Γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Η Αθήνα εγκατέλειψε τη Κύπρο και τις υποχρεώσεις της που υπέγραψε το 1960 (Συνθήκη Εγγυήσεως) και ας αφήσουν όλοι τις κουτοπονηριές. ΄Οπως έγραψαν και οι συνάδελφοι Κώστας Βενιζέλος στον «Φ» 9.4.24 «Μητσοτάκη υπερβολές για την Κύπρο» και Σάββας Ιακωβίδης «Σ» 14/4/24 «Το Κ.Κ.Ε. είναι, τελικά, πιο πατριωτικό από τους διζωνιστές Χριστοδουλίδη-ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ;»
Υπενθυμίζονται οι δηλώσεις Χρ. Ροζάκη «κρυπτοσύμβουλου» του Έλληνα πρωθυπουργού στις 5.4.2024 στο πρώτου Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τον Χρήστο Μιχαηλίδη: «…Το ζήτημα είναι ότι όταν συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί θα πρέπει να προωθήσουν τα πράγματα πέραν αυτού, διότι είναι πολύ μεγάλο ζήτημα το μεταναστευτικό και το θέμα των συνόρων αλλά έχει σημασία αυτή τη στιγμή να λύσουμε το κεντρικό τρίγωνο των θεμάτων, δηλαδή η αιγιαλίτιδα, η υφαλοκρηπίδα και η οικονομική ζώνη, τα οποία είναι και το μόνο που μας ενδιαφέρει εμάς και μας αφορά, διότι όλα τα άλλα τα απορρίπτουμε…
… Σε μία φάση όπου η μεν Τουρκία θα υποχωρήσει ως προς τις φιλοδοξίες της ανερμάτιστες τις οποίες έχει, να μιλάει για κυριαρχία των νησιών και να το συνδέει με την αποστρατικοποίηση λόγου χάριν, η δε Ελλάδα θα πρέπει κι εκείνη να βάλει λίγο νερό στο κρασί της ως προς ορισμένες διεκδικήσεις. Ποιες είναι αυτές; Είναι οι διεκδικήσεις στο Καστελόριζο και είναι και η διεκδίκηση στην πλήρη επήρεια των νησιών.
Το Κυπριακό δεν το βάζουμε στο τραπέζι σαν διαφορά με την Τουρκία διότι αυτή τη στιγμή προέχει να λύσουμε τα δικά μας καθαρά ελληνικά προβλήματα, ελληνοτουρκικά προβλήματα. Η Κύπρος πρέπει να είναι πάντα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας, με την έννοια ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Κυπρίους, να ξεκινήσει ο διάλογος…»
Ξεσκεπάστηκαν με τις απανωτές δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης (γράψαμε γι΄αυτές) και άλλων όπως Χρ. Ροζάκη, υπέρ των «ήσυχων νερών» με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη να προσανατολίζεται στον διαμοιρασμό του Αιγαίου με την «γείτονα» Τουρκία…
«ΤουρκοΑιγαίο»
Από το 2022 όμως, η Τουρκία έβαλε μπροστά με «προνοητικές» τουριστικές διαφημίσεις στα αγγλικά που πλάκωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ (μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα»). Από το 2022 προβάλλουν οι Τούρκοι ανενόχλητοι, οι ξεδιάντροποι, το Αιγαίο ως… ΤΟΥΡΚΙΚΟ!!! «Turkaeagean».
Ποία νήσος στο Αιγαίο βρε κλέφτες είναι τουρκική;
Στις 3.7.1922 είχε γράψει στην «Guardian» η βρετανίδα δημοσιογράφος Helena Smith με τίτλο: « Η τουριστική καμπάνια για «ΤουρκοΑιγαίο» προκάλεσε θυμωμένη αντίδραση από την Αθήνα». Έγραψε:
«Τουρκική προσπάθεια να ελκύουν τουρίστες με μια καμπάνια για «ΤουρκοΑιγαίο» πλαισιωμένη με ιστορικά Ελληνικά μνημεία και με μουσική μπουζουκιού προκάλεσε θυμό και προσβολή στην Αθήνα… Η Τουρκία λέγει ότι είναι καιρός να σταματήσει η περιοχή να συνδέεται αποκλειστικά με την Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία ζήτησε από το intellectual property office της Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιείται ο όρος «ΤουρκοΑιγαίο». Έγκριση της αίτησης (της Τουρκίας) δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, και έπιασε εξ απροόπτου τους Έλληνες πολιτικούς. «Κάποιοι άνθρωποι… πολύ απλά, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης», έγραψε η δημοσιογράφος και πρόσθεσε πως «καθώς Έλληνες αξιωματούχοι βλέπουν τον πολιτισμό τους να σφετερίζεται προσπάθησαν να αμυνθούν, με τον Μητσοτάκη να δηλώνει στο Συνέδριο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη «Σίγουρα η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική πιθανότητα να χειριστεί την εξέλιξη»…
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Αντι-πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απαίτησε όπως αναθεωρηθεί η απόφαση. Σε μια σκληρή επιστολή του προς τον συνάδελφό του υπεύθυνο για εσωτερικές αγοράς Thierry Breton, ο Σχοινάς κατηγόρησε το εν λόγω σώμα της ΕΕ ότι απέτυχε να δημοσιοποιήσει το τουρκικό αίτημα.
