Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Δύσκολο αλλά όχι απίθανο: Η Ελλάδα εξετάζει τον υπερηχητικό BrahMos για να κλείσει Αιγαίο - Κρήτη - Κύπρο

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πύραυλος BrahMos θα μπορούσε να γίνει ο πραγματικός εφιάλτης του τουρκικού ναυτικού
Τον ινδο-ρωσικό υπερηχητικό, αντιιπλοϊκό πύραυλο BrahMos μελετούν Έλληνες εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξετάζουν κατά πόσο αυτό το οπλικό σύστημα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ελληνικές επιδιώξεις για ενίσχυση της ναυτικής ισχύος σε ολόκληρη την περιοχή από το Αιγαίο και την Κρήτη μέχρι την Κύπρο, γεγονός που θα αποτελούσε μια κίνηση – ματ κατά της Τουρκίας και του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Δημοσιεύματα αναφέρονται στις καλές σχέσεις που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας, με τις διαδοχικές επισκέψεις του Ινδού πρωθυπουργού, Naredra Modi το 2023 και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο του 2024, οι οποίοι φέρονται να συνομίλησαν διεξοδικά και για συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Μηδενική αντίδραση

Μάλιστα, υπήρξαν άρθρα σε ελληνικά ΜΜΕ, όπως στους The Greece City Times, όπου αναφερόταν ότι ο εξοπλισμός των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με συστοιχίες πυραύλων ξηράς – θαλάσσης BrahMos θα σηματοδοτούσε χάρη στο μεγάλο βεληνεκές τους αλλά και τη μικρή απόσταση από την ακτογραμμή της Μικράς Ασίας, μηδαμινό χρόνο αντίδρασης από τα ραντάρ των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Στο άρθρο αυτό που υπογράφουν οι ακαδημαϊκοί Εμμανουήλ Μάριος Οικονόμου και Νίκος Κ. Κυριαζής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναφέρεται ότι η ανάπτυξη του πυραύλου BrahMos – που αναπτύχθηκε από κοινού από την Ινδία και τη Ρωσία – στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα δημιουργούσε «άρνηση και απαγόρευση θαλάσσιας πρόσβασης» για το τουρκικό Ναυτικό ή σε περίπτωση που αυτό αποτολμούσε να διασφαλίσει πρόσβαση, θα συνεπαγόταν τεράστιες απώλειες.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, ο ελληνικός στόλος θα μπορούσε πιο εύκολα να εκπληρώσει την αποστολή του για την υπεράσπιση των ελληνικών νησιών.

Πύραυλος εφιάλτης

Βάσει των ισχυρισμών των δύο ακαδημαϊκών, ο πύραυλος BrahMos θα μπορούσε να γίνει ο πραγματικός εφιάλτης του τουρκικού ναυτικού, αλλά και των περίφημων σχεδίων των Τούρκων περί της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και του συμφώνου που έχουν υπογράψει με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι ο πύραυλος BrahMos προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική λύση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μεγάλα ναυτικά πλοία, τα οποία όπως λένε, είναι ολοένα και πιο ευάλωτα σε προηγμένα πυραυλικά συστήματα, υπολογίζοντας ότι ένας μόνος πύραυλος BrahMos θα κοστίσει περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας ένα πακέτο 150 βλημάτων με εκτοξευτές και ραντάρ μια αρκετά «φθηνή λύση».

Οι πύραυλοι

Οι πύραυλοι BrahMos είναι μια τροποποίηση των αντιπλοϊκών πυραύλων της σοβιετικής εποχής που αναπτύχθηκαν από Reutov Design Bureau στα τέλη της δεκαετίας του ‘80.
Το όνομα τους προέρχεται από τους ποταμούς Brahmaputra της Ινδίας και Moskva της Ρωσίας.
Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2001, στην περιοχή Chandipur στην Odisha της Ινδίας, και στη συνέχεια άρχισε η παραγωγή των πυραύλων και στις δύο χώρες.
Ο BrahMos είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος cruise με ενισχυτή στερεού προωθητικού που μπορεί να εκτοξευθεί από χερσαία μέσα, υποβρύχια, πλοία και τώρα αεροσκάφη.
Η ταχύτητα του φτάνει τα 2,8 με 3,0 Mach ενώ αναβαθμίζεται προκειμένου η υπερηχητική του εκδοχή να πιάνει τα 5,0 Mach.

Κοντά στο έδαφος

Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι η ικανότητά του να πετάει πολύ κοντά στο έδαφος για να αποφύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Στην πραγματικότητα, ο πύραυλος μπορεί να πετάξει έως και 10 μέτρα στο έδαφος κατά την τελική του φάση.
Ο πύραυλος βασίζεται σε ενεργό ραντάρ αναζήτησης ή αδρανειακή καθοδήγηση στην τελική φάση.

Απέναντι στους S-400

Μέχρι στιγμής, η Ινδία έχει υπογράψει συμφωνία για την εξαγωγή BrahMos στις Φιλιππίνες, αλλά αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συμφωνία με την Ελλάδα, οι πύραυλοι αυτοί θα σταθούν απέναντι στο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία.
Το σύστημα BrahMos αναφέρεται πως μπορεί να στοχεύσει εχθρικά πλοία σε απόσταση έως και 300 χιλιόμετρα από την ακτή, καλύπτοντας έτσι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, κάτι που διευκολύνει το έργο του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το άρθρο των δύο Ελλήνων ακαδημαϊκών, ο πύραυλος BrahMos έχει πιο καταστροφική διάτρηση από τους υποηχητικούς πυραύλους, όπως π.χ. τον περιβόητο πύραυλο Tomahawk των ΗΠΑ, ενώ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό game changer, καθώς θα άλλαζε πλήρως τις συνθήκες στη γεωγραφική περιοχή Αιγαίου – Κρήτης – Κύπρου.
Μάλιστα αναφέρεται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει τη συμπαραγωγή ορισμένων υποσυστημάτων από ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αμυντικές εφαρμογές, ενώ επισημαίνεται πως λόγω του ότι η Ινδία έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, μπορεί να την ωθήσει πιο κοντά στην Ελλάδα κάτι που ενδεχομένως να φέρει στο Αιγαίο το πυραυλικό σύστημα ΒrahMos.

Πηγή: bankingnews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×