραγματικά σημαντικό ορόσημο.
      Επαναβεβαιώνω τη σταθερή στήριξη της Κύπρου σε εσάς και τον λαό του Λιβάνου κατά τη διάρκεια αυτής της κομβικής στιγμής στην ιστορία του έθνους σας», έγραψε σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
      Πηγή: philenews.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 10.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ο Χέρτσογκ στην Κύπρο... αποχώρησε χωρίς δηλώσεις - ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ επίσκεψη και του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
      Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, έφθασε στη Λευκωσία για να συναντήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και να πάρει τη συζήτηση από εκεί ακριβώς που τελείωσε στο Κάιρο, καθώς υπήρχε μια αντικειμενική δυσκολία για να γίνει η χθεσινή επαφή, στη 10η Τριμερή Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή.
      Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνάντηση μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και παρά την παρουσία δεκάδων διαδηλωτών έξω από το Προεδρικό οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί στα κάλεσμα του ΑΚΕΛ για να διαδηλώσουν κατά της παρουσίας Χέρτζογκ στο νησί.
      Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα αποτελέσματα της χθεσινής τριμερούς με την Αίγυπτο και την Ελλάδα και τα αποτελέσματά της, αυτό ωστόσο που κυριάρχησε ήταν το ζήτημα της Τουρκίας και του καλύτερου συντονισμού των δύο χωρών υπό το βάρος των όσων η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει μετά την ανατροπή Άσαντ για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα στο οποίο η Κύπρος διεδραματίζει σημαντικό ρόλο.
      Thank you, President @Christodulides, for your steadfast friendship and the warm and productive discussion we shared. We spoke about the issue that is of the highest priority—bringing home the hostages being cruelly held by Hamas in Gaza—as well as the latest regional challenges… pic.twitter.com/EIGxvZtbmU— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) January 9, 2025Ξαφνική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ
      Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι μετά τον Πρόεδρο Χέρτζογκ στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, η επίσκεψη του οποίου είχε κρατηθεί μυστική.
      Ανακοίνωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, αναφέρει ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για τη διατήρηση και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και της σταθερότητας.
      Πηγή: liberal.gr
      Χέρτσογκ και Ζαγιέντ βρέθηκαν χθες στο Προεδρικό και είδαν Χριστοδουλίδη[...] Το γεγονός ότι Χέρτσογκ και Ζαγιέντ βρέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου δεν αποκλείεται να είχαν οι δύο μια δική τους συνομιλία. Ισραήλ και ΗΑΕ μετά από μια περίοδο κατά την οποία κράτησαν αποστάσεις ένεκα του πολέμου στη Γάζα, έχουν αρχίσει τώρα να επανέρχονται στη παλιά τους σχέση. Μια εξέλιξη για την οποία συνέβαλε και η κατάσταση στη Συρία. Ωστόσο το εάν υπήρξε χωριστή ισραηλινο-εμιρατινή συνάντηση είναι κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.
      Εκείνο που σημειώνεται όσον αφορά τις εξελίξεις λόγω Συρίας είναι πως υπάρχει μια επιφύλαξη από χώρες της περιοχής και του Κόλπου ως προς το ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία. Και ούτε διαφαίνονται οι χώρες αυτές να θέλουν να αφήσουν τον Ερντογάν να κάνει το δικό του παιχνίδι.
      Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις απασχόλησαν τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ. «Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος Χέρτσογκ αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση της κατάστασης στη Συρία και στις πιθανές επιπτώσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, «υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
      Επίσης σε γραπτή δήλωση για τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αποτελεί ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την περαιτέρω προώθηση του ουσιαστικού και ενεργού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις περιφερειακές εξελίξεις».  Ειδικότερα, πρόσθεσε, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας.
      Πηγή: philenews.com
      Cyprus hosts Israeli President, UAE foreign minister, discusses regional stabilityBy REUTERSJANUARY 9, 2025 20:52
      Several hundred people gathered outside the presidential palace to protest Herzog's visit, holding 
      Cyprus President Nikos Christodoulides held meetings with Israeli President Isaac Herzog and UAE Foreign Minister Abdullah bin Zayed on Thursday, the Cypriot presidency said, discussing with each how to reinforce regional security.
      A Cypriot government source said Christodoulides met separately with the two officials. It was not immediately clear if there was also a joint meeting. Bin Zayed's visit to the island was not previously announced.
      Media were not permitted access to the presidential palace, where the meeting took place.
      Bin Zayed and his Israeli counterpart Gideon Sa'ar met on Jan. 7, where the humanitarian crisis in Gaza and regional and international efforts to reach a lasting ceasefire were discussed.
      Cyprus established a maritime corridor sending direct humanitarian aid into Gaza in early 2024.
      Bin Zayed and Christodoulides discussed regional issues, and specifically the situation in Syria and the possible impact it could have in the region. They also discussed "the potential of cooperation between the two countries in maintaining and reinforcing security and stability," a statement from Government Spokesperson Konstantinos Letymbiotis said.
      Discussion on Syria
      In a separate statement, Letymbiotis said Christodoulides and Herzog discussed regional issues and that Syria was also discussed. "The stabilizing importance of Cyprus as a bridge between the region and the European Union was also underlined," a statement from his office said.
      Several hundred people gathered outside the presidential palace to protest Herzog's visit, holding Palestinian flags and declaring Herzog 'not welcome.'
      Source: https://www.jpost.com/middle-east/article-836899
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 10.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Γκιουλέρ: Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ στα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα

      O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατά Κύπρου για "εξοπλιστική προσπάθεια αποσταθεροποίησης του νησιού"
      Με αφορμή την αεροναυτική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα", ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Yassar Guler, προέβη σε δηλώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό."Όλοι, ιδίως ο γείτονάς μας, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θέλουμε να δούμε τη Μεσόγειο και το Αιγαίο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος για τις χώρες και τους λαούς μας.Ωστόσο, προσπαθώντας για μια ειρηνική λύση, τονίζουμε ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ όσον αφορά στα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα" δήλωσε ο Yasar Guler.Αναφέροντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής που περιβάλλεται από συγκρούσεις και διαμάχες, ο Yassar Guler είπε ότι η Τουρκία έχει εκφράσει σε κάθε ευκαιρία ότι το Διεθνές Δίκαιο και η ειρήνη αποτελούν τη βάση για την πρόληψη των εντάσεων και την επίλυση κρίσεων και προβλημάτων.Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: "Προσεγγίζουμε την ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη γειτονική μας Ελλάδα στο πλαίσιο αυτών των αρχών και κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση, καθώς και ειλικρινείς και εποικοδομητικές σχέσεις θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες.Ωστόσο, ορισμένοι διαστρεβλώνουν την έννοια του διεθνούς δικαίου και προσπαθούν να παρουσιάσουν ορισμένες πολιτικές που παράγονται από τον πολιτικό λόγο ως νομικές πραγματικότητες.Πράγματι, οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη "Γαλάζια Πατρίδα" ως ιστορικός επεκτατισμός και επιθετικότητα είναι μια μάταιη προσπάθεια να αγνοηθούν τα δικαιώματα που αναγνωρίζει στην Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται απλώς για μια διαστρέβλωση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων".Αναφερόμενος στο κυπριακό, επανέλαβε ότι "η μόνη και οριστική λύση του θα πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί, όπως αυτό έχει αρχίσει ξεκάθαρα να εκφράζεται και από τη διεθνή κοινή γνώμη", και χαρακτήρισε "ξεπερασμένη τη ρητορική 50 ετών", η οποία δεν συνάδει, όπως είπε, "με την ιστορική και σημερινή πραγματικότητα".Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στη Μέση Ανατολή, και ότι επιδίδεται σε "αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας", καθώς και "σε εξοπλιστικές προσπάθειες με στόχο τη διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων στο νησί".Κατηγόρησε επίσης "ορισμένους συμμάχους" ότι ενθαρρύνουν την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" στην αρνητική της στάση, ισχυριζόμενος πως η συμπεριφορά τους αυτή "είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της Συμμαχίας"."Η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού σύμφωνα με τις συνθήκες εγγύησης και συμμαχίας" κατέληξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Yassar Guler.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 9.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο βιβλικός χάρτης που δημοσίευσε το ισραηλινό ΥΠΕΞ προκαλεί αναταράξεις

      Δριμεία ήταν η αντίδραση των αραβικών χωρών για τον βιβλικό χάρτη του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, στον οποίο τα σύνορα του εβραϊκού κράτους εκτείνονται πέρα από τον Ιορδάνη. Ο εν λόγω χάρτης αποτυπώνει τα όρια των Βασιλείων του Ισραήλ και της Ιουδαίας σύμφωνα με τις βιβλικές αφηγήσεις σε περιοχές ανατολικά του ποταμού.
      هل تعلم ان مملكة إسرائيل كانت قائمة منذ 3000 سنة؟أول ملك حكمها لمدة 40 عاما كان الملك شاؤول (1050–1010) ق. م. ثم تلاه الملك داود الذي حكمها 40 عاما تقريبا (1010-970 ) ق.م. وعقبه الملك سليمان الذي حكم ايضا لمدة 40 عاما في الفترة (970-931) ق.م.دام حكم الملوك الثلاثة… pic.twitter.com/xK7jjORdOK— إسرائيل بالعربية (@IsraelArabic) January 6, 2025
      «Γνωρίζατε ότι το Βασίλειο του Ισραήλ ιδρύθηκε πριν από 3.000 χρόνια;» αναφέρεται στην ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ στο Χ, η οποία καταλήγει: «Ωστόσο, ο εβραϊκός λαός στην διασπορά συνέχισε να προσβλέπει στην αναβίωση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του και την ανοικοδόμηση του κράτους του, το οποίο ανακηρύχθηκε στο κράτος του Ισραήλ το 1948 ως η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή».
      Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας αντέδρασε άμεσα: «Το υπουργείο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους χάρτες της περιοχής που δημοσιεύονται από επίσημους ισραηλινούς λογαριασμούς στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ιστορικοί για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας».
      Biblical map posted by Israel stirs diplomatic stormJordanian, Palestinian outlets reject ‘fabrication of history’, denounce ‘allegations, illusions and vile aspirations’.Arab world criticizes map posted by official Israeli account – The Jerusalem Post https://t.co/5OidrgQKYJ— tomas friedmann (@friedmanntomas) January 8, 2025
      Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε, επίσης, απορρίπτοντας τους «υποτιθέμενους χάρτες του ιστορικού Ισραήλ που περιλαμβάνουν αραβικά εδάφη». Σε επίσημη δήλωση ο εκπρόσωπός της, Nabil Abu Rudeineh, κατήγγειλε ότι «αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών ψηφισμάτων νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου τονίζοντας ότι «αυτές οι εξτρεμιστικές ισραηλινές πολιτικές είναι που πυροδότησαν την περιοχή και οδήγησαν στους πολέμους που παρακολουθούμε αυτή, τη στιγμή».
      Έντονη ήταν και η αντίδραση του Κατάρ, που επισήμανε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να «αντιμετωπίσει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες στην αραβική γη».
      #Qatar‘s Ministry of Foreign Affairs (@MofaQatar_EN) has issued a strong condemnation of #Israel’s recent publication of a map on its official social media platforms, which included parts of #Palestine, #Lebanon, #Jordan, and #Syria.Qatar stressed the need for the international… pic.twitter.com/lcKh20EzgG— Doha News (@dohanews) January 8, 2025
      Πηγή: newsbreak.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 9.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      I. Μάζης για τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 9.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      «Ζανγκεζούρ»: Ο χερσαίος διάδρομος που θα μπορούσε να προκαλέσει τον επόμενο πόλεμο
      Ο θύλακας του Ναχιτσεβάν και γιατί μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας
      «Ο διάδρομος Ζανγκεζούρ πρέπει να ανοίξει και θα ανοίξει». Αυτό διεμήνυσε σε συνέντευξή του την Τρίτη ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ υπονοώντας ότι θα μπορούσε να καταφύγει ακόμη και στη βία για να το επιτύχει.
      Οι προειδοποιήσεις του έχουν αποδέκτη την γειτονική Αρμενία, την οποία χαρακτήρισε «φασιστικό κράτος».
      Οι δηλώσεις του εκλαμβάνονται από πολλούς πιθανώς ως το επόμενο σημείο έντασης, με τους αναλυτές του Gzero Media να κάνουν λόγο για τον «διάδρομο που θα μπορούσε να προκαλέσει τον επόμενο πόλεμο της Ευρώπης».
      Τι είναι όμως ο διάδρομος Ζανγκεζούρ και γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα (νέας) σύγκρουσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας;Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
      Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία βρίσκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες, που ωστόσο έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, με στόχο να τερματίσουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους, μεγάλο μέρος των οποίων είχε λάβει χώρα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα αρμενικό θύλακα που χωρίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Το 2023, το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε εκ νέου την περιοχή σε μια επιχείρηση που έληξε μέσα σε μία μέρα με την συνθηκολόγηση των Αρμενίων αυτονομιστών. Τότε οι Αρμένιοι της πειροχής εγκατέλειψαν τα πατρογονικά τους εδάφη.
      Η κατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έκανε πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο των Αζέρων εθνικιστών, σχολιάζουν οι αναλυτές του Gzero Media. Προειδοποιούν όμως ότι το Αζερμπαϊτζάν θέλει περισσότερα: έναν μόνιμο διάδρομο προς το Ναχιτσεβάν που είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν και χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από ένα λεπτό κομμάτι της Αρμενίας που ονομάζεται «διάδρομος Ζανγκεζούρ».
      Το Ναχιτσεβάν
      Ο θύλακας του Ναχιτσεβάν, όπου κατοικούν περίπου μισό εκατομμύριο Αζέροι, είναι μία λωρίδα αζέρικης περιοχής που βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Ανήκει επομένως στο Αζερμπαϊτζάν αλλά χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από ένα λεπτό κομμάτι της νότιας Αρμενίας. Μέχρι το 1991 βέβαια δεν είχαν σημασία αυτά τα σύνορα, καθώς τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
      Ο διάδρομος Ζανγκεζούρ
      Ο διάδρομος Ζανγκεζούρ είναι ένας δρόμος έκτασης 43 χιλιομέτρων που εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν προς την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν μέσω της αρμενικής περιφέρειας Σιουνίκ. Στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, ο διάδρομος συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Horadiz-Agbend. Στο τουρκικό έδαφος, συνδέεται με τον σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο Nakhchivan-Igdir-Kars. Η κατασκευή αυτού του τμήματος αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια.
      Ουσιαστικά αυτό που ζητάει το Μπακού είναι η δημιουργία ενός διάδρομου, ελεγχόμενου από τους Αζέρους, που θα συνδέει το Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν.
      «Το μυστικό είναι να μην το παρακάνει»
      Απαντώντας πάντως στις δηλώσεις του Μπακού, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν υποστήριξε ότι έχει υποβάλει προτάσεις που εγγυώνται την πρόσβαση των Αζέρων στο Ναχιτσεβάν, χωρίς να έχει λάβει απάντηση.
      Με βάση όλα αυτά, «είναι πραγματικά έτοιμος ο Αλίεφ να ξεκινήσει ένα πόλεμο;», διερωτάται το Gzero Media. Κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα μπορούσε να του επιβάλει κυρώσεις, καθώς ελπίζει να αναδειχθεί ως αξιόπιστος μη ρωσικός προμηθευτής φυσικού αερίου, απαντάει.
      «Ο Αλίεφ μπορεί να κερδίσει κάποιες παραχωρήσεις από τον Πασινιάν αν συνεχίσει να τον πιέζει», αναφέρει ο Tinatin Japaridze, ειδικός στα θέματα του Καυκάσου στο Eurasia Group. «Αλλά το μυστικό είναι να μην το παρακάνει».
      Πηγή: naftemporiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!9.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Την Κύπρο επισκέπτεται ΕΚΤΑΚΤΩΣ ο Πρόεδρος του Ισραήλ Χέρτσογκ
      Σχόλιο iEpikaira
      Τι σημαίνει η επίσκεψη του - Μέτωπο με Αίγυπτο και Ελλάδα απέναντι στον Ερντογάν
      Λευκωσία και Τελ Αβίβ ανησυχούν για τον ρόλο της Τουρκίας και συντονίζονται με το βλέμμα στραμμένο και στην προεδρία Τραμπ
      Η σημερινή άφιξη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στη Λευκωσία, ευλόγως δημιούργησε κάποια έκπληξη και ερωτήματα, ως προς τον έκτακτο χαρακτήρα της. Όπως σημείωνε στο protothema.gr κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, «το ότι η επίσκεψη δεν ήταν προγραμματισμένη δεν σημαίνει ότι επιβλήθηκε από κάποιο έκτακτο γεγονός». Η ίδια πηγή, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, διατηρεί συχνή και τακτική επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογο του και σε επικοινωνία που είχαν, συμφωνήθηκε να συναντηθούν για να κάνουν μια ανασκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, λόγω των εξελίξεων στη Συρία, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στο Κάϊρο.
      Στο επίκεντρο της ανησυχίας τόσο της Ελλάδας, όπως της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, είναι ο διευρυμένος ρόλος της Τουρκίας, με την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Αθήνα και Λευκωσία ανησυχούν για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Άγκυρας σε σχέση με τις επιδιώξεις της για χάραξη θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου.
      Η περίπτωση της Συρίας δεν θεωρείται ίδια με αυτή της Λιβύης, καθώς η Συρία πλέον έχει ως προτεραιότητα την ανοικοδόμηση της χώρας, κάτι που θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια, τα οποία βεβαίως δεν μπορεί να αντλήσει από την Τουρκία. Αντιθέτως η Ελλάδα και η Κύπρος ως χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση παροχής βοήθειας από τις Βρυξέλλες.
      Το Ισραήλ, ανησυχεί κυρίως για την ασφάλεια του Κουρδικού πληθυσμού και των Δρούζων, με τους οποίους διατηρεί άριστες σχέσεις, και ήδη έχει λάβει μέτρα στα υψώματα Γκολάν, έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλίσει την άσκηση επιρροής από τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ, προς την κατεύθυνση της συγκράτησης της Άγκυρας. Το Ισραήλ, πάντως έχει επί του παρόντος διασφαλίσει την ελαχιστοποίηση της επιρροής του Ιράν στη Συρία, κάτι που θεωρεί ιδιαιτέρως θετικό, αφού περιορίζεται σημαντικά η ενίσχυση της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.
      Η νέα κατάσταση στη Συρία, σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας, ενδιαφέρει την Αίγυπτο και την Ιορδανία, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν ενίσχυση των Αδελφών Μουσουλμάνων, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε φωτιά στη Μέση Ανατολή με απρόβλεπτες συνέπειες για όλες τις χώρες.
      Ανησυχία για αποσταθεροποίησηΟι εξελίξεις στη Συρία φέρνουν πιο κοντά χώρες με ετερόκλητα μεν συμφέροντα, αλλά με κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο Ισραήλ και Κύπρος θα εξετάσουν σήμερα την κατάσταση και θα συζητήσουν τρόπους αποτροπής περαιτέρω αποσταθεροποίησης.
