Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ενεργειακή κρίση: Φτώχεια και κοινωνικές αναταραχές θα φέρει η διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από Ρωσία

Οι απέλπιδες κινήσεις της Γηραιάς Ηπείρου, τα εφιαλτικά σενάρια και η κατά κράτος νίκη του Putin - Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Σενάρια τρόμου με τις ευρωπαϊκές πόλεις να ηλεκτροδοτούνται με το δελτίο και για έντονες κοινωνικές αναταράξεις τις οποίες θα προκαλέσει η ενεργειακή φτώχεια πλανώνται στα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου καθώς η Μόσχα του Putin παίζει σκληρό πόκερ με τη στρόφιγγα της παροχής αερίου με την ημερομηνία ορόσημο να είναι η 11η Ιουλίου 2022.
Καθώς οι εντάσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνονται, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου η Ρωσία κλείνει τον κύριο αγωγό της προς τη Γερμανία, Nord Stream 1, για 10 ημέρες προγραμματισμένης συντήρησης.
Πολλοί στο Βερολίνο - αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ φοβούνται ότι δεν θα ξανανοίξει ποτέ, και αυτό τροφοδοτεί κινήσεις πανικού και φόβους για μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις και δημιουργεί φόβους για διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Στην Ελλάδα

Η ανησυχία έχει μεταφερθεί και στο Νότο της Ευρώπης όπου οι κυβερνήσεις δεν αποκλείουν είτε ένα ντόμινο διακοπών ρεύματος και φυσικού αερίου στην περίπτωση που η Gazprom κόψει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στις κεντρικές χώρες είτε κλείσει την κάνουλα του αγωγού Turk Stream από όπου εφοδιάζεται η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας παρότι απέρριψε τα σενάρια ύφεσης, επισήμανε ότι θα επηρεαστεί σημαντικά η ανάπτυξη στο ενδεχόμενο που οι στρόφιγγες του ρώσικου αερίου κλείσουν διά παντός.

Ο πολιτικός κίνδυνος από την ενεργειακή φτώχεια

Σε ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερης διακοπής αερίου η Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά η οποία σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο του κόστους δανεισμού θα επιφέρει ενεργειακή φτώχεια εγγυμονώντας σοβαρό πολιτικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με τους FT σε δημοσίευμά τους το Σάββατο 9 Ιουλίου, η Γερμανία προχωρεί πλέον σε δελτίο ζεστού νερού, χαμηλώνει τα φώτα των δρόμων και κλείνει τις πισίνες, καθώς ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης αρχίζει να εξαπλώνεται όπως το παροιμιώδες κύμα Ice-Nine, από τη βιομηχανία σε γραφεία, κέντρα αναψυχής και κατοικίες.
Ο λόγος πίσω από την παράλυση αργής κίνησης της Γερμανίας είναι γνωστός: η τεράστια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την κίνηση της Ρωσίας τον περασμένο μήνα να μειώσει απότομα τις προμήθειες στη Γερμανία έχει βυθίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στη χειρότερη ενεργειακή κρίση της από το σοκ των τιμών του πετρελαίου το 1973 – καθώς για τους επαϊοντες αυτό που υφίσταται η οικονομία είναι ένα τεράστιο σοκ στην προσφορά.

Κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή

Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αγγίζουν τα υψηλότερα από ποτέ επίπεδα, οι εισαγωγείς φυσικού αερίου και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παλεύουν για επιβίωση, ενώ οι λογαριασμοί των καταναλωτών εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη
«Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική», δήλωσε ο Axel Gedaschko, επικεφαλής της ομοσπονδίας γερμανικών στεγαστικών επιχειρήσεων GdW.
«Η κοινωνική συνοχή της Γερμανίας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο».
Το σοκ στην προσφορά

Αναφερόμενος σ την περιβόητη ημέρα της 22ας Ιουλίου, όταν αναμένεται να ξαναρχίσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, ο Jim Reid της Deutsche Bank γράφει ότι «ενώ όλοι περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας στην αγορά σκεπτόμενοι τη Fed και την ύφεση, υποπτεύομαι ότι αυτό που συμβαίνει με το ρωσικό αέριο είναι δυνητικά μια ακόμα μεγαλύτερη ιστορία.
Φυσικά μέχρι τις 22 Ιουλίου μπορεί να έχουν βρεθεί μέρη και η προσφορά μπορεί να αρχίσει να ομαλοποιείται.
Όποιος σας λέει ότι ξέρει τι θα συμβεί εδώ μαντεύει, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ένα τεράστιο σημείο εστίασης για όλους αγορές».
Η τράπεζα προειδοποιεί επίσης ότι «αν δεν επιλυθεί η διακοπή του φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα οδηγήσει σε διεύρυνση της ενεργειακής διαταραχής με σημαντικές προκαταβολικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και φυσικά πολύ υψηλότερο πληθωρισμό».
H αποτυχία της Ευρώπης - Το ρήγμα για την διάλυσή της;