H Helena Smith, μάλιστα τόνισε ότι το Αιγαίο πήρε το όνομά του από το αρχαίο Ελληνικό όνομα του Αιγεύς (Aegeus) του πατέρα του μυθικού βασιλιά Θησέα (Theseus) ο οποίος ίδρυσε την Αθήνα και ότι πολύ σπάνια η ελληνική κληρονομιά του Αιγαίου αμφισβητήθηκε…
«Το Τουρκικό Αιγαίο είναι μια από τις πλέον αξιόλογες περιοχές που προσφέρει η Τουρκία» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy στους Financial Times αναφερόμενος σε μια περιοχή με ερείπια που περιλαμβάνουν την αρχαία Τροία και το λιμάνι της Εφέσου, που κάποτε θεωρείτο από τους Έλληνες ως το πλέον σημαντικό εμπορικό κέντρο της Μεσογείου, έγραψε η Helena Smith και συνέχισε:
«Συνήγοροι της επαναπροσέγγισης τονίζουν ότι το ΤουρκοΑιγαίο φανερώνει πως από υπέροχες ακρογιαλιές, μουσική και φαγητό, οι δύο χώρες έχουν περισσότερα κοινά από ότι ίσως να πιστεύουν».
Και ολοκληρώνοντας το δημοσίευμα τόνισε ότι ο Τούρκος τότε Υπ. Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει το ελληνικό στάτους των ανατολικών νησίδων της Ελλάδας αν αυτή δεν αποσύρει το στρατό από αυτά…
«Δεν είναι απλά μια αθώα διαφήμιση αλλά ακόμα ένας τρόπος να αμφισβητείται η κυριαρχία των Ελληνικών νήσων στο Αιγαίο και τα δικαιώματά μας στις ναυτικές οικονομικές ζώνες» είπε ο πρώην υπ. Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος… «Υπήρξε μια πολύ επιθετική σχεδόν αποκαλυπτική αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Είναι σαν και η Τουρκία προετοιμάζει το διεθνές ακροατήριο για ότι ίσως ακολουθήσει» είπε και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φίλης.
Το Αιγαίο διαφημίζεται καθημερινά στο Λονδίνο ως «Turkaegean, Coast of Happiness, Go Turkiye»!
Και τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση έκτοτε: Πως διεκδίκησε με κάθε νομικό μέσο το θέμα: Ποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, πως τιμωρήθηκαν, που …εξαφανίστηκε όλος εκείνος ο …θυμός και πως η Τουρκία εξασφάλισε την «έγκριση» της ΕΕ για τη χρήση «Turkaegean»;
Τουρκικό ΥΠΕΞ – «ανάγκη συνεργασίας στο Αιγαίο»
«Τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι μιλάει για προβλήματα και όχι σε ένα πρόβλημα που τονίζει η Αθήνα πως υφίσταται, δηλαδή της ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδας…μίλησε για ανάγκη συνεργασίας στο Αιγαίο, θεωρώντας το κοινή ελληνοτουρκική θάλασσα». (βλέπε 11.4.24 εδώ – https://i-epikaira.blogspot.com/2024/04/blog-post_48.html)
«Θαλάσσια Πάρκα»
Ταυτόχρονα μας ήλθε και η νέα… «έμπνευση» του Έλληνα πρωθυπουργού να δημιουργήσει «Θαλάσσια Πάρκα»!!! Ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο. Συναφές το άρθρο του Σωτήρη Σιδέρη με αινιγματικό ερωτηματικό στις 11.4.2024 «Τα Θαλάσσια Πάρκα ανοίγουν τον δρόμο για «συνεκμετάλλευση» δια της πλαγίας οδού;».
