Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Κάλλιο τμηματική ΑΟΖ για να μην… θυμώσει η Τουρκία;

Ο χαρτης δειχνει που θα πρεπει να γινει η οριοθετηση με την Αιγυπτο.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κρίσιμη και αρκούντως σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Κάιρο. Η μετάβαση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα συνδέεται με τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα και να διεμβολίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πρόκειται για κινήσεις που στόχο έχουν να ανατρέψουν τις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις. Πόσο εφικτό είναι τούτο θα διαφανεί στη συνέχεια, στους επόμενους μήνες.

Από τα όσα μεταδίδονται, βασικός στόχος της Αθήνας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Είναι τούτο εφικτό σε αυτή τη φάση; Είναι σαφές πως υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες φαίνεται να μην επιτρέπουν τη σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ σε αυτή τη φάση.

Χωρίς αυτό να ακουστεί από επίσημα χείλι στην Ελλάδα, ένα από τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζεται είναι η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, η τμηματική, μεταξύ των δυο χωρών. Ας ελπίσουμε πως αυτό το σενάριο δεν θα επιβεβαιωθεί.

Την περασμένη Δευτέρα είχα γράψει τα εξής:
«Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης.»

Ο κατ΄εξοχή γνώστης των θεμάτων αυτών, εξ ου και δικαίως χαρακτηρίζεται «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ», Θεόδωρος Καρυώτης, έγραψε (https:hellasjournal.com/) επί τούτου τα εξής:
«Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κάνει τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, κάτι που, όπως γνωρίζετε, δεν επιτρέπει η UNCLOS. Λένε, επίσης, ότι θα αγνοηθεί η θάλασσα ανατολικά του 28ουπαράλληλου που σημαίνει τον θάνατο της ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού σας».

Ανέφερε και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό:
«Η Ελλάδα, πρόσφατα, διαφήμισε ότι η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι βασισμένη στην UNCLOS που δεν είναι απολύτως σωστό και τώρα προσπαθεί να κάνει μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο παραβιάζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας που δεν επιτρέπει τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ. Είναι επίσης πασιφανές ότι δεν επιτρέπει την τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ και την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.»

Το θέμα της τμηματικής συμφωνίας δεν… έπεσε από τον ουρανό. Είναι σενάριο που εξετάζεται και προφανώς συνδέεται με το άγχος να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο. Είναι σαφές πως η Ελλάδα κάνει κινήσεις, που θεωρούνται σπασμωδικές καθώς θέλει να προλάβει τουρκικές κινήσεις. Αυτές, όμως, οι κινήσεις, δυστυχώς, δεν φαίνεται πλέον να μπορούν να σταματήσουν την κατοχική Τουρκία.

ΣΗΜ: Και ενώ στην Ελλάδα αναπτύσσεται η θεωρία της τμηματικής συμφωνίας, κυρίως από εκείνους που θεωρούν πως η Κύπρος είναι μακριά, τέτοιες απόψεις εκφράζονται και στη Λευκωσία. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ερωτηθείς από το «Σίγμα» για τη προοπτική μιας συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, απάντησε ότι θα μπορούσε να γίνει τμηματική συμφωνία και να αφήσει το κομμάτι του Καστελόριζου έξω, παρά να μην υπάρξει καμιά συμφωνία.

[iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]

Πηγή: apopseis.com


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×