Θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών και «γκρίζων ζωνών» επαναφέρει ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου, παραμονές της συναντήσεως κορυφής των Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου – Είναι αυτό θετική ατζέντα; – Αμήχανη σιωπή από την Κυβέρνηση
ΕΝΩ σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, η Άγκυρα ναρκοθετεί για μίαν ακόμη φορά την προσέγγιση, με τον αρχηγό του Ναυτικού της να θέτει εκ νέου ζητήματα «γκρίζων ζωνών» και αποστρατιωτικοποιήσεως νησιών του Αιγαίου. Επιπροσθέτως, ο Τούρκος ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου καταφέρεται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για την στρατιωτική συνεργασία που έχουν με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποσκοπεί στον αποκλεισμό της Τουρκίας. Δεν πρόκειται για κάποιον τυχαίο που τα υποστηρίζει αυτά, ούτε για κάποιον απόστρατο, οπότε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις. Είναι θεσμικός παράγων με σημαντική θέση στην ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τους ανιστόρητους, όσο και προκλητικώς επιθετικούς ισχυρισμούς του, τους οποίους διετύπωσε σε μιάν επίσημη εκδήλωση, στον εορτασμό της επετείου των 133 ετών από της ιδρύσεως της σχολής υπαξιωματικών του τουρκικού Ναυτικού. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι οι δηλώσεις του ναυάρχου Τατλίογλου έχουν την έγκριση της κυβερνήσεως της Αγκύρας. Διαφορετικά ήδη θα τον είχε ανακαλέσει στην τάξη και ενδεχομένως θα τον είχε αποστρατεύσει με διαδικασίες εξπρέςς. Αλλά ενώ τίποτε τέτοιο δεν έχει συμβεί, κύκλοι στην Αθήνα διερωτώνται «αν πρόκειται για πρωτοβουλία του ιδίου»!
Και υπάρχουν φωνές που ομιλούν για «θετική ατζέντα» με την Τουρκία. Χαρακτηριστικώς, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης εξέθεσε τα οφέλη που απορρέουν από αυτήν την θετική ατζέντα. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού, μόνον που, όπως προκύπτει από το γεγονότα, αυτή η «θετική ατζέντα» δεν υφίσταται στην πραγματικότητα.
Το ερώτημα είναι αδήριτο: Με ποιους πάμε να αρχίσουμε διάλογο; Έχουμε καμμίαν ένδειξη ότι υπάρχει καλή θέλησις από την Άγκυρα; Διότι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν ότι ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του επιμένουν στο σύνολο των διεκδικήσεών τους έναντι της χώρας μας. Συνεπώς, ποίον είναι το νόημα του διαλόγου στον οποίο οδηγούμεθα; Ειδικώτερα, ο Τούρκος ναύαρχος επετέθη με σφοδρότητα εναντίον της Ελλάδος, κατηγορώντάς την ότι μαζί με την «ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έχουν σχηματίσει ένα μπλόκ εναντίον της Τουρκίας με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Αμερικής.» Υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε κατά την διάρκεια της Ιστορίας ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ο ναύαρχος Τατλίογλου υπεστήριξε ότι «από τα 8 βασικά προβλήματα με την Ελλάδα, τα 7 σχετίζονται με το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελλάδα αντί να αναζητήσει λύσεις, προβαίνει σε κινήσεις που προκαλούν τις εντάσεις.» Τέτοιες κινήσεις θεωρούν τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ έγιναν γείτονάς μας στα δυτικά…».
Ο ναύαρχος Τατλίογλου επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών και ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις βάσεις στην Ελλάδα σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και ότι συνολικώς είναι εξοπλισμένα τα 19 από τα 23 νησιά, για τα οποία ισχύει δήθεν η υποχρέωσις αποστρατιωτικοποιήσεως. Τααυτοχρόνως ανεφέρθη και σε «γκρίζες ζώνες», υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν τα νησιά και οι βραχονησίδες μας που αμφισβητείται η κυριαρχία τους και η κυριότητά τους.» Είπε μάλιστα ότι στα νησιά αυτά «Έλληνες οργανώνουν επισκέψεις προσπαθώντας να τα δείξουν σαν δικά τους.»
Επέμεινε ακόμη ο Τούρκος επίσημος στην παγία τουρκική θέση περί περιορισμού των ελληνικών χωρικών υδάτων (ζήτημα για το οποίο η χώρα του απειλεί με πόλεμο – casus belli), λέγοντας ότι η Ελλάς με την αύξηση των χωρικών υδάτων της στα δυτικά το 2020 στα 12 ν.μ. προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι «αν βρεί την ευκαιρία θα αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο.» Και βεβαίως ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για παρενόχληση των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, των ελικοπτέρων και των πλοίων της.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι ο Τούρκος αρχηγός επετέθη κατά των Αμερικανών κάνοντας αναφορά στους περιορισμούς που θέτει η Συνθήκη του Μοντραί για τα Στενά δηλώνοντας ότι στην Μαύρη Θάλασσα δεν έχουν δουλειά ούτε οι Αμερικανοί ούτε το ΝΑΤΟ αφού η ασφάλεια της περιοχής διασφαλίζεται από την Τουρκία που δεν «θέλει να δεί την Μαύρη Θάλασσα να μετατρέπεται σε Μέση Ανατολή.»
Πηγή: estianews.gr