Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Τί είδους «ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας» ονειρεύεται ο Ερντογάν γύρω από την Τουρκία; Ο Ι. Μάζης το είχε προβλέψει από το 1997!

[δημοσιεύτηκε 09:46-09/08/23, ανανεώθηκε 14:44-10/08/23]
Σε μια περίεργη δήλωση προέβη ο Ρ.Τ. Ερντογάν (08/08/2023) κατά τη 14η ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα, όπου είπε:
«στη νέα περίοδο, που συμβολικά χαρακτηρίζουμε αιώνα της Τουρκίας, στόχος μας είναι να εδραιώσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Δεν θέλουμε φιλονικίες με κανέναν, δεν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις διενέξεις. Προσπαθούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των φίλων μας» και εν συνεχεία πρόσθεσε «το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο και στο τραπέζι δεν είναι για μας επιλογή αλλά υποχρέωση. Όπως δεν επιδιώκουμε την ένταση, έτσι δεν ενδίδουμε και σε πιέσεις, υπομονετικά και έντιμα. Μας ενδιαφέρει η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας».

Ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στην ίδια διάσκεψη διευκρίνισε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ότι: «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με ευαισθησία».

Άξιον απορίας και σχολιασμού το τί ακριβώς σημαίνει: η «ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας». Αναφέρεται στην Γαλάζια Πατρίδα ή μήπως σε «ουδέτερη ζώνη» -αν όχι σε ιδιότυπη «Πράσινη Γραμμή»- μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας εντός της ελληνικής επικράτειας φυσικά!

Ο Ευστράτιος Ζηκόπουλος αναφέρει σχετικά σε άρθρο του (10/08/2023): 
«Το συμπέρασμα που παρουσίασε τότε ο Καθηγητής, ως προκύπτον από την Εισήγησή του (το 1997 στην Κέρκυρα), ήταν ότι «το Αιγαίο δεν θα ανήκει ως Περιοχή Ευθύνης στην Ελλάδα, θα είμαστε όμως αρμόδιοι για την άμυνα των νησιών μας και των χωρικών μας υδάτων». […], και ότι «Είναι εμφανές ότι η έννοια της Περιοχής Ευθύνης με τη μορφή διοικήσεως και ελέγχου που έχουμε γνωρίσει και που το ΝΑΤΟ, βασιζόμενο στις τουρκικές εμπλοκές, μας εμπόδισε να αποκτήσουμε, υποβαθμίζεται σημαντικά με τη νέα αρχιτεκτονική της Συμμαχίας. Στις θαλάσσιες επιχειρήσεις θα εφαρμοσθεί το λεγόμενο Task Forces Concept σύμφωνα με το οποίο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα δρουν κυριαρχικά στο κεντρικό Αιγαίο, επί του οποίου θα έχουν και τον επιχειρησιακό έλεγχο. Στα ζητήματα αεραμύνης και ανταλλαγής πληροφοριών (Cross Tel) είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν το γεωγραφικό όριο Ανταλλαγής πληροφοριών στο μέσον του Αιγαίου! Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, εάν θα γίνει αποδεκτό φυσικά, την απώλεια του Αιγαίου»».

Στο ίδιο άρθρο ο Ευστράτιος Ζηκόπουλος υπενθυμίζει ότι:
«Το 2022, ο εκδότης της έγκυρης Εστίας, Μανώλης Κοττάκης, στο φύλλο της 15ης Μαρτίου [Ουδέτερη ζώνη Αιγαίο – Μεσόγειος, ανοικτός διάδρομος μεταφοράς αερίου! | ΕΣΤΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ (estianews.gr)], αναρωτιέται: «…Τώρα τι; Για να ανακοπεί η περαιτέρω ρωσσική κάθοδος στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή θα πρέπει να δεχθούμε να γίνει γκρίζο το Καστελόρριζο, ουδέτερο το Αιγαίο –όπως προέβλεψε ο καθηγητής Μάζης το 1997 σε άλλες συνθήκες– αχνό το γαλάζιο χρώμα της κυριαρχίας μας και να τεθεί σε κίνδυνο με τον αφοπλισμό η εδαφική ακεραιότητα των νησιών-αεροπλανοφόρων; Πολύ βαρύ τίμημα για μια πρόσκαιρη Ειρήνη! Ας το έχουν υπ’ όψιν όσοι θέλουν να μας επιβάλουν Ελσίνκι 2»».

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×