Έτος 7o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Η Ζουράφα (Λαδόξερα) και πάλι στο προσκήνιο

Νίκος Παπανικολόπουλος, 

Με αφορμή δημοσίευμα (29-10-2023) της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία παρουσιάζει την ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα μέσα στο FIR της Κωνσταντινούπολης, το θέμα της Ζουράφας ή Λαδόξερας ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα αλλά δυστυχώς, αυτά που συμβαίνουν σήμερα με τη Ζουράφα και βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως κάτι νέο είναι πολύ παλιά.

Η Ζουράφα και η γεωγραφία της

Η ελληνική νησίδα (islet) Ζουράφα (zourafa) βρίσκεται βορειοανατολικά της νήσου Σαμοθράκης (Samothraki island) σε απόσταση μικρότερη των 6 ν.μ από το Ακρωτήριο Άγκιστρο της Σαμοθράκης και υπερδιπλάσια (14 ν.μ) από την πλησιέστερη τουρκική ακτή, την Άκρα Γκρέμια (Boztepe).

Σε αυτή υπάρχει φάρος (Light) ύψους 8 μέτρων για σήμανση μεμονωμένου κινδύνου (Isolated danger) με «χαρακτηριστικό» δυο λευκές αναλαμπές ανά 10 δευτερόλεπτα (Fl2W 10s).Έχει κατασκευαστεί και συντηρείται από την Υπηρεσία Φάρων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο φάρος είναι καταχωρημένος στους ελληνικούς φαροδείκτες με α/α 6900 και στους διεθνείς με α/α Ε 4556,8

Σε όλες τις ναυτικές εκδόσεις (χάρτες, πλοηγούς, φαροδείκτες κλπ), ελληνικές και διεθνείς η ΖΟΥΡΑΦΑ αναφέρεται με την ονομασία (zourafa).

Ζουράφα ή «Λαδόξερα»

Σε μελέτη του διακεκριμένου λόγιου της Σαμοθράκης Νικόλαου Φαρδύ (1853 – 1901) που δημοσιεύτηκε το 1897 με τίτλο «Τα Ζγοράφα ως κέντρο των σεισμών της Σαμοθράκης και λείψανο τεσσάρων νήσων του Θρακικού Πελάγους προ αμνημονεύτων χρόνων καποντισθεισών» αναφέρεται : «Στα Ζγοράφα, σε καιρό γαλήνης και νηνεμίας, διακρίνεται κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων, που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου. Η ύφαλος αυτή εφείλκυσε κατά πρώτον την προσοχήν μου τω 1874, οπότε, επιβαίνων ιστιοφόρου πλοίου και ευρεθείς εν καιρώ γαλήνης πλησίον αυτής, ηδυνήθην ιδίοις όμμασι να ιδώ την επί της θαλάσσης πλέουσαν ελαιώδη ουσίαν, να δοκιμάσω εξ ιδίας αντιλήψεως και πεισθώ επί τέλους, ότι πρόκειται ενταύθα περί πετρελαίου, του οποίου η πηγή βεβαίως κείται εν τω σώματι του υφάλου».

Αυτός είναι ο λόγος που την ονόμασαν και «Λαδόξερα».

Η Ζουράφα και τα πετρέλαια

Στις 23 Δεκεμβρίου 1969, το Ελληνικό Δημόσιο και η Αμερικανική εταιρεία Oceanic Exploration Company, μετά από πολύμηνες προκαταρκτικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του τότε ισχύοντος νόμου 3948/1959 «Περί αναζητήσεως, ερεύνης και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων εν υγρά και αεριώδει καταστάσει» (ΦΕΚ 68 Α/17-4-1959), υπέγραψαν Σύμβαση για την παραχώρηση των σχετικών δικαιωμάτων στο Θρακικό Πέλαγος.

Η Σύμβαση, επικυρώθηκε με το Ν.Δ 462/1970 (ΦΕΚ 67Α/21-3-1970), και περιελάμβανε όλο το Θρακικό πέλαγος με τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Ζουράφα. Οι περιοχές αποτυπώθηκαν, ως αναπόσπαστο μέρος της Σύμβασης, στο ναυτικό χάρτη αριθ.1086 του Βρετανικού Ναυαρχείου και εμφανίζονται στη σελ 623 του ΦΕΚ

Το καλοκαίρι του 1975, ακυρώθηκε η Σύμβαση του 1969 και συνομολογήθηκε νέα (14-6-1975) με τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών, η οποία δεν αναφερόταν πλέον στο Θρακικό αλλά, … εις συγκεκριμένην θαλάσσιαν περιοχήν του Θρακικού, Δυτικώς της νήσου Θάσου γνωστήν ως «Ανακάλυψις ΠΡΙΝΟΣ» … Η νέα Σύμβαση επικυρώθηκε με το Νόμο 98/1975 (ΦΕΚ 161Α/1-8-1975) και η προηγούμενη καταργήθηκε πλήρως από τον ίδιο νόμο (άρθρο 37 παρ 4).

Αντιγράφω από την εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη συνέχεια του προοιμίου αυτής της νέας Σύμβασης.

… ΔΟΘΕΝΤΟΣ ότι το Ελληνικόν Δημόσιον θεωρεί ότι η ανακάλυψις πετρελαίου εν Ελλάδι ενέχει μεγάλην σπουδαιότητα και σημασία δια την οικονομικήν και κοινωνικήν ανάπτυξιν της χώρας και

… ΔΟΘΕΝΤΟΣ ότι το Ελληνικόν Δημόσιον εν όψει της αποκαταστάσεως της δημοκρατικής νομιμότητος εις την χώραν … συνεφώνησαν, όπως συνομολογήσουν νέαν Σύμβασιν εις αντικατάστασιν της Συμβάσεως Παραχωρήσεως….

Ο Ευάγγελος Κουλουμπής (1929-2009), ο οποίος διατέλεσε Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (1982-1984) και Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (1984-1988), δηλαδή ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τα πετρέλαια υπουργός, σε άρθρο του το 2000, αναφέρθηκε στην ύπαρξη πετρελαίου και στην περιοχή της Ζουράφας.
 
Στην εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά με θέμα «Πετρέλαια στο Αιγαίο»(http://folders.skai.gr/main/theme?locale=el&id=166#sthash.K9fW43Yr.dpuf) καταγράφεται η ιστορία και τα τουρκικά εμπόδια για την εκμετάλλευση του Αιγαίου. Από επίσημα χείλη ακούγονται μεταξύ άλλων και τα εξής : «… το ενδιαφέρον των Αμερικανών και των Τούρκων αλλά και η αδυναμία να προχωρήσει η υπόθεση «πετρέλαια στο Αιγαίο», …ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία και ότι έρευνες έγιναν στο βόρειο Αιγαίο μέχρι και τη Σαμοθράκη και εισπράξαμε τότε διαμαρτυρίες από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών…».

Έτσι, σιγά-σιγά και μεθοδικά, ξεκίνησε η στροφή της πατρίδος μας στα Δυτικά. Πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά αλλά και γεωγραφικά.

Η Ζουράφα στις γκρίζες ζώνες

Η Ζουράφα, εντάχτηκε στη «θεωρία των γκρίζων ζωνών» της Τουρκίας, τη θεωρία που αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών νησιών και κατ’ επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, μετά την απόπειρα κατάληψης των ελληνικών βραχονησίδων Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996.

Η θεωρία αυτή, διατυπώθηκε αόριστα – χωρίς ονόματα – και για πρώτη φορά, το 1991, από τον αρχηγό του τουρκικού στόλου ναύαρχο Ιλφάν Τινάζ, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ισχυριζόμενος ότι ορισμένες βραχονησίδες του Αιγαίου δεν είναι ελληνικό έδαφος.

Η υλοποίηση της θεωρίας, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 και συνεχίστηκε το Μάιο του ιδίου έτους, με την έκδοση του Εγχειριδίου της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Άγκυρας (Harp Akademileri) με ειδικό κεφάλαιο (σελ.123-137) και τίτλο «Τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, γεωγραφική - ιστορική – νομική ανασκόπηση και εισηγήσεις πολιτικής EGE ADA, ADACIK VE KAYALIKLARININ, COGRAFI-TARIHI-HUKUKI DURUMU VE UYUGLANAN POLITIKALAR. MAYIS 1996».

Στο Εγχειρίδιο αυτό, κατονομάζονται 150 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η βραχονησίδα Ζουράφα, ως αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Από τότε, για τους Τούρκους, ότι ισχύει για τα Ίμια, ισχύει και για τη Ζουράφα. Για τη Ζουράφα, ένα από τα επιχειρήματά τους είναι ότι δεν κατονομάζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923).

Τα όσα αναφέρονται στο Εγχειρίδιο, αναφέρθηκαν από την Τουρκική πλευρά στη συνάντηση Πάγκαλου-Γκιουνενσα στο Βουκουρέστι, στις 24 Απριλίου 1996. Αντίγραφο δε, αυτού του κεφαλαίου, υπό μορφή «Μνημονίου» το κατέθεσε η Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς και στην ΕΕ.

Η Ζουράφα και το FIR

Tο FIR (Flight Information Region) Αθηνών, από το 1950, στα πλαίσια συνδιασκέψεων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) καλύπτει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και διάσπαρτα τμήματα του διεθνούς εναερίου χώρου, δεδομένου ότι το FIR δεν άπτεται ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας, αλλά δικαιοδοσίας (υποβολής σχεδίων πτήσεως, έρευνα-διάσωση αεροπορικών και ναυτικών ατυχημάτων).

Όμως, η Τουρκία, τον Αύγουστο του 1974, αυθαίρετα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ 714 (ειδοποίηση προς αεροναυτιλομένους) με την οποία προσπαθούσε να επεκτείνει τον χώρο της δικαιοδοσίας της μέχρι το μέσο του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών. Τότε, η Ελλάδα κήρυξε το Αιγαίο επικίνδυνη περιοχή (NOTAM 1157). Ο ICAO, απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές χωρίς επιτυχία. Τέλος, η Τουρκία, το 1980, και πάλι μονομερώς, ανακάλεσε τη ΝΟΤΑΜ 714, αλλά το 1988 εξέδωσε νέο Κανονισμό (88/1988) εμφανίζοντας το ΒΑ Αιγαίο στο FIR Istanbul και τέσσερις τομείς έρευνας διάσωσης (Εύξεινου Πόντου, Μαρμαρά, Αιγαίου και Μεσογείου) όπου η Ζουράφα εμφανίζεται μέσα στον Τομέα Μαρμαρά.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο FIR Αθηνών ειδικά στο Αιγαίο, σε θέματα έρευνας και διάσωσης, όπως είναι γνωστές και οι διαδικασίες αναγνώρισης, εκ μέρους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας των αγνώστων στις αρμόδιες αρχές εναέριας κυκλοφορίας ιχνών αεροσκαφών, που εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν υποβάλει σχέδιο πτήσεως.

***

Η Εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» με το δημοσίευμα της δεν μας λέει κάτι καινούργιο αλλά εμμέσως πλην σαφώς μας υπενθυμίζει ότι με την Τουρκία έχουμε να κάνουμε με ένα σκληρό, ύπουλο και αιώνιο εχθρό.

Εμείς εδώ στον Έβρο, αυτό το γνωρίζουμε εν τοις πράγμασι, ας το καταλάβουν και αυτοί που χρόνια τώρα έχουν την ευθύνη της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αλεξανδρούπολη Νοέμβριος 2023

* Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α) aktines

Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η Άγκυρα «γλεντάει» την Αθήνα με ένα καλώδιο

