Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Nordic Monitor: Γιατί ο νέος διοικητής της τουρκικής στρατιάς Αιγαίου είναι μέγα πρόβλημα για Ελλάδα και ΝΑΤΟ

joint amphibious drills were conducted in the Aegean Sea with units from the Aegean Army and the Amphibious Task Group Command. Photo Credit: Nordic Monitor

Ο διορισμός του στρατηγού Ιρφάν Οζέρτ ως διοικητή της τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου – μιας ξεχωριστής δύναμης που ιδρύθηκε το 1975 κυρίως για την αντιμετώπιση της Ελλάδας και διατηρείται εκτός της ολοκληρωμένης στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ – σηματοδοτεί δυνητικά ανησυχητικές εξελίξεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.

Ο Οζέρτ έχει συχνά επιλεγεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην προώθηση των πολιτικών του στόχων, οι οποίοι μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, αλλά να εξυπηρετούν στενότερους, πιο περιορισμένους στόχους. Αυτό τοποθετεί τον Οζέρτ ως μια δυνητικά επικίνδυνη φιγούρα, έτοιμη να αναπτύξει τουρκικά στρατιωτικά μέσα για να ενισχύσει το καθεστώς του Ερντογάν και να αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό ή να αξιοποιήσει σε διαπραγματεύσεις με ξένους εταίρους.

Στο παρελθόν αυτός ο “συγκρατημένος και ντροπαλός” στα μέσα ενημέρωσης στρατηγός έχει αναλάβει την εκτέλεση μυστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν. Συντόνισε μυστικές επιχειρήσεις παρακολούθησης κατά των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην Τουρκία, παρακολούθησε Αμερικανούς αξιωματικούς που είχαν αποστολή στην Τουρκία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων φιλονατοϊκών αξιωματικών από τον στρατό. Διεξήγαγε επιχειρήσεις πληροφοριών με τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Ο νέος ρόλος του Οζέρτ είναι αναμφίβολα κομβικός, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακή δομή του Στρατού του Αιγαίου και τη σχετική ανεξαρτησία του από την ευρύτερη τουρκική στρατιωτική διοίκηση. Σε πολεμικά σενάρια στο δυτικό μέτωπο της Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά την Ελλάδα, ο Στρατός του Αιγαίου έχει ιστορικά οριστεί ως κύρια στρατιωτική δύναμη με την εξουσία να αναλαμβάνει τη διοίκηση άλλων στρατιωτικών μονάδων και μέσων.

Ένα από τα μυστικά πολεμικά σχέδια της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία “Barbaros” από το όνομα του Οθωμανού ναυάρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, προβλέπει κεντρικό ρόλο για τον Στρατό του Αιγαίου. Το σχέδιο αυτό περιγράφει τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατού επί των ειδικών δυνάμεων και των εναέριων και ναυτικών μέσων για την εξαπόλυση επιθέσεων σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και σε ηπειρωτικό ελληνικό έδαφος.

Το 2016 ο πρόεδρος Ερντογάν προήγαγε τον Οζέρτ στο βαθμό του υποστράτηγου. Στη συνέχεια, ο Οζέρτ υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου από το 2016 έως το 2017. Στη συνέχεια ανέλαβε τη διοίκηση των στρατιωτικών πληροφοριών ως επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, θέση την οποία κατείχε έως το 2019.

Σε αυτόν τον ρόλο ο Οζέρτ και η ομάδα του από αξιωματούχους της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών συντόνιζαν τις τουρκικές στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Λιβύης. Έστειλαν τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία για να υποστηρίξουν τις φιλοτουρκικές παρατάξεις, απέστειλαν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και παρείχαν ναυτικά και αεροπορικά μέσα για την κάλυψη αυτών των επιχειρήσεων. Επιπλέον, έστειλαν στρατιωτικούς αξιωματικούς για να διοικούν και να συντονίζουν τις επιθέσεις. Η ταυτότητά τους αποκαλύφθηκε όταν αντίγραφα των διαβατηρίων τους δημοσιεύθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Marsad το 2019, αποκαλύπτοντας ότι ο Οζέρτ και οι βοηθοί του διεύθυναν ενεργά στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος.

