The court decision against the British couple of David and Linda Orams, concerning the property of Greek Cypriot refugee Meletis Apostolides in the northern, Turkish-occupied part of Cyprus, is still valid. Source: parikiaki.com |
Αναφέρομαι στο άρθρο της κας Κρινιώς Καλογερίδου « Η «πόρτα του φρενοκομείου» άνοιξε με διακύβευμα το Αιγαίο» το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας και σας παρακαλώ να αναρτηθεί η παρέμβασή μου αυτή για να διορθωθεί μια ανακρίβεια. «…Από το 2006, συγκεκριμένα, όταν δικαστήριο της Βρετανίας (του κακού δαίμονα της Κύπρου ιστορικά) είχε δικαιώσει το βρετανικό ζεύγος Όραμς που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του Κύπριου ιδιοκτήτη Μελέτη Αποστολίδη στην Λάπηθο της κατεχόμενης Κύπρου»,’εγραψε.
‘Όμως, το Εφετείο για Αγγλία και Ουαλία, στις 19 Ιανουαρίου 2010 εξέδωσε την τελική απόφαση στην υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη εναντίον ζεύγους Οραμς, (Apostolides vs Orams) δικαιώνοντας τον Μελέτη Αποστολίδη, ο οποίος πήγε δικαστικώς για να διεκδικήσει τα περιουσιακά του δικαιώματα για περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο. Και διέταξε την εγγραφή και εκτέλεση στη Βρετανία της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας του 2004.
Το Αγγλικό Εφετείο στο Λονδίνο (The Court of appeal)
Ο κ. Αποστολίδης είχε φέρει μια αστική υπόθεση κατά ενός ζεύγους Βρετανών που είχε κατασκευάσει ένα εξοχικό σπίτι στο ακίνητό του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου (Λάπηθο). Το κυπριακό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το ζεύγος ΄Οραμς είχε καταπατήσει τη γη του κ. Αποστολίδη και τους διέταξε να κατεδαφίσουν τα κτίρια που είχαν ανεγερθεί επί του ακινήτου και να παραδώσουν την κενή ιδιοκτησία στον κ. Αποστολίδη και να καταβάλλουν αποζημίωσης.
Το Αγγλικό Εφετείο ομόφωνα αποδέχτηκε την έκδοση προδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κρίνοντας ότι σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 44/2001 η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου όσον αφορά σε αστική υπόθεση έπρεπε να εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο…
Η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρέτισε την έκδοση της τελικής απόφασης του Αγγλικού Εφετείου στην υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη κατά του ζεύγους Charles and Linda Orams.
Βλέπε « Το δικαστήριο της Αγγλίας ράπισε την πολιτική της Βρετανίας έναντι του ψευδοκράτους», «Ελευθερία» Λονδίνου 21.1.2010 σελ. 1, 3,5.
Το ράπισμα του Φόρειν ΄Οφις
Στην πολυσέλιδη απόφαση του Αγγλικού Εφετείου των 122 παραγράφων, σε δύο τουλάχιστον παραγράφους την παράγραφο 65 και την παράγραφο 116 υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε συγκεκριμένη επιστολή ημερομηνίας 20 Ιουλίου 2009, που έστειλε στους δικαστές η Βαρώνη Glenyis Kinnock, δηλαδή κατά την διάρκεια του μικρού διαστήματος που διετέλεσε Yφυπουργός Ευρώπης, μια καθαρή απαράδεκτη προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης υπερ των Τούρκων, ζητώντας όπως μη γίνει δεκτή η απόφαση του Κυπριακού Δικαστηρίου.
Το Εφετείο, δίχως περιστροφές κατήγγειλε στην απόφασή του ότι δεν μπορεί το Υπ. Εξωτερικών (Ηνωμένου Βασιλείου) να επιβάλει την θέληση ή την γνώμη του στην Δικαιοσύνη. Το Εφετείου προς τιμή του, εξαπέστειλε και αγνόησε με τον πλέον έντονο τρόπο τις υποδείξεις του Υπ. Εξωτερικών λέγοντας με άλλα λόγια, - δεν μας ενδιαφέρει ποσώς το τι ζητάτε, δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε πολιτική και να μας καθοδηγείτε να μην εφαρμόσουμε την απόφαση - δηλαδή εκείνη του κυπριακού δικαστηρίου - εμείς εκπροσωπούμε την Δικαιοσύνη και βλέπουμε το θέμα καθαρά ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τονίζει η παράγραφος μεταξύ άλλων: “… The government cannot dictate to the court what public policy in the United Kingdom, as that expression is used in an international instrument such as the Regulation, is, and thereby direct the court not to enforce the judgment.”
Οι Τούρκοι μέσα Ιουνίου 2009 είχαν ζητήσει από το Φόρειν ΄Οφις να επέμβει και να επηρεάσει το Εφετείο υπέρ των Οράμς και το Φόρειν ΄Οφις δια της τότε υφυπουργού Βαρώνης Κίννοκ το προσπάθησε με επιστολή της προς τους Δικαστές υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, αλλά το Εφετείο τους άφησε εκτεθειμένους.
Ολόκληρη η ιστορική απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 19.1.2010 εδώ -
Apostolides v Orams & Ors [2010] EWCA Civ 9 (Court of Appeal of England & Wales), www.bailii.org/ew/cases/EWCA/Civ/2010/9.html
Φανούλα Αργυρού, Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 5.5.2023