      Δημήτρης Μηλάκας
      Σε πανηγυρικούς τόνους η Άγκυρα προβάλλει την υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση του πρότζεκτ πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ.
      Η ιστορία με την πόντιση του καλωδίου και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλέξει και άλλους ισχυρούς διεθνείς παράγοντες (Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ), προκειμένου να καμφθούν οι τουρκικές ενστάσεις, κρατά δύο χρόνια τώρα και, όπως όλα δείχνουν, για μια ακόμη φορά, η επιθυμία/διαταγή της Τουρκίας θα γίνει σεβαστή στην πράξη: τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί στην ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και εντός των ορίων της δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς να συμφωνήσει ρητά η Άγκυρα.
      Η de facto επιβεβαίωση της απροθυμίας/αδυναμίας της Αθήνας να προχωρήσει στην έκδοση Νavtex για να συνεχιστούν οι εργασίες στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κρήτης, Κάσου και στη συνέχεια μέχρι την Κύπρο, προκάλεσαν ενθουσιώδη δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, που επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση φοβάται την τουρκική δύναμη.
      Πώς μας βλέπουν…
      Η Ελλάδα, γράφει η «Hurriyet», αναγκάστηκε να αναβάλει το έργο της πόντισης υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων στο νότιο Αιγαίο χωρίς άδεια από την Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, υπολογίζοντας την πιθανή αντίδραση της Άγκυρας.
      Σύμφωνα με την ανταπόκριση από την Αθήνα της ίδιας τουρκικής εφημερίδας, οι έπαινοι του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τα λόγια πηγών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που αποκάλυψαν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εμποδίσει οποιαδήποτε εργασία στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νέα αναβολή.
      Στη συνέχεια η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει τα στάδια της ελληνικής υπαναχώρησης/υποχώρησης:
      ● Εδώ και δύο εβδομάδες, στην Αθήνα καλλιεργείται η προσδοκία (από την κυβέρνηση) ότι είναι θέμα χρόνου το ιταλικό πλοίο «NG Worker» να συνεχίσει τις εργασίες του για την πόντιση των καλωδίων μεταξύ των νησιών Κάσου και Καρπάθου σε θαλάσσιες περιοχές, μέρος των οποίων (σύμφωνα με τις θέσεις της Άγκυρας) ανήκουν στην τουρκική δικαιοδοσία.
      ● Οι κορυφαίες εφημερίδες και τηλεοράσεις της χώρας εκπέμπουν εδώ και ημέρες «θα δημοσιευθεί σήμερα» ή «θα δημοσιευθεί αύριο» για τη σχετική Navtex, ενώ υποστηρίζεται ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι «προετοιμασμένες για κάθε σενάριο».
      ● Ωστόσο, αυτή η ατμόσφαιρα άρχισε ξαφνικά να αλλάζει όταν ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης έδωσε το σύνθημα λέγοντας ότι «το έργο θα υλοποιηθεί σε ευνοϊκή χρονική συγκυρία»
      Οι πιο πάνω επισημάνσεις της τουρκικής εφημερίδας συνάδουν με τις εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει (όχι μόνο στην πόντιση του καλωδίου) σε τίποτε που μπορεί να προκαλέσει την (στρατιωτική) αντίδραση της Τουρκίας.
      Και φόβος…
      Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί η ανησυχία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, την οποία μεταφέρει ο τουρκικός Τύπος, σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.
      Η εφημερίδα «Turkiye» γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Συγκέντρωση πυραύλων στο Αιγαίο. Οι Exocet θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας;», ενώ η «Hurriyet» σημειώνει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει και επιπλέον φρεγάτα Belharra. Αντίστοιχα, η «Haberturk» τονίζει την αγορά αντιπλοϊκών πυραύλων από τη Γαλλία, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις ως μέρος μιας εχθρικής στρατηγικής απέναντι στην Άγκυρα.
      Σε αυτό το κλίμα γίνεται κατανοητό γιατί τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα αποφεύγουν προς το παρόν να ορίσουν το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν που εκκρεμεί στο πλαίσιο της πολιτικής της προσέγγισης που οι δύο χώρες ακολουθούσαν πριν να εκλεγεί ο Τραμπ…
      [iEpikaira: Εννοείται ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεγάλων υπερατλαντικών αφεντικών... Περισσότερα και ΕΔΩ!]
      Πηγή: topontiki.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η πολιτική αυτοεξευτελισμού της χώρας οδηγεί στις «Πρέσπες του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου»(!)
      φωτο: protagon.gr
      Γεώργιος Π. Μαλούχος
      Το «αλλοπρόσαλλο δόγμα»
      Εχει κάτι από έκπληξη το να οπισθοχωρήσει ατάκτως η Ελλάδα στους «σχεδιασμούς» της που μάλιστα εμπλέκουν και τρίτες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο; Οχι βέβαια. Εκπληξη θα ήταν το ακριβώς αντίθετο: να ήταν πραγματικοί σχεδιασμοί, βασισμένοι σε σταθμίσεις δεδομένων και σε αποφάσεις έναντι των τουρκικών αντιδράσεων που νομοτελειακά θα προκαλούσαν. Ενα ιστορικό ετών εγγυάται ποια θα ήταν η ελληνική στάση όταν θα έφτανε η ώρα που οι Τούρκοι θα έκλειναν τον «δρόμο» με την παράταξη αρμάδας όπως έχουν ήδη κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα.
      Εγείρεται συνεπώς αυτονόητο το ερώτημα, που όμως η λογική δεν μπορεί να το απαντήσει: γιατί; Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλεί σειρά γεγονότων και εν συνεχεία, υπό τον τρόμο της Τουρκίας, βάζει την ουρά στα σκέλια και κάνει πίσω τρέχοντας, ενώ είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί; Τι εξυπηρετεί αυτή η καινοφανής πολιτική αυτοεξευτελισμού της χώρας η οποία επιμένει να προκαλεί μόνη την τύχη της που δεν είναι άλλη από το να πιστοποιεί κατ’ επανάληψη, με δική της πρωτοβουλία, ότι όταν βήχει η Αγκυρα η Αθήνα παθαίνει πνευμονία; Ποιο νόημα έχει όλη αυτή η επαναλαμβανόμενη κατά τακτά διαστήματα σχιζοειδής συμπεριφορά; Που ίσως η πιο επιβλαβής πλευρά της δεν είναι καν ότι επιβεβαιώνει τον ακατάληπτο ελληνικό μικρομεγαλισμό έναντι της Τουρκίας στην ίδια. Αλλά, κυρίως, σε όλους τους άλλους ιδίως τους δυνητικούς συμμάχους. Ομως ποιος είναι δυνατόν να πάρει στα σοβαρά μια χώρα που συμπεριφέρεται έτσι ακόμα κι αν έχει πρόθεση να επενδύσει σε στρατηγική συνεργασία μαζί της; Πώς να την εμπιστευτεί; Είναι εντελώς αδύνατον.
      Αυτό το σύστημα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τελικά ως «το αλλοπρόσαλλο δόγμα» είναι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον στη μεταπολεμική ελληνική ιστορία. Και το δράμα είναι ότι εξελίσσεται απέναντι σε μία Τουρκία που ο ηγέτης της, ας ξεχάσουμε εν προκειμένω το πώς, δεν αυτό το θέμα εδώ, την ανέλαβε στα τάρταρα και την έχει καταστήσει κεντρικό διεθνή παράγοντα, κορυφαίο συνομιλητή των πάντων, που έχει καταφέρει να έχει ασυλία για συμπεριφορές τις οποίες οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης θα τις είχε πληρώσει πολύ ακριβά και η χώρα του μαζί. Και από μόνη της αυτή η διαφορά μεγεθών και δυναμικού μεταξύ των δύο πλευρών προκαλεί τρόμο χωρίς να χρειάζεται να γίνει τίποτε άλλο – που ασφαλώς διαρκώς γίνεται.
      Ετσι, ξαφνικά, ενώ όλα υποτίθεται πήγαιναν ρολόι, ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης, ο οποίος επιμένει ότι η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω, ανακαλύπτει ότι η υπόθεση του καλωδίου με την Κύπρο θα προχωρήσει μεν, οπωσδήποτε, πλην όμως στον… κατάλληλο χρόνο. Πρόκειται για ιλαροτραγωδία. Μόνον που εδώ δεν (θα έπρεπε να) μιλάμε για περιοδεύοντα θίασο, αλλά για κάποιους που αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με την Τουρκία και μάλιστα ίσως στην πιο ισχυρή στιγμή της. Ετσι, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, εδραιώνει όλο και περισσότερο την κυριαρχία της μέσα από τις ελληνικές τερατωδώς άστοχες πρωτοβουλίες που πείθουν άπαντες για το ποιος είναι το αφεντικό. Και, συνεπώς, με ποιον θα πρέπει να συνομιλούν.
      Η εξωτερική πολιτική ίσως μπορούσε να ασκείται ως παιδική χαρά αν η Ελλάδα ήταν νησί χαμένο στον… Ειρηνικό που μαζί με άλλα ζούσαν αρμονικά μοιράζοντας ό,τι είχαν και δεν είχαν. Δεν είναι. Βρίσκεται υπό συνεχή, διαρκώς οξύτερη απειλή, που με τη στάση της κυβέρνησης αποκτά όλο και πιο πολλά ερείσματα στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί τη χώρα στο πλήρες περιθώριο, σε περιθωριοποίηση που δύσκολα μπορείς να θυμηθείς ξανά τόσο εκκωφαντική. Ακόμα και αυτή η φαιδρότητα του υποτιθέμενου ευρωστρατού αγνοεί χωρίς αιδώ ανοικτά, δημοσίως την Ελλάδα την ώρα που κάνει τεμενάδες στην Αγκυρα… Τι κάνουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι; Και γιατί; Εχουν ιδέα; Πώς γίνεται να μην έχουν αντιληφθεί πόσο απομειώνουν καθημερινά με αυτά τα παιχνιδάκια την όποια ισχύ της χώρας;
      [iEpikaira: Εννοείται ότι η πολιτική αυτοεξευτελισμού δεν ακολουθείται τυχαία και αποσκοπεί σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Όλα είναι προσχεδιασμένα και προμελετημένα/"χορογραφημένα". Το να "διακηρύσσεις" μόνο τα δικαιώματά σου και εν συνεχεία να υπαναχωρείς από αυτά επί του πεδίου, συνιστά την απλούστερη μέθοδο γκριζαρίσματος... Οι «Πρέσπες του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου» εκτυλίσσονται κάτω από τη μύτη του κυρίαρχου λαού! Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ!]
      Πηγή: tanea.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      «Παράθυρο» από το Πεντάγωνο για επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

      Στις πρόσφατες ελληνοαμερικανικές επαφές τέθηκε για πρώτη φορά ευθέως από το Πεντάγωνο το ζήτημα της «ισομέρειας» στην αντιμετώπιση Ελλάδας και Τουρκίας
      Προβληματισμός φαίνεται να προκαλείται από τα τελευταία μηνύματα της Ουάσιγκτον σχετικά με το ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.
      Μέχρι πρότινος, η αμερικανική πολιτική είχε ως βασικό άξονα τη διατήρηση του τεχνολογικού προβαδίσματος της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, μέσω της απόκτησης F-35 από την ελληνική πλευρά και αναβάθμισης των τουρκικών F-16 σε επίπεδο Viper. Η προσέγγιση αυτή αποσκοπούσε στην εξισορρόπηση του αριθμητικού πλεονεκτήματος της Άγκυρας στο Αιγαίο.
      Ωστόσο, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, στις πρόσφατες ελληνοαμερικανικές επαφές τέθηκε για πρώτη φορά ευθέως από το Πεντάγωνο το ζήτημα της «ισομέρειας» στην αντιμετώπιση Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως μεταφέρθηκε, η πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 δεν θεωρείται πλέον απειλή για τις ισορροπίες στην περιοχή. Με αυτό το σκεπτικό, η Ουάσιγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για την τουρκική επανένταξη.
      Στις σχετικές απορίες της ελληνικής πλευράς, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επικαλέστηκαν τις επαφές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τις οποίες φέρεται να απορρίφθηκε το ισραηλινό αίτημα να περιοριστεί η αμερικανική στρατιωτική στήριξη προς την Άγκυρα – μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τα F-35.
      Πηγή: protothema.gr
      Για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 μιλά ο τουρκικός Τύπος
      Το σενάριο της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών F-35 επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, προκαλώντας έντονο διπλωματικό αναβρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ενταθεί οι επαφές ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον, με φόντο την πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα.
      Όπως αναφέρει η τουρκική Milliyet, εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν θετικά, η Άγκυρα φέρεται έτοιμη να επανακατευθύνει την προηγούμενη καταβληθείσα πληρωμή των 1,4 δισ. δολαρίων προς την απόκτηση των μαχητικών. Μάλιστα, η εφημερίδα δεν αποκλείει και την υπογραφή μιας παράλληλης συμφωνίας ύψους 20 δισ. δολαρίων για αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών.
      Ωστόσο, όπως σημειώνει η Hurriyet, τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ πιέζουν την Ουάσιγκτον να απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκειμένου να διατηρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Η ισραηλινή πλευρά φέρεται να έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις της σε πρόσφατες επαφές μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
      Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά επιβαρύνεται από τις συνεχιζόμενες τουρκικές αμφισβητήσεις, με την Άγκυρα να επανέρχεται — έμμεσα αλλά ξεκάθαρα — σε θέσεις περί "αμφισβητούμενης κυριαρχίας" ελληνικών νησιών, με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια σε φυλάκια του Ανατολικού Αιγαίου κατά την πασχαλινή περίοδο.
      Η τουρκική αντίδραση περιλάμβανε αναφορές ακόμη και στην παρωχημένη Συμφωνία της Βέρνης του 1976, την οποία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει. Η τουρκική εθνικιστική ρητορική συνεχίζει να επανέρχεται σε ζητήματα κυριαρχίας και "ήρεμων νερών", καταγγέλλοντας μέχρι και την πρόσφατη ελληνική Διακήρυξη των Αθηνών.
      Την ίδια στιγμή, οι ελληνοαμερικανικές επαφές για την προμήθεια ελληνικών F-35 από τη Lockheed Martin εντείνονται, καθώς το πρόγραμμα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, με προοπτική βαθιών επιχειρησιακών αλλαγών.
      Η Τουρκία ετοιμάζεται για δύο μεγάλες ασκήσεις
      Δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
      Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Türkiye: "Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιήσουν δύο μεγάλες ασκήσεις. Η άσκηση "Θαλασσόλυκος-2" θα διεξαχθεί σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η άσκηση "Αετός της Ανατολίας" θα διεξαχθεί στην 3η μοίρα Αεροπορίας. Η Τουρκία που ενισχύεται με τα εθνικά της όπλα, με αυτές τις ασκήσεις δίνει μηνύματα που προκαλούν φόβο στους εχθρούς και ενισχύουν τους φίλους. Στα πλαίσια αυτά το τουρκικό Ναυτικό ετοιμάζεται για τη μεγάλη του άσκηση. Ο Θαλασσόλυκος θα διεξαχθεί την περίοδο 6-17 Μαΐου με τη συμμετοχή των δυνάμεων του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Ακτοφυλακής".
      "Σχεδιάζεται η παρουσία 100 πλοίων, υποβρυχίων. Όπως αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Θα γίνουν δοκιμές πυραύλων. Θα υπάρχει η συμμετοχή των δυνάμεων υποβρυχίων καταστροφών. Θα δοκιμαστούν και τα νέα εθνικά συστήματα τα οποία εντάχθηκαν στο Ναυτικό και θα συμμετάσχουν 20.000 άνθρωποι", σύμφωνα με την εφημερίδα.
      ΠΚ capital.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τουρκικά ΜΜΕ: Η Άγκυρα ετοιμάζει δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

      Δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, εν μέσω πιέσεων στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, με αφορμή του χάρτες για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
      Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Turkiye, η άσκηση Θαλασσόλυκος-2 θα διεξαχθεί σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η άσκηση ο Αετός της Ανατολίας θα διεξαχθεί στην 3η μοίρα Αεροπορίας.
      «Η Τουρκία που ενισχύεται με τα εθνικά της όπλα, με αυτές τις ασκήσεις δίνει μηνύματα που προκαλούν φόβο στους εχθρούς και ενισχύουν τους φίλους. Στα πλαίσια αυτά το τουρκικό Ναυτικό ετοιμάζεται για τη μεγάλη του άσκηση. Ο Θαλασσόλυκος θα διεξαχθεί την περίοδο 6-17 Μαΐου με τη συμμετοχή των δυνάμεων του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Ακτοφυλακής», αναφέρει το δημοσίευμα.
      «Σχεδιάζεται η παρουσία 100 πλοίων, υποβρυχίων. Όπως αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Θα γίνουν δοκιμές πυραύλων. Θα υπάρχει η συμμετοχή των δυνάμεων υποβρυχίων καταστροφών. Θα δοκιμαστούν και τα νέα εθνικά συστήματα τα οποία εντάχθηκαν στο Ναυτικό και θα συμμετάσχουν 20.000 άνθρωποι», σύμφωνα με την εφημερίδα.
      Επιτυχή προσνήωση - απονήωση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αεροπλανοφόρο Anadolu
      Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αυτόνομη προσνήωση και απονήωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB-3 στο αεροπλανοφόρο Anadolu.
      Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πραγματοποιήθηκαν πολλά τεστ του μη επανδρωμένου αεροσκάφους με πλήγματα σε χερσαίους και θαλάσσιους στόχους, που ενισχύει την παρουσία της Τουρκίας στη θάλασσα.
      Τούρκοι αναλυτές: «Στο μισό Αιγαίο η Τουρκία θα καθορίζει τις δραστηριότητές της»
      Στο επίκεντρο του διαλόγου στην Τουρκία παραμένει επίσης το θέμα με τις θαλάσσιες ζώνες που επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη δημοσίευση από την Αθήνα του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.
      Όπως σημειώνει ο Μουσταφά Μασκάρα, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικού Δικαίου, η Τουρκία καθορίζει τα εξωτερικά σύνορά της.
      «Καθορίζουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Στη Μαύρη Θάλασσα είναι φανερά τα θαλάσσια σύνορα μας, αφού έχουμε συμφωνίες με τα παράκτια κράτη, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι φανερά τα σύνορα καθώς υπάρχουν οι συντεταγμένες που έχει η στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ και περιλαμβάνει και τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης.
      Στο Αιγαίο είναι φανερή η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και δεν χρήζει κοινοποίησης κι επειδή δεν έχει ανακηρυχθεί κάποιο σύνορο, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο του Ναυτικού Δικαίου που έχει εμπειρεία 10 ετών και την εργασία αξιόλογων καθηγητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πήραμε ως βάση τη μέση γραμμή μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών.
      Αυτό δείχνει πως στις περιοχές που μένουν από την πλευρά της Τουρκίας εμφανίζονται ποιες δραστηριότητες θα μπορούν να πραγματοποιηθούν εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
      Πηγή: liberal.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τουρκική αντι-NAVTEX αμφισβητεί την οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
      Σύμφωνα με τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η περιοχή αποτελεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων
      Στη γνωστή τακτική των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα ανοιχτά της Καρπάθου και εκδίδοντας αντι-NAVTEX για ασκήσεις που θα κάνει στην περιοχή το Πολεμικό Ναυτικό μας.Η υδρογραφική υπηρεσία Ηρακλείου εξέδωσε την Τρίτη (22/4/2025) NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πυρά, σε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή.Συγκεκριμένα, η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας αναφέρει: «Η NAVTEX που εκδόθηκε από την υπηρεσία Ηρακλείου καλύπτει περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας» και αναμετέδωσε το μήνυμα «για την ασφάλεια των ναυτικών».Σύμφωνα με τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η περιοχή αποτελεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλύπτεται από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο.Με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η Άγκυρα θεωρεί την περιοχή μέρος της… ΑΟΖ της.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Νετανιάχου: Πιθανό να ζητηθούν ενισχύσεις από την Ελλάδα για τις πυρκαγιές... κατάλαβες ραγιαδάκο μου;

      Πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα το πρωί σε δασώδεις περιοχές λόγω καύσωνα στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν
      Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ενισχύσεις από την Ελλάδα και από άλλες χώρες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην περιοχή της Ιερουσαλήμ.Πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα το πρωί σε δασώδεις περιοχές λόγω καύσωνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν.Αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους από πολλά χωριά περίπου 20 χλμ δυτικά της Ιερουσαλήμ, ενώ πυροσβέστες «αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη φωτιά».Μιλώντας στο αρχηγείο της πυροσβεστικής, ο Netanyahu έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να επικοινωνήσουν με την «Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες» αν χρειαστεί για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί αυτή η πυρκαγιά», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.Σύμφωνα με εικόνες του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή, πολλά αεροσκάφη διάσωσης αναπτύχθηκαν στο σημείο.«Η αστυνομία του Ισραήλ, η συνοριακή αστυνομία, οι πυροσβέστες, οι υπηρεσίες διάσωσης, η Αρχή Φύσης και Πάρκων, οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην εξάπλωση των πυρκαγιών», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
      [iEpikaira: Προσπαθούμε να θυμηθούμε την τελευταία φορά που το εβραϊκό κράτος παρείχε έμπρακτη αλληλεγγύη στο ελληνικό... αλλά δυσκολευόμαστε να επιβεβαιώσουμε την χρονολογία.]
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Τί πιέζει για να πάρει ο Τραμπ από τον Μητσοτάκη

      Αυστηρότερο πλαίσιο επαφών Ελλάδας-ΗΠΑ
      Aλέξανδρος Τάρκας
      Η επιδίωξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέγγιση του περιβάλλοντος του προέδρου των ΗΠΑ (π.χ. η πρόσφατη συνέντευξή του στο «τραμπικό» Breitbart News), έχει το προσωπικό κίνητρο της διόρθωσης του πολυετούς λάθους της μη τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ωστόσο, συμπίπτει και με μία σημαντική καμπή των διμερών σχέσεων κατά την οποία η Ουάσιγκτον αναμένει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων της Αθήνας, εντός αυστηρού χρονικού πλαισίου, σε μείζονα θέματα.
      Το πρώτο ζήτημα αφορά την επείγουσα ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία παρά την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί στην κυβέρνηση ότι θα απαλλασσόταν από αυτό το άγχος λόγω των τριγωνικών ειρηνευτικών συνομιλιών Ουάσιγκτον-Κιέβου-Μόσχας.
      Η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αποστείλει στην Ουκρανία, πολύ σύντομα, μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Μεταξύ αυτών, πύραυλοι εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς (για τους οποίους είχε δοθεί ελληνική υπόσχεση, στον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λ. Όστιν, από πέρυσι τον Απρίλιο!) και κατευθυνόμενα βλήματα κατά αεροσκαφών και πλοίων (όπως συμφωνήθηκε στα τέλη του 2024).
      Το πρόσθετο στοιχείο, που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό, είναι ότι ανώτερα στελέχη της διοίκησης Τραμπ δεν συμμερίζονται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα, λόγω της εξ ανατολών απειλής, δεν μπορεί να αποστείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία και αναμένεται να προτείνουν τις επόμενες ημέρες (αν αυτό δεν έχει ήδη γίνει) φόρμουλα επίλυσης του θέματος.
      Ενδεχόμενη αποδοχή της συγκεκριμένης φόρμουλας θα προκαλέσει εσωτερικό πολιτικό κόστος στον Πρωθυπουργό και δυσαρέσκεια σε άλλους ξένους συνομιλητές του, ενώ ενδεχόμενη απόρριψη θα δυσχεράνει τις συνεννοήσεις με το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου.
      Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η παροχή χειροπιαστών ανταλλαγμάτων, εκ μέρους της Αθήνας, στη συνδρομή που παρέχει το US Navy στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην τεράστια περιοχή από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα. Με πρωτοβουλία της τότε διοίκησης Μπάιντεν προστατεύονται, από το καλοκαίρι του 2023, τα πλοία αμερικανικής ιδιοκτησίας που φέρουν ελληνική σημαία και, επιπλέον, όσα πλοία ελληνικών συμφερόντων πιθανολογείται ότι συνδέονται με αμερικανικό μετοχικό μερίδιο.
      Περίπου δύο χρόνια αργότερα, η διοίκηση Τραμπ επισημαίνει πως οι επιχειρήσεις προστασίας και οι νηοψίες δεν είναι δυνατόν να γίνονται μόνον από το US Navy.
      Επομένως, από τη στιγμή που η εμπορική ναυτιλία έχει τόσο μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, η αμερικανική πρόταση είναι να διευρυνθούν οι αποστολές και οι κανόνες εμπλοκής του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides. Η ανάληψη τέτοιας δράσης καλύπτεται νομικά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους Χούθι.
      Το τρίτο κεφαλαιώδες σημείο της ατζέντας είναι η -κατά την αμερικανική οπτική- λελογισμένη μόνον ανάμιξη του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Πενταγώνου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αρκετοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είχαν σχηματίσει την εντύπωση, πριν από λίγες εβδομάδες, ότι οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ, κυρίως, προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν θα επέτρεπαν την επανάληψη των βυθομετρικών ερευνών για το έργο της πόντισης καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector).
      Αισιόδοξος ήταν και ο Πρωθυπουργός μετά τις προσωπικές επαφές του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμ. Μακρόν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Όπως αποδείχθηκε πια, όλα αυτά ήταν αβάσιμα. Το Μέγαρο Μαξίμου ανέκρουσε πρύμναν, εκτιμώντας πως η τουρκική αντίδραση θα ήταν μεγαλύτερη και προκλητικότερη συγκριτικά με όσα συνέβησαν στην Κάσο πέρυσι τον Ιούλιο (αναγκαστική διακοπή των ερευνών και διαδοχικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων με συνολική διάρκεια πάνω από 3 ώρες και 15 λεπτά).
      Οι επαφές για τα F-35
      Επίσης, τους προσεχείς μήνες, αναμένεται να κορυφωθούν οι εξελίξεις σε σχέση με τα μαχητικά F-35, καθώς παρουσιάζεται ως εφικτή η σύνδεση της Ελλάδας με το βιομηχανικό τους πρόγραμμα με -κάποιας μορφής- αναβαθμισμένη εταιρική σχέση αντί της ιδιότητας του απλού αγοραστή.
      Η εναλλακτική αυτή πιθανότητα προκύπτει σχεδόν 25 χρόνια μετά την πρόταση παροχής της ιδιότητας πλήρους μέλους, που είχε υποβληθεί από τον τότε πρεσβευτή Ν. Μπερνς και τη Lockheed Martin το φθινόπωρο του 2000, αλλά απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη παρά τη σχετικά μικρή κεφαλαιακή συνεισφορά που θα κατέβαλε, ετησίως, η Ελλάδα ως το 2008.
      Από την άλλη πλευρά, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό ως προς την επανένταξη, ή μη, της Τουρκίας στο βιομηχανικό πρόγραμμα των F-35 από το οποίο αποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2019 (και ανεστάλησαν οι παραδόσεις έτοιμων αεροσκαφών) μετά την απόφαση Ερντογάν για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400. Την απάντηση στο σημερινό γρίφο των τουρκικών F-35, ενδεχομένως, δεν γνωρίζει ακόμα ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ.
      Πάντως, εδώ και λίγες εβδομάδες, ορισμένοι διαμορφωτές πολιτικής της διοίκησης Τραμπ μελετούν τρόπους ταυτόχρονης ικανοποίησης της Αθήνας και της Άγκυρας, ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων. Ενδεχομένως, στο πρότυπο των απόφασης του 1986 για την ταυτόχρονη προμήθεια F-16 από τις πολεμικές αεροπορίες Ελλάδας και Τουρκίας και, παλαιότερα, εκείνης του 1977 για την προμήθεια F-15 από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
      Φυσικά, η μεγάλη διαφορά, συγκριτικά με τις περιπτώσεις των F-15 και F-16, είναι ότι σήμερα η επιδιωκόμενη ισορροπία δυνάμεων στα F-35 δεν είναι διμερής, αλλά τριμερής. Γιατί, εκτός από την Ελλάδα, και ο κ. Νετανιάχου, με διαδοχικές παραστάσεις προς τον κ. Τραμπ, εκφράζει την έντονη αντίθεση της χώρας του στην αποδέσμευση των F-35 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία.
      Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα
      Παράλληλα, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αφενός ως προς τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ε.Ε. και ΗΠΑ-Κίνας και αφετέρου ως προς την επιδίωξη του Πεκίνου να μετατρέψει την αντιπαράθεση σε ευκαιρία σύσφιγξης των σχέσεών του με τις Βρυξέλλες.
      Στην παρούσα φάση, τα μηνύματα που εκπορεύονται από την Αθήνα είναι μάλλον αντιφατικά: η απήχηση της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη στο Breitbart News για «αμοιβαία επωφελή λύση» μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού νοθεύτηκε από την επιδίωξη, που προβλήθηκε πριν και μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, για ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα.
      Αντίθετα, ένας από τους ελάχιστους στην κυβέρνηση, που έχουν αντιληφθεί τις διαστάσεις όσων θα συμβούν με τον εμπορικό πόλεμο, είναι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Οι επισημάνσεις του στο Breitbart για τη λογική των αποφάσεων του κ. Τραμπ και για το γεγονός ότι η Δύση υστερεί, μετά την ανάπτυξη των εμπορικών διαδρόμων της Κίνας, κρίνονται ως επανορθωτικές παλαιότερων εκτιμήσεων του ιδίου.
      Το Σεπτέμβριο του 2022, ως υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, σε συνάντησή του στο Βερολίνο με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του γερμανικού ΣΕΒ, Β. Νίντερμαρκ, είχε εγκωμιάσει το έργο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, κρίνοντας ότι θα ήταν καλή ιδέα η συμμετοχή της ίδιας κινεζικής εταιρίας και στο μετοχικό σχήμα του λιμανιού του Αμβούργου.
      Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις 23 Απριλίου 2025 amynanet.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το μήνυμα Ερντογάν για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό... και οι λόγοι της "χλιαρής" τουρκικής αντίδρασης

      Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης*
      Εντύπωση προκαλεί η ασθενική ή καλύτερα προβληματική αντίδραση της Άγκυρας λόγω της κατάθεσης στην Ε.Ε. από την Ελλάδα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ). Το ερώτημα που γεννάται είναι, εάν η Τουρκία έχει κάποια σκοπιμότητα στη στάση αυτή και ποιο σημείο του ελληνικού Σχεδιασμού, ενόχλησε πραγματικά την τουρκική πλευρά.
      Σημειώνεται ότι, ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε τον ΘΧΣ στις 16 Απριλίου, μερικές ώρες πριν η Τουρκία έκανε γνωστό μέσω της φιλοερντογανικής εφημερίδας Milliyet, το προσχέδιο του δικού της ΘΧΣ σύμφωνα με έρευνα του τουρκικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών Θαλάσσιου Δικαίου (DΕΗUKAM), o οποίος αποτελεί συνέχεια ή καλύτερα εφαρμογή του Δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα». Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια η οποία πέρασε απαρατήρητη. Την προηγουμένη της ανακοίνωσης (15 Απριλίου 2025), πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος της οποίας ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του, αν και ανοιχτά επιτέθηκε στο Ισραήλ, έστειλε και ένα μήνυμα προς την Ελλάδα χωρίς να την κατονομάζει, δείχνοντας ότι ήταν ενήμερος για τον ελληνικό ΘΧΣ. Ο Τ. Ερντογάν λοιπόν μεταξύ των άλλων δήλωσε τα εξής:
      Η Τουρκία θέτει ακόμη περισσότερο την βαρύτητά της ως ένας επικεφαλής πόλος σε έναν πολυπολικό κόσμο. Θέλω να κάνω γνωστό στο έθνος μας και σε όλο τον κόσμο: Η Τουρκία πάντα ήταν μία χώρα που τάσσεται με τη γαλήνη. Η Τουρκία είναι μία χώρα που εμπιστεύεται κάθε γείτονα, κάθε φίλο και κάθε αδελφό. Τέτοιο κράτος είναι η Τουρκία. Όμως ταυτόχρονα, δεν υπάρχει χώρα η οποία θα ασκήσει πίεση στα τουρκικά σύνορα και θα θέσει σε δοκιμασία τη φιλία και την εχθρότητα.
      Το μήνυμα αυτό απευθυνόταν προς την Ελλάδα, καθώς ακόμη και η δυναμική σύγκρουσης με το Ισραήλ με το οποίο οι σχέσεις είναι στο ναδίρ, δεν ασκεί πίεση στα τουρκικά σύνορα. Η μόνη χώρα που κατά την ερντογανική θεώρηση αμφισβητεί τα τουρκικά σύνορα, είναι η Ελλάδα.
      Ο Ερντογάν θέλησε να δώσει στην Αθήνα το μήνυμα ότι, η Τουρκία αν και αντιλαμβάνεται την πίεση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για την ανακοίνωση του ΘΧΣ, δεν θα δεχθεί όμως καμία ενέργεια που θα θέτει υπό αμφισβήτηση τα τουρκικά σύνορα.
      Εξάλλου, και οι αντιδράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ΜΜΕ της γειτονικής Τουρκίας, χαρακτηρίσθηκαν από μετριοπάθεια και ήταν εκτός της γνωστής τουρκικής σκληρής γραμμής.
      Η Άγκυρα την περίοδο αυτή έχει ανάγκη την στήριξη της Ε.Ε. σε θέματα όπως, η άρση του οικονομικού αποκλεισμού του καθεστώτος Τζολάνι της Δαμασκού, τα σχέδια του Ισραήλ στην περιοχή, η συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και η αφωνία των Βρυξελλών στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Ερντογάν με σκοπό τον πολιτικό αποκλεισμό του Ε. Ιμάμογλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την μηδενική αντίδραση της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή διεμβόλιση των τουρκικών σχεδίων στις τουρκογενείς Δημοκρατίες της Κεντρική Ασίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την στάση τεσσάρων εξ’ αυτών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
      Όμως μέχρι που μπορεί να φτάσει η τουρκική ανοχή στους ελληνικούς σχεδιασμούς που απορρέουν από τον ΘΧΣ;
      Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο ελληνικός ΘΧΣ αν και καθίσταται πλέον κομμάτι του ευρωπαϊκού, είναι ισχυρός μόνο σε περίπτωση βούλησης εφαρμογής του στην πράξη. Ένας χάρτης από μόνος του δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία. Για παράδειγμα, τι νόημα έχει να έχεις ανακοινώσει τον δικό σου ΘΧΣ, όμως να μην μπορείς να τον υποστηρίξεις όταν σε μία δική σου περιοχή ενάλιας αρχαιολογίας θα εμφανισθούν συνεργεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού υποστηριζόμενα από τον τουρκικό στόλο και ισχυριζόμενοι ότι η περιοχή αυτή εντάσσεται στον δικό τους ΘΧΣ; Η ίδια υπόθεση μπορεί να γίνει και για άλλα πεδία του ΘΧΣ.
      Υπάρχει ένα σημαντικό σημείο του ελληνικού ΘΧΣ το οποίο ενόχλησε πολύ την Τουρκία και έστειλε μήνυμα στην Αθήνα. Πρόκειται για την αναγραφή στον σχετικό χάρτη, της διατήρησης του δικαιώματος να επεκτείνει η Ελλάδα τα Χ.Υ. στα 12 ν.μ.
      Η Άγκυρα θα ήθελε πολύ να μην υπήρχε αυτή η διατύπωση στον ελληνικό ΘΧΣ. Αυτό ήταν και το μήνυμα του Ερντογάν προς την Αθήνα στην ομιλία του μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Απριλίου. Μην εκβιάζεται τα σύνορα. Δηλαδή μην αποτολμήσετε να επεκτείνεται τα Χ.Υ. Αυτό αναφέρουν και Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι βρίσκονται στο περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου.
      Απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα η οποία χαρακτηρίζεται, από λεπτομερή μακρόπνοο σχεδιασμό και έμπειρες επί του πεδίου ένοπλες δυνάμεις, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιτάξει στρατηγική, σύνεση και κατάλληλη προπαρασκευή. Η Ελλάδα πολύ σωστά διατύπωσε το δικαίωμά της να επεκτείνει τα Χ.Υ. στα 12 ν.μ. Όμως θα πρέπει να το πράξει αυτό όταν θα είναι πλήρως προετοιμασμένη από όλες τις πλευρές. Και αυτό καθώς, η επέκταση των Χ.Υ. μας, αποτελεί την πιο παχιά κόκκινη γραμμή του τουρκικού αναθεωρητισμού έναντι της Ελλάδας. Σε μία τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα πήγαινε σε πόλεμο με την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα, Έβρος, Αιγαίο και Κύπρος.
      Συμμαχίες, διπλωματία, πολεμική προπαρασκευή και γεωπολιτική συγκυρία, θα πρέπει να αποτελούν τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής στο θέμα αυτό. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Χώρας μας και κυρίως, να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ενίσχυση των αριθμών του στελεχιακού μας δυναμικού.
      Σε αυτό το σχεδιασμό δεν χωράνε οι ακραίες φωνές και από τις δύο πλευρές. Ούτε αυτές που λένε ότι δεν θα πρέπει να επεκτείνουμε τα Χ.Υ. αλλά ούτε και οι φωνές οι οποίες διατυμπανίζουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για επέκταση των Χ.Υ.
      [iEpikaira: Οι λόγοι της "χλιαρής" τουρκικής αντίδρασης αποκαλύφθηκαν ΕΔΩ!]
      *Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreign Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022. 
      Πηγή: militaire.gr δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο "ο μήνυμα του Ερντογάν στην Ελλάδα για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ)"
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ένας χάρτης μικρότερος των περιστάσεων
      Σταμέλος Παπαβασιλείου
      Σήμερα, στις 16 Απριλίου 2025 στις 6:55 το πρωί, η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανακοίνωσε πως η Τουρκική Δημοκρατία ολοκλήρωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Θαλασσίου Δικαίου της Άγκυρας (DEHUKAM).
      Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες αργότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του το αντίστοιχο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο (ΘΧΣ) μαζί με ένα γρήγορο επεξηγηματικό υπόμνημα υπό την μορφή ερωταπαντήσεων.
      Οι ερωταπαντήσεις δείχνουν πως έχουν γραφτεί περισσότερο για να αποκρούσουν πιθανή εσωτερική κριτική, παρά για να λύσουν τυχόν απορίες. Όπως για παράδειγμα με ποια λογική έχει γίνει η χωρική κατάτμηση του ΘΧΣ. Ή για ποιον λόγο έγινε σήμερα αυτή η ανακοίνωση, συμπτωματικά λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της Milliyet, χωρίς το ΘΧΣ να έχει επισημοποιηθεί και επιβεβαιωθεί από τον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ (βλ. European MSP Platform) όπου βρίσκονται αναρτημένοι όλοι οι χάρτες των κρατών που τους έχουν δημοσιεύσει και ενσωματώσει στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό εδώ και καιρό.
      Όμως ας πάμε στα του χάρτη, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τέσσερις Χωρικές Ενότητες (Χ.Ε.) οι οποίες είναι σαν “γεωγραφικοί νομοί” επί του θαλασσίου μας χώρου. Είναι εμφανές πως η ΧΕ4 εμπεριέχει τα συμφωνηθέντα της Ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 2020 με τον καθορισμό ΑΟΖ και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.) στα 12 ν.μ. μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο (μεσαίο πόδι Πελοποννήσου) όπου από εκεί και ύστερα τα Ε.Χ.Υ περιορίζονται στα 6 ν.μ. καθώς περνάμε σε άλλη ΧΕ. Εντύπωση προκαλεί πως αυτός ο περιορισμός των ΕΧΥ που αφορά όχι μόνο τον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου αλλά και τον ανατολικό ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδος, διακόπτεται επί του ιδίου εδάφους (Πελοπόννησος) μόλις περάσει στην ΧΕ 2. Αυτή η Χωρική Ενότητα περιλαμβάνει όλο το κεντρικό Αιγαίο μέχρι και τα Δωδεκάνησα και την Ανατολική Μεσόγειο.
      Το ότι η Χωρική Ενότητα 2 είναι μία και ενιαία είναι καλό, διότι δείχνει πως (οφείλει να) έχει τις ίδιες ρυθμίσεις και συνθήκες. Βέβαια με τις τόσες αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις, δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν δούμε άλλες ρυθμίσεις στον Σαρωνικό και άλλες στο Καρπάθιο.Επίσης, ένα ακόμα θετικό είναι η συμπερίληψη της Ζουράφας στα ανατολικά της Σαμοθράκης στην ΧΕ1 που ευτυχώς δεν “ξεχάστηκε” και έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοποθεσία της αλλά και για το υπέδαφος.
      Όμως παρατηρούμε την εξ ολοκλήρου υιοθέτηση των 6 ν.μ. για τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης για όλες τις Χ.Ε. (πλην της ΧΕ4), χωρίς τουλάχιστον να σκιαγραφείται και το όριο επέκτασης στα 12 ν.μ. ως δυνατότητας που προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και την Διεθνή Σύμβαση της Θάλασσας. Επίσης, σκιαγραφούνται οι περιοχές ΑΟΖ που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και Αιγύπτου, οι οποίες όμως αναδεικνύουν το πρόβλημα της μερικής οριοθέτησης αλλά και των υποχωρήσεών μας ειδικά στην περίπτωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, όπου ο θαλάσσιος (και υποθαλάσσιος) χώρος που χάθηκε ισοδυναμεί σε εμβαδόν με την Εύβοια.
      Τέλος, δεν απεικονίζονται όλα όσα αφορούν χάρτες MSP όπως περιοχές δραστηριοτήτων (αλιεία, ναυτιλία, τουρισμός), προσδιορισμό περιοχών περιβαλλοντικής προστασίας, περιοχές προορισμένες για δράσεις οικονομικής βιωσιμότητας (ενεργειακά πάρκα κλπ), περιοχές ασφάλειας και άμυνας (στρατιωτικές ασκήσεις), ενώ αντιθέτως ο (ανεπίσημος) χάρτης που παρουσιάστηκε από την τουρκική πλευρά σήμερα, σπεύδει να γεμίσει όλα τα μεγάλα κενά του Αιγαίου με περιοχές διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων.
      Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται αυτός ο χάρτης, η χρονική στιγμή και οι παραλείψεις, δείχνουν πως είναι άλλη μια απόπειρα του ΥΠΕΞ να μην παραβεί τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ασχέτως αν αυτές έχουν χαραχτεί εντός των ζωτικών μας συμφερόντων, αλλά ταυτόχρονα να δείξει με προσχηματικό τρόπο πως ακολουθεί τις υποχρεώσεις του έναντι ΕΕ και της Συνταγματικής του αποστολής.
      Ενδεικτικό είναι πως παρά την Οδηγία 2014/89/Ε που αφορά το MSP και απαιτεί τα κράτη – μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν σχέδια που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και παρά το άρθρο 12 της Οδηγίας που θα έλυνε το μεταξύ μας θέμα με την Ιταλία χωρίς ειδικές συμφωνίες στις οποίες παραχωρήσαμε επιπλέον δικαιώματα (βλ. δυνατότητα αλιείας Ιταλών στο Ιόνιο), ο χάρτης είναι η ειλικρινής αποτύπωση της ανεπάρκειας του ελληνικού ΥΠΕΞ να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις που απορρέουν από την συμμετοχή μας σε Διεθνείς Οργανισμούς και Ενώσεις και πλέον αναγκάζουν το εν λόγω Υπουργείο, να σέρνεται ακουσίως και εξαναγκασμένο πίσω από ενέργειες και αποφάσεις που είναι προς εθνικό όφελός μας, απλώς διότι δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά…
      Η αποτύπωση ΕΧΥ και ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική, αν θες να ονομάζεσαι κυρίαρχο κράτος Δικαίου, αν θες να τιμάς τις υπογραφές σου σε Διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες και αν επιθυμείς να θέσεις σε πράξη εθνικές συμμαχίες Ασφάλειας και Άμυνας.
      Η σύγκριση με την Κύπρο είναι θλιβερή….
      Πηγή: newsfire.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Θ. Καρυώτης: Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία στο χάρτη ΘΧΣ... Στη δύση έχουμε ΑΟΖ και στην ανατολή έχουμε υφαλοκρηπίδα!
      Ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και αναγνωρισμένος ως ο "πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ", μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Montego Bay στη Τζαμάικα το 1982, που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα η UNCLOS, Θεόδωρος Καρυώτης, μιλάει από την Ουάσιγκτον στον 98.4
      Ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ και αναγνωρισμένος ως ο "πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ", μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Montego Bay στη Τζαμάικα το 1982, που ψηφίστηκε και από την Ελλάδα η UNCLOS, Θεόδωρος Καρυώτης, μιλάει από την Ουάσιγκτον στον 98.4, για την επί 43 χρόνια ενασχόλησή του με την ΑΟΖ και την τελευταία πράξη, όπως την αποκαλεί, ενός εθνικού δράματος, μέσα από τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπου ενώ η Ελλάδα κάνει μετά από πίεση ένα βήμα με τον περίφημο χάρτη, εξακολουθεί να λειτουργεί με "φοβικό σύνδρομο" έναντι της Τουρκίας.
      Όπως λέει, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει διαβάσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)! Ένα παράκτιο κράτος πρώτα ανακηρύσσει και μετά οριοθετεί ΑΟΖ! Η Ελλάδα τα έκανε ανάποδα!
      Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας, είναι ΘΧΣ της Ε.Ε., η οποία έχει με καθαρότητα περιγράψει τα όρια της ΑΟΖ της, όπως απαρτίζεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο χάρτης αποτελεί μήνυμα για την κατοχική Τουρκία.
      Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση, εξηγώντας αυτόν το χάρτη, αναφέρει ότι ο χάρτης στη δυτική πλευρά δείχνει την ΑΟΖ της Ελλάδας, ενώ στην ανατολική πλευρά δείχνει την υφαλοκρηπίδα! Το φοβικό σύνδρομο σε όλο του το μεγαλείο!
      Όπως υποστηρίζει, η ελληνική κυβέρνηση ακόμα σκέφτεται να κατασκευάσει το ηλεκτρικό καλώδιο, αλλά με την παρουσία του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού έχουν λυθεί τα χέρια της Ελλάδας, διότι το καλώδιο θα περάσει μέσα από αυτόν τον χάρτη.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ποιός ήταν ο Αγ. Γεώργιος - Η άρρηκτη σχέση του με τις ένοπλες δυνάμεις!
      Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος – Εορτάζεται στις 23 του Απρίλη. Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα 
      Οι εορτές των αγίων αποτελούν ευκαιρίες για εντρύφηση στη θαυμαστή και αγιασμένη ζωή τους και αφορμές αποφάσεων για την καθημερινή μας ζωή. «Κάλλος πανηγύρεως είναι, η λόγος σωτηριώδης, η έργον και πράξις ένθεος». Ιδιαίτερα οι άθλοι των μαρτύρων παρουσιάζουν το σταυροαναστάσιμο ήθος της Εκκλησίας. Όπως ο Χριστός, έτσι και οι άγιοι ένδοξοι μάρτυρες, ομολογώντας πίστη στον σταυρωθέντα και αναστάντα Κύριο, αρνούμενοι να θυσιάσουν στα πάσης φύσεως είδωλα και υπομένοντας φοβερά βασανιστήρια, εμπνέουν στους πιστούς ανδρείο φρόνημα ανασταίνοντας την ελπίδα της αιώνιας ζωής.
      Ο άγιος Γεώργιος κατ’ εξοχήν υπέμεινε καρτερικά τα μαρτύρια του τροχού, του λογχισμού, των θανάσιμων φαρμάκων, της ασβέστου, του ξυλοδαρμού, της φυλακής αλλά και κάθε στέρηση και κακουχία αντί των τιμών και της εγκόσμιας δόξας, διότι η καρδιά του καταυγαζόταν από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως.
      Γνώριζε καλά ότι, «ουκ άξια τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν αποκαλυφθήναι δόξαν» (Ρωμ. 8,18). Στον άγιο Γεώργιο αποδόθηκε το προσωνύμιο “μεγαλομάρτυς” και τιμάται όχι μόνον από τους χριστιανούς όλων των αιώνων, αλλά και οι αλλόθρησκοι μουσουλμάνοι σέβονται τον άγιο, επικαλούμενοι τη βοήθειά του μέχρι σήμερα. Ακόμη και ολόκληρη χώρα, η Γεωργία, φέρει το όνομά του.
      Στην εκκλησιαστική γραμματολογία σώζονται πολλοί εγκωμιαστικοί λόγοι, και πάμπολα θαύματα αναφέρονται για τον άγιο Γεώργιο που συντάχθηκαν, εκφωνήθηκαν και συνέβησαν σε διάφορες εποχές και περιστάσεις.
      Στον Πόντο υπήρχε η φημισμένη Μονή του Αγίου Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα. Η θαυματουργός εικόνα του Μεγαλομάρτυρος προσήλκυε όλους τους ποντίους ως μαγνήτης και ήτο η παρηγοριά τους. Το ξακουστό και περίλαμπρο μοναστήρι διαλύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1923, όταν κατέφθασε σ’ αυτό Τουρκικό τάγμα στρατού, το οποίο εξεδίωξε τους πατέρας. Η εικόνα είναι μαρμάρινη και εικονίζει έφιππο τον Άγιο Γεώργιο, έχοντα χρυσό φωτοστέφανο. Στο κάτω μέρος έχει την εξής επιγραφή: «…η λιθίνη αύτη κλίμαξ ανεκαινίσθη, υπό του αιδ. ηγ. Ιωαννικίου του Τραπεζουντίου το 1846». Η εικόνα, η οποία σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των αρχαιολόγων ανάγεται στον 9 μ.Χ. αιώνα, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και στις 24-8-1969 ενεθρονίσθηκε σε νέο ναό που έκτισε η πίστη των Ποντίων στο Ροδοχώρι Ναούσης.
      Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους υπάρχει μια μεγάλη εικόνα του Αγίου Γεωργίου η οποία κατά την παράδοση έφθασε πλέοντας στην παραλία. Στο σημείο της ακτής (όπου προσάραξε η αγία εικόνα) αναβλύζει από τότε μέχρι σήμερα ιαματικό αγίασμα.
      Στην Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους (Βουλγάρικο) υπάρχουν τρεις θαυματουργές εικόνες, μία των οποίων είναι η του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στεφάνου, που στον ύπνο του είδε τον Άγιο Γεώργιο λουσμένο στο φως και του λέγει: «Πάρε θάρρος και μη φοβάσαι το πλήθος των αντιπάλων σου, θα τους νικήσεις. Μετά την νίκη σου θέλω να βοηθήσεις στην ανακαίνιση της Μονής μου· ονομάζεται Ζωγράφου και είναι στο Άγιον Όρος και θέλω να αφιέρωσης την εικόνα μου που έχεις». Στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα του Αγίου Γεωργίου «του Φανερωμένου».
      Η προσωνυμία «Φανερωμένος» δόθηκε στον άγιο μετά από θαύμα που έγινε το 1821.
      Ο Άγιος Γεώργιος με την πίστη του στον Χριστό μέχρι θανάτου, διδάσκει πίστη και γεναιότητα και με τις θαυματουργές εικόνες του και τα άπειρα θαύματά του προσφέρει αισιοδοξία και ελπίδα και καλεί όλους, όσοι τον τιμούμε, να τον μιμούμεθα καθ’ ότι «τιμή Αγίου μίμησις εστι Αγίου».
      Απολυτίκιον Ήχος δ’.Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος,Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, 
      Επιμέλεια κειμένων: Πρωτοπρ. Γεώργιος ΚαλαντζήςΑπρίλιος 2018, simeiakairwn
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Το μαρτύριο των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (μαρτύρησαν την Λαμπροτρίτη του 1463)
      Οι νεοφανείς Άγιοι της Λέσβου (9 Απριλίου και μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα). Ο Άγιος Ραφαήλ – μαζί με τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη – είναι ο νέος απεσταλμένος του Θεού που ήρθε στη Γη, την κρίσιμη αυτή εποχή, για να προσφέρει τα θαύματά Του και να μας λυτρώσει από τις αρρώστιες και την απόγνωση.
      Στη μονή Του, την οποία έχτισε η Αγία Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά, συρρέουν όλο το χρόνο χιλιάδες πιστών ζητώντας έλεος από το θαυματουργό Άγιο. Πριν χτιστεί το μοναστήρι, λίγο πιο πάνω από την Λουτρόπολη της Θερμής βρίσκεται ο λόφος των Καρυών που τον ονόμαζαν «Παναγιά της Καρυάς». Εκεί υπήρχαν μερικές πελεκητές πέτρες και ο χώρος αυτός ευωδίαζε. Οι πιστοί άναβαν ένα καντήλι, κρεμασμένο σ’ ένα πρίνο και έκαναν – μια φορά το χρόνο – λειτουργία, την ημέρα της Λαμπροτρίτης από πατροπαράδοτο έθιμο. Επίσης, ο λόφος αυτός φέρει, από παράδοση, και την ονομασία «Καλόγερος». Την ονομασία αυτή την πήρε από μια υπερφυσική οπτασία. Αμέτρητα άτομα έβλεπαν, κατά καιρούς, έναν καλόγερο να περιφέρεται στον τόπο αυτό, με ένα θυμιατήρι στο χέρι και να χάνεται μέσα σε μια λάμψη. Και δεν ήταν μόνο οι Χριστιανοί που είχαν δει αυτόν τον καλόγερο αλλά και οι Τούρκοι.
      Από τα χρόνια, λοιπόν, εκείνα της τουρκοκρατούμενης Λέσβου, ο Άγιος έκανε την εμφάνισή Του στην περιοχή. Κατά την εκσκαφή των θεμελίων μιας μικρής εκκλησίας, στις 3 Ιουλίου του 1959, οι εργάτες – με επικεφαλής τον Δούκα Τσολάκη – βρήκαν μια πέτρα, την οποία, όταν πήγαν να τη βγάλουν, είδαν ότι προχωρούσε καθέτως σε μεγάλο βάθος, σαν να είχε τοποθετηθεί σκόπιμα. Και, τέλος, σταματούσε πάνω σε μια πλάκα, κάτω από την οποία βρήκαν έναν τάφο, μέσα στον οποίο υπήρχε ανθρώπινος σκελετός που ευωδίαζε. Η κεφαλή ακουμπούσε σε στρογγυλή πέτρα, σαν προσκέφαλο. Απείχε, όμως, μέχρι 30 εκατοστά από το σώμα και έλειπε η κάτω σιαγόνα. Στο σημείο του στόματος υπήρχε κεραμίδι βυζαντινής εποχής, που πάνω του ήταν χαραγμένος ένας Σταυρός.
      Τα χέρια του σκελετού ήταν σταυρωμένα στο στήθος. Αμέσως ειδοποιήθηκαν ο εφημέριος του χωριού, πατήρ Ευθύμιος Τσόλος, η Ιερά Μητρόπολη Λέσβου και ο αρχαιολόγος κύριος Χαριτωνίδης. Γιατί, εκτός από τον τάφο, βρέθηκαν και μερικά εκκλησιαστικά μάρμαρα βυζαντινής εποχής.
      Ο αρχαιολόγος διαπίστωσε ότι ο χώρος αυτός ήταν αρχαιολογικός και έδωσε την άδεια να χτίσουν το εκκλη­σάκι. Απαγόρεψε, όμως, να σκάψουν σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από αυτό. Ούτε καν να ξεριζώσουν τα ελαιόδε­ντρα. Η ιστορία του Αγίου Ραφαήλ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, είναι η εξής: Το κατά κόσμον όνομά Του ή­ταν Γεώργιος Λασκαρίδης. Ο πατέρας Του ονομαζόταν Διονύσιος και η μητέ­ρα του Μαρία. Ήταν άνθρωποι ευσε­βείς και έδωσαν στον Γεώργιο χρι­στιανική ανατροφή και μεγάλη μόρ­φωση.
      Σε πολύ νέα ηλικία υπηρέτησε ως αξιωματικός για λίγο διάστημα. Κα­τόπιν έγινε Μοναχός και στη συνέχεια έγινε κληρικός παίρνοντας το όνομα Ραφαήλ, υπηρέτησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας στο ναό του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στην Ακρό­πολη των Αθηνών. Έπειτα έγινε Αρχιμανδρίτης και Αρχιερέας στο Οι­κουμενικό Πατριαρχείο της Κωνστα­ντινούπολης. Επειδή είχε τεράστια μόρφωση, το Πατριαρχείο τον έστειλε σε μια γαλλική πόλη για κάποια θεολογική σύσκεψη.
      Εκεί, γνώρισε το νεαρό σπουδαστή Νικόλαο που η καταγωγή του ήταν α­πό τη Θεσσαλονίκη. Ήταν πλουσιόπαιδο. Γιος συμβολαιογράφου. Οι γο­νείς του τον είχαν στείλει να σπουδά­σει σε γαλλικό πανεπιστήμιο. Ο Νι­κόλαος, συγκινημένος από τη χριστια­νική διδασκαλία του Ραφαήλ, εγκατέλειψε την κοσμική ζωή και τον ακο­λούθησε.
      Γύρισε στην Ελλάδα, ασπάστηκε το μοναχικό σχήμα και χειροτονήθηκε διάκονος. Έγινε πιστός συνεργάτης και αφοσιωμένος στον Ραφαήλ και α­πό τότε δεν αποχωρίστηκαν ποτέ. Όταν έγινε η Άλωση της Κωνσταντι­νούπολης, το 1453, ο Ραφαήλ και ο Νικόλαος συνέπεσε να βρίσκονται στη Θράκη.
      Το 1454 αναχώρησαν από το λιμά­νι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με άλ­λους πρόσφυγες και πήγαν στη Λέσβο που εκείνη την εποχή ήταν ελεύθε­ρη. Όταν έφτασαν στο νησί, ζήτησαν πληροφορίες για το πού υπάρχει ένα ησυχαστήριο για να μονάσουν. Τους υπέδειξαν την Ιερά Μονή των Γενεθλίων της Θεοτόκου, η οποία προϋπήρξε γυναικεία μονή και καταστράφηκε από τους πειρατές το έτος 1235. Η μονή αυτή βρισκόταν στο λόφο των Καρυών, πάνω από τη Λουτρόπολη της Θερμής, που απέχει από τη Μυτιλήνη 14 χιλιόμετρα. Εκεί, μαζί με το μοναχό Ρουβήμ, δημιούργησαν μια μικρή αδερφότητα.
      Το μοναστήρι των Γενεθλίων της Θεοτόκου το είχε χτίσει μια γυναίκα – ονομαζόμενη Μελπομένη – το 1433, πάνω από τα ερείπια μιας παλαιάς γυναικείας μονής, που καταστράφηκε από τους πειρατές στις 11 Μαΐου του 1235.
      Και οι 30 μοναχές, με την Ηγουμένη Ολυμπία, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν. Τις κάρφωσαν στο κεφάλι και στο σώμα με μεγάλα καρφιά. Η Μελπομένη, εκτελώντας ένα ιερό τάξιμο προς τη Θεοτόκο που θεράπευσε το παιδί της – τον Ακίνδυνο – αφιέρωσε μέρος της περιουσίας της και έφτιαξε αυτή τη Μονή αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου.
      Σε αυτή έζησαν ειρηνικά εννέα χρόνια ο Άγιος Ραφαήλ, με τον Νικόλαο, γιατί η Μυτιλήνη ήταν ακόμα ελεύθερη. Αλλά, το 1462, την κατέλαβε ο Μωάμεθ ύστερα από πολιορκία που διήρκησε 17 ημέρες, παρ’ όλη την αντίσταση που έφεραν οι κάτοικοί της. Οι Τούρκοι δεν πείραξαν αμέσως το μοναστήρι. Έπειτα όμως από 6 μήνες – τον Απρίλιο του 1463 – τη Μεγάλη Εβδομάδα, έγινε ένα κίνημα στη Θερμή που έφερε αναταραχή.
      Οι Χριστιανοί ανέβηκαν να κρυφτούν στις Καρυές, γιατί φοβήθηκαν τους Τούρκους. Κατέφυγαν στο μοναστήρι αυτό και ο δάσκαλος Θεόδωρος, με τον προεστό Βασίλειο και την οικογένειά του. Ήταν Μεγάλη Πέμπτη. Ο Άγιος Ραφαήλ λειτουργούσε. Τη Μεγάλη Παρασκευή ανέβηκαν στο μοναστήρι οι Τούρκοι. Συνέλαβαν τον Ηγούμενο Ραφαήλ, το διάκονο Νικό­λαο, την οικογένεια του προεστού και του δασκάλου. Όλοι οι άλλοι πρόλα­βαν να κρυφτούν. Άρχισαν να τους βα­σανίζουν, για να ομολογήσουν πού κρύβονταν οι άλλοι Χριστιανοί. Τη δωδεκάχρονη κόρη του προεστού – την Ειρήνη – της έκοψαν το χέρι μπροστά στους γονείς της. Ύστερα την έβαλαν μέσα σε ένα πιθάρι και την έκαψαν. Τον προεστό Βασίλειο – τον πατέρα της Ειρήνης – και το δάσκαλο Θέοδωρο τους κατακρεούργησαν. Η μητέ­ρα της Ειρήνης πέθανε από συγκοπή. Τον Άγιο Ραφαήλ τον χτυπούσαν με ρόπαλα και τον έριξαν κάτω παράλυ­το. Του έκαναν πολλά μαρτύρια.
      Τον έσερναν καταγής στις πέτρες με βία τραβώντας τον από τα μαλλιά και τη γενειάδα. Τον έδειραν με αγριότητα. Τον κεντούσαν με τις λόγχες και μετά τον κρέμασαν ανάποδα σε μια καρυδιά. Του πριόνισαν το στόμα, αποκόπτοντάς Του τη σιαγόνα. Το διάκο­νο Νικόλαο τον είχαν δέσει σε μια κα­ρυδιά. Βλέποντας ο διάκονος να πριο­νίζουν τον αγαπημένο του φίλο έπαθε συγκοπή. Ήταν 9 Απριλίου του 1403. Ύστερα οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στο μοναστήρι και έφυγαν. Την άλλη μέρα μερικές ευσεβείς Χριστιανές έθαψαν κρυφά τους Μάρτυρες. Τα ιερά λείψα­να βρέθηκαν με τρόπο θαυματουργικό και άπειρα γεγονότα επακολούθησαν σ’ αυτόν τον τόπο.
      Ο Άγιος Ραφαήλ, με τη Θεία Χά­ρη, υπέδειξε όλα ακριβώς τα σημεία, ό­που βρίσκονταν οι τάφοι όλων των άλ­λων Μαρτύρων. Αποκάλυψε ακόμα και το σημείο όπου βρισκόταν η σια­γόνα Του. Ο Άγιος Ραφαήλ, επίσης, ήταν εκείνος, που αποκάλυψε σε πι­στούς ότι τους εθανάτωσαν οι Τούρκοι τη νύχτα της 9ης Απριλίου του 1403, ξημέρωμα προς την Τρίτη της Διακαινησίμου που επί αιώνες γιόρταζαν οι κάτοικοι της Θερμής χωρίς να ξέρουν το λόγο.
      Η Ηγουμένη Ευγενία υπάκουσε. Με την πίστη της, την αφοσίωσή της, με το μόχθο της, με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιακώβου, πήγε στις Καρυές και έχτισε το πανέμορφο και περίλαμπρο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Ειρήνης. Το μοναστήρι αυτό είναι μια νέα κολυμπήθρα του Σιλωάμ.Η γη εκείνη, επί 500 περίπου χρό­νια, είχε καλύψει τους τάφους και τα άγια λείψανα. Κανένας δεν γνώριζε για την φριχτή και αιματηρή θυσία. Μερικοί έβλεπαν έναν καλόγηρο να περιφέρεται από καιρό σε καιρό και να πλανάται πικραμένος και αμίλητος στην περιοχή. Το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ χτίστηκε από την Ηγούμενη Ευγενία Κλειδαρά, η οποία ήταν Ηγούμενη στη Χίο, στην ιερά Νέα Μονή και στο Μοναστήρι της Αγίας Σκέπης. Με άδεια του Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα και του γέροντα Κορνήλιου, ήρθε στα Βριλίσσια των Αθηνών για να χτίσει μια εκκλησία στο όνομα της Αγίας Μαγδαληνής. Την ημέρα που επρόκειτο να πάρει την άδεια για το χτίσιμο της εκκλησίας παρουσιάστηκε ολοζώντανος μπροστά της ο Άγιος Ραφαήλ και της είπε: «Δεν θα πραγματοποιήσεις το σχέδιό σου. Σε προορίζω Ηγουμένη για το μοναστήρι μου».
      Τα θαύματα που γίνονται στους προστρέχοντες με πίστη είναι άπειρα.
      Πηγή: Το συναξάρι των Αγίων, της Αγγελικής Δαμίγου. simeiakairwn
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      Η «αγιοποίηση» του φυλακισμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης... Ιμάμογλου