      Η παρουσία του Ισάακ Χέρτσογκ στη Λευκωσία δίνει και στίγμα για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία έχει αναπτυχθεί τόσο μέσω των τριμερών συναντήσεων, (Ελλάδα- Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ) όσο και σε διμερές επίπεδο.
      Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογο του για τα διαμειφθέντα στη χθεσινή τριμερή στο Κάιρο, με την Κύπρο να παίζει τον ρόλο του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Ισραήλ και σημαντικών Αραβικών χωρών με τις οποίες διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων και συνεργασίας.
      Ο ρόλος της Κύπρου, με το σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα (Αμάλθεια) αλλά και την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, την καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή και με τους Παλαιστίνιους, παρά την αιματηρή συγκρουσιακή σχέση με το Ισραήλ, μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
      Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, αναμένονται επαφές και με άλλους ηγέτες χωρών της περιοχής, ενώ ο συντονισμός με την κυβέρνηση της Ελλάδας στο ανώτερο επίπεδο είναι συνεχής και αδιάλειπτος.
      Απρόβλεπτες οι βουλές του ΤραμπΧριστοδουλίδης και Χέρτζοκ θα συζητήσουν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την δυναμική που δημιουργείται με την ανάληψη της Προεδρίας τω ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το Ισραήλ και μέσω του πανίσχυρου λόμπι που διατηρεί στις ΗΠΑ, έχει απευθείας επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και εν πολλοίς το τηλεφώνημα Τραμπ στον Νίκο Χριστοδουλίδη πριν λίγες μέρες, οφείλεται και στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει το Ισραήλ.
      Σε προτεραιότητα βρίσκονται τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός κλπ) κάτι που εμπλέκει και άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, με τις ΗΠΑ να έχουν άμεση σχέση μέσω των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Με δεδομένη την ανυπαρξία κοινής γραμμής της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, η κάθε χώρα κινείται αυτόνομα, με την Κύπρο να προωθεί την ενίσχυση της συνεργασίας η οποία έχει θεσμοθετηθεί με τον στρατηγικό διάλογο.
      Όπως ανέφεραν πηγές στη Λευκωσία, «το παζλ είναι πολύπλοκο και απαιτείται προσοχή και διατήρηση ισορροπιών που δεν θα αλλάζουν τη βασική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής».
      ΔιαμαρτυρίαΠαρά το ότι καμία αραβική χώρα, ούτε καν οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη σχέση Λευκωσίας – Τελ Αβίβ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντά την αντίδραση του ΑΚΕΛ στην παρουσία του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο. Σήμερα το ελεγχόμενο από τον ΑΚΕΛ, Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, οργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Χέρτζοκ, θεωρώντας πως η κυπριακή κυβέρνηση ταυτίζεται με τις πρακτικές των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.
      Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο protothema.gr, ότι οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, λειτουργούν ουσιαστικά κατά των συμφερόντων της Κύπρου, καθώς το Τελ Αβίβ, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Λευκωσίας, με την πολυεπίπεδη συνεργασία που υπάρχει και λειτουργεί, με τρόπο που αποφέρει σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές χωρίς να επηρεάζονται οι σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η κυβέρνηση αποδίδει τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ σε «ιδεολογικές αγκυλώσεις» που θα έπρεπε να είχαν ξεπεραστεί.
      [iEpikaira: Για τους πιθανούς λόγους της εσπευσμένης επίσκεψης περισσότερα ΕΔΩ!]
      Πηγή: protothema.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!9.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Εδώ γελάνε: Η [ξεδοντιασμένη] Τεχεράνη καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από το έδαφος της Συρίας
      Σχόλιο iEpikaira

      Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να αποσυρθεί από συνοριακά συριακά εδάφη όπου ανέπτυξε στρατεύματα μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, επί μακρόν συμμάχου της Τεχεράνης.
      Ο Πεζεσκιάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τεχεράνη του Ιρακινού πρωθυπουργού Σιά αλ Σουντάνι που ήταν αφιερωμένη κυρίως στις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία όπου ισλαμιστές αντάρτες εκδίωξαν από την εξουσία τον Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από έναν μήνα.
      "Η ανάγκη το σιωνιστικό καθεστώς να αποσυρθεί από εδάφη που κατέλαβε και η σημασία να σεβαστεί τα θρησκευτικά αισθήματα (στη Συρία), ιδιαίτερα στους ιερούς σιιτικούς τόπους, είναι μεταξύ των θεμάτων ανησυχίας", δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου με τον Σουντάνι.
      Ο Πεζεσκιάν επέστησε επίσης την προσοχή στην "επανενεργοποίηση τρομοκρατικών πυρήνων" στη Συρία.
      Η πρωτεύουσα Δαμασκός έπεσε στις 8 Δεκεμβρίου, έπειτα από επίθεση-αστραπή, στα χέρια ισλαμιστών υπό την ηγεσία της σουνιτικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία.
      Από τότε, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να πέσει το οπλοστάσιο της έκπτωτης εξουσίας στα χέρια των νέων αρχών.
      Ο ισραηλινός στρατός αναπτύχθηκε επίσης στην αποστρατιωτικοποιημένη ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, στη νοτιοδυτική Συρία, στο όριο του τμήματος των υψιπέδων αυτών που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ το 1967 και το 1981.
      Το Ιράν καταδίκασε την ανάπτυξη αυτή και καλεί από τότε το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του.
      Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σουντάνι εξέφρασε τον σεβασμό από το Ιράκ της "βούλησης του συριακού λαού" και την υποστήριξη σε "κάθε πολιτικό ή συνταγματικό σύστημα επιλέξει χωρίς εξωτερική παρέμβαση".
      Υπογράμμισε πως το Ιράκ είναι "έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα μέρη (...) για την επίτευξη μιας ομαλής και ειρηνικής μετάβασης προς ένα σύστημα που θα αντανακλά τη βούληση του συριακού λαού".
      [iEpikaira: Η ξεδοντιασμένη/ακρωτηριασμένη Τεχεράνη που έχει χάσει όλα τα ερείσματά της στη Συρία, αφού το Ισραήλ έκανε περίπατο σε συριακά εδάφη, τώρα θυμήθηκε να κάνει δηλώσεις... το λες και ανέκδοτο.]
      Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!9.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Μια τρύπα στο νερό
      Τι συζήτησαν και συμφώνησαν για την διαχείριση του μεταναστευτικού
      Ολοκληρώθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών στο Κάιρο.
      Ο πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε:
      «Συναντηθήκαμε σήμερα στo Κάιρο με τους φίλους προέδρους στο πλαίσιο της 10ης τριημερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, ενός ανθεκτικού και εξαιρετικά παραγωγικού, όπως αποδεικνύεται, σχήματος συνεργασίας το οποίο αποτελεί το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω μάλιστα πολλών πολλαπλών κρίσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.Εδώ στο Κάιρο επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας και έχοντας ως μόνιμο γνώμονα των κινήσεών μας την ευημερία, την ασφάλεια αλλά κυρίως τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
      Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φθάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης.Συζητήθηκαν ακόμη η συνεργασία για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συμφωνίας για εποχικούς εργάτες.Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία.
      Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση καθώς και στο ρόλο της Αιγύπτου για την επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη τονίζοντας:«Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη» και προσέθεσε:«Ας μην λησμονούμε το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum, που θα έχει να κάνει με τη λύση των δύο κρατών».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «υπάρχουν γεωπολιτικές προκλήσεις που είναι αρκετές, αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες, οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και έχουμε παρόμοιες θέσεις για την ανάγκη μιας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή».Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα ενέργειας τα οποία όπως είπε, πάντα βρίσκονται στην προμετωπίδα των συζητήσεων.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Συζήτηση για ενέργεια, Συρία, Λίβανο και μεταναστευτική κρίσηΟλοκληρώθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών στο Κάιρο.
      Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση καθώς και στο ρόλο της Αιγύπτου για την επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη τονίζοντας: «Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη» και προσέθεσε: «Ας μην λησμονούμε το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum, που θα έχει να κάνει με τη λύση των δύο κρατών».
      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «υπάρχουν γεωπολιτικές προκλήσεις που είναι αρκετές, αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες, οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και έχουμε παρόμοιες θέσεις για την ανάγκη μιας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή». Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσσι.Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά παραγωγική η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου»
      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, έκανε λόγο για ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα συνεργασίας το οποίο, είπε, αποτελεί το πιο προωθημένο τέτοιο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
      Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή στο επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο διεξήχθη παράλληλα με τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου με δέσμευση και των τριών κρατών να ενισχυθεί η στρατηγική τους συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, «κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στη μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα ενώσει την Ελλάδα και την Αίγυπτο καθιστώντας τις δύο χώρες μας μια ενεργειακή γέφυρα μεταφοράς καθαρής ενέργειας, από τον άνεμο και από τον ήλιο, από την βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη».
      Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα βαίνει πιο γρήγορα στην απανθρακοποίηση και μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ ουσιαστικά με την Αίγυπτο για να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι αμοιβαία επωφελείς.
