Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Στον Προκρούστη του Διεθνούς Δικαστηρίου η κυριαρχία των ελληνικών νησιών!

Λύση πακέτο για αποστρατιωτικοποίηση και γκρίζες ζώνες απαιτεί η Άγκυρα σε περίπτωση που ναυαγήσει ο απ’ ευθείας διάλογος κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν – Διαρροές στην Χουρριέτ – Ζητούν την άρση των επιφυλάξεών μας για θέματα αμύνης στο Διεθνές Δικαστήριο – Ιδού η παγίδα στην οποία έπεσε η Κυβέρνησις

ΕΝΩ η ελληνική Κυβέρνησις εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχει μία μόνον διαφορά προς ρύθμιση με την Τουρκία, αυτή της οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών, τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν επιμένει όχι μόνον σε συνολική διευθέτηση όλων των διεκδικήσεων που εγείρει εις βάρος της Ελλάδος αλλά προσθέτει και νέα ζητήματα, όπως η διεκδίκησις μειονοτικών δικαιωμάτων για τους Τούρκους της Θεσσαλονίκης και των Δωδεκανήσων αλλά και η ανακατανομή του Αιγαίου. Με τα δεδομένα αυτά, είναι απορίας άξιον τί έχει να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του που αναμένεται στην Αθήνα ο Έλλην υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι προθέσεις της Τουρκίας αποκαλύπτονται σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Χουρριέτ», η οποία επικαλείται ανωτέρους διπλωμάτες οι οποίοι δηλώνουν τα ακόλουθα: «Δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στις θέσεις που υπεστήριζαν μέχρι σήμερα οι δύο χώρες για τα θέματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την Τουρκία, είναι απολύτως αδύνατο να περιορισθούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότης των θαλάσσιων και εναέριων ζητημάτων είναι νομικώς αλληλένδετα. Αποτελεί νομική επιταγή τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπιστούν από κοινού.

Στόχος της Αγκύρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση και κρίση, και έτσι να δημιουργήσει μια μόνιμη ηρεμία στις σχέσεις. Η Άγκυρα επιθυμεί μία μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές, όπως από τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο ως τους γεωγραφικούς σχηματισμούς ασαφούς ιδιοκτησίας, ο εξοπλισμός νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και η διαχείριση του FIR».

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι η Άγκυρα προτίθεται, αν δεν υπάρξει προσέγγισις κατά τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, να φέρει τα θέματα στο διεθνές δικαστήριο. Δεν εννοεί όμως μόνον την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπως διατείνεται η ελληνική Κυβέρνησις, αλλά το σύνολον των απαιτήσεών της.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Εάν δεν επιτευχθεί λύσις ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει επίσης θέσει στην ατζέντα της την προσφυγή των διαφορών στην διεθνή δικαιοσύνη ως πακέτο. Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η Ελλάς πρέπει επίσης να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει στην δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Είμεθα έτοιμοι για συνεργασία στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της επιστημονικής ερεύνης, της καταπολεμήσεως της παράνομης μεταναστεύσεως και της ερεύνης και διασώσεως».

Όταν όμως οι Τούρκοι διπλωμάτες λέγουν ότι η Ελλάς «πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις της» εννοούν να αποδεχθεί να τεθεί στην κρίση του διεθνούς δικαστηρίου ακόμη και το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών καθώς και αυτό της αποστρατιωτικοποιήσεως, τα οποία εγείρει η Τουρκία.

Τίθεται όμως ταυτοχρόνως και ζήτημα τουρκικών πληθυσμών εκτός Θράκης. Υποστηρίζεται εν προκειμένω ότι «η Ελλάς θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τους “ομογενείς” που δεν εμπίπτουν στην Συνθήκη της Λωζάννης. Όσοι ζούν στην Θεσσαλονίκη, την Ρόδο και την Κω δεν εμπίπτουν στο μειονοτικό πλαίσιο που ορίζεται στην Συνθήκη της Λωζάννης. Το αίτημα της Αγκύρας είναι το ελληνικό κράτος να λάβει μέτρα και έναντι αυτών με βάση τις οικουμενικές αξίες και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.»

Πηγή: estianews.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "Στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου η κυριαρχία των ελληνικών νησιών!"


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×