Μετά την προαγωγή του στον βαθμό του αντιστράτηγου, ο Οζέρτ διορίστηκε από τον Ερντογάν ως γενικός διευθυντής άμυνας και ασφάλειας (Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü) στο Υπουργείο Άμυνας το 2019. Το 2023 αναβαθμίστηκε στον βαθμό του πλήρους στρατηγού και διορίστηκε αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου, τη δεύτερη υψηλότερη θέση στον τουρκικό στρατό.

Ο διορισμός του στη Στρατιά του Αιγαίου φέτος υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να σχεδιάζει μια νέα στρατηγική για τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Είναι πιθανό ότι αυτή περιλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις, ενδεχομένως με στόχο την Ελλάδα και με σκοπό την κλιμάκωση των εντάσεων και την εδραίωση της εγχώριας υποστήριξης προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Στρατός του Αιγαίου είχε επίσης αναλάβει την παρακολούθηση της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, όπου ο αμερικανικός στρατός έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πρόσθετες ελληνικές βάσεις και σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021. Ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το αυξημένο στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής, η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί την επέκταση αυτή ως άμεση απειλή για την Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα και δημόσια επικρίνει την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στις 8 Ιουνίου 2022 στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Σε ποιον λοιπόν στρέφονται αυτές οι βάσεις; Η απάντησή τους είναι εναντίον της Ρωσίας. Λοιπόν, λυπάμαι, αλλά κανείς δεν το πιστεύει αυτό”. Στις 11 Νοεμβρίου 2021 είχε δηλώσει: “Δεν μπορώ καν να παρακολουθήσω τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Υπάρχουν τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις που, αν τις εξετάσουμε συλλογικά, η ίδια η Ελλάδα φαίνεται σχεδόν να είναι εξ ολοκλήρου μια αμερικανική βάση”.

Είναι προφανές ότι υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς εθνικιστές (Milliyetçi) και νεοεθνικιστές (Ulusalcı) συμμάχους του, η Τουρκία θεωρεί την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα ως σημαντική απειλή για τα συμφέροντά της και προφανώς αναπτύσσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της αντιλαμβανόμενης απειλής. Κατά συνέπεια, ο ρόλος του Στρατού του Αιγαίου αποτελεί κρίσιμο στοιχείο σε αυτή την εκτίμηση της απειλής.

Το ιστορικό της Στρατιάς Αιγαίου προσφέρει κάποια εικόνα για τις πιθανές κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει η Τουρκία υπό τον νέο διοικητή. Σε δικαστική κατάθεση στις 16 Ιανουαρίου 2017, ο βετεράνος αρχηγός της αστυνομίαςΑλί Φουάτ Γιλμαζέρ, ο οποίος προηγουμένως διαχειριζόταν τις αστυνομικές πληροφορίες και ερευνούσε τζιχαντιστικές και νεοεθνικιστικές ομάδες στην Τουρκία, αποκάλυψε πώς η αστυνομία εντόπισε παράνομες επιχειρήσεις που ενορχηστρώθηκαν από τον Στρατό του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της θητείας του Αχμέτ Χουρσίτ Τόλον, ενός νεοεθνικιστή στρατηγού.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο Τόλον δημιούργησε μια μυστική μονάδα πληροφοριών εντός του Στρατού του Αιγαίου που ονομαζόταν Τμήμα Εθνικών Στρατηγικών και Επιχειρήσεων της Τουρκίας (Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi, TUSHAD). Αυτή η μονάδα υποδαύλιζε σκόπιμα φόβους για την κατάληψη της Τουρκίας από τους Χριστιανούς μέσω της ιεραποστολής, χρησιμοποιώντας προπαγάνδα και δημιουργώντας ακόμη και μια ψεύτικη προτεσταντική εκκλησία. Ως πάστορας διορίστηκε ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αργότερα ισχυρίστηκε ότι ασπάστηκε ξανά το Ισλάμ και άρχισε να προειδοποιεί για τους θεωρούμενους κινδύνους των χριστιανικών ιεραποστολικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία.

Πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές χριστιανικές οργανώσεις τέθηκαν στο στόχαστρο στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας. Κατατέθηκαν εκθέσεις πληροφοριών που χαρακτήριζαν πολίτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σημαντικές απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Οι τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες έλαβαν μυστικές οδηγίες για να παρεμποδίσουν τις δραστηριότητές τους, αρνούμενες οικοδομικές άδειες, άδειες λειτουργίας και αιτήσεις για βίζα και διαμονή.

Σύμφωνα με τον Γιλμαζέρ, τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η TUSHAD ήταν αυτή που ενορχήστρωσε τις βάναυσες δολοφονίες τριών ιεραποστόλων, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπηκόου Τίλμαν Έκκεχαρτ Γκέσκε, στον εκδοτικό οίκο Zirve στη Μαλάτια στις 18 Απριλίου 2007. Η μονάδα στρατολογούσε πράκτορες τόσο από τον στρατιωτικό όσο και από τον πολιτικό τομέα για να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις. Το προσωπικό της χωριζόταν σε λευκές, μαύρες και πορτοκαλί μονάδες και λειτουργούσε με το υψηλότερο επίπεδο μυστικότητας.

Η εχθρότητα του Οζέρτ προς τις ΗΠΑ είναι καλά τεκμηριωμένη. Ο Ερντογάν τον επέλεξε για να εκτελέσει μια μυστική επιχείρηση για την κατάληψη του ελέγχου της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στη νότια επαρχία των Αδάνων κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Εκείνη την εποχή ο Οζέρτ ήταν σε προσωρινή τοποθέτηση στη βάση, αλλά ποτέ δεν διευκρίνισε τη φύση αυτής της αποστολής κατά τη διάρκεια της δίκης για το πραξικόπημα. Κατηγόρησε τους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου του τότε διοικητή της αεροπορικής βάσης Incirlik αντιστράτηγου Μπεκίρ Ερκάν Βαν, ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, παρά το γεγονός ότι η βάση δεν είχε καμία σχέση με τα γεγονότα.

Η βάση, η οποία φιλοξενεί την 39η Πτέρυγα Αεροπορικών Βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βάσει κοινής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 1954, έχει γίνει συχνά στόχος ισλαμιστικών, εθνικιστικών και νεοεθνικιστικών ομάδων. Στις 15 Ιουλίου 2016 τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατία και αναπτύχθηκαν στρατεύματα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης.

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη βάση, ο Οζέρτ κράτησε αποστάσεις από την ταχεία ανάπτυξη για την ενίσχυση της ασφάλειας για λόγους που παραμένουν ανεξήγητοι. Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι αγνόησε την αλυσίδα διοίκησης και δεν αναφέρθηκε στους ανωτέρους του. Αντ’ αυτού, επικοινωνούσε με ένα άγνωστο πρόσωπο στην Άγκυρα και φαινομενικά λάμβανε εναλλακτικές οδηγίες, ενώ οι συνάδελφοί του, τηρώντας την καθιερωμένη αλυσίδα διοίκησης, αναφέρονταν στις καθορισμένες θέσεις τους.