      Για κυπριακό
      «Αθήνα και Λευκωσία προσεγγίζουμε από κοινού όλες τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις της περιοχής. Αναφέρθηκε ο φίλος Νίκος στο ζήτημα του κυπριακού. Επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και πιστεύω ότι έχει ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε ότι μια τέτοια επίλυση του κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτήν την τόσο ταραγμένη εποχή», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
      «Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας, οικοδομώντας από κοινού την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία αλλά και αποκρούοντας από κοινού καθετί εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, καθετί που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή», επισήμανε.Εξελίξεις στη Συρία
      Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν εκτενώς και τις εξελίξεις στη Συρία όπου επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για την κυριαρχία, για την εδαφική ακεραιότητα της ενιαίας Συρίας και την προσήλωση σε μια συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων.«Είναι αυτονόητο ότι η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, των χριστιανών, των υπόλοιπων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πλούσια απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας», υπογράμμισε.
      Ανέφερε δε ότι επισήμαναν και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας, που μεταξύ άλλων ενδέχεται να παρεμποδίσει και την εθελοντική και ασφαλή προσφύγων κάτι το οποίο αποτελεί όχι μόνο ελληνική και κυπριακή αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. «Δεσμευθήκαμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ομαλοποίηση της κατάστασης και αποτροπή οποιασδήποτε ριζοσπαστικοποίησης. Ακριβώς γι' αυτό και η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κανόνες τους οποίους οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβονται. Άλλωστε η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, συμφωνίες που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας», τόνισε. [iEpikaira: Ας μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός σε ποιό "διεθνές δίκαιο" υπάρχει υπάρχει η έννοια της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ;]
      Γάζα και ο ρόλος της Αιγύπτου
      Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησαν και για τον κεντρικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα. «Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να ανακουφιστούν οι άμαχοι, να απελευθερωθούν οι όμηροι. Είναι αυτή η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να εκκινήσει πάλι μια πολιτική διαδικασία για το παλαιστινιακό με στόχο την λύση των δύο κρατών, τη μοναδική πιστεύουμε λύση που μπορεί να φέρει μια διατήρηση ειρήνης στην περιοχή», σημείωσε ενώ για τον Λίβανο επανέλαβε τη στήριξή μας στην εκεχειρία με την ευχή σύντομα να εκλεγεί καινούργιος Πρόεδρος.
      Για τις εξελίξεις στη Λιβύη δήλωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να αναβιώσει με κάποιο τρόπο αυτή η παγωμένη ειρηνευτική διαδικασία και κυρίως να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων - είτε είναι τακτικές είτε είναι μισθοφορικές - να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ο λαός ελεύθερος να αποφασίσει για το μέλλον του με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.Μετανάστευση και διακινητές
      «Όλα τα παραπάνω συνιστούν εξελίξεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι φυσικό λοιπόν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος να συντονίζουν τα βήματα τους και σε αυτό το πεδίο, πόσο μάλλον όταν η Αίγυπτος παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης όπου επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προσήλωση στη συγκράτηση μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συνεχάρη τον Πρόεδρο Σίσι για την εξαιρετική, όπως είπε, προσήλωσή του στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του. «Είναι πολύ σημαντικό ταυτόχρονα, όσο παλεύουμε με την παράνομη μετανάστευση και με τους άθλιους διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο αθώες ανθρώπινες ψυχές, να εντείνουμε και τη συνεργασία μας ως προς τη νόμιμη μετανάστευση. Και εκεί θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχουμε ήδη μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο την οποία θέτουμε σε ισχύ και θέλουμε να τη διευρύνουμε περαιτέρω και σε άλλες κατηγορίες εργατών. Εξάλλου το μεταναστευτικό αποτελεί και ένα από τα σοβαρά κεφάλαια όσον αφορά τις σχέσεις του Καΐρου με τις Βρυξέλλες στο οποίο η συνεργασία πρέπει να ενταθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
      Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν πρωτοστατήσει για την υπογραφή συνολικής συμφωνίας για τη στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ και της Αιγύπτου. «Αναγνωρίζεται πια από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η σημασία της Αιγύπτου για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά τελικά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαίρομαι που αύριο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα θα είναι εδώ στο Κάιρο για να συζητήσει μαζί σας θέματα που άπτονται αυτής της συμφωνίας. Και στο ίδιο πνεύμα αναφερθήκαμε και στη σημασία της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των θαλασσίων εμπορικών διαδρόμων σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, κάτι το οποίο είναι απολύτως κρίσιμο για την Αίγυπτο και για την κίνηση η οποία περνά από τη διώρυγα του Σουέζ», τόνισε ο Πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει και ένα από τα κεντρικά θέματα των προτεραιοτήτων της Ελλάδας στα πλαίσια των αυξημένων ευθυνών που αναλαμβάνει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Αλ Σίσι
      Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαρακτήρισε τη σύνοδο ιδιάζουσας σημασίας, λόγω των κρίσεων στη Γάζα και τη Συρία.
      Τόνισε ότι, σε ένα ρευστό και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, η στενότερη συνεργασία των τριών χωρών καθίσταται απαραίτητη, για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η οικονομική και κοινωνική πρόοδος στην Ανατολική Μεσόγειο.
      Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, διεξάγεται η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Αιγύπτου, στην οποία συζητούνται θέματα υποδομών, ενέργειας, εμπορίου, τεχνολογίας, καινοτομίας και τουρισμού.
      Προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
      Συμφωνίες και μνημόνια που υπέγραψε η Κύπρος
      1. Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών.
      Σκοπός του Μνημονίου είναι η ενθάρρυνση και προώθηση καρποφόρας και στενής διμερούς συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών βάσει των κοινών συμφερόντων των Συμμετεχόντων.
      2. Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
      Σκοπός του Μνημονίου είναι η δημιουργία πλαισίου για την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης, ανάπτυξης και σχετικής έρευνας υδατοκαλλιεργειών, καθώς και στο εμπόριο προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
      3. Μνημόνιο Συνεργασίας στους Τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας.
      Σκοπός του Μνημονίου είναι η ενθάρρυνση άμεσης και πολυεπίπεδης συνεργασίας στις δραστηριότητες ανώτατης εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας μεταξύ των πανεπιστημίων και ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης των δύο Κρατών.
      4. Μνημόνιο Συνεργασίας για την Οικονομική Ενδυνάμωση των Γυναικών στον Τομέα του Τουρισμού και την Υποστήριξη του Γραφείου Παραπόνων Γυναικών.
      Στόχος του Μνημονίου είναι η βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών των γυναικών, η διασφάλιση της συμμετοχής τους στην ανάπτυξη των κοινωνιών τους στο πλαίσιο της Στρατηγικής 2030 της Αιγύπτου, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ειδικά στον τουριστικό τομέα, και η εξασφάλιση της πρόσβασής τους στα δικαιώματά τους.
      5. Μνημόνιο Συνεργασίας για Έγκαιρη Ειδοποίηση Πυρηνικού Ατυχήματος και Συνεργασία στον Τομέα της Ρύθμισης Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας από Ακτινοβολία.
      Σκοπός του Μνημονίου είναι ο καθορισμός της σχέσης και του είδους συνεργασίας μεταξύ των Συμμετεχόντων. Το Μνημόνιο προνοεί ανταλλαγή πληροφοριών και προσωπικού και καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Μερών σχετικά με την ευθύνη και την επίλυση διαφορών.
      6. Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.
      Οι Συμμετέχοντες θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες για σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς σχετικούς με την εκπαίδευση.Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπεγράφησαν:
      1. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα των Υδατικών Πόρων.
      Στόχος του Μνημονίου είναι η ανάπτυξη συνεργασίας στους υδατικούς πόρους με βάση την αμοιβαιότητα και το κοινό όφελος, η προώθηση μέτρων βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας, και η διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ φορέων των δύο Κρατών σε εκπαίδευση, κατάρτιση, έρευνα, καινοτομία και τεχνολογίες διαχείρισης νερού.
      2. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενίσχυση των Επενδυτικών Σχέσεων.
      Στόχος του είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την προσέλκυση επενδύσεων, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.
      3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας σε Διάφορους Τομείς Υγειονομικής Φροντίδας. Το Μνημόνιο ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ των τριών Μερών και καθορίζει αμοιβαίους κανόνες συνεργασίας στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας.
      4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών. Σκοπός του Μνημονίου είναι η ενίσχυση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της Πληροφορικής, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, με στόχο την ανάπτυξη και υποστήριξη ευκαιριών συνεργασίας για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε αμοιβαία επωφελή βάση.
      5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας για Αδελφοποίηση και Ανάπτυξη Λιμένων. Σκοπός του είναι η ανταλλαγή μη εμπιστευτικών πληροφοριών και άλλων δραστηριοτήτων εντός των αρμοδιοτήτων τους, με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των λιμένων.
      [iEpikaira: Πήγαν στην Αίγυπτο για να δείξουν το μπόι τους... Σπιθαμιαίοι πολιτικοί παράγουν σπιθαμιαία αποτελέσματα. Πού είναι οι σοβαρές συμφωνίες; Πού είναι οι κοινές δράσεις στην εξωτερική πολιτική; Πού είναι η διασφάλιση του Ελληνισμού έναντι του τουρκικού επεκτατισμού; Αν θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα "μνημόνια συνεργασίας" παράγουν αποτέλεσμα είμαστε βαθιά νυχτωμένοι. Ο Ερντογάν σε επόμενη συνάντηση με τον Σίσι θα του προσφέρει μερικές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής/κυπριακής ΑΟΖ, και εμείς του δώσαμε μνημόνια για υδατοκαλλιέργειες και ψηφιακού μετασχηματισμού... Καλή νύχτα μας.]
      Πηγή: gr.euronews.com
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 9.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τηλεδιάσκεψη Σκυλακάκη με ΥΠΕΝ Σ. Αραβίας πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη
      Η ενεργειακή ατζέντα
      Ισχυρό διπλωματικό και οικονομικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης αλλά και σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή.
      Έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σημερινή επίσκεψη του στην Αίγυπτο για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στις 13 και 14 Ιανουαρίου.
      Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών αλλά και η προσέλκυση στην Ελλάδα και νέων επενδύσεων από σαουδαραβικά κεφάλαια θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έχει αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος.
      Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman bin Abdulazi, στη διάρκεια της οποία αναμένεται να αναλυθούν όλα τα ανοιχτά πεδία συνεργασίας αλλά και να διερευνηθούν οι προοπτικές ανοίγματος νέων.
      Εξαγωγείς ενέργειας
      Όπως είναι γνωστό η Σαουδική Αραβία όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Αραβικού Κόλπου προετοιμάζονται για την εποχή μετά το πετρέλαιο, με στόχο να παραμείνουν ισχυρές εξαγωγικές δυνάμεις ενέργειας, διευρύνοντας τη δραστηριότητας σε νέους τομείς όπως ο πράσινος ηλεκτρισμός.
      Είναι ενδεικτικό ότι η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να γίνει διεθνές κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας έχοντας θέσει ως στόχο το 2030 τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει πως το 2030 η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 GW.
      Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ελληνικών εταιριών ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο σύνδεσης της Σαουδικής Αραβίας με την Ευρώπη για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας. Άλλωστε σε αυτή την εντάσσεται και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, έχοντας συστήσει κοινή εταιρία με ποσοστά 50-50% με τον Διαχειριστή της Σαουδικής Αραβίας, National Grid.
      Mεταφορά πράσινης ενέργειας
      Η Saudi Greek Interconnection, όπως είναι το όνομα της κοινής εταιρίας, προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας από τη Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη, όπου βρίσκονται τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης. Μάλιστα έχουν ήδη ανατεθεί οι μελέτες σκοπιμότητας για το μεγάλο ενεργειακό έργο, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025, ενώ όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στόχος είναι η ένταξη της διασύνδεσης στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
      Εξάλλου οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις δημιουργούν ευκαιρίες συνεργασίας και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών με τον ΑΔΜΗΕ να παίζει και σε αυτή την κατεύθυνση πρωταγωνιστικό ρόλο με τις στρατηγικές συμφωνίες στις οποίες έχει προχωρήσει η θυγατρική του Διαχειριστή, Grid Telecom με εταιρίες τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Αιγύπτου.
      Η πρώτη από τις δυο αφορά τη συνεργασία με την Dawiyat Integrated, τηλεπικοινωνιακή θυγατρική της Saudi Electricity Company (SEC) για την δημιουργία ενός νέου «διαδρόμου» μεταφοράς δεδομένων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δεύτερη με την Telecom Egypt, αφορά τον κλάδο του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών, 2Africa
      Πηγή: worldenergynews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 9.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Συρία: Οι Κούρδοι λένε πως έκλεισαν συμφωνία με τη νέα εξουσία για να αποτραπεί ο "διαμελισμός" της χώρας
      Ο επικεφαλής των συριακών κουρδικών δυνάμεων που έχουν εγκαθιδρύσει αυτόνομη κυβέρνηση στους τομείς της βορειοανατολικής Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο πως κλείστηκε συμφωνία με τη νέα εξουσία στη Δαμασκό για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε εδαφικός "διαμελισμός" της χώρας.
      "Συμφωνούμε στη σημασία της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας κι απορρίπτουμε οποιοδήποτε σχέδιο διαμελισμού που θα απειλούσε την ενότητα της χώρας", ανέφερε ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), ο Μαζλούμ Άμπντι, σε γραπτή δήλωσή του που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, σχολιάζοντας τη συνάντηση τον περασμένο αντιπροσώπων της παράταξής του και της de facto κυβέρνησης της συμμαχίας ισλαμιστών που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
      Ο Άχμεντ αλ Σάρα, ο νέος de facto ηγέτης της Συρίας, είχε την 30ή Δεκεμβρίου στη Δαμασκό τις πρώτες, "θετικές" συζητήσεις με αντιπροσωπεία των ΣΔΔ, παράταξης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει τότε αξιωματούχος του νέου καθεστώτος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
      Οι ΣΔΔ, σύμμαχοι των δυτικών χωρών που συγκρότησαν διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό, υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
      Εν μέσω του πολέμου στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, επωφελήθηκαν όταν αποχώρησαν τα στρατεύματα του καθεστώτος Άσαντ και κατέλαβαν τον έλεγχο πελώριων εκτάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας· επιδιώκουν τώρα να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.
      Το παλιό καθεστώς τους κατηγορούσε πως έχουν "αποσχιστικές" διαθέσεις.
      "Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη Συρία, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των Σύρων", διαβεβαίωσε χθες ο κ. Άμπντι. "Επαφίεται στη νέα κυβέρνηση να φροντίσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός σ’ όλη τη χώρα", συμπλήρωσε.

      Η τοποθέτηση αυτή καταγράφεται με φόντο τις άγριες μάχες εδώ κι εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της χώρας ανάμεσα στις ΣΔΔ και οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία — αυτή η τελευταία κατηγορεί την κουρδική παράταξη πως είναι ο συριακός βραχίονας του τουρκικού κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος PKK.
      Στην περιοχή της Μάνμπιτζ (βόρεια), οι εχθροπραξίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι μέσα σε δυο ημέρες, ως την Κυριακή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρότι είχε ανακοινωθεί ανακωχή κατόπιν συνομιλιών με αμερικανική μεσολάβηση.
      Χθες Τετάρτη, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε τουρκική αεροπορική επιδρομή που έβαλε στο στόχαστρο οχηματοπομπή πολιτών που κατευθύνονταν στο φράγμα του Τισρίν, κοντά στη Μάνμπιτζ, σύμφωνα με την αυτόνομη κουρδική διοίκηση.
      Στις περιοχές που ελέγχουν οι ΣΔΔ βρίσκονται αχανείς αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας, κρίσιμες για τα έσοδα του συριακού κράτους.
      Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο σαουδαραβικών συμφερόντων τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια και μεταδόθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, ο κ. Σάρα έκρινε πως οι ΣΔΔ θα πρέπει να ενταχθούν στον μελλοντικό συριακό στρατό.
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 8.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Γκρίζες Ζώνες, Αιγιαλίτιδα Ζώνη, FIR-SAR και Λωζάννη βάζει η Τουρκία στην ατζέντα των συζητήσεων με την Ελλάδα – Οι 5 αξιώσεις
      Αποφασισμένη να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων επιπλέον 4 θέματα εκτός από αυτό της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ εμφανίζεται η Τουρκία, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης της γείτονος, ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
      Του Χρήστου Μαζανίτη
      Το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να συνέλθει στην Άγκυρα τις επόμενες εβδομάδες, με τον Ρ. Ταγίπ Ερντογάν να υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
      Τα τουρκικά ΜΜΕ, με δημοσιεύματά τους, ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν εκτενείς αναφορές στην επικείμενη επίσκεψη, παραθέτοντας τα ζητήματα που πρόκειται αυτή τη φορά να θέσει στην ατζέντα των συζητήσεων η Τουρκία.
      Μπορεί η Ελλάδα, διά στόματος Έλληνα Πρωθυπουργού, να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ωστόσο δεν έχει τις ίδιες προθέσεις ο Τούρκος Πρόεδρος.
      Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yeni Şafak, η οποία αναφέρει ότι «οι διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα αποκτούν άλλη μια ευκαιρία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στο Αιγαίο που χρονολογούνται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια. Οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες άρχισαν στα τέλη του 2000, αναζωπυρώθηκαν μετά την καταστροφή από τον σεισμό του 2023. Τα βήματα αυτά οδήγησαν στη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023, που υπογράφηκε από τους ηγέτες, και οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ επιταχύνθηκαν».
      Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και της αρχής «win-win», η Τουρκία αναζητά επίσης λύσεις και σε άλλα προβλήματα με τη γείτονα Ελλάδα, ιδίως με την “τουρκική” μειονότητα “του Αιγαίου” και της ‘Δυτικής Θράκης’. Στο παρελθόν, η πολιτική και στρατιωτική διπλωματία είχε χρησιμοποιηθεί και πάλι για την επίλυση των προβλημάτων που μερικές φορές έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Η Τουρκία συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στο Αιγαίο. Ενώ παραμένουν επίκαιρες οι εκ νέου εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και το άνοιγμα της χώρας ως βάσης για χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης, κάτι το οποίο συνιστά απειλή για την Τουρκία, οι διπλωματικοί δίαυλοι για την επίλυση των προβλημάτων άρχισαν να λειτουργούν και πάλι με πρωτοβουλίες της Τουρκίας».
      Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, η συνάντησή των οποίων πρόκειται να γίνει εντός Ιανουαρίου, αυτή τη φορά στην Τουρκία.
      Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει τα 5 ζητήματα που η Τουρκία θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων. Παρατίθενται, αυτολεξεί όπως δημοσιεύθηκαν:1.Ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας και της οριοθέτησής τους. Η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα άλλαζε δυσανάλογα την ισορροπία των συμφερόντων στο Αιγαίο σε βάρος της Τουρκίας. Ένα άλλο θεμελιώδες ζήτημα που σχετίζεται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.2.Ένα άλλο ζήτημα του Αιγαίου είναι το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και άλλα σχετικά διεθνή έγγραφα.3.Ένα άλλο θεμελιώδες πρόβλημα στο Αιγαίο αφορά το νομικό καθεστώς ορισμένων γεωγραφικών σχηματισμών (βράχων όπως τα Ίμια).4.Η τέταρτη κατηγορία προβλημάτων του Αιγαίου είναι ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι ο εθνικός της εναέριος χώρος έχει εύρος 10 ναυτικά μίλια, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, και η κατάχρηση της αρμοδιότητάς της για την περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR).5.Η πέμπτη κατηγορία προβλημάτων του Αιγαίου αφορά στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).
