Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Το Πάσχα και η ψευδο-Ένωση που ετοιμάζουν το 2025...

Το έτος 2025 ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει την 20η Απριλίου. Την ίδια ημέρα συμπίπτει αυτή τη χρονιά ο εορτασμός του Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών. Η συμ­­πτωση αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις εδώ και αρκετό καιρό, με βασικό σκεπτικό ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού της ημερομηνίας, ώστε στο εξής Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί να εορτάζουμε κάθε χρόνο το Πάσχα μαζί.

Μία κάπως επισημότερη διαβούλευση για το ζήτημα έφερε στο φως ο δημοσιο­γράφος κ. Γ. Παπαθανασόπουλος, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο του κοινού κειμένου που ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Δημήτριος και ο κ. Ματιέ Ρουζέ (Matthieu Rougé), Ρωμαιοκαθολι­κος επίσκοπος της Ναντέρ της Γαλλίας, δημοσίευσαν στην εφημερίδα «Le Fi­garo» στις 22 του περασμένου Απριλίου («aktines.blogspot.com» 27-4-2023).

Στο κείμενό τους αυτό οι συντάκτες του προτείνουν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα, ώστε η μεγάλη εορτή να εορτάζεται πλέον από κοινού μεταξύ των Ορθοδόξων από τη μία πλευρά και των Προτεσταντών και Ρωμαιοκαθολικών από την άλλη.

Στο ίδιο κείμενο οι αρθρογράφοι κληρικοί θέτουν και το άλλο, το πολύ σοβαρότερο ζήτημα της ενώσεως των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς, ώστε το έτος 2054, που συμπληρώνονται χίλια χρόνια από το σχίσμα του 1054, να έχει επιτευχθεί ο στόχος για «πλήρη ενότητα» μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Μάλιστα θεωρούν «ότι ένα καλό πρώτο βήμα θα ήταν ο κοινός εορτασμός του Πάσχα από το 2025 και μετά».

Παρατηρούμε λοιπόν ότι συνδέουν τα δύο ζητήματα και θεωρούν το πρώτο σημαντικό βήμα για την επίτευξη του δεύτερου.

Είναι άγνωστο αν το κείμενο αυτό ει­ναι προσωπική πρωτοβουλία των δύο αρ­θρο­γράφων η πίσω από τους δύο βρίσκονται οι ανώτεροί τους, των οποίων τις οδηγίες τυχόν εφαρμόζουν.

Βέβαια για τον Παπισμό αυτό, όπως και τόσα άλλα, προωθεί την από αιώνων επιδίωξή του να θέσει κάτω από την παπική τυραννία τους Ορθοδόξους. Για την Ορθοδοξία όμως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες αναταραχές και διαιρέσεις, την ώρα μάλιστα που μαστίζει το σώμα της η μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας διένεξη.

Ας λείπουν τέτοια πειράματα. Με τον πλανεμένο Παπισμό ένας μόνο τρόπος υπάρχει να ενωθούμε: Να αποκηρύξει τις πλάνες του και να επιστρέψει μετανοημένος στα σπλάχνα της Εκκλησίας, από την οποία αποστασιοποιήθηκε μέσα στην ­εωσφορική μεγαλομανία του.

Πηγή: osotir.org


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×