Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ο Γεραπετρίτης ανακοίνωσε το τέλος των διερευνητικών επαφών μετά από 21 χρόνια και 64 γύρους!

Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρίσιμος μήνας αναδεικνύεται ο Νοέμβριος οπότε αναμένεται να συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα για την πιθανή προώθηση των συζητήσεων.

Σκοπός είναι μέχρι τον Ιανουάριο να έχει υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητήσουν και την ουσία για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Η συζήτηση, όπως τονίζει, δεν καταλαμβάνει το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, το οποίο ως ζήτημα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο και η επέκτασή τους αποτελεί «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος».

Στην Αθήνα δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Θετικά βέβαια αποτιμάται πως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις και ενδεικτικά αναφέρεται η συνεργασία που υπάρχει σε τομείς, όπως το μεταναστευτικό, η πολιτική προστασία κ.α . Τώρα στόχος είναι η συζήτηση να περάσει σταδιακά και σε πιο δύσκολα θέματα για να διερευνηθεί αν υπάρχουν περιθώρια να καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις.

Τέλος αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές όπως επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης «δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο. Επί 21 χρόνια και έπειτα από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία». Σημείωσε ακόμα πως «το τέλος κάθε γύρου μάς έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του. Έχει αποδειχθεί πλέον ιστορικά ότι στα σύνθετα θέματα εξωτερικής πολιτικής η αδράνεια είναι συνήθως επιζήμια. Μόνον η κίνηση παράγει ωφέλιμη ενέργεια».

Πηγή: ethnos.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×