Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Ρωγμές στους BRICS: Η Νότια Αφρική προειδοποιεί τον Πούτιν... "Αν έρθει για τη σύνοδο των BRICS θα αναγκαστούμε να τον συλλάβουμε"

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιήθηκε ότι μπορεί να συλληφθεί εάν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.

Οι αρχές της χώρας προειδοποίησαν ότι θα αναγκαστούν να συλλάβουν τον Πούτιν μετά το ένταλμα σύλληψής του που εκδόθηκε τον Μάρτιο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η εφημερίδα Sunday Times της Νότιας Αφρικής, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι μια ειδική κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα για να εξετάσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συλλάβει τον Πούτιν αν ο Ρώσος πρόεδρος ταξιδέψει στη Νότια Αφρική για τη σύνοδο κορυφής.

"Δεν έχουμε καμία επιλογή πέρα από το να συλλάβουμε τον Πούτιν", δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στους Sunday Times. "Αν έρθει εδώ, θα αναγκαστούμε να τον συλλάβουμε".

Ο Πούτιν αναμενόταν να ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής, αν και το Κρεμλίνο δεν είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του για να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών των BRICS.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν το διπλωματικό δίλημμα, με την εξ αποστάσεως παρουσία του Πούτιν να εξετάζεται ως πιθανή λύση. Οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι "η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να συμμετάσχει ο Πούτιν στη σύνοδο κορυφής μέσω Teams ή Zoom από τη Μόσχα".

Πηγή: capital.gr