      Ανθέλληνας ο Ιμάμογλου!
      Η «αγιοποίηση» του φυλακισμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, η αφέλεια της Αθήνας και ο εθνικoκεμαλισμός του CHP
      Ποιος είναι αυτός ο φυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για τον οποίο η ελληνική πολιτική ελίτ «ξιπάστηκε» από τη σύλληψή του και σπεύδει αναφανδόν στο πλευρό του, προκαλώντας γέλια στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο και απορίες σε κάθε σκεπτόμενο εν Αθήναις;
      Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
      Πότε ο Ιμάμογλου έγινε «φίλος» της Ελλάδας; Ποια στοιχεία καθιστούν τον μεν Ε. Ιμάμογλου «φίλο», αλλά τον Τ. Ερντογάν «εχθρό» της πατρίδας; Πότε ο διωκόμενος από το καθεστώς Ερντογάν Ε. Ιμάμογλου εκφράστηκε αντίθετα ή απέρριψε τις αναθεωρητικές κορόνες του Ερντογάν, ότι «θα έρθει νύχτα» ή ότι «τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν ανήκουν στην Ελλάδα», ή ότι «η αμυντική θωράκιση των νησιών είναι πρόκληση προς την Τουρκία» και όλες τις λοιπές ανοησίες;
      Τι ζόρι τραβάνε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να πλέκουν από το πρωί ως το βράδυ το εγκώμιο στον Ιμάμογλου απέναντι στον «κακό» Ερντογάν, αλλά και όλοι αυτοί που τρέχουν αφιονισμένοι στην Αγκυρα να ενώσουν τη φωνή τους με τον «ήρωα της τουρκικής αντιπολίτευσης», προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια στα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα;
      Αμέσως μετά άρχισαν τα παρατράγουδα. Τουρκικά μέσα μετέδιδαν καταγγελίες σε βάρος του συλληφθέντος δημάρχου, εμπλέκοντας και την Ελλάδα με πληροφορίες ότι ο Ιμάμογλου μετέφερε στην Αθήνα 10.000.000 δολάρια με νεκροφόρα, τα οποία κατατέθηκαν σε ελληνική τράπεζα. Σε τίνος όνομα; Σε ποια τράπεζα; Ο νεκροθάφτης έκανε την κατάθεση;
      Τα σχόλια του Τύπου «ο Ιμάμογλου ψάχνει στήριξη στην αγκαλιά της Ελλάδας» δεν είναι μόνο απαξιωτικά προς τον -άδικα- φυλακισμένο δήμαρχο (σ.σ.: εννοώντας πόσο χαμηλά έχει πέσει), αλλά, ταυτόχρονα, οξύνουν το ανθελληνικό μίσος, φανατίζοντας επικίνδυνα τον τουρκικό όχλο.
      Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Κωνσταντινούπολης από το καθεστώς της μονοκρατορίας Ερντογάν δεν συνιστά πολιτική δίωξη. Ούτε ότι οι κατηγορίες δεν είναι προσχηματικές. Ούτε ότι το ισλαμοφασιστικό καθεστώς στην Τουρκία είναι πρότυπο δημοκρατίας. Αλλο αυτό κι άλλο η πρεμούρα για συμμετοχή στον «ανένδοτο Ιμάμογλου» κατά του Ερντογάν, που συνεπάγεται περίπλοκες διπλωματικές διαστάσεις.
      Δύο εκπρόσωποι
      Τον χορό σέρνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στέλνοντας δύο εκπροσώπους, τον νυν δήμαρχο της πρωτεύουσας Αθήνας και έναν πρώην πρωθυπουργό της χώρας στο έκτακτο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ιμάμογλου. Ενα συνέδριο «φιέστα», από το οποίο καμία αλλαγή δεν προέκυψε για το κόμμα.
      Πρόεδρος έμεινε ο ίδιος, ο Οζγκιούρ Οζέλ, που επανεξελέγη ως μοναδικός υποψήφιος. Το έκτακτο συνέδριο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Οζγκιούρ Οζέλ, στις 21 Μαρτίου, μόλις τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος -λέει- το συγκάλεσε, με τον φόβο ότι η τουρκική Εισαγγελία θα προχωρούσε σε διορισμό επιτρόπου – διαχειριστή στον Δήμο Κωνσταντινούπολης.
      Αρα, πώς συνδέεται το πρόσωπο που θα επέβαλε η Εισαγγελία με το συνέδριο του CHP; Με βάση δημοσιεύματα, το τουρκικό νομοθετικό σύστημα προβλέπει ακριβώς τη διαδικασία που ακολουθείται όταν μείνει κενή η θέση δημάρχου. Προβλέπει ότι το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει αναπληρωτή δήμαρχο, αλλά, εάν δήμαρχος απομακρυνθεί από τη θέση του λόγω εγκλημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, αντικαθίσταται με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ή από την τοπική Περιφέρεια.
      Με βάση το ισχύον πλαίσιο, ο αρμόδιος δικαστής που διέταξε την προφυλάκιση του Ιμάμογλου επικαλέστηκε την κατηγορία «διαφθορά». Δεν αποφάσισε την προφυλάκισή του σε σχέση με την ξεχωριστή κατηγορία της «τρομοκρατίας». Προς τι το έκτακτο αυνέδριο του CHP;
      Ο Χάρης Δούκας σε σχετική ανάρτηση στο «Χ» έγραψε: «Εκρέμ, δεν είσαι μόνος! Εχουμε χρέος να μην παραμείνουμε σιωπηλοί. Με επιστολή μου προς το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ζητώ να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα στήριξης από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών». Υπέγραψε, μάλιστα, μαζί με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και άλλους 12 δημάρχους διακήρυξη με την οποία καλούνται οι τουρκικές Αρχές να τον «απελευθερώσουν».
      Μάλιστα, η Αν Ινταλγκό τον έστεψε επίτιμο δημότη Παρισιού. Τρέμει ο Ερντογάν από τις αποφάσεις Δούκα και Ινταλγκό…
      «Τζαμί η Αγία Σοφία στο μυαλό μου»
      Ιδού, λοιπόν, ποιος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που σπούδασε σε «πανεπιστήμιο» στα Κατεχόμενα στην Κύπρο και τρέχουν οι δικοί μας να στηρίξουν.
      Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» (13/7/20), όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ε. Ιμάμογλου είπε: «Στη συνείδησή μου και στο μυαλό μου η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453. Σε όλες τις ομιλίες μου την αποκαλώ “Τζαμί της Αγίας Σοφίας”», για να προσθέσει την ανησυχία του «για την τύχη των τζαμιών ανά τον κόσμο», επειδή ενδεχομένως θα ξεσπούσε θρησκευτικό μίσος εναντίον των μουσουλμανικών τόπων λατρείας παγκοσμίως, από την επίσημη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, επιχείρημα που μόνο Τούρκος κουτοπόνηρος πολιτικός θα μπορούσε να συντάξει.
      Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα διεκδικεί την… πατρότητα της «Γαλάζιας Πατρίδας»
      Μόλις έναν χρόνο πριν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που σήμερα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, εξέδωσε ανακοίνωση (29/7/24) με την οποία υπερασπίστηκε το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ως κατεξοχήν δικής του κομματικής έμπνευσης. Κατηγόρησε δε τον Ερντογάν ότι δεν προωθεί το «όραμα» με τη δυναμική που θα άρμοζε στο τουρκικό επεκτατικό δόγμα.
      «Το CHP ήταν πάντα υπέρμαχος της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις θάλασσες, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. “Γαλάζια Πατρίδα” για εμάς σημαίνει να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα νόμιμα συμφέροντά μας στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Δικοί μας απόστρατοι ναύαρχοι συνέβαλαν στη δημιουργία της έννοιας της “Γαλάζιας Πατρίδας” που είναι προϊόν δουλειάς δεκαετιών» σημειώνει σχετική ανταπόκριση της «Καθημερινής». Στην ίδια ανακοίνωση το CHP υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παρενοχλεί συστηματικά Τούρκους ψαράδες στο Αιγαίο», ότι «εξοπλίζει νησιά», ότι «έχει καταλάβει νησιά και βραχονησίδες αμφισβητούμενης κυριαρχίας» και ότι ο Ερντογάν «αφήνει αναπάντητες τις ελληνικές προκλήσεις».
      Ο Ιμάμογλου δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τον εκφραστή του πιο σκληρού κεμαλικού κατεστημένου στην Τουρκία. Το CHP είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ στις 7 Σεπτεμβρίου 1919, ως αντιστασιακή οργάνωση, και μετεξέλιξε σε πολιτικό κόμμα στις 9 Σεπτεμβρίου 1923. Είναι το κόμμα που όταν ο Τ. Ερντογάν έλεγε ότι θα έρθει μία νύχτα στην Ελλάδα, στελέχη του εγκαλούσαν τον Τούρκο πρόεδρο με το ερώτημα: «Γιατί το λες και δεν το κάνεις;». Είναι το κόμμα του οποίου στελέχη, βλέποντας τη φθορά του Ερντογάν, έχουν αρχίσει να εξαπολύουν κατηγορίες περί παραχώρησης εθνικών συμφερόντων προς τον Τούρκο πρόεδρο.
      Αυτόν τον δήθεν δυτικότροπο κεμαλιστή με την ξανθιά σύζυγο, με το τατουάζ του σκορπιού στο χέρι, τρέχουν να στηρίξουν οι δικοί μας σοσιαλδημοκράτες. Αλλά πού να σταματήσει η παρακμή, όταν αρχίσει…
      [iEpikaira: Περισσότερα ΕΔΩ!]
      Εφημερίδα «δημοκρατία» newsbreak.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ι. Μάζης: Ισραήλ-Τουρκία στα πρόθυρα σύγκρουσης - Η Ελλάδα καλείται να λάβει θέση

       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      The Greek Herald: Αν δείτε επέκταση στα 12νμ... γράψτε μας

      Η εφημερίδα The Greek Herald της Αυστραλίας, που είναι η μεγαλύτερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα στην αγγλική γλώσσα, δημοσίευσε ένα άρθρο για την πιθανότητα επέκτασης των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας στο Αιγαίο πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, στα οποία έχει περιορίσει τη χώρα μας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «ακρωτηριάζοντας» την εθνική μας κυριαρχία.
      Ουσιαστικά αυτό που αναφέρει… κομψά η εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας την εθνική μειοδοσία, είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει μια τέτοια κίνηση, καθώς εκτός από τις «ανησυχίες» της Τουρκίας, υπάρχουν «δισταγμοί» και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ.
      Δισταγμοί και φόβοι ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Άγκυρα, σε μια περίοδο που η περιφερειακή σταθερότητα δοκιμάζεται από άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.Το δημοσίευμα της εφημερίδας The Greek Herald:
      Η πρόταση της Ελλάδας να επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στο Αιγαίο φέρεται να αντιμετωπίζει διπλωματικές τριβές, με ανησυχίες που εκφράζονται τόσο από τους συμμάχους όσο και από τους γείτονες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις πιθανές περιφερειακές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης.
      Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, η Αθήνα ζυγίζει προσεκτικά τις επιλογές της πριν γίνει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα ​​από τα τρέχοντα έξι ναυτικά μίλια.
      Ενώ η Ελλάδα διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμά της να επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι πολιτικές ευαισθησίες στην περιοχή -ιδιαίτερα με την Τουρκία- παραμένουν κεντρικό ζήτημα.
      Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα αντιμετωπίζεται ως casus belli ή αιτία πολέμου.
      Αν και η Ελλάδα είχε προηγουμένως επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στο Ιόνιο Πέλαγος, το Αιγαίο είναι μια πολύ πιο περίπλοκη και αμφισβητούμενη περιοχή, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά.
      Εκτός από τις ανησυχίες της Τουρκίας, υπάρχουν και δισταγμοί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις σε μια περίοδο που η περιφερειακή σταθερότητα δοκιμάζεται από άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.
      Οι Έλληνες αξιωματούχοι ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν πρόσφατες αναφορές για συγκεκριμένο σχέδιο που τέθηκε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ωστόσο, τονίζουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα ενεργήσει με σύνεση και στρατηγική προνοητικότητα.
      Η συζήτηση έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επανεκτίμησης των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής και της θαλάσσιας στρατηγικής της Ελλάδας, καθώς η χώρα ενισχύει τον ρόλο της στους περιφερειακούς διαδρόμους ασφάλειας και ενέργειας.
      Πηγή: newsbreak.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      «Και τι θέλετε να κάνουμε; Να διχοτομήσουν το Αιγαίο εν ειρήνη; Να ηττηθούμε ησύχως για να μην πέσει τουφεκιά;»
      «Ίσα πέρα», που λέμε στα χωριά μας
      Μανώλης Κοττάκης
      Το 1982 διεξήχθησαν στο Μοντέγκο Μπέι της Βραζιλίας οι εργασίες της διάσκεψης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Την πατρίδα μας εκπροσώπησε τότε ο αείμνηστος υφυπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ μεταξύ των μελών της νομικής αντιπροσωπίας που έδωσαν τη μάχη για την επικράτηση των ελληνικών θέσεων ήταν και ο καθηγητής μου στη Νομική του ΔΠΘ Κρατερός Ιωάννου. Θεσσαλονικεύς. Μεγάλη προσωπικότητα. Τον διαδέχθηκαν επαξίως μετά τον θάνατό του οι επίσης καθηγητές μου Γιάννης Βαληνάκης και Στέλιος Περράκης. Καλύμνιος ο πρώτος, Ναυπλιεύς ο δεύτερος. Εκείνη η διάσκεψη κατέληξε στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία προβλέπει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ αναγνωρίζονται και στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
      Η Τουρκία, η οποία έδωσε το «παρών» στη διάσκεψη και μετείχε, ήταν η μεγάλη ηττημένη. Τα επιχειρήματά της για το Αιγαίο απερρίφθησαν. Μετά ταύτα, δεν υπέγραψε ποτέ τη σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Οπως δεν την υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Δεδομένου όμως ότι η σύμβαση υπεγράφη και κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια της συντριπτικής πλειονότητας των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μαζί με το Δικαστήριο της Χάγης είναι και ο θεματοφύλακας της εφαρμογής της, αυτή αποτελεί πλέον «γενικό παραδεδεγμένο κανόνα του Διεθνούς Δικαίου». Δεσμεύει, δηλαδή, ακόμα και αυτούς που δεν την υπέγραψαν. Χθες η πατρίδα μας διά του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υπέβαλε τον χάρτη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία είχε παραπεμφθεί στο δικαστήριο λόγω μη υποβολής του.
      Μελέτη χάρτη τουρκικού ΘΧΣ. Δημοσιεύτηκε 16/04/25. Πηγή: Anadolu

      Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι οι συντάκτες του χάρτη φοβήθηκαν να χαράξουν πάνω σε αυτόν, έστω και με διακεκομμένες γραμμές, τα δυνητικά όρια εξωτερικών συνόρων με 12 μίλια και περιορίστηκαν απλώς να υποβιβάσουν το αναμφισβήτητο αυτό δικαίωμά μας, για επέκταση χωρικών υδάτων, σε μια υποσημείωση με έναν αστερίσκο στο κάτω μέρος του χάρτη. Θα αποφύγω επίσης να σχολιάσω το γεγονός ότι οι συντάκτες του ενημερωτικού σημειώματος του υπουργείου Εξωτερικών περιδεείς υπογραμμίζουν στο κείμενό τους, για να φτάσει και στην Αγκυρα, ότι ο χάρτης δεν ισοδυναμεί με ανακήρυξη ΑΟΖ. Κάτι που έρχεται σε αναντιστοιχία με τις διαρροές που έκαναν τέλη Δεκεμβρίου στα «Νέα» για μέγιστα όρια εξωτερικών συνόρων. Δεν είναι ο εχθρός η πατρίδα μας για να την επικρίνουμε σήμερα.
      Ο εχθρός είναι απέναντι. Και όποιοι έχουν αμφιβολίες, ειδικά ο αφελής που υπέγραψε τη Συμφωνία Φιλίας των Αθηνών, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον χάρτη που δημοσίευσαν οι Τούρκοι, χωρίς να τον υποβάλουν πουθενά, για τον δικό τους θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Και διαβάζοντας αυτό το παλιόχαρτο διαπιστώνουμε τα εξής δύο εκπληκτικά. Το πρώτο είναι ότι οι Τούρκοι επικαλούνται το γεγονός ότι έχουν καταθέσει τους χάρτες του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ και ιδιαίτερα, για όσους ξέρουν, στο αποθετήριο των χαρτών. Το πώς τον «παρέλαβε» ο ΟΗΕ είναι ένα θέμα. Το αν τον «ανάρτησε» ή όχι είναι ένα άλλο θέμα. [iEpikaira: Μια χαρά το παρέλαβε -και το ανήρτησε- ο ΟΗΕ ... από τον Μάρτιο του 2020 (Α/74/757). Περισσότερα και ΕΔΩ!] Αλλά το βασικό θέμα είναι ότι ο ΟΗΕ είναι ο εγγυητής της εφαρμογής της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και οι τύποι που δεν αναγνωρίζουν το Δίκαιο της Θάλασσας καμαρώνουν ότι κατέθεσαν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στον θεματοφύλακα της εφαρμογής του… ΟΗΕ. Και αντί για τον όρο «Δίκαιο της Θάλασσας» ομιλούν στο κείμενό τους για «Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο»… Ισα πέρα, που λέμε στα χωριά μας γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Ισα πέρα από εδώ! Αλλο η εθνική κυριαρχία, άλλο η διεθνής ναυσιπλοΐα.
      Το δεύτερο: Οι γείτονες έχουν το θράσος να θεωρούν τη Σαμοθράκη σύνορο με την Τουρκία και να διχοτομούν με τρόπο προκλητικό το Αιγαίο στη μέση, στη βάση του επιχειρήματος που απερρίφθη στο Μοντέγκο Μπέι ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Ενώ βεβαίως έχουν. Τώρα γίνεται κατανοητό γιατί πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια παντού. Σε αυτούς που λένε «και τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;» επιστρέφουμε την ερώτηση με την εξής διατύπωση: «Και τι θέλετε να κάνουμε; Να διχοτομήσουν το Αιγαίο εν ειρήνη; Να ηττηθούμε ησύχως για να μην πέσει τουφεκιά;». Αυτό είναι το όραμά μας; Ρίξτε μια ματιά στον χάρτη και απαντήστε όσοι τα λέτε αυτά στους παππούδες σας, στους γονείς σας, στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας. Ελλάς δεν είναι το Ντουμπάι που ξιπάζεστε να ταξιδεύετε. Ελλάς είναι η Κάσος, η Λέσβος, η Χίος, το Καστελόριζο, η Λήμνος και η Σαμοθράκη. Τα κυκλωμένα στον τουρκικό χάρτη νησιά. Η πατρίδα μας στους επόμενες μήνες θα βρεθεί πιθανόν μπροστά σε πολύ μεγάλες και μείζονες προκλήσεις και πρέπει να είμαστε απολύτως συσπειρωμένοι. Ο εχθρός δεν πρέπει να βρει πουθενά «τρύπα ολιγόψυχων» στο εθνικό μέτωπο. Αν τα καταφέρουμε, αφήστε τους γείτονες να ονειρεύονται χάρτες. Νέα σύνορα μόνο στα όνειρα.
      Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ newsbreak.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Κ. Λουκόπουλος: Αλήθειες και πομφόλυγες για τον ΘΧΣ - Δεν προβληματίζεστε με το κυβερνητικό αφήγημα;
      Ο αντιστράτηγος ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, στον 98.4
      Ο αντιστράτηγος ε.α. και γεωπολιτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, μιλώντας στον 98.4, αφού διευκρίνισε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός συνιστά υποχρέωση της χώρας από Κοινοτική Οδηγία του 2014, και μάλιστα έρχεται μετά από την επιβολή προστίμου από την Ε.Ε. για τη μη ολοκλήρωσή του – έπειτα από δύο παρατάσεις – αναρωτήθηκε αν η παράθεση ενός χάρτη με αδιευκρίνιστα στοιχεία συνιστά από μόνη της Θ.Χ.Σ., και κυρίως αν μέχρι τις 28 Απριλίου θα έχουμε προλάβει να καταθέσουμε συγκεκριμένα στρατηγικά σχέδια των 4 διακριτών χωρικών ενοτήτων.
      Την ίδια ώρα, όπως τονίζει ο κ. Λουκόπουλος, έχουμε «καταπιεί» την υπόθεση πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου προς την Κύπρο, αλλά εκτοξεύουμε πομφόλυγες ότι με αυτόν τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ματαιώνουμε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, την ώρα που – εντελώς τραγελαφικά – ανακηρύξαμε τμηματικά με ΦΕΚ ΑΟΖ στο Ιόνιο, αλλά μιλάμε όπως και η Τουρκία για υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Δημοφιλή Must Read!Συνέχεια Άρθρου ▼
      ΝΑΤΑ ΜΑΣ: Εφόσον υπάρχουν πλέον χάρτες και από τις δύο πλευρές, μπορεί να προχωρήσει η προσφυγή στη Χάγη, λέει ο Συρίγος