Στις δε 15.4.2024 ενημερωθήκαμε, δίχως έκπληξη βέβαια, για «Ασύμμετρες τουρκικές επενδύσεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Μεγάλη δραστηριότητα από Τούρκους επιχειρηματίες που επενδύουν επιχειρησιακά και αγοράζουν περιουσίες σε νησιά από τη Ρόδο τη Σαντορίνη, Μύκονο μέχρι Κέρκυρα, Κρήτη μέχρι Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο… Ονομάζονται τουρκικές εταιρείες όπως η Akfen, Cengiz Holdings, Limak, Yildirim Holding… ο ΄Ομιλος Koc διαχειρίζεται τη μαρίνα της Μυτιλήνης, και άλλοι τουρκικοί όμιλοι…Τα στοιχεία είναι της Golden Visa και αποκαλύπτουν, γράφει το δημοσίευμα, ότι οι Τούρκοι επενδυτές αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα με άδειες παραμονής, μετά τους Κινέζους και τους Ρώσους. Πηγή – futurewarfare.gr
Ο Γεραπετρίτης προλέγει ότι θα κατηγορηθεί για μειοδοσία!
Υποκλινόμενος Γεραπετρίτης προς Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2023. Σάλο είχαν προκαλέσει δύο τέτοια στιγμιότυπα.
Κλείνοντας προσθέτω και την τελευταία είδηση (16/4/2024) που επιβεβαιώνει πλέον τη «μειοδοσία» δια στόματος Υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στο πρόσφατο 9ο Φόρουμ των Δελφών.
«Υποστολή σημαίας για τα 12 μίλια στο Αιγαίο, 6 μίλια παντού κατ΄απαίτηση του Φιντάν (Τούρκου ΥΠΕΞ)» – συμβουλεύει ο κ. Ροζάκης, βλέπε άρθρο του στο KReport και τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Νίκη Λυμπεράκη στους Δελφούς.
«Εγώ θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη ήσυχης γειτονίας…Πρέπει να δούμε τα πράγματα με γενναιότητα…δύσκολη συζήτηση πιθανότατα θα έχει αρνητικές συνέπειες για εκείνον ο οποίος διευθύνει τις συζητήσεις, που πιθανότατα θα είμαι εγώ…σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών… Θα πρέπει να καθίσουμε να δούμε με την Τουρκία πώς μπορούμε να έχουμε μια ισόρροπη στάση… και να προχωρήσουμε μπροστά και ενδεχομένως να παραπέμψουμε στη Χάγη ή στο Αμβούργο, σε μια διεθνή δικαιοδοσία…Ξέρετε, η παραπομπή σε δικαιοδοσία από μόνη της έχει το στοιχείο της γενναιότητας, διότι πάντοτε αβέβαιη είναι η έκβαση μιας διεθνούς δικαιοδοσίας».
Πλήρης κάλυψη εδώ – https://i-epikaira.blogspot.com/2024/04/blog-post_261.html
Δρ. Νιχάτ Ερίμ και Δρ. Νεοκλής Σαρρής…
Εν κατακλείδι, το «ΤουρκοΑιγαίο» αποτελεί μέρος ευρύτερου τουρκικού σχεδιασμού για άλωση ελληνικών εδαφών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Μια στρατηγική που θυμίζει τις εκθέσεις του Δρ. Νιχάτ Ερίμ το Νοέμβριο του 1956 για το πως να «επανακτήσουν την Κύπρο». Και που ακολουθούν μέχρι σήμερα οι Τούρκοι από το Μεντερές μέχρι τον Ερντογάν. [iEpikaira: Περισσότερα και ΕΔΩ!]
Με την ελλαδική ηγεσία -όπως και τη κυπριακή- αντί να αντιδρούν δυναμικά να συμμερίζονται τις παροτρύνσεις ξένων και ντόπιων συνηγόρων της λεγόμενης επαναπροσέγγισης (ξεπουλήματος)… Δικαιώνοντας για ακόμα μια φορά τις προβλέψεις του αείμνηστου Καθηγητή Δρ. Νεοκλή Σαρρή όταν είπε:
«Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέπτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μας ήττα».
Φανούλα Αργυρού
*Ερευνήτρια – δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 21/4/2024 onisilos.gr