      Και αυτά είναι μόνο η αρχή για την Τουρκία, η οποία στο πλαίσιο της ερμηνείας που η ίδια δίνει στη συνθήκη της Λωζάννης, περιλαμβάνει και το ζήτημα των Ελλήνων Μουσουλμάνων, ιδιαίτερα στην Θράκη, που επιμένει να τους αποκαλεί τουρκική μειονότητα ενώ προχωρά ένα βήμα παρακάτω εγείροντας ζήτημα τουρκικής μειονότητας και σε νησιά του Αιγαίου και δη των Δωδεκανήσων, με ιδιαίτερη έμφαση την Ρόδο και την Κω, όπου όπως ισχυρίζεται «κατοικούν 6.000 Τούρκοι».
      Παράλληλα, στην επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα – ευρασιατικού προσανατολισμού, Aydınlık, εγείρονται ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, κυρίως σε ό, τι αφορά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, που είναι στα 10 μίλια. Η Τουρκία αξιώνει ότι θα πρέπει να πάει στα 6 ναυτικά μίλια, όπως είναι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ενώ απειλεί με πόλεμο «Casus Beli» σε περίπτωση που η χώρα μας αποφασίσει να ασκήσει το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12νμ. Κάτι που η Τουρκία ήδη έχει κάνει στην Μαύρη Θάλασσα.
      Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι η Τουρκία έκανε ποδαρικό στο 2025 με μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, στις 2 Ιανουαρίου, με ένα Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας ATR-72, το οποίο πραγματοποίησε πτήση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου, που θεωρεί ότι έχει δικαιοδοσία βάσει του ανυπόστατου και παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
      Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το εν λόγω αεροσκάφος προχώρησε σε 3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με την Πολεμική Αεροπορία να προχωρά στην αναχαίτισή του.
      Πηγή: enikos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 8.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Εκπρόσωπος του καταριανού ΥΠΕΞ: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για τον αγωγό φ/α μέσω Συρίας και Τουρκίας στην Ευρώπη
      Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού και επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζίντ μπιν Μοχάμεντ αλ-Ανσαρί χαρακτήρισε φήμες τις πληροφορίες για πιθανές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Συρίας και της Τουρκίας.
      «Όλοι έχουμε δει εικασίες στα μέσα ενημέρωσης για αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από εικασίες των μέσων ενημέρωσης», είπε, απαντώντας σε ερώτηση του TASS σχετικά με το πώς η Ντόχα αξιολογεί τις προοπτικές κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω Συρίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
      «Εμείς στο Κατάρ είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τον συριακό λαό όσον αφορά την ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια, όπως στην περίπτωση του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, και επίσης να συζητήσουμε όλα τα είδη τεχνικής βοήθειας [για την αποκατάσταση] υποδομών σε οικονομικό επίπεδο προμήθειες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
      Ο Αλ-Ανσαρί σημείωσε ότι η Ντόχα αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται «στη διατήρηση της σταθερότητας» στη Συρία και «να καλύψει τις ανάγκες του συριακού λαού».
      Μετά την αλλαγή εξουσίας στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2023, ορισμένα μέσα ενημέρωσης έγραψαν για πιθανή επανέναρξη του έργου κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Τουρκία μέσω του εδάφους της Συρίας και άλλων αραβικών χωρών για την παροχή αερίου στην Ευρώπη.
      Το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού Κατάρ-Τουρκίας συζητήθηκε από το 2009, αλλά η υλοποίηση του έργου, όπως αναφέρθηκε στην Άγκυρα, αναβλήθηκε λόγω της αντίθεσης των πρώην συριακών αρχών.
      Στις 4 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο του Κατάρ μπορεί να προμηθευτεί στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, με την επιφύλαξη της δημιουργίας ενός ασφαλούς συστήματος μεταφοράς και τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία και την περιοχή.
      Το Κατάρ κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στα αποθέματα φυσικού αερίου και την 6η στην παραγωγή του.
      Σύμφωνα με το Gas Exporting Countries Forum, τον Νοέμβριο του 2024, το Κατάρ έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 8.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Υπ. Ενέργειας Τουρκίας: Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι παραμύθι, είναι το έπος της τουρκικής ναυτιλίας
      Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
      Ο Μπαϊρακτάρ, μιλώντας στο Τακτικό Περιφερειακό Συνέδριο Τραπεζούντας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) είπε:"Είπαμε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι μια χώρα που αναζητά, βρίσκει και παράγει το δικό της φυσικό αέριο και πετρέλαιο και όταν ξεκινήσαμε το 2016, είπαμε: 'Από εδώ και πέρα, με τα δικά μας πλοία, δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ανεξερεύνητο μέρος στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη 'Γαλάζια Πατρίδα'".
      Προσέθεσε ότι "πρώτα το Fatih, μετά το Yavuz, μετά το Kanuni, τα οποία, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ σχετικά με την Τραπεζούντα, και στη συνέχεια τα πλοία Abdülhamit Han προστέθηκαν στον στόλο μας. Σήμερα, δόξα τω Θεώ, η Τουρκία έχει γίνει μια από τις χώρες με τον πιο σύγχρονο ναυτικό στόλο στον κόσμο".
      "Καταλαβαίνουμε ότι οι ξένοι ενοχλούνται, αλλά υπήρχαν και εκείνοι ανάμεσά μας που ενοχλήθηκαν. Όπως γνωρίζετε, τώρα λένε για τη Γαλάζια Πατρίδα: 'Ξεπεράστε το παραμύθι της Γαλάζιας Πατρίδας'. Εμείς τους λέμε: 'Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι παραμύθι, η Γαλάζια Πατρίδα είναι το έπος της τουρκικής ναυτιλίας, με τη βοήθεια του Θεού'" επέμεινε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.

      "Όλοι μας άφησαν μόνους μας στη Μεσόγειο. Είπαν, 'δεν είμαστε σε αυτές τις έρευνες μαζί με την Τουρκία. Είναι η θαλάσσια δικαιοδοσία της Ελλάδας''. Είπαν το ένα και το άλλο, και μας άφησαν στην τύχη μας. Εμπιστευτήκαμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους δικούς μας μηχανικούς, τους δικούς μας ναυτικούς και σε αυτή την πορεία, έχουμε κάνει 9 γεωτρήσεις σε βαθιά θάλασσα μόνο στη Μεσόγειο. Το 2020, κάναμε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα στην ιστορία της Τ/Δημοκρατίας. Ανακαλύψαμε 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya".
      "Θα συνεχίσουμε τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, στη Γαλάζια Πατρίδα. Η Τουρκία έχει γίνει πλέον μια χώρα που αναζητά πετρέλαιο όχι μόνο στην Τουρκία, όχι μόνο στη Γαλάζια Πατρίδα, αλλά και στη Σομαλία" δήλωσε δε.
      Π.Κ. capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 8.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οι τζιχαντιστές με τα κοστούμια ξεμπλοκάρουν ιστοσελίδες ακραίας μουσουλμανικής ρητορικής που απαγόρευσε ο Άσαντ

      Το Υπουργείο Επικοινωνιών της Συρίας ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών που είχε θέσει το ανατρεπόμενο καθεστώς Assad με δεκάδες ιστότοπους να ξεμπλοκάρουν.Πρόκειται κυρίως για ιστοσελίδες με φανατική μουσουλμανική ρητορική.Οι αλλαγές περιλαμβάνουν αυξημένη ταχύτητα Διαδικτύου για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε επικοινωνίες καλύτερης ποιότητας, δήλωσε στο πρακτορείο SANA ο νέος υπουργός Επικοινωνιών.Επίσης, αίρονται οι απαγορεύσεις σε περιεχόμενο υπέρ της επανάστασης, το οποίο είχε μπλοκάρει το πρώην καθεστώς.«Ακυρώσαμε τα όρια ταχύτητας Διαδικτύου σε επαρχίες όπως η Daraa και η Quneitra για να βελτιώσουμε την ποιότητα του Διαδικτύου και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες», είπε.«Σταματήσαμε τον αποκλεισμό των ιστοσελίδων που υποστήριξαν τη συριακή επανάσταση για να ενισχύσουμε την ελευθερία της έκφρασης και την πρόσβαση στις πληροφορίες».Το επόμενο σχέδιο για το υπουργείο είναι να συνδέσει τη βόρεια Συρία με άλλες επαρχίες για καλύτερη επικοινωνία σε ολόκληρη τη χώρα, μετά από χρόνια de facto διαχωρισμού.«Πάντα επιδιώκουμε να λαμβάνουμε μέτρα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών σε μια ελεύθερη Συρία», πρόσθεσε.Τα βήματα έρχονται στο πλαίσιο των σχεδίων της νέας διοίκησης για την αντιμετώπιση άλλων εκκρεμών ζητημάτων και τη διαχείριση της μεταβατικής φάσης.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 8.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Trump από το Mar-a-Lago: Ο Erdogan είναι φίλος μου, τον σέβομαι...
