Παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αρκετά διαφορετική προσέγγιση σε πληθώρα θεμάτων από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι η συνάντηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (24/02) στην Ουάσινγκτον βρήκε κοινά σημεία που ενδεχομένως να εξελιχθούν σημαντικά για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Μια συμφωνία «ανακωχής» στην Ουκρανία εντός των προσεχών εβδομάδων έκρινε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να συναφθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ακριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή όταν εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Ειδικότερα, ο Μακρόν εισηγήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ότι: «Το σχήμα θα έπρεπε να είναι το ακόλουθο: διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία», εξαίροντας επίσης την αναγγελία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα περί πιθανής προσεχούς συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.
«Χρειάζεται καταρχήν ανακωχή. Θεωρώ πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε ο Μακρόν, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά και ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει συζητήσει για τον πόλεμο με σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Εάν δεν τηρηθεί, αυτή θα είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Ρωσία δεν είναι σοβαρή», υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος παρότρυνε τις ΗΠΑ να φανούν αλληλέγγυες προς την Ευρώπη σε περίπτωση τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως στις επαφές που διεξήγαγε με 30 Ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους, πολλοί από τους συνομιλητές του δήλωσαν ανοικτοί σε ειρηνευτική συμφωνία.
«Αν δεχόμασταν επίθεση, ας φανταστούμε για μια στιγμή πως η Ρωσία θα παραβιάσει αυτή τη συμφωνία. Τι θα γίνει; Έχουμε ανάγκη αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Παρά τις πελώριες διαστάσεις απόψεων, που παραμένουν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος πως υπάρχει δρόμος» με τον Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Δεν μπορείτε να διεξάγετε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την Ευρώπη ταυτόχρονα», λέει ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα (25/02) πως ελπίζει ότι «έπεισε» τον Αμερικανό ομόλογό του πως δεν είναι «δυνατόν η Ουάσιγκτον να εξαπολύσει ταυτόχρονα εμπορικό πόλεμο εναντίον τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης», με αφορμή τις απειλές για την επιβολή τελωνειακών δασμών που επισείει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν μπορείτε να διεξάγετε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και της Ευρώπης ταυτόχρονα», είπε ο Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ελπίζω πως τον έπεισα για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικάνο.
Τραμπ για Αλεξανδρούπολη: Δεν φεύγουν από εκεί οι ΗΠΑ, δεν είναι σωστές οι πληροφορίες
«Δεν είναι σωστή ιστορία». Με αυτή την τοποθέτηση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ διέψευσε το δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που είχε υποστηρίξει την Κυριακή ότι η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να κλείσει την βάση στην Αλεξανδρούπολη που εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατεύματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Οβάλ Γραφείο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να μην γνωρίζει το θέμα και γύρισε το κεφάλι του προς τον υπουργό Άμυνας που απάντησε ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν ευσταθεί.
🚨Trump was initially unaware of the Greek media report about the closure of the U.S. military base in Alexandroupoli. After being informed by Defense Secretary Pete Hegseth, he responded, "It's not a correct story." pic.twitter.com/FBey9HsOEw— Rabia İclal Turan (@iclalturan) February 24, 2025
Διάψευση και από το υπουργείο Άμυνας
Στη διάψευση της πληροφορίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη προχώρησε αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου 'Αμυνας.
Η πληροφορία για την αποχώρηση των Αμερικανών ξεκίνησε να διακινείται ευρέως στις ΗΠΑ όταν δημοσίευμα του Defence Blog αναπαρήγαγε το ρεπορτάζ ελληνικής εφημερίδας που υποστήριζε ότι «η απόφαση του Τραμπ να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη ήρθε μετά το κοινό αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Ωστόσο, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου που μίλησε στο Breitbart News διευκρίνισε ότι:Δεν υπάρχει αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, καθώς πρόκειται για μια ελληνική εγκατάσταση στην οποία οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
Χρησιμεύει απλώς ως κόμβος χερσαίων μεταφορών όταν ο αμερικανικός εξοπλισμός εισέρχεται και εξέρχεται από την Ευρώπη. Το προσωπικό μεταφορών των ΗΠΑ μπορεί να μεταβεί στην τοποθεσία για να διαχειριστεί τις αφίξεις και αναχωρήσεις εξοπλισμού.
Τραμπ - Μακρόν: Συμφωνία για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία
Υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή» θα συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο, ο Τραμπ σχολίασε ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε μερικές εβδομάδες», υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχτεί την ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε».
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας εκεχειρίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, αφού υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί, δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Μιλώντας δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, ο Μακρόν είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα έρθει στο δεύτερο στάδιο, έπειτα από την «εκεχειρία», όπως την αποκάλεσε.
Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ιδέα αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο έθεσε αυτήν την ιδέα, θα το δεχόταν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ liberal.gr