Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Κύπρος: Απορρίπτει την εμπλοκή του φυσικού αερίου στην επίλυση του Κυπριακού

Αμετακίνητη παραμένει η Κύπρος στο θέμα της εμπλοκής του φυσικού αερίου στις συζητήσεις για το Κυπριακό, είτε ευθέως, είτε διά της πλαγίας οδού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα απαντούν αρνητικά σ’ όσους επιμένουν να αναζητούν τρόπους σύνδεσης των θεμάτων ενέργειας με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Την κατηγορηματική απάντηση της κυβερνητικής πλευράς έδωσε εκ νέου χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογραμμίζοντας πως «οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης είτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είτε σ' ένα παράλληλο πλαίσιο του ζητήματος των υδρογονανθράκων θ' αποτελέσει όχημα για προώθηση σχεδίων Β’ στο Κυπριακό και η κυβέρνηση με τις ενέργειες της δεν θα το επιτρέψει». Σχολιάζοντας την απάντηση της Τουρκίας στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το περιεχόμενο της απάντησης από πλευράς Τουρκίας είναι αυτό που είναι ήδη γνωστό μέσα από δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, από συνεντεύξεις που έχουν δώσει σε τουρκικά είτε ελληνικά μέσα περί συνδιαχείρισης του θέματος των υδρογονανθράκων». Η θέση μας, σημείωσε, «παραμένει σταθερή, όπως έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής».

Για τη Συμμαχία Πολιτών η απάντηση της Τουρκίας στις θέσεις της Λευκωσίας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των υδρογονανθράκων, όπως αυτές παρουσιάζονται σε έγγραφο που επιδόθηκε στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την τουρκική προκλητικότητα. Το έγγραφο αυτό, προσθέτει, επιβεβαιώνει την πάγια τουρκική στρατηγική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τελικό στόχο την κατάλυσή της. Η Συμμαχία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον «Φ», όπου είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να εμπλακεί σε οποιοδήποτε διάλογο για το Κυπριακό ενόσω συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα.

Τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στον «Φ» χαιρέτισαν και οι Οικολόγοι. Αυτή η δήλωση, ανέφεραν οι Οικολόγοι, μεθερμηνευόμενη στις σημερινές συνθήκες σημαίνει ότι ούτε με την απόσυρση της NAVTEX και του «Μπαρμπαρός» θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Περαιτέρω υπογράμμισαν πως «θα πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας του περασμένου Σεπτεμβρίου, που καθόρισε την τακτική συνεχών επεμβάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να υποχρεωθούμε να υποκύψουμε στους όρους υποταγής της Τουρκίας για να υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών».

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα κάλεσε τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα «αν θέλει να είναι χρήσιμος, τότε ας εργαστεί εντατικά για να αποσύρει η Τουρκία τα παράνομα στρατεύματά της από την Κύπρο και η Άγκυρα να αφήσει απερίσπαστους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να απολαύσουν και το φυσικό αέριο και το χαλλούμι».

[iEpikaira: Από τότε (22/12/2014) άρχισαν να ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού βάσει των ενεργειακών με τους Τούρκους να πιέζουν για συνεκμετάλλευση... Πράγμα που αποδεικνύει έμμεσα ότι ο χάρτης Μπάιντεν σχεδιάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη/υπόδειξη των Τούρκων. Περισσότερα ΕΔΩ!]

Πηγή: energypress.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×