Η υποτιθέμενη εμπλοκή της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η οποία φιλοξενεί στρατεύματα και στρατιωτικά μέσα από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, στη στρατιωτική κινητοποίηση της 15ης Ιουλίου ήταν βασικό στοιχείο της αφήγησης της κυβέρνησης για το πραξικόπημα. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν δημοσίως τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδίως τις ΗΠΑ, ότι ενορχήστρωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτές τις κατηγορίες για την ανάμειξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Παρά την ανάληψη της προσωρινής διοίκησης της βάσης, ο Οζέρτ βοήθησε τον τοπικό εισαγγελέα να ερευνήσει τα στρατεύματα των ΗΠΑ, της Δανίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν εκεί, κάτι που φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας κακόβουλης δίωξης με στόχο την ενίσχυση της ψευδούς αφήγησης της κυβέρνησης σχετικά με το πραξικόπημα. Αρκετές δυνάμεις και μέσα του ΝΑΤΟ είχαν αναπτυχθεί στη βάση στο πλαίσιο της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχείρησης “Αδιάλλακτη Αποφασιστικότητα” (OIR), με στόχο το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), το οποίο έλεγχε τότε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Ο Οζέρτ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με το προσωπικό των ΗΠΑ και των συμμάχων και τον αμυντικό εργολάβο Vectrus, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις και τα φορτία φορτίου. Οι πληροφορίες αυτές, ορισμένες από τις οποίες χαρακτηρίζονται ως απόρρητες, κοινοποιήθηκαν στον εισαγγελέα και ενσωματώθηκαν στη δημόσια δικογραφία του δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια των δικών για το πραξικόπημα, αποκαλύφθηκε περαιτέρω ότι ο Οζέρτ λειτουργούσε χώρο βασανιστηρίων στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού για να αποσπάσει ψευδείς ομολογίες και να παράσχει κατασκευασμένα στοιχεία εναντίον όσων κατηγορούνταν για τη συνωμοσία του πραξικοπήματος. Ένα από τα θύματα σε αυτόν τον χώρο ήταν η υπολοχαγός Κούμπρα Γιαβούζ, αξιωματικός πρωτοκόλλου στο Γενικό Επιτελείο. Τον Ιούνιο του 2018 κατέθεσε ότι της είχαν στερήσει το φαγητό, την είχαν χτυπήσει, βασανίσει και εκτελέσει με ηλεκτροπληξία ενώ ήταν υπό κράτηση για δύο ημέρες σε ένα πεδίο βολής στο χώρο του Γενικού Επιτελείου. Η Γιαβούζ ανέφερε ότι αναγκάστηκε να δώσει ψευδή κατάθεση ενώ της είχαν δεθεί τα μάτια και της είχαν φορέσει χειροπέδες πίσω από την πλάτη.

Η υπολοχαγός Γιαβούζ κατέθεσε ότι τα βασανιστήρια πραγματοποιήθηκαν υπό τις διαταγές του στρατηγού Οζέρτ και του στρατηγούΖεκάι Ακσακάλι, του τότε διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ενορχήστρωση του υποτιθέμενου πραξικοπήματος σε συνεργασία με την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT). Η Γιαβούζ δήλωσε ότι οι βασανιστές της την εξανάγκασαν να υπογράψει μια έτοιμη δήλωση, ενώ υποβλήθηκε σε κακομεταχείριση. Όταν τελικά οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου για να δικαστεί τον Ιούνιο του 2018, δύο χρόνια μετά τα περιστατικά, ανακάλεσε τη δήλωση που της είχε αποσπάσει υπό πίεση.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ανησυχίας σχετικά με τον διορισμό του Οζέρτ ως επικεφαλής του Στρατού του Αιγαίου και με το τι μπορεί να σχεδιάζει με αυτή την κίνηση ο πρόεδρος Ερντογάν, γνωστός για την προτίμησή του στις μυστικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της εξουσίας του. Κατά συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν προσεκτικά οι δραστηριότητες του Οζέρτ και να παρακολουθούνται οι κινήσεις και οι κινητοποιήσεις εντός των μονάδων του Στρατού του Αιγαίου για τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Nordic Monitor απόδοση militaire.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×