Η Ευρώπη απέτυχε να δώσει προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια και τώρα έχει βρεθεί εκτεθειμένη και υπερβολικά εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια, οπότε αναγκάζεται πληρώσει υψηλές τιμές για την ενέργεια.
Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που καλείται να αντιμετωπίσει σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, γεγονός που επιφέρει ρωγμές στην συνοχή της.
Η Γαλλία αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με την επανεθνικοποίηση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας κοινής ωφελείας της προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση μέσω της πυρηνικής ενέργειας.
Η Γερμανία, η οποία είναι αναμφισβήτητα η χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από αποτυχίες ενεργειακής ασφάλειας, μπορεί σύντομα να χρειαστεί να διασώσει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της επίσης.
Σε σημερινές του δηλώσεις Κυριακή 10 Ιουλίου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.
«Ας προετοιμαστούμε για μια πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε ο κ. Le Maire σε μια οικονομική διάσκεψη στην Αιξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία, σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου.
«Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο σήμερα».
Η Γαλλία πρέπει να είναι προσεκτική στην κατανάλωση ενέργειας, να δημιουργήσει αποθέματα φυσικού αερίου, να μειώσει τη γραφειοκρατία επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επιταχύνει το πρόγραμμά της για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η Γαλλία έχει στραφεί στην EDF.

Γαλλία: Εθνικοποίηση της EDF

Η Γαλλία σχεδιάζει να επανεθνικοποιήσει την EDF, τη γιγάντια εταιρεία της.
Αυτό δεν ακούγεται μεγάλο θέμα επειδή η κυβέρνηση κατέχει ήδη το 84% των μετοχών της EDF.
Αλλά σημασία έχει πως διαβάζεται η ιστορία.
Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει την πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία και θέλει επίσης η EDF να ξοδέψει πολλά χρήματα για την αποκατάσταση πολλών σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Έχει ασκήσει πίεση στην EDF να υιοθετήσει αυτές τις πολιτικές και ενδεχομένως θα μπορούσε να την αναγκάσει στο θέμα ως μέτοχος της πλειοψηφίας.
Αλλά ένα διοικητικό συμβούλιο, με καταπιστευματική ευθύνη έναντι των μετόχων και άλλων παρόχων κεφαλαίων, θα δυσκολευόταν να εγκρίνει μια στρατηγική που φαινόταν πολύ επικίνδυνη ή οικονομικά μη-ανταγωνιστική.
Η EDF, σε τελική ανάλυση, δεν είναι τμήμα του υπουργείου Άμυνας, αλλά μάλλον μια κάπως ιδιωτικοποιημένη εταιρεία με την κυβέρνηση ως τον μεγαλύτερο και ελεγχόμενο μέτοχο.
Τουλάχιστον αυτή είναι η εμφάνιση που θα ήθελε να δώσει στους μετόχους της.
Εάν η Γαλλία απαιτεί περισσότερη πυρηνική ενέργεια για γεωπολιτικούς ή στρατηγικούς λόγους, παρά το φαινομενικό της μειονέκτημα κόστους στην αγορά, δεν έχουμε καμία διαμάχη με αυτήν την απόφαση.
Το θέμα είναι με την τρέχουσα πολιτική—να απαιτήσουμε από ορισμένους μη κυβερνητικούς μετόχους να φέρουν τα βάρη εθνικής ασφάλειας και να αναλάβουν οικονομικούς κινδύνους που πραγματικά ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση.
Οι Γάλλοι προσέγγισαν το θέμα με αξιοθαύμαστη σαφήνεια.
Γερμανία

Η Γερμανία, ακολουθώντας τον σχεδόν αντίθετο δρόμο, απέρριψε την πυρηνική ενέργεια στο μέλλον της μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, και ως εκ τούτου, εξαρτήθηκε από την ενέργεια από το ρωσικό αέριο.
Ο ένας κίνδυνος ανταλλάχθηκε με έναν άλλο, αλλά δεν διευκρινίστηκε.
Πριν από ένα μήνα η Γερμανία ανέλαβε τον έλεγχο της Gazprom Germania, μιας ζωτικής σημασίας υποδομής φυσικού αερίου.
Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόβλημα, το εκτοξευόμενο κόστος του φυσικού αερίου που προκύπτει από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να διασώσει την Uniper, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, και ακόμη χειρότερα, να επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος καυσίμων στους καταναλωτές.
Θα είχε μεγάλη αξία να υπάρξει σύντομα μια ανάλυση της σωρευτικής εξοικονόμησης που συγκέντρωσε η Γερμανία ως αποτέλεσμα της σύναψης συμβάσεων για μια «φθηνή» προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε αντίθεση με το αστρονομικό κόστος της παρούσας κατάστασης.
Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου σχεδιάζουν να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις LNG ξεκινώντας το 2026 (όχι πολύ βοήθεια τώρα) με το Κατάρ, την (στα σχέδια..) με τη Σαουδική Αραβία.
Πιθανώς μεγάλο μέρος αυτού του νέου φυσικού αερίου θα αντικαταστήσει τις προμήθειες της Gazprom στην Ευρώπη.
Η διαφοροποίηση της προσφοράς μειώνει τον κίνδυνο.
Είναι όμως αναγκαστικά μια απόφαση χαμηλού κινδύνου η εξάρτηση από το Κατάρ;