      Ως έναν «πολύ έξυπνο τύπο» χαρακτήρισε τον Recep Tayyip Erdogan ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας.Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία μόλις εκείνος αναλάβει τα καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου, ο Ρεπουμπλικάνος είπε:.«Δεν θα σας το πω αυτό, γιατί αυτό είναι μέρος μιας στρατιωτικής στρατηγικής».«Ο Πρόεδρος Erdogan είναι φίλος μου. Είναι ένας τύπος που μου αρέσει, τον σέβομαι. Νομίζω ότι με σέβεται και αυτός», πρόσθεσε, μιλώντας από το Mar-a-Lago της Φλόριντα.«Αλλά αν δείτε τι συνέβη στη Συρία, η Ρωσία αποδυναμώθηκε, το Ιράν αποδυναμώθηκε.Και είναι ένας πολύ έξυπνος τύπος και έστειλε τους ανθρώπους του εκεί με διαφορετικές τύπους και διαφορετικά ονόματα, και μπήκαν και ανέλαβαν», σημείωσε επίσης.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 7.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ισραήλ: Η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων στην Συρία
      Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία για να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.
      "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καλέσει την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις και τους σκοτωμούς. Οι Κούρδοι πρέπει να προστατευθούν από τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Έντεν Μπαρ στους δημοσιογράφους.
      Στο ζήτημα αυτό είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.
      "Δεν θέλουμε να δούμε περισσότερη βία στη Συρία" δήλωσε Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου απαντώντας σε ερώτηση της κινεζικής τηλεόρασης σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι "η εξάλειψη του PKK/YPG δεν είναι παρά θέμα χρόνου".
      "Είναι σημαντικό όλες οι δυνάμεις στην περιοχή και πέραν αυτής να εργαστούν για τον ίδιο στόχο και αυτός είναι η ανοικοδόμηση μιας νέας Συρίας με θεσμούς που θα υποστηρίζονται από τον λαό της. Μια Συρία στην οποία θα έχουν θέση όλοι οι Σύροι", σημείωσε ο Ντουζαρίκ.Φιντάν: "Θέμα χρόνου" η "εξάλειψη" των Κούρδων του PKK στη Συρία
      Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι: "Η κατάσταση στη Συρία άλλαξε. Πιστεύουμε πως η εξάλειψη του PKK/YPG δεν είναι παρά θέμα χρόνου".
      Οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία φέρνουν αντιμέτωπες ένοπλες παρατάξεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, μεταξύ των οποίων οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί πως αποτελούν κλάδο του PKK.
      Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι, ο Φιντάν είπε ακόμα πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πολιτική που θα επέτρεπε στη YPG να διατηρήσει παρουσία εκεί.
      "Είμαστε σε θέση όχι μόνο να δούμε, αλλά και να διαλύσουμε οποιουδήποτε είδους σκευωρία στην περιοχή", υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
      Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!7.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ο Χόκσταϊν ξαφνικά κόπτεται για πολιτική συναίνεση και την εκλογή προέδρου στον Λίβανο
      Σχόλιο iEpikaira

      Ο Αμερικανός απεσταλμένος Άμος Χόκσταϊν κάλεσε τη Δευτέρα (06/01) την πολιτική τάξη του Λιβάνου να συμφωνήσει για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έπειτα από δύο χρόνια αδιεξόδου.
      Καθώς από τις 27 Νοεμβρίου είναι σε ισχύ μια εκεχειρία μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ο Χόκσταϊν υπογράμμισε ότι «ο Λίβανος διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο όχι μόνο για να εφαρμόσει αυτήν τη συμφωνία, αλλά και για να επιτύχει την πολιτική συναίνεση και να επικεντρωθεί στο να υπηρετεί τον λαό του», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος πριν από την ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο.
      Χόκσταϊν: Ξεκίνησε η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Νακούρα
      Ταυτόχρονα, ο Χόκσταϊν ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν τη Δευτέρα (06/01) την αποχώρησή τους από τη συνοριακή πόλη Νακούρα, στον νότιο Λίβανο, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.
      «Ο ισραηλινός στρατός άρχισε την αποχώρησή του από τη Νακούρα και επέστρεψε στο Ισραήλ, νοτίως της Μπλε Γραμμής, σήμερα. Η αποχώρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου όλες οι ισραηλινές δυνάμεις φύγουν τελείως από τον Λίβανο, και ενώ ο στρατός του Λιβάνου συνεχίζει να αναπτύσσεται προς τον νότο, έως τη Μπλε Γραμμή», δήλωσε ο Χόκσταϊν στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη γραμμή οριοθέτησης των συνόρων όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.
      [iEpikaira: Προφανώς γιατί πρέπει κάποιος να επικυρώσει τις συμφωνίες που θα του σερβίρουν...]
      Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 7.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Παραιτήθηκε μέσα σε κλίμα απαξίωσης ο Trudeau
      Την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος της χώρας (ηγείται από το 2013) ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, εν μέσω αγανάκτησης και απαξίωσης από τους πολίτες της χώρας για τα σκάνδαλα, τη woke παράνοια, την εμμονή για στήριξη στην Ουκρανία και την αδιαφορία για την πραγματική ευημερία των πολιτών.Ο μονίμως εκτός τόπου και χρόνου Trudeau, ανέφερε ότι παραιτείται για να επιτρέψει στο κόμμα του να επιλέξει νέο αρχηγό, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία του Κοινοβουλίου μέχρι τον Μάρτιο 2025.Ο Justin Trudeau, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2015, αντιμετώπισε εκκλήσεις να για παραίτηση από μια ομάδα βουλευτών του εν μέσω κακών επιδόσεων στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση της υπουργού Οικονομικών Chrystia Freeland. Οι διαφωνίες,μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν τον τρόπο χειρισμού των πιθανών αμερικανικών δασμών από την επερχόμενη κυβέρνηση του Donald Trump.Ενδεικτικά, δημοσκόπηση της Ipsos τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι μόνο το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο Trudeau θα ήταν η επιλογή τους για πρωθυπουργός, πολύ πίσω από τον αντίπαλό του στο Συντηρητικό κόμμα.
      «Χθες το βράδυ είπα στα παιδιά μου αυτό που τώρα σας ανακοινώνω, ότι σκοπεύω να παραιτηθώ, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αντικατάστασης μου.Ο λαός αξίζει αληθινή επιλογή στις επόμενες εκλογές, και δεν μπορώ να είμαι η καλύτερη επιλογή εν μέσω εσωκομματικών τριβών», είπε, μιλώντας τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά.
      Οι Φιλελεύθεροι πρέπει τώρα να ορίσουν έναν προσωρινό ηγέτη που θα αναλάβει την πρωθυπουργία -παραμένει πρωθυπουργός μέχρι τότε ο Trudeau.
      Πολιτική φθορά
      Ο Trudeau έφερε τους Φιλελεύθερους στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος μια προοδευτική ατζέντα που προωθούσε τα δικαιώματα των γυναικών και που υποσχόταν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.Αλλά η καθημερινή πραγματικότητα της διακυβέρνησης τον έφθειρε σταδιακά και, όπως συνέβη με πολλούς ηγέτες της Δύσης, ενώ η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του αφαίρεσε μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου και χρόνου.Αν και ο Καναδάς δαπάνησε πολλά για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, συγκεντρώνοντας δημοσιονομικά ελλείμματα ρεκόρ, αυτό παρείχε ελάχιστη προστασία από την οργή του κοινού λόγω της έκρηξης των τιμών και της ακρίβειας.Επίσης, η μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν στον Καναδά σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που άσκησαν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ήδη προβληματική αγορά κατοικίας.
      Η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ
      O Trudeau είχε βρεθεί στο στόχαστρο και του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος του είχε προτείνει να γίνει ο Καναδάς η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.Ο Trump είχε απειλήσει τον Trudeau με επιβολή σαρωτικών δασμών ύψους 25% σε καναδικά προϊόντα, εάν δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ροές παράνομων μεταναστών και ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2024 στην Φλόριντα στην έπαυλη του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο Trump υποστήριξε ότι ο Καναδάς έχει αποτύχει στα σύνορα με τις ΗΠΑ καθώς επιτρέπει να περνούν τα σύνορα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και τεράστιος αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων λαθρομεταναστών από περισσότερες από 70 διαφορετικές χώρες ενώ υποστήριξε ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τον Καναδά ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.Σε αυτό το πλαίσιο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Trump ότι εάν ο Καναδάς δεν μπορεί να διορθώσει τα συνοριακά ζητήματα και το εμπορικό έλλειμμα, θα επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα καναδικά αγαθά την πρώτη ημέρα που θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.
      Όταν ο Καναδάς καιγόταν από βίαιες ταραχές, ο πρωθυπουργός Trudeau χόρευε σε συναυλία της Taylor Swift!

      BBC: Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Justin Trudeau
      - Η πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Chrystia Freeland
      - Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Mark Carney
      - Anita Anand, νυν Υπουργός Μεταφορών
      - François-Philippe Champagne, νυν Υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας
      - Mélanie Joly, νυν Υπουργός Εξωτερικών
      - Dominic LeBlanc, νυν Υπουργός Οικονομικών και Διακυβερνητικών Υποθέσεων
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • 6.1.2025 - Συνέχεια Άρθρου ▼
      Οι δολοφονίες της μπανιέρας
      Μπανιέρας δολοφονίες 1963 – το βρωμερό ψέμα του Ραούφ Ντενκτάς
      γράφει η Φανούλα Αργυρού*
      Ο Ραούφ Ντενκτάς πέθανε 13.1.2012
      Πρέπει επιτέλους η κυπριακή κυβέρνηση να αναλάβει επίσημα να βουλώσει το στόμα της βρωμερής τουρκικής μαύρης προπαγάνδας. Να καταθέσει διορθωτικό υπόμνημα στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, με την αλήθεια για την βρωμερή προβοκάτσια που σκόπιμα ξεκίνησε ο Ραούφ Ντενκτάς το 1963 εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου.. Ότι τάχα δολοφόνησαν μια μητέρα και τα τρία της παιδιά το 1963 στη μπανιέρα του σπιτιού τους. Πρόσφατη σιχαμερή διαδήλωση έξω από την Υπάτη Αρμοστεία της ΚΔ στο Λονδίνο.
      https://www.sigmalive.com/news/kypriako/1259652/tourkoi-prokaloun-me-matomeni-mpaniera-ekso-apo-presvia-kd-sto-londino-vid
      Για την αλήθεια των γεγονότων παραθέτω –
      1) Το εκτενές άρθρο του Δρ. Λάμπρου Καούλλα στη «Σημερινή» 21.12.2020 «Ματωμένα Χριστούγεννα» 1963 & η αεναώς ανακυκλούμενη «σφαγή της μπανιέρας»
      https://simerini.sigmalive.com/article/2020/12/21/matomena-khristougenna-1963-e-skenothesia-tes-aenaos-anakukloumenes-sphages-tes-mpanieras/
      2) Το βιβλίο μας της «Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στη Κύπρο» Λευκωσία 2009, «Αιματηρή Αλήθεια – Bloody Truth» σελ 66 – 69, στο οποίο καταγράψαμε την αλήθεια όπως την φανέρωσε ο μ. δημοσιογράφος Κώστας Γεννάρης στο βιβλίο του « Εξ Ανατολών» που εκδόθηκε το 2000.
      Μάλιστα, η σκέψη για το βιβλίο του, όπως έγραψε ο Κ. Γεννάρης, γεννήθηκε από την προσωπική του εμπειρία μαθαίνοντας την αλήθεια από Τούρκο συνάδελφό του σε μια συνάντησή τους στην Αθήνα, και τον οποίο είχε γνωρίζει. Πως η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε και σκηνοθετήθηκε από τους Τούρκους κατά κόρον για τουρκική προπαγάνδα για να «αποδείξει» τη τάχα «βαρβαρότητα» των Ελληνοκυπρίων για τάχα «γενοκτονία» των Τουρκοκυπρίων. Και ότι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί! Και για να «τεκμηριώσουν» με αυτή τη φρίκη την … ανάγκη για δύο κράτη στη Κύπρο βάση του σχεδίου Δρ. Νιχάτ Ερίμ του 1956 για «επανάκτηση της Κύπρου».
      Ο Τούρκος δημοσιογράφος που εξομολογήθηκε στο Κώστα Γεννάρη την αλήθεια, ήταν ο Αχμέτ Μπαράν. Ο Μπαράν ήθελε να πει σε κάποιον την αλήθεια, δεν επιθυμούσε να πεθάνει χωρίς να έχει ξεσκεπάσει εκείνη την σοβαρή αδικία σε βάρος των Ελλήνων. Μίλησε στον Κ. Γεννάρη με την προϋπόθεση ο Γεννάρης να μην πει τίποτα ενώ ζούσε. Αυτό ο Γεννάρης το τήρησε και έτσι αποκάλυψε την αλήθεια μετά τον θάνατο του Μπαράν.
      Στο βιβλίο του ο Γεννάρης έγραψε:
      «Εκείνο το βράδυ ο Αχμέτ με άφησε άφωνο. Χωρίς προειδοποίηση, χωρίς κανένα προιδεασμό μου είπε:
      ‘Ξέρεις εκείνη τη φωτογραφία με τα τρία παιδιά και τη μητέρα τους δολοφονημένους μέσα στο μπάνιο, εγώ τράβηξα εκείνη τη φωτογραφία’.Η σελίδα 17 στο βιβλίο του Κώστα Γενάρη «Εξ Ανατολών»
      Εκείνη τη περίοδο βρισκόταν στην Κύπρο για να καλύψει τα γεγονότα του 1963. Ένα βράδυ όπως έπινε το καφέ του με μερικούς φίλους…μπήκαν δύο ένοπλοι και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει. Τον πήραν με αυτοκίνητο στο σπίτι που είχε γίνει το έγκλημα. Μόλις έφθασαν είδε πως ο χώρος ήταν γεμάτος από άλλους ένοπλους αξιωματικούς του τουρκικού αποσπάσματος στη Κύπρο. Οι οποίοι τον διέταξαν να φωτογραφήσει το έγκλημα. Έκανε ότι τον διέταξαν και τότε ένας από τους ένοπλους του ζήτησε να παραδώσει το φιλμ και να ξεχάσει ότι έκαμε και ότι είδε. Ο Αχμέτ ήθελε να μάθει τι πραγματικά είχε συμβεί και έμαθε.
      Ο πατέρας των τριών παιδιών είχε τρελαθεί. Εκτέλεσε τα παιδιά και τη γυναίκα του και μετά εξαφανίστηκε. Τον απομάκρυνε ο τουρκικός στρατός για να εμφανιστεί μετά από 24 χρόνια να υπηρετεί κάπου βαθιά στην Ανατολία. Παντρεμένος ξανά.
      Ο Αχμέτ είπε στον Γεννάρη ότι το έγκλημα ούτε καν έγινε στην Ομορφίτα. Όπως διατείνεται η τουρκική προπαγάνδα. Εκτελέστηκε σε μια περιοχή βαθιά στη καρδιά της τουρκικής συνοικίας της Λευκωσίας. Όπου οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν».
      Και πρόσθεσε ο Κ. Γ ότι ερευνώντας για το βιβλίο του, βρήκε άλλα πολλά παρόμοια περιστατικά που εξυπηρέτησαν τα τουρκικά συμφέροντα και τους στόχους της Άγκυρας και που η ΤΜΤ ενεργοποίησε ώς τη πολιτική της στη Κύπρο.
       (Από το δίγλωσσο βιβλίο « Αιματηρή Αλήθεια – Bloody Truth»).
      Ο Δρ. Λάμπρος Καούλλας στο άρθρο του στην «Σημερινή» 21.12.2020 ανέφερε και τούτο:
      «…Και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Şener Levent σε μια σειρά από δημοσιεύματα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Afrika» (04/01/2015) και την ελληνοκυπριακή «Πολίτης» (07/01/2015, 08/01/2015) δημοσίευσε φωτογραφίες από το «έγκλημα της μπανιέρας» πριν να μετακινηθούν τα πτώματα, προκαλώντας το μένος τουρκοκυπριακών πολιτικών κύκλων διότι με τις αποκαλύψεις του χαλούσε αυτό το σημαντικό αφήγημα. Εξ άλλου, το σπίτι όπου διαδραματίστηκε το περιστατικό διατηρήθηκε, όπως και η μπανιέρα και το αποχωρητήριο, και ονομάστηκε «Μουσείο Βαρβαρότητας».
      (Σημ. Φ.Α. Σύμφωνα με την εξομολόγηση του Αχμέτ Μπαράν η σφαγή δεν έγινε στο λεγόμενο «Μουσείο Βαρβαρότητας» όπου στήθηκε τελικά το ψέμα).
      …Το 2012 οι Theopisti Stylianou-Lambert (ΤΕΠΑΚ) και Alexandra Bounia (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό «Museum & Society» (τ. 10/3) σε δημοσίευση με τίτλο «War Museums and Photography»:
      «Ένας πρώην διοικητής της TMT που ήταν παρών στη σκηνή του εγκλήματος παραδέχτηκε ότι οι πρώτες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την ΤΜΤ και είναι πολύ διαφορετικές από την εικόνα που έγινε τελικά διάσημη…»
      Ο δολοφόνος ήταν ο Επίατρος του τουρκικού στρατού Nihat İlhan ευρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ και μετά φυγαδεύτηκε από τις τουρκικές αρχές…»
      (ΤΜΤ: Turk Mukavemet Teskilati – Τουρκική Αντιστασιακή Οργάνωση, που ήταν ουσιαστικά τουρκοκυπριακή παραστρατιωτική οργάνωση ελεγχόμενη από την Τουρκία με στρατιωτική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων που δημιουργήθηκε από το Ραούφ Ντενκτάς και τον Τούρκο στρατιωτικό Ριζά Βουρουσκάν το 1958 ως αντιστάθμισα στην ΕΟΚΑ).
      1955,1958, 1962 –Αυτοβόμβες
      Εν συντομία τα εξής παραδείγματα από το βιβλίο «Αιματηρή Αλήθεια – Bloody Truth». Οι πρακτικές που χρησιμοποίησε η τουρκοκυπριακή ηγεσία για να φανατίσει την τουρκική μειονότητα αφενός και να πείσει τους ξένους αφετέρου για τα κίνητρά της, ήταν τα ίδια που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στο ανθελληνικό πογκρόμ στην Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955.
      Η έκρηξη δυναμίτη στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης στις 6 Σεπτεμβρίου 1955 όπου και το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ήταν διατεταγμένη ενέργεια Τούρκων πρακτόρων και κρατικών υπαλλήλων. Την ίδια μέθοδο χρησιμοποίησαν η ΤΜΤ και ο Ντενκτάς με βόμβα στην είσοδο του Γραφείου Τύπου του τουρκικού προξενείου στη Λευκωσία.
      Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς ομολόγησε δημόσια αργότερα από βρετανική τηλεόραση, την σκόπιμη εκείνη προβοκάτσια, ως αναγκαία για την κινητοποίηση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού εναντίον των Ελλήνων. Την ίδια μέθοδο και η ΤΜΤ το 1962 με βόμβα στο τέμενος Μπαυρακτάρη στην ελληνική συνοικία της Λευκωσίας αποδίδοντας την ενέργεια στους Έλληνες…
      *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
      ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 5/1/2025 onisilos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×