Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Το ΕΛΙΑΜΕΠ ζητά να αναγνωρίσει η Ελλάδα το ψευδοκράτος

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Άγκυρα λειτουργεί με βάση το δόγμα Γκιουλέρ, δηλαδή ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της Τουρκίας, βάζοντας πλέον στο παιχνίδι και το ψευδοκράτος

Μετά τις ανεκδιήγητες δηλώσεις της ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι υπό διαπραγμάτευση με την Τουρκία, η γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου κ. Μαρία Γαβουνέλη τώρα υποστηρίζει ότι «η ασταθής στασιμότητα» της ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως συνδέεται με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Και διερωτάται σκοπίμως αν για να εισέλθει η ελληνοτουρκική σχέση στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει να διερευνηθεί και η εξίσωση 4+1. Η κ. Γραβουνέλη δεν τολμά να πει ποιο είναι το πέμπτο μέλος (+1) της διασκέψως. Αλλά αυτό το υπαινίχθηκε σαφώς ο ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτης στην συνέντευξή του στον Real: το ψευδοκράτος!

Γράφει η Μύρνα Νικολαΐδου

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το δημοσίευμα της «Εστίας» για σύγκληση πενταμερούς διασκέψεως για την ΑΟΖ με Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο και ψευδοκράτος, η κ. Γαβουνέλη βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι την θέση για συμμετοχή και αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που ανώτατοι διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν στα περί μυστικής διπλωματίας και μάλιστα με την συμμετοχή και του ΕΛΙΑΜΕΠ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος Ερντογάν «αναγνώρισε» τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Βουδαπέστη. Προκειμένου να «νομιμοποιήσει»η Ελλάς σε πενταμερή το ψευδοκράτος, το οποίο προσφέρεται να «βοηθήσει» στα ενεργειακά έργα στο έργο της ηλεκτρικής διασυνδέσεως Ελλάδος-Κύπρου μέσα από το έδαφός του.

Για του λόγου το αληθές η γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ διερωτάται σε άρθρο της στα ΝΕΑ: «Πρόκειται για τη στάθμιση των συγκοινωνούντων δοχείων, που απαιτεί την εξισορρόπηση και των δύο προβληματικών πεδίων, πριν αποτολμήσουμε να να σκεφτούμε μια συνολική καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών; ‘Eφτασε η διμερής ελληνοτουρκική σχέση στα όρια της και δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο χωρίς να εξομαλυνθεί και η τριμερής διάδραση, έστω με τη μορφή 4 + 1 ή όποια άλλη εξίσωση;» Και καταλήγει «Είναι σαφές πάντως ότι όσοι φαντάζονταν ή φοβούνταν ότι τα δύο προβλήματα μπορούν να συζητηθούν και να επιλυθούν χωριστά είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Τα θέματα μας είναι κοινά όσο και η θάλασσα που μα βρέχει».

Σε άλλο σημείο του άρθρου της, επισημαίνει ότι ένα χρόνο πριν το Κυπριακό είχε ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα θέμα σχεδόν νεκρό με θάνατο εξ εγκαταλείψεως», το οποίο κατέστη «αναστημένος Λάζαρος»!

Οι εξοργιστικές δηλώσεις της κ. Γαβουνέλη είναι ακόμη πιο ανησυχητικές αν ληφθούν υπόψη οι σοβαρές καταγγελίες του έμπειρου διπλωμάτη Γιώργου Αϋφαντή περί συμμετοχής του ΕΛΙΑΜΕΠ στις μυστικές συνομιλίες με την Άγκυρα, κάτι που κατά τον ίδιο οδήγησε και στην παραίτηση του διευθυντή του ΥΠΕΞ κ. Ρούσου Κούνδουρου.

Ο Πρέσβης επί τιμή Γεώργιος Αϋφαντής, ο οποίος γνωρίζει καλά τον κ. Κούνδρουρο, δήλωσε στο διαδικτυακό κανάλι του IRIS TV ότι ο μέχρι προ τινός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών «υπέβαλε την παραίτησή του βλέποντας ότι έρχεται κάτι πολύ κακό με το όποιο ο ίδιος δεν ήθελε να ταυτιστεί και για να προειδοποιήσει την κοινή γνώμη. Δεν την έδωσε ο ίδιος στην δημοσιότητα την παραίτηση. Έσπευσαν και την έδωσαν μέσα από το υπουργείο Εξωτερικών κρίνοντας ότι καλύτερο είναι τώρα παρά αργότερα που θα ξεφουρνίσουν το αποτέλεσμα των μυστικών επαφών τις οποίες καταγγέλλει. Καταγγέλλει δηλαδή (σ.σ ο κ. Κούνδουρος) ότι λειτουργούν παραθεσμικοί δίαυλοι , το ΕΛΙΑΜΕΠ, δεν ξέρω ποιος άλλος. Πρόσωπα πλήρως ανεύθυνα, ανίδεα συνεπώς και αδίστακτα, τα οποία συζητούν ζητήματα».

