Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Ελληνοτουρκικό διάλογο προανήγγειλε μετά τις εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης! Σε ποιό πλαίσιο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά στις 08/04/2023 προαναγγέλλει Ελληνