Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Τελικά τί προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση εάν η Τουρκία σπάσει το όριο των 6νμ;

iEpikaira.- [ανανεώθηκε 15:09, 26/02/21] Το ωκεανογραφικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Cesme αποχώρησε και επανήλθε στο Αιγαίο σε διάστημα λίγων ωρών, εκτελώντας επίδειξη σημαίας και ψυχολογικές επιχειρήσεις ταυτόχρονα. Η παράτυπα δεσμευμένη περιοχή για έρευνες έφτασε σε απόσταση 6,35 νμ από τον Αη Στράτη και αυτήν την φορά, όμοια με το Oruc Reis, δεν παραβίασε την νέα "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης η οποία μετά από αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις πλέον έχει πέσει στα 6νμ. Είναι πρόδηλο ότι η πρόκληση του Cesme, καίτοι χρονικά βραχύτερη, είναι ένα σκαλί πιο πάνω από το Oruc Reis αφού γεωγραφικά βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, δυτικά του 25ου παραλλήλου και -όχι τυχαία- διχοτομεί το Αιγαίο σύμφωνα με την από το 1973 διεκδίκηση περί υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τη μέση του Αιγαίου. Η επιλογή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την πρόκληση δίνοντας εντολή αποχώρησης στο μοναδικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που βρισκόταν στην περιοχή, μετά την δήθεν "παρενόχληση" του Cesme από ελληνικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη άσκηση (με NOTAM μια εβδομάδα πρίν την παράτυπη τουρκική NAVTEX), είναι χαρακτηριστική της φοβικότητας και υποχωρητικότητας που διακατέχει την πολιτική ηγεσία.
Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη αίτημα για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών χωρίς να έχει λάβει ακόμα απάντηση για την τελική ημερομηνία από την τουρκική πλευρά. Επιπροσθέτως, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου ξεκινά η επόμενη προκλητική κίνηση της Τουρκίας η οποία εκτελεί προβολή ισχύος με την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" όπου θα συμμετέχουν 87 πλοία 27 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε 8 περιοχές στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο.

Αυτό που προσφανώς δεν αντιλαμβάνονται αυτοί που χαράσσουν την εθνική μας στρατηγική -εάν τελικά υπάρχει- είναι ότι εφόσον η γείτονα επιβεβαίωσε την παθητικότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα ανέβει στην κλίμακα των προσκλήσεων και αργά ή γρήγορα θα επιχειρήσει να διαβεί και την υποτιθέμενη "κόκκινη γραμμή" των 6νμ. Ακριβώς επειδή εμείς επιλέξαμε να μην αντιδράσουμε στις εξόφθαλμα παράνομες ενέργειές της. Και διευκρινίζουμε προς απάντηση όσων προβάλλουν τις νομιμοφανείς δικαιολογίες για το αντίθετο. Το iEpikaira έθεσε το ζήτημα σε Νομικό, Διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου με εξειδίκευση στο Δίκαιο της Θάλασσας, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι η παρουσία του ωκεανογραφικού Cesme δεν αποτελεί παραβίαση κάποιου κανόνα (όπως στην περίπτωση του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου), αλλά η παρουσία του έγινε με σκοπό την επίδειξη σημαίας. Πρόκειται για περιοχή ανοικτής θάλασσας όπου ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία έχουν αρμοδιότητα. Συνεπώς, η Ελλάδα, μαζί με την καταγγελία της παράτυπης (λόγω αναρμοδιότητας) αγγελίας προς ναυτιλλομένους, θα μπορούσε να αναπτύξει ναυτική παρουσία στην περιοχή για να κάνει φανερή την αντίθεσή της σε τέτοιες ενέργειες κοντά στα νησιά της. Επεσήμανε δε ότι, η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει τη χωρική της θάλασσα στα 12 νμ όπως προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες.

Επανερχόμενοι όμως στην εκτίμηση για περαιτέρω κλιμάκωση με πρόκληση εντός της ανακηρυγμένης αιγιαλίτιδας ζώνης των 6νμ, το ζήτημα είναι τί ακριβώς προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση εν τοιαύτη περιπτώσει. Γιατί πέραν των δημοσίων δηλώσεων περί "κόκκινης γραμμής" ουδείς έχει διευκρινίσει στην γείτονα -αλλά και στους συμμάχους- τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιθετικής ενέργειας ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί για να μας βάλει σε υποψίες για περαιτέρω υπαναχωρήσεις οι οποίες οδηγούν τη χώρα βαθμηδόν σε εκούσια φινλανδοποίηση αν όχι σε ακρωτηριασμό της κυριαρχίας...




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×