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή παραιτήσεως του ο κ, Κούνδουρος είχε αφήσει σαφείς αιχμές για την διενέργεια μυστικής διπλωματίας, μιλώντας για ενστάσεις που έχει καταθέσει γραπτώς όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και δεν έχουν εισακουστεί. Στην επιστολή παραιτήσεώς του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάριν της γενικότερης εικόνας, προσθέτω ότι δεν εδόθη συνέχεια σε σειρά σοβαρών, κατά κρίση υπογράφοντος, ζητημάτων ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, οποία υπεβλήθησαν εγγράφως (δείτε αλληλογραφία Α’ Γεν. Δνσης). Συγκρατώ και την έλλειψη ενημέρωσης ή ολοκληρωμένης συζήτησης με υπογράφοντα ως προς χειρισμούς ή διαμόρφωση πλαισίου επί άλλων σημαντικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, ευθέως αφορών των την Α’ Γεν. Δ/νση».

Η συγκεκαλυμμένη αναφορά του ΕΛΙΑΜΕΠ για συμμετοχή και ψευδοκράτους στις συνομιλίες, κάτι που ουσιαστικά αναγνωρίζει την ύπαρξη του, επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της «Εστίας» για πενταμερή διάσκεψη για την ΑΟΖ με την συμμετοχή της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. Όπως γράψαμε στο φύλλο της 29ης Νοεμβρίου, από την συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου προκύπτει ευθέως ότι η Κυβέρνησις κάνει στροφή και δέχεται πλέον το ζήτημα της οριοθετήσεως να τεθεί σε τετραμερή διάσκεψη των «παρακειμένων» κρατών.

Τετραμερή που όμως, στην πράξη, θα αποδειχθεί πενταμερής. Είπε ο κ. Γεραπετρίτης: «Το να επιλυθεί το θέμα της ΑΟΖ είναι κάτι το οποίο επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ρητώς αναφέρει ότι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι αντικείμενο συζήτησης και συμφωνίας ή παραπομπής σε διεθνή δικαιοδοσία από τα γειτονικά κράτη που έχουν παρακείμενες ή αντικείμενες ακτές. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Πρόθεση της Ελλάδας θα ήταν βεβαίως να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία, με βάση την οποία θα εξέλιπαν και όλα τα προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση». Και συνεχίζει:

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει με όλα τα παρακείμενα κράτη. Είναι προφανές ότι και με την Τουρκία υπάρχει θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης και με την Κύπρο. Όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και να προχωρήσουμε όταν ο χρόνος το επιβάλει».

Πράγματι, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρεται σε τέσσερις γειτονικές χώρες. Μεταξύ αυτών και την Κύπρο. Την οποία ονομάζει απλώς «Κύπρο» και όχι «Κυπριακή Δημοκρατία». Δεδομένης δε της επιμονής της Τουρκίας για λύση δυο κρατών στην Μεγαλόνησο προκύπτει το ερώτημα, θα δεχθεί η Άγκυρα να μετάσχει σε μια τετραμερή διάσκεψη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ή θα επιμείνει να την διευρύνει σε «πενταμερή» εντάσσοντας σε αυτήν και το ψευδοκράτος;

Πάντως το σχέδιο της Άγκυρας για την «αναγνώριση» του ψευδοκράτους μέσω ενεργειακών συμφωνιών έχει ήδη αρχίσει να εξυφαίνεται. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Ada, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως «εάν υπάρξει συμφωνία εδώ, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μεταφέρονται στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας. Θα διαμορφωθεί ένα πολύ πιο οικονομικό και ασφαλές σύστημα. Οι χώρες της ΕΕ αποδέχονται το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου, αλλά οι Ελληνοκύπριοι όχι. Μπορεί να ενταχθεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα».

Πρόσθεσε πως η διέλευση των πλοίων και οι τομείς συνεργασίας σε πολλά θέματα θα αυξηθούν και πως οι εναέριες διασυνδέσεις θα πραγματοποιούνται και μέσω της Τουρκίας. «Αν υπάρξει συμφωνία, ο τόπος αυτός θα ξεπεράσει το Ντουμπάι. Ο λόγος που δεν συμβαίνουν αυτά είναι η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων να μην βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους», υποστήριξε ο Τατάρ, επιρρίπτοντας για μια ακόμη φορά την ευθύνη στην ελληνική πλευρά επειδή δεν αναγνωρίζει την εισβολή και κατοχή!

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Άγκυρα λειτουργεί με βάση το δόγμα Γκιουλέρ, δηλαδή ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της Τουρκίας, βάζοντας πλέον στο παιχνίδι και το ψευδοκράτος. Μήπως για αυτό η Λευκωσία έχει επιφυλάξεις για το έργο της ηλεκτρικής διασυνδέσεως Ελλάδος-Κύπρου και ο σχεδιασμός για τα θαλάσσια πάρκα έχει παγώσει; Εν τούτοις αν και το τουρκικό αφήγημα είναι γνωστό, αυτό που παραμένει άγνωστο αλλά και άκρως επικίνδυνο είναι αν οι απόψεις του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν πράγματι βρει ευήκοα ώτα και στην ελληνική κυβέρνηση.

Εστία της Κυριακής newsbreak.gr φωτο protagon.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×