Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης είπε στο Council on Foreign Relations ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερα FSRUs;

Την ανάγκη της χώρας σε περισσότερες υποδομες FSRU’s έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Council on Foreign Relations.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στο τέλος της ημέρας πάντα θα χρειαζόμαστε συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. "Στην περίπτωση της Ελλάδας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αυτό είναι το φυσικό αέριο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερα σημεία εισόδου για την επανεριοποίηση του LNG”.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η χώρα δεν εγκαταλείπει το δικό της πλάνο για έρευνες υδρογονανθράκων. “ Η Exxonmobil διεξάγει σήμερα πολύ ενεργές έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Και πάλι, αυτό θα ήταν ένα πλεονέκτημα για εμάς”, ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: “Έχουμε τουλάχιστον την υποχρέωση, πριν πάρουμε μια απόφαση, να γνωρίζουμε αν υπάρχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης. Και αυτό πρόκειται να κάνουμε.”

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, πεδίο που αποτελεί, όπως είπε, μεγάλη πρόκληση, όπου ανοίγονται νέες δυνατότητες.

Μιλώντας δε για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης, υπογράμμισε ότι, κοστίζει πολλά χρήματα και ότι δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των επιχειρήσεων και των πολιτών. “Έτσι, νομίζω ότι θα εξετάσουμε θέματα σχετικά με τον ρυθμό του πόσο γρήγορα θα πραγματοποιηθεί στην πραγματικότητα αυτή η μετάβαση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρειαζόμαστε προκειμένου να την πραγματοποιήσουμε στην πραγματικότητα”, δήλωσε σχετικά.

[iEpikaira: Περισσότερα FSRUs σημαίνει ότι θέλουμε να παραμείνουμε πελάτες... Εισαγωγείς LNG, και τίποτε άλλο! Ή μήπως υπάρχει και κάτι άλλο; Η "Καθημερινή" έγραφε τον Μάιο του 2023: "Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί έδαφος για κάποια συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και, μάλιστα, στο πλέον ανώδυνο σκέλος, δηλαδή τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τερματικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία." Τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα προωθούνταν από το δίδυμο Πάιατ-Χόκσταϊν! Περισσότερα και ΕΔΩ!]

Πηγή: energypress.gr