Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Iron Dome: Το ισραηλινό υπερόπλο που αναχαιτίζει τους πυραύλους της Χαμάς

Το εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει το 90% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς

Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο δοκιμασμένα και επιτυχημένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, το Iron Dome (σ.σ. Σιδηρούς Θόλος).

Η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, από τη Δευτέρα (10/5) έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 2.000 πυραύλους στο Ισραήλ, στοχεύοντας σε μεγάλες πόλεις όπως η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ καθώς και άλλες περιοχές.
Το ισλαμικό κίνημα διατηρεί τις δυνάμεις του ακόμη και όταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, πυροβολικό και άρματα μάχης έχουν πλήξει ανελέητα τα φτωχά παλαιστινιακά εδάφη των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τουλάχιστον 144 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσα στους δεκάδες γυναικόπαιδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σχεδόν 1.000 από τους παλαιστινιακούς πυραύλους έχουν αναχαιτιστεί από το Iron Dome, ένα σύστημα που κατασκευάστηκε από ισραηλινές εταιρείες και χρηματοδoτήθηκε και αναπτύχθηκε από κοινού με τις ΗΠΑ.
Οι παλαιστινιακοί πύραυλοι έχουν σκοτώσει μόλις εννέα Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, ενώ μια γυναίκα πέθανε καθώς έτρεχε σε καταφύγιο, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.

Σωσίβιο

«Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν θα ήταν πολύ υψηλότερος αν δεν υπήρχε το σύστημα Iron Dome που είναι σωσίβιο όπως πάντα», δήλωσε ο Jonathan Conricus, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Το Iron Dome σχεδιάστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει τους πυραύλους, που εκτοξεύονται από τα παλαιστινιακά εδάφη και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια απέναντι στη Χαμάς.
Η ανάπτυξή του επιταχύνθηκε μετά τον μηνιαίο πόλεμο του Ισραήλ το 2006 με τη Χεζμπολάχ, το λιβανικό κίνημα που υποστηρίχθηκε από το Ιράν και τη σύγκρουσή του με τη Χαμάς τρία χρόνια αργότερα.
Ο Justin Bronk, ερευνητής στο Royal United Services for Defense and Security Studies, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Iron Dome οφείλεται σε ένα εξελιγμένο σύστημα ραντάρ που του δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίζει γρήγορα ποιοι εισερχόμενοι πύραυλοι είναι πιθανό να πλήξουν κατοικημένες περιοχές.
90% αποτελεσματικό

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι είναι 90% αποτελεσματικό
Το Iron Dome διαθέτει 10 συστοιχίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούν να πυροδοτήσουν 20 πυραύλους αναχαίτισης, δίνοντας στο σύστημα τη δυνατότητα να εκτοξεύει έως και 800 αμυντικούς πυραύλους σε εισερχόμενες ρουκέτες, χωρίς να μετράει τις επαναφορτώσεις.
Καθώς έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει πυραύλους μικρότερης εμβέλειας και βραδύτερες κινήσεις, οι πύραυλοι που χρησιμοποιεί είναι σχετικά μικροί και φθηνοί σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούνται σε άλλες αεροπορικές άμυνες, όπως το σύστημα Patriot των ΗΠΑ, με τους πυραύλους αναχαίτισης να κοστίζουν μεταξύ 40.000 και 100.000 δολάρια.
Η κυβέρνηση Obama αύξησε εν μέρει την αμερικανική χρηματοδότηση για το Iron Dome προκειμένου να επιδείξει υποστήριξη στο Ισραήλ.
Αλλά ήλπιζε επίσης ότι θα συμβάλει στην αποτροπή της κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
«Ήταν ένας σκόπιμος υπολογισμός από την κυβέρνηση Obama για τη χρηματοδότησή του με 1,5 δισεκ. δολάρια, γράφουν οι Financial Times.
Ο Ulrike Franke, αξιωματούχος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας υπογράμμισαν την «πολιτική σημασία» του Iron Dome που επέτρεψε στους Ισραηλινούς να «συνεχίσουν μια κάπως φυσιολογική ζωή ενώ δέχονται μία επίθεση».

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×