Του Κώστα Ράπτη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παρακολουθεί ενεργά την κρίση που έχει ξεσπάσει με την ανταλλαγή διασυνοριακών πληγμάτων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Αμμάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε γνωστό ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του Ιράν, Χοσέιν Αμιρμοχαμαντί και του Πακιστάν, Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν κλιμάκωση και διατηρούν υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση. Για τη δική του χώρα, τόνισε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την μείωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν.
Ο Χακάν Φιντάν είχε πάντως αντιμετωπίσει με διακριτική σιωπή τα πυραυλικά πλήγματα που είχε εξαπολύσει στις αρχές της εβδομάδας το Ιράν στην συριακή επαρχία της Ίντλιμπ, με στόχο το Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν, και στο Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, με επιφανέστερο θύμα τον Κούρδο μεγαλοεπιχειρηματία Πεσρό Ντεζαϊ (πρωταγωνιστή των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου στο Ισραήλ).
Να καταγγείλει την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και της Συρίας από το Ιράν με αντιτρομοκρατικό πρόσχημα δεν θα ήταν εύκολο για τον Φιντάν – διότι ακριβώς το ίδιο πράττει υπερηφάνως η Τουρκία.
Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε και ανάληψη χερσαίων επιχειρήσεων σε συνέχεια των αεροπορικών πληγμάτων που ήδη εξαπολύονται εναντίον κουρδικών στόχων, μετά τον φόνο 12 Τούρκων στρατιωτών από μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. (Το Ιράν σταθερά καταγγέλλει τις επιχειρήσεις της Τουρκίας νοτίως των συνόρων της).
Ενημερώνοντας σχετικά την Τουρκική Εθνοσυνέλευση την εβδομάδα αυτή ο Φιντάν εξαπέλυσε μύδρους εναντίον όλων των μεγάλων διεθνών παικτών, από τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία, για την ανοχή που επιδεικνύουν στην κουρδική "τρομοκρατία”, ωστόσο τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με το Ιράν, εφόσον και η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίζει στο έδαφός της τη δράση παρακλαδιών του ΡΚΚ.
Από την άλλη πλευρά, θα ήταν πολύ άβολο να εξηγήσει τι ακριβώς πράττουν οι ισλαμιστές αντάρτες στην εκτός του ελέγχου της Δαμασκού επαρχία της Ίντλιμπ, που τελούν υπό καθεστώς οιονεί τουρκικής προστασίας.
Όπως και αν έχει, η Άγκυρα αξιολογεί ως πολύ σημαντικές τις σχέσεις της με την Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ. Άλλωστε, τόσο το Πακιστάν όσο και το Ιράν αποτελούν (μαζί με την Μαλαισία) εταίρους της Τουρκίας στην "πρωτοβουλία κατά της ισλαμοφοβίας”.
Αλλά με το Ιράν, τα πράγματα είναι πάντοτε πολύ περίπλοκα. Ιστορικά, οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις υπήρξαν ανταγωνιστικές, αν και τα σύνορα των δύο χωρών είναι από τα πιο σταθερά ανά τους αιώνες.
Οικονομικά, και οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε επωφελείς συνεργασίες, ενίοτε "κάτω από το ραντάρ”, όπως κατέδειξε το σχήμα "χρυσός έναντι πετρελαίου”, με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία παρέκαμπτε με τουρκική βοήθεια τις εναντίον της κυρώσεις.
Για την κεμαλιστική Τουρκία, το Ιράν αποτελεί πάντοτε το ζωντανό παράδειγμα των κινδύνων της θρησκευτικής "οπισθοδρόμησης”, ενώ για τους κυβερνώντες ισλαμιστές του Ερντογάν συνιστά εμπόδιο στην εξάπλωση της τουρκικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Ο "άξονας της αντίστασης”, ήτοι το δίκτυο συνεργασίας του Ιράν με οργανώσεις όπως η Χεζμπολλάχ και οι Χούθι ή με κυβερνήσεις όπως αυτή της Δαμασκού, διασταυρώνεται ενοχλητικά με τις προσπάθειες της Άγκυρας να διεισδύσει περαιτέρω στην περιοχή, "κλέβει” από τον Ερντογάν τη σημαία του υπέρμαχου της παλαιστινιακής υπόθεσης και βεβαίως δημιουργεί εστίες αποσταθεροποίησης.
Από την άλλη, η Άγκυρα πάντοτε προτιμά τη διμερή συνεννόηση από την παρεμβολή τρίτων. Είναι συνεπώς αναγκασμένη να διατηρεί ένα παραγωγικό modus vivendi με την Τεχεράνη, όχι μόνο γιατί τις φέρνει πιο κοντά η "κουρδική απειλή”.
Πηγή: capital.gr
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Πακιστάν
Το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη χώρα, σηματοδοτώντας προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των σχέσεων αφού οι δύο γειτονικές χώρες αντάλλαξαν την περασμένη εβδομάδα πυραυλικά πλήγματα εναντίον στόχων μαχητών, όπως ανέφεραν. Οι πρεσβευτές των δύο χωρών κλήθηκαν επίσης να έχουν επιστρέψει μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στις θέσεις τους, ανέφερε σε δήλωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και δεν επέτρεψε στον ινδό ομόλογό του να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ, ενώ ακύρωσε επίσης όλα τα υψηλού επιπέδου διπλωματικά και εμπορικά ραντεβού.
«Με πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν θα πραγματοποιήσει στις 29 Ιανουαρίου 2024 επίσκεψη στο Πακιστάν», αναφέρεται στη δήλωση του πακισταινικού υπουργείου Εξωτερικών. Τα πλήγματα ήταν οι σοβαρότερες διασυνοριακές επιθέσεις των τελευταίων ετών μεταξύ των δύο χωρών και έχουν προκαλέσει ανησυχίες για ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή μετά το ξέσπασμα, στις 7 Οκτωβρίου, του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε πως έπληξε βάσεις του αυτονομιστικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Βελούχων και του Απελευθερωτικού Στρατού των Βελούχων, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως οι πύραυλοί της έπληξαν μαχητές της οργάνωσης Τζαΐς αλ Αντλ (JAA). Οι μαχητικές οργανώσεις επιχειρούν σε μια περιοχή η οποία περιλαμβάνει τη νοτιοδυτική πακιστανική επαρχία του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) και τη νοτιοανατολικη ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν. Και στις δύο αυτές πλούσιες σε μεταλλεύματα και σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτες επαρχίες επικρατεί αναταραχή.
[iEpikaira: Περισσότερα για το Βελουχιστάν ΕΔΩ!]
ΑΠΕ-ΜΠΕ defence-point.gr