Εξάρτηση από το ρωσικό αέριο: Μια απόφαση χαμηλού κινδύνου, σε λάθος που πληρώνεται ακριβά.

Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο εθεωρείτο κάποτε επίσης μια απόφαση χαμηλού κινδύνου.
Το θέμα μας, απλώς, είναι ότι η ενεργειακή υποδομή και ο εφοδιασμός αποτελούν ζωτικό συστατικό της εθνικής ασφάλειας.
Η αγνόηση των πτυχών ασφάλειας της ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο και ακριβό λάθος.
Υπενθυμίζεται, πως τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τα χειμερινά σχέδια έκτακτης ανάγκης σε έκτακτη συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση της αιχμής της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρισμό.
Η βιομηχανία έχει προειδοποιήσει ότι ο χειμώνας μπορεί να είναι ακόμη πιο σκληρός εάν η Μόσχα σταματήσει τις ροές, δεδομένων των περιορισμένων επιλογών εισαγωγής φυσικού αερίου από αλλού.

Bild: Δευτέρα 11 Ιουλίου ο Putin θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου... Θα την ανοίξει ξανά; Πότε;

Από το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου , η σημαντικότερη σύνδεση για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία θα διακοπεί γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα καθιστούν αυτό αναγκαίο - ο φορέας εκμετάλλευσης το είχε ήδη ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό.
Οι εργασίες συντήρησης έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν δέκα ημέρες (έως τις 21 Ιουλίου) - αλλά η γερμανική κυβέρνηση, όπως και η γαλλική, όπως αναφέρεται πιο πάνω, ανησυχεί τώρα ότι η διακοπή της επισκευής θα μπορούσε να μετατραπεί σε μόνιμη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού.

Θα κοπεί το φυσικό αέριο για πάντα;

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck ( Πράσινοι) αναμένει τα χειρότερα.
Ο αντικαγκελάριος εξέφρασε έντονες ανησυχίες ότι ο Putin θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το έργο για να διακόψει εντελώς την παραγωγή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.
Στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk το Σάββατο μίλησε για ένα "εφιαλτικό σενάριο": "Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. (....)
Μπορεί να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο, ακόμη περισσότερο από πριν.
Αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι δεν φτάνει τίποτα απολύτως".
Ο Habeck συνεχίζει: "Ειλικρινά πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε λίγο για το καλύτερο".
Τον Ιούνιο, η Gazprom είχε ήδη μειώσει σημαντικά τον όγκο των παραδόσεων μέσω του αγωγού μήκους άνω των 1200 χιλιομέτρων από τη Ρωσία προς το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία - σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων, ο αγωγός χρησιμοποιείται σήμερα μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του.
Ο μειωμένος όγκος παραδόσεων δικαιολογείται επίσης από την απουσία μιας τουρμπίνας της Siemens Energy, η οποία δεν μπορούσε πλέον να παραδοθεί στη Ρωσία από το Μόντρεαλ του Καναδά μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης λόγω των κυρώσεων.
Ωστόσο, η Δύση παίρνει τώρα από τον Πούτιν αυτή την πιθανή δικαιολογία για μια ενδεχόμενη πλήρη διακοπή της παράδοσης: ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την παράδοση της εξυπηρετούμενης τουρμπίνας από το Μόντρεαλ παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Προσωρινή άδεια

Για το σκοπό αυτό, ο Καναδάς θα δώσει "μια προσωρινή και ανακλητή άδεια" στη Siemens Canada, δήλωσε το Σάββατο ο αρμόδιος υπουργός για τους ορυκτούς πόρους, Jonathan Wilkinson.
Η τουρμπίνα θα παραδοθεί από τον Καναδά πρώτα στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Ρωσία.
Η Nord Stream AG δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιθεωρήσει και, εάν είναι απαραίτητο, να επισκευάσει ή να βαθμονομήσει πράγματα όπως η παροχή ενέργειας, η προστασία από πυρκαγιά και αέριο και ορισμένες βαλβίδες. Θα πραγματοποιηθούν επίσης ενημερώσεις λογισμικού.
Οι υπεράκτιοι αγωγοί παραμένουν υπό πίεση.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι εργασίες αυτές διαρκούσαν από 10 έως 14 ημέρες.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις παρέκκλιναν επίσης από την προγραμματισμένη προθεσμία.
Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων, οι εργασίες δεν θα πραγματοποιηθούν απευθείας στον αγωγό, αλλά στους σταθμούς συμπίεσης, για παράδειγμα στο Lubmin. Στους υπολογισμούς του μοντέλου, ο οργανισμός υποθέτει έως και 14 ημέρες, αλλά έχει ήδη συμπεριλάβει ένα χρονικό περιθώριο.
Υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο, θα πρέπει να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εργασιών εντός της προβλεπόμενης περιόδου.

Σύμφωνα με τα μοντέλα της αρχής, μια μόνιμη διακοπή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε έλλειψη φυσικού αερίου στη Γερμανία το χειμώνα.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω άλλων αγωγών είχαν επίσης μειωθεί πρόσφατα.
Ταυτόχρονα, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη δεν λαμβάνουν πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.
Εκτός από τους ιδιώτες καταναλωτές, η γερμανική βιομηχανία βλέπει επίσης με ανησυχία την επερχόμενη συντήρηση. Ιδιαίτερα στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία που είναι ενεργοβόρα, οι ανησυχίες για έλλειψη φυσικού αερίου είναι έντονες.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Χημικών Βιομηχανιών (VCI), ο τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη Γερμανία με μερίδιο 15%.
Χρειάζεται το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας και ως πρώτη ύλη για περαιτέρω επεξεργασία σε προϊόντα - όπως πλαστικά, φάρμακα ή λιπάσματα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σήμερα "εκπληκτικά" υψηλές, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της VCI Christian Kullmann.
Προκειμένου να παραμείνει σε θέση να παραδώσει, ο κλάδος αποθηκεύει αποθέματα για να είναι σε θέση να συνεχίσει να προμηθεύει τους πελάτες σε περίπτωση κρίσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της VCI Wolfgang Große Entrup δήλωσε: "Προετοιμαζόμαστε για περιορισμό ή ακόμη και αναστολή των εισαγωγών φυσικού αερίου".

Οι εταιρείες στα νότια και νοτιοανατολικά της Γερμανίας θα είναι οι πρώτες που θα υποφέρουν από το σύστημα αγωγών.
Στα βόρεια και δυτικά, από την άλλη πλευρά, ο εφοδιασμός μέσω λιμένων είναι ευκολότερος.

Επομένως, μεγάλες εταιρείες όπως η BASF, η Merck ή η ThyssenKrupp προετοιμάζονται εδώ και αρκετό καιρό με πλήρη ταχύτητα για μια έκτακτη ανάγκη.
Ένας εκπρόσωπος της Thyssen-Krupp εξήγησε ότι οι δυνατότητες εξοικονόμησης φυσικού αερίου στην παραγωγή είναι "πολύ περιορισμένες".
Η μετάβαση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο ή τον άνθρακα δεν είναι επίσης δυνατή, ή μόνο σε αμελητέο βαθμό.
"Οι περιορισμοί στην προσφορά συνδέονται ταυτόχρονα με περιορισμούς στην παραγωγή, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν από εμάς μέχρι ένα ορισμένο όριο".
Μια ελάχιστη προσφορά, ωστόσο, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της παραγωγής.
Διαφορετικά, δεν μπορούν να αποκλειστούν οι διακοπές λειτουργίας και οι τεχνικές βλάβες.

Οι πόλεις σχεδιάζουν ήδη καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους ηλικιωμένους και τους φτωχούς

Λόγω του επικείμενου παγώματος του φυσικού αερίου, όλο και περισσότερες πόλεις στη Γερμανία προετοιμάζονται ήδη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το Ludwigshafen (Ρηνανία-Παλατινάτο) είναι ένα παράδειγμα: εδώ πρόκειται να δημιουργηθούν αίθουσες όπου οι πολίτες που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους μπορούν να ζεσταθούν.
"Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια έκτακτης ανάγκης ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα", εξήγησε η δήμαρχος Jutta Steinruck (59, SPD).
Η Friedrich-Ebert-Halle θα χρησιμεύσει ως κεντρικός σταθμός προθέρμανσης.
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία προηγουμένως φιλοξενούσε αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και συναυλίες, χρησιμοποιήθηκε ήδη ως κέντρο εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona.
Αντί για ενέσεις, η θερμότητα θα διατίθεται εκεί δωρεάν στο μέλλον.
Οι λεγόμενες θερμικές νησίδες σχεδιάζονται και σε άλλες πόλεις.

Συμπέρασμα: Η «συμμαχία» της Δύσης κατά Ρωσίας έχει οδηγήσει στην καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής της Γηραιάς Ηπείρου

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×