      Δανάη Γραφάκου
      «Είμαι υπέρ της άποψης ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος, από την ώρα που υπάρχουν χάρτες και από τις δύο πλευρές, που αποτυπώνουν με σαφήνεια ποιες είναι οι επικαλυπτόμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας και της δυνητικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, μπορεί να προχωρήσει πολύ εύκολα με το επόμενο βήμα που είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου. [iEpikaira: Δηλαδή ο τουρκικός χάρτης που είναι μια απλή ακαδημαϊκή μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Χάγη; Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας βάλει επιτέλους κάποιος στη θέση τους τους κυβερνητικούς λαγούς!]
      «Το λέω αυτό, διότι έχω μελετήσει όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονταν τη δεκαετία του 70, από το 76 μέχρι το 80, στις οποίες υπήρχαν χάρτες που ανταλλάσσονταν μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς καμία πλευρά να αφήνει τον χάρτη στην άλλη πλευρά για να μη θεωρηθεί ότι έχει κάποιο μειονέκτημα, έχει ξεχάσει να δηλώσει κάποια περιοχή κατά κάποιο τρόπο. Τώρα έχουμε χάρτες. Αυτές είναι οι επίσημες θέσεις των δύο πλευρών. Η Τουρκία τις έχει ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2020 και εμείς ανακοινώσαμε τώρα επισήμως, είναι αποτυπωμένες πλέον και έχουμε οπτική εικόνα. Ξέρουμε τι γίνεται» συνέχισε ο κ. Συρίγος.
      Σε σχέση με την ανησυχία που έχει εκφραστεί από ορισμένους για το τι θα γίνει με την Τουρκία με την κατάθεση του χάρτη, ο κ. Συρίγος σημείωσε «οι Τούρκοι έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο με χάρτες δικούς τους από το 2011 και μετά, δηλαδή σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης γράψετε στα αγγλικά Τουρκία Ελλάδα Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, θα δείτε δεκάδες τουρκικούς χάρτες να βγαίνουν». «Επομένως, με αυτό το σκεπτικό η παρουσίαση και κατάθεση του δικού μας χάρτη δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξενίζει τους Τούρκους, διότι το έχουν κάνει κατά κόρον. Χρειάζεται κάποια απάντηση σε κάποια στιγμή. Μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη οι ελληνικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είχαν οπτικοποιηθεί. Τώρα ξέρουμε ότι υπάρχουν επικαλυπτόμενες περιοχές. Φαίνονται. Και βάσει αυτού του χάρτη μπορείς πράγματι να πας στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν πιστεύω ότι θα πάμε, να διευκρινίσω. Δεν είμαι αφελής. Οι Τούρκοι ξέρουν τι γίνεται και δεν περίμεναν τον χάρτη για να δουν τις δικές μας θέσεις. Αλλά από την άλλη μεριά, τώρα έχεις πράγματι μια συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Θεωρητικώς μπορεί να λυθεί» είπε χαρακτηριστικά.
      Το κρίσιμο σημείο είναι ότι ο χάρτης επιτέλους κατατέθηκε, υπογράμμισε ο κ. Συρίγος. «Έπρεπε να έχει φτιαχτεί ένας τέτοιος χάρτης από το 2011. Επομένως, το βάρος της μη δημιουργίας και μη κατάθεσης αυτού του χάρτη βαρύνει όλες τις κυβερνήσεις από το 2011 και μετά. Ουδείς αναμάρτητος, δυστυχώς. Είναι ευτυχές γεγονός για την ελληνική εξωτερική πολιτική ότι κατατέθηκε αυτός ο χάρτης» συμπλήρωσε.
      Υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα σχετικά με τον ΘΧΣ, επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Συρίγος, υπό την έννοια ότι ο χάρτης αποτυπώνει 495.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων περιοχών, το οποίο ισούται με τέσσερις φορές την έκταση της Ελλάδος. «Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα πρέπει ή 8 ή 9 υπουργεία να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το τι θα γίνει, συν άλλους φορείς όπως τον ΟΤΕ επί παραδείγματι, που έχει τηλεπικοινωνιακά καλώδια ή τον ΑΔΜΗΕ που έχει καλώδια ηλεκτρικού. Είναι δηλαδή τεράστιο εγχείρημα αυτό. Δεν είναι απλό. Έχουμε τη μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε όλη την Μεσόγειο» εξήγησε.
      Ερωτηθείς κατά πόσο στέλνεται ένα μήνυμα για εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες, εκτός της Τουρκίας, ο κ. Συρίγος δήλωσε «ο χάρτης αυτή τη στιγμή αποτυπώνει τι υπάρχει. Οι άλλες χώρες έχουν πάρει αυτό το μήνυμα από τότε που υπογράφηκαν οι συμφωνίες, δηλαδή με την Ιταλία από το ‘77 και το 2020 και με την Αίγυπτο από το 2020, ελάτε να συζητήσουμε και να βρούμε μια λύση. Με την Τουρκία όμως, να θυμίσω, ότι συζητάμε από το 1975, οπότε η πιθανότητα να βρεθεί λύση είναι μηδενική. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο».
      Πηγή: ertnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Δ. Αλευρομάγειρος: Η χούντα έγινε για να ξεπουληθεί η Κύπρος
      Βίντεο: militaire.gr
       
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Σπάει το μέτωπο των BRICS με εμπορικό deal ΗΠΑ - Ινδίας αξίας 500 δισ. δολ.
      H επίσκεψη του αντιπροέδρου J.D. Vance και οι καλές σχέσεις του Donald Trump με τον Narendra Modi
      O πρόεδρος Donald Trump κατά τη διάρκεια των 90 ημερών της αναστολής της επιβολής των δασμών, επιχειρεί να διαπραγματευτεί με κάθε χώρα ξεχωριστά μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, όπως έχει διαμηνύσει ενώ ο υπουργός Εμπορίου Howard Lutnick έχει δηλώσει ότι πλήθος κρατών έχουν προστρέξει για συνομιλίες με τις ΗΠΑ.Σημαντική επιτυχία σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν η σύναψη συμφωνίας διμερούς εμπορίου με ένα από τα κορυφαία μέλη της ομάδας των BRICS, την Ινδίας.Από ό,τι φαίνεται το deal βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ινδικών ΜΜΕ έχει καταρτιστεί ένα κείμενο 19 κεφαλαίων στο οποίο έχουν συνολομογήσει η δύο πλευρές το οποίο θα αποτελέσει «οδηγό» για την επίσημη συμφωνία που θα συμφωνηθεί εντός του τρέχοντος έτους.Αυτό θα αποτελέσει μια συντριπτική νίκη της πολιτικής Trump που έχει στόχο να ανατάξει την εγχώρια παραγωγή και να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με τρίτες χώρες.
      Η επίσκεψη JD Vance
      Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία τη Δευτέρα 21 Απριλίου, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να αναπτύξουν οικονομικές ευκαιρίες και να διαπραγματευτούν μια διμερή εμπορική συμφωνία.Ο Vamce θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Narendra Modi στο Νέο Δελχί για συνομιλίες σχετικά με την οικονομία, το εμπόριο και τους γεωπολιτικούς δεσμούς.Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και ενδεχομένως να ενισχύσει τους διπλωματικούς δεσμούς ενώ θα μειώσει την επιρροή της Κίνας.Οι ΗΠΑ είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, με το διμερές εμπόριο να εκτιμάται στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι πρόσφατα - ενώ η μόχλευση φτάνει στα 500 δισ. δολ..Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας είπε ότι η επίσκεψη θα «προσφέρει την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να επανεξετάσουν την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις» και οι δύο ηγέτες «θα ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
      Κινητικότητα για το deal
      Ο Trump επέβαλε δασμούς 26% ως μέρος του δασμολογικού του προγράμματος που έχει πλέον σταματήσει, το οποίο παρείχε προσωρινή ανακούφιση στους Ινδούς εξαγωγείς.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Mondi προσπάθησε να αμβλύνει τους επικείμενους εμπορικούς φραγμούς λέγοντας ότι ήταν ανοιχτός στη μείωση περισσότερων δασμών σε προϊόντα των ΗΠΑ, τον επαναπατρισμό Ινδών υπηκόων χωρίς έγγραφα και την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη σύναψη της διμερούς εμπορικής συμφωνίας.Ο Modi είπε την Παρασκευή ότι μίλησε με τον Elon Musk και είπε ότι αυτός και ο CEO της SpaceX «συζήτησαν τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας», λέγοντας ότι «η Ινδία παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση των συνεργασιών μας με τις ΗΠΑ σε αυτούς τους τομείς».
      Οι δεσμοί της Ινδίας με τις αμερικανικές επιχειρήσεις
      Η Ινδία είναι στενός εταίρος των ΗΠΑ για διμερές εμπόριο, άμεσες ξένες επενδύσεις, αμυντική συνεργασία και σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος για την καταπολέμηση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.Αποτελεί επίσης μέρος του Quad, το οποίο αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες συν την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία και θεωρείται ως αντίβαρο στην επέκταση της Κίνας στην περιοχή.Κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ όπως η Apple Inc. και η Google έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην Ινδία τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο μήνα, η Starlink του Musk συνήψε συμφωνίες με δύο από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς φορείς της Ινδίας για την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου που βασίζονται σε δορυφόρους.Για να ενισχύσουν περαιτέρω τους εμπορικούς δεσμούς, οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν θέσει έναν φιλόδοξο στόχο υπερδιπλασιασμού του διμερούς εμπορίου τους στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 στο πλαίσιο της αναμενόμενης εμπορικής συμφωνίας.Οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα επείγουσες για το Νέο Δελχί, καθώς θα μπορούσε να πληγεί σκληρά από τους αμοιβαίους δασμούς του Τrump, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας, των επεξεργασμένων τροφίμων, των εξαρτημάτων αυτοκινήτων, των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, του ιατρικού εξοπλισμού και των κοσμημάτων.Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση Modi, καθώς ελπίζει να ενισχύσει την οικονομία της χώρας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με ανάκαμψη που θα καθοδηγείται από τις εξαγωγές.Η Ινδία έχει επίσης ήδη λάβει ορισμένα βήματα για να κερδίσει τη εύνοια του Trump.Θα αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο, ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς stealth, από τις ΗΠΑ.Οι ΗΠΑ, ωστόσο, θέλουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τα γεωργικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τους στην Ινδία, αλλά το Νέο Δελχί ήταν διστακτικό μέχρι στιγμής, καθώς ο αγροτικός τομέας απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας.
      Τα επεισόδια του εμπορικού πολέμου
      Ο Donald Trump χρησιμοποίησε τους σαρωτικούς δασμούς 10% και ανταποδοτικούς δασμούς 26% στις ινδικές εισαγωγές ως όπλο να διαπραγματευτεί αυτή τη συμφωνία.Οι όροι αναφοράς (ToRs) που οριστικοποιήθηκαν από την Ινδία και τις ΗΠΑ για την προτεινόμενη διμερή εμπορική συμφωνία περιλαμβάνουν περίπου 19 κεφάλαια που καλύπτουν θέματα όπως δασμούς, αγαθά, μη δασμολογικούς φραγμούς και τελωνειακή διευκόλυνση, ανέφεραν επίσημες πηγές.Για να δώσει περαιτέρω ώθηση στις συνομιλίες στο παράθυρο της αναστολή των δασμών 90 ημερών, μια ινδική επίσημη ομάδα θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τις διαφορές σε ορισμένα ζητήματα πριν ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για την προτεινόμενη εμπορική διμερή συμφωνία (BTA).Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ινδίας, ο γραμματέας στο Υπουργείο Εμπορίου Rajesh Agrawal, θα ηγηθεί της ομάδας για τις πρώτες κατ' ιδίαν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.Ο Agrawal διορίστηκε υπουργός εμπορίου στις 18 Απριλίου.Θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Οκτωβρίου.
      Οι επίσημες συνομιλίες
      Οι τριήμερες συνομιλίες της ινδικής επίσημης ομάδας με τους ομολόγους των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025.«Και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το επίπεδο φιλοδοξίας.Οι ToR θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν περαιτέρω.«Οι ToR θα περιλαμβάνουν θέματα όπως τους δασμούς, μη δασμολογικούς φραγμούς, κανόνες προέλευσης και ρυθμιστικά θέματα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα γενικά περιγράμματα του συμφώνου θα συζητηθούν, εκτός από τον προγραμματισμό, ώστε τα πράγματα να μπορούν να συζητηθούν σε 90 ημέρες.Οι τριήμερες συζητήσεις αποκτούν σημασία, καθώς υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε πει νωρίτερα ότι μια ενδιάμεση εμπορική συμφωνία μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί στην 90ήμερη αναστολή των δασμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Trump, εάν είναι «win-win» και για τις δύο πλευρές.Η επίσκεψη έπεται επίσης συνομιλιών σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο μήνα στο Dehli.Ο Brendan Lynch, Βοηθός Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Νότια και Κεντρική Ασία, βρέθηκε στην Ινδία από τις 25 έως τις 29 Μαρτίου για κρίσιμες εμπορικές συζητήσεις με Ινδούς αξιωματούχους.Οι δύο πλευρές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την παύση των δασμών των 90 ημερών, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στις 9 Απριλίου, για να προωθήσουν τις συνομιλίες.Στις 15 Απριλίου, ο υπουργός Εμπορίου Sunil Barthwal είχε δηλώσει ότι η Ινδία θα προσπαθήσει να κλείσει τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό με τις HΠΑ.Η Ινδία και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για μια διμερή εμπορική συμφωνία από τον Μάρτιο.Και οι δύο πλευρές έχουν βάλει στόχο να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση του συμφώνου μέχρι το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) του τρέχοντος έτους, με στόχο να υπερδιπλασιαστεί το διμερές εμπόριο στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, από περίπου 191 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα.Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία
      Σε ένα εμπορικό σύμφωνο, δύο χώρες είτε μειώνουν σημαντικά είτε καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς στον μέγιστο αριθμό εμπορευμάτων που διακινούνται μεταξύ τους.Επίσης, χαλαρώνουν τους κανόνες για την προώθηση του εμπορίου υπηρεσιών και την τόνωση των επενδύσεων.Ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν δασμολογικές παραχωρήσεις σε τομείς όπως ορισμένα βιομηχανικά αγαθά, αυτοκίνητα (ιδιαίτερα ηλεκτρικά οχήματα), κρασιά, πετροχημικά προϊόντα, γαλακτοκομικά και γεωργικά είδη όπως μήλα, ξηροί καρποί .Η Ινδία μπορεί να εξετάσει περικοπές δασμών για κλάδους έντασης εργασίας, όπως ένδυση, κλωστοϋφαντουργία, πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα, επεξεργασία δέρματος, πλαστικά, χημικά, ελαιούχοι σπόροι, γαρίδες και προϊόντα κηπευτικών.
      Το διμερές εμπόριοΑπό το 2021-22 έως το 2024-25, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας.Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της Ινδίας, το 6,22% στις εισαγωγές και το 10,73% στο διμερές εμπόριο.Με την Αμερική, η Ινδία είχε εμπορικό πλεόνασμα (η διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών) 41,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγαθά το 2024-25. Ήταν 35,32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24, 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-23, 32,85 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021-22 και 22,73 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020-21. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα.Το 2024, οι κύριες εξαγωγές της Ινδίας στις ΗΠΑ περιελάμβαναν σκευάσματα φαρμάκων και βιολογικά (8,1 δισεκατομμύρια δολάρια), όργανα τηλεπικοινωνιών (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια), πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια), προϊόντα πετρελαίου (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια), χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα έτοιμα κοσμήματα (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια), έτοιμα κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα. σιδήρου και χάλυβα (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια).Οι εισαγωγές περιελάμβαναν αργό πετρέλαιο (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια), προϊόντα πετρελαίου (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια), άνθρακας, οπτάνθρακας (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια), κομμένα και γυαλισμένα διαμάντια (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια), ηλεκτρικά μηχανήματα (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια), αεροσκάφη, διαστημόπλοια και ανταλλακτικά (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και χρυσό (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Και η Πορτογαλία ακυρώνει την αγορά 28 F-35 από τις ΗΠΑ
      Η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να απενεργοποιούν εξ αποστάσεως τα F-35 με τα άκρως συγκεντρωτικά συστήματα logistics ALIS και ODIN του μαχητικού, έχει αντιμετωπιστεί με σημαντική ανησυχία από πολλά ευρωπαϊκά κράτη
      Το υπουργείο Άμυνας της Πορτογαλίας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025 μια επαναξιολόγηση των σχεδίων εκσυγχρονισμού της πολεμικής αεροπορίας, με τον υπουργό Nuno Melo να ανακοινώνει την ακύρωση των σχεδίων για την προμήθεια 27 έως 28 μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35A στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού «Air Force 5.3».
      Η επιλογή του F-35 είχε προηγουμένως επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο του 2024 από τον αρχηγό του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχο Joao Cartaxo Alves.
      Οι ανησυχίες σχετικά με την πολιτική αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τη νέα κυβέρνηση του Donald Trump αναφέρθηκαν ως αιτίες δισταγμού σχετικά με την προμήθεια των F-35, με τον Melo να αναφέρει επίσης πιθανούς περιορισμούς στην ικανότητα της πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας να χειρίζεται το αεροσκάφος και να λαμβάνει συνεχή προμήθεια ανταλλακτικών.
      Γιατί διστάζουν οι Ευρωπαίοι με τα F -35
      Η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να απενεργοποιούν εξ αποστάσεως τα F-35 με τα άκρως συγκεντρωτικά συστήματα logistics ALIS και ODIN του μαχητικού, έχει αντιμετωπιστεί με σημαντική ανησυχία από πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
      Ως εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του παλιού και απαρχαιωμένου στόλου των μαχητικών F-16AM/BM της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει δείξει ενδιαφέρον για την προμήθεια σουηδικών μαχητικών Gripen E/F «4+ γενιάς».Ο Καναδάς, ο οποίος έχει ήδη κάνει παραγγελίες για το F-35A, έχει επιβεβαιωθεί ότι εξετάζει παρομοίως την προμήθεια του αεροσκάφους και την ακύρωση των προγραμματισμένων αγορών του αμερικανικού αεροσκάφους, γράφει το Military Watch Magazine.Καθώς η Πορτογαλία έχει έναν από τους μικρότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς στη Δυτική Ευρώπη και παράλληλα με την Ισπανία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιοχή, η προμήθεια ενός λιγότερο δαπανηρού μαχητικού μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας.
      Αν και το F-35 έχει αξιολογηθεί σταθερά ως ένα πολύ πιο ικανό αεροσκάφος, το πολιτικό ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για το μέλλον του αεροσκάφους.
      Πηγή: bankingnews.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ένα «ημερολόγιο», ένα χάρτης και μια τραγωδία...
      Harold Wilson, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, James Callaghan
      Το «ημερολόγιο» του Μακαρίου από Ακρωτήρι – Λονδίνο – Νέα Υόρκη 16.7.1974 – 22.7.1974
      Γράφει η Φανούλα Αργυρού*
      Μέρος Β’
      «Μετά Παρρησίας»…
      16 Ιουλίου 1974 – Οι Τούρκοι γνωστοποιούν στους Βρετανούς ότι δεν τους ενδιέφερε η αλλαγή των Ελλήνων αξιωματικών ήθελαν συντονισμένη δράση μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο( M. Soysal Συνταγματολόγος σύμβουλος Ετσεβίτ).
      16 Ιουλίου –Οι Βρετανοί ενεργοποιούν σχέδιο του 1972 για διάσωση Αρχιεπισκόπου …Το μεταφέρουν μαζί με τους υποστηρικτές του Νίκο Θρασυβούλου, Ανδρέα Νεοφύτου και Ανδρέα Ποταμίτη στη Μάλτα. Και ενώ ήδη βρισκόταν καθοδόν αεροπλάνο Comet προς Μάλτα γι΄αυτούς ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κάλλαχαν (James Callaghan) δεν ήθελε το Μακάριο να πετάξει στο Λονδίνο το ίδιο βράδυ αλλά αργότερα αν ήταν δυνατό με πλοίο… Αναχώρησαν για Λονδίνο την επομένη.
      17 Ιουλίου – Έφθασαν στις 9.00 το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Lyneham. Στη δημοσιογραφική ο Μακάριος τόνισε ότι ήθελε τους Έλληνες αξιωματικούς να φύγουν και πιέσεις πάνω στην ελληνική κυβέρνηση. Είπε στους αξιωματούχους του Φόρειν ΄Οφις που τον παρέλαβαν ότι η Εθνική Φρουρά δεν είχε συνταγματικό στάτους, σκεφτόταν η Κύπρος να μην έχει ΕΦ, ήθελε ψήφισμα από τον ΟΗΕ ότι ο ίδιος ήταν ο νομικά εκλεγμένος πρόεδρος της Κύπρου και που να καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει όλους τους αξιωματικούς και στρατιωτικά άρματά της…
      (Υπενθυμίζεται η διάλυση της Ε.Φ ήταν τουρκικό αίτημα προς τον Cyrus Vance το Νοέμβριο του 1967, τότε ο Μακάριος το απέρριπτε. Επίσης το υποστήριζε και ο ΄Υπ. Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο 4.12.1967.)
      Επικίνδυνες ψευδαισθήσεις Μακαρίου
      Ο Μακάριος δεν πίστευε τους είπε, ότι οι Τούρκοι είχαν οποιαδήποτε δικαιολογία για μονομερή επέμβαση. Παλαιότερα ήθελαν να επέμβουν για να αποτρέψουν την ένωση… όμως τώρα δεν ήταν κύριο θέμα αυτό. Τους εξιστόρησε πως έφυγε από το Προεδρικό προς Τρόοδος…*
      17 Ιουλίου – Συνάντηση Μακαρίου με Harold Wilson 2.30 μ.μ. συνοδευόμενος από τον ΄Υπ. Αρμοστή Κώστα Ασσιώτη. Ευχαρίστησε την βρετανική κυβέρνηση για τη διάσωσή του. Εξιστόρησε τα γεγονότα και όχι μόνον. Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε πως τα γεγονότα μπορούσε ένας να πει ότι είχαν κάποια χαρακτηριστικά εισβολής. Ο πρόεδρος Μακάριος συμφώνησε. Και έτσι θα μιλούσε στον ΟΗΕ…Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο πως έβλεπε την Τουρκία να ενεργεί. Θα μπορούσαν να πουν ότι είχαν κοινό συμφέρον στην αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της ΕΟΚΑ Β’. Ο Μακάριος είπε ότι οι τρείς κύριες δυνάμεις που μπορούσαν να πιέσουν την Ελλάδα ήταν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία. Ήταν αλήθεια ότι οι Τούρκοι είχαν συμφέρον σε μια ανεξάρτητη Κύπρο και αντιτίθονταν στην ένωση που ήταν ένα διχαστικό πρόβλημα για την ελληνική κοινότητα…*Από τα πρακτικά της συνάντησης Μακαρίου/Harold Wilson τι είπε στον Wilson  Από τα πρακτικά της συνάντησης Μακαρίου/Harold Wilson περί «ελληνικής εισβολής»
      Θα μπορούσαν να αρνηθούν να αποσύρουν τους αξιωματικούς των κάτι που θα τον προκαλούσε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον τους ή να διαλύσει την Εθνική Φρουρά. Ή να τους απέσυραν πράγμα που θα τους ταπείνωνε. Αντίθετα προτίμησαν να κάνουν πραξικόπημα…Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο πως θα έβλεπε και τον Τούρκο πρωθυπουργό το ίδιο βράδυ. Ο πρόεδρος Μακάριος είπε ότι η άμεση ερώτηση ήταν: Ποια πρακτικά μέτρα μπορούσαν να παρθούν; Το τουρκικό ενδιαφέρον ήταν να μην γίνει η Κύπρος μέρος της Ελλάδας. Οι ελληνικές δηλώσεις εν τω μεταξύ ήταν καθαρά μη ικανοποιητικές, και πίστευε ότι οι Τούρκοι θα επέμεναν στην αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών από την Εθνική Φρουρά… είπε ότι δεν ήταν σίγουρος αν άρεσε στους Τούρκους όμως πίστευε ότι τον προτιμούσαν από τον Σαμψών.
      18 Ιουλίου – O Μακάριος αναχώρησε για Νέα Υόρκη η ώρα 11 το πρωί και πριν την ομιλία του είδε την τουρκική αντιπροσωπεία (με εντολή Ετσεβίτ να τον προλάβαιναν να μην καταφερόταν εναντίον της Τουρκίας στην ομιλία του) και ευχαρίστησε την Τουρκία, ήταν ευγνώμων…(«Σημερινή» 12.7.1993).
      19 Ιουλίου – Ομιλία στον ΟΗΕ. Κατηγόρησε την Ελλάδα 7 φορές ως να έκανε εισβολή. Επανέλαβε ότι ο κίνδυνος από την Τουρκία ήταν λιγότερος από εκείνο των αξιωματικών…Επικαλέστηκε ότι κινδύνευαν και οι Τουρκοκύπριοι πράγμα που δεν αλήθευε και είχε ήδη διαψευσθεί…
      20 Ιουλίου – Ψήφισμα 353 (που έγραψαν οι Βρετανοί) δεν αναφέρει λέξη για τουρκική εισβολή, έντεχνα εννοεί να φύγουν τα ελληνικά στρατεύματα όπως ζήτησε ο Μακάριος…
      22 Ιουλίου – Ο Μακάριος μετά τα θαλασσώματά του με τους Βρετανούς σωτήρες έτρεξε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ για βοήθεια…
      *Δεν γνώριζε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο 1974 για τις ομοσπονδιακές προθέσεις Ετσεβίτ; Γιατί έδωσε στις 10 Ιουλίου στο Φόρειν ΄Οφις υπόμνημα «ανεφάρμοστη η ομοσπονδία»;
      Ο βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στόκκερ από το 1972/73 τους είχε δώσει λεπτομερέστατες πληροφορίες για τα τουρκικά σχέδια ΕΙΣΒΟΛΗΣ (βιβλία Χρ. Βενιαμίν και Φ.Α.)  Από το βιβλίο Γ. Μάτση « Μετά Παρρησίας – για την Ιστορία και την Αλήθεια»
      Γιατί έστειλε την επιστολή προς Γκιζίκη; Όταν στενοί του συνεργάτες (Γεώργιος Χαραλάμπους και αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’) του είπαν «Για τ’ όνομα του Θεού μην την στείλεις» πως «μόνο ένας τρελός μπορούσε στείλει σε στρατιωτικό…επιστολή με τέτοιο περιεχόμενο». (Μαρτυρία Γ. Μάτση).
      Ο Μακάριος τουλάχιστον 3 φορές τόνισε ότι «ο κίνδυνος από τους Τούρκους ήταν λιγότερος από εκείνο από τους Έλληνες αξιωματικούς». Ήταν; Το τραγικό αποτέλεσμα το ζούμε εδώ και 50 χρόνια… Στον Έλληνα πρέσβη στην Κύπρο Ευστάθιο Λαγάκο όταν ο τελευταίος του έφερε πρόσκληση από την Αθήνα να συζητήσουν την κατάσταση την οποία ο Μακάριος απέρριψε
      Στον James Callaghan 17.7.1974 στο Φόρειν ΄ΟφιςΣτην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 19.7.1974.Αυτός ο χάρτης εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1974 πριν τις τουρκικές εισβολές του 1974 σε έκδοση κάρτ ποστάλ. Βρέθηκε στην κατοχή ενός Tούρκου αξιωματικού κατά τις δύο τουρκικές εισβολές
      Αυτά η «επιτροπή» της Βουλής τα αγνόησε προτίμησε πλαστά κουρελόχαρτα τάχα του ΝΑΤΟ…
      Πηγές από το Βρετανικό Εθνικό Αρχείο και βιβλίο γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»
      Τα βρετανικά έγγραφα για το 1974 αποδεσμεύθηκαν 1.1.2005 και δημοσιεύθηκαν στην «Σημερινή» από την γράφουσα εντός του Ιανουαρίου 2005 και έκτοτε σε πολλά συνεχόμενα άρθρα και αναλύσεις με αναφορές σε βιβλία…
      *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
      ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 19/4/2025 onisilos.gr
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶
    • Συνέχεια Άρθρου ▼
      Ανησυχία στο Ισραήλ: Η Αίγυπτος διαθέτει το κινεζικό σύστημα HQ-9B, παρόμοιο με το S-400

      Πρόσφατες δηλώσεις του αιγυπτιακού στρατού που αποκαλύπτουν ότι το Κάιρο διαθέτει το προηγμένο κινεζικό σύστημα αεράμυνας HQ-9B έχουν προκαλέσει ανησυχία και στενό έλεγχο στους ισραηλινούς κύκλους των μέσων ενημέρωσης.
      Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο «nziv», ο υποστράτηγος Σαμίρ Φαράγκ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πρώην διευθυντής του Τμήματος Ηθών του Αιγυπτιακού Στρατού, επιβεβαίωσε σε προηγούμενες τηλεοπτικές δηλώσεις στο κανάλι ‘Sada El-Balad’ ότι οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν σύγχρονα και ποικίλα αμυντικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας HQ-9B, το οποίο περιέγραψε ως συγκρίσιμο με το διάσημο σύστημα S-400.
      Το ισραηλινό δημοσίευμα σημείωσε ότι οι δηλώσεις του υποστράτηγου Φαράγκ αντιπροσωπεύουν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της έναρξης λειτουργίας αυτού του προηγμένου συστήματος με τον αιγυπτιακό στρατό, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές πηγές οπλισμού του Καΐρου και ενισχύοντας σημαντικά τις ικανότητες αεράμυνας του Καΐρου.

      Ο ισραηλινός ιστότοπος πρόσθεσε ότι η αναβαθμισμένη έκδοση του κινεζικού συστήματος HQ-9B διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες, κυρίως την ικανότητα κάθε εκτοξευτή να μεταφέρει οκτώ μικρούς, ελαφρούς πυραύλους εδάφους-αέρος, σε σύγκριση με μόλις τέσσερις σε παλαιότερες εκδόσεις του συστήματος.

      Το HQ-9B είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά συστήματα αεράμυνας στο οπλοστάσιο της Κίνας.
      Η ικανότητά του να αναχαιτίζει εχθρικούς εναέριους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και μεγάλα υψόμετρα το τοποθετεί ανάμεσα στα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο ικανά να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία σύγχρονων αεροπορικών απειλών, σημειώνει η Defense Arabia.

      ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟEchedoros.blog
      Oι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ...


      Σύνδεσμος άρθρου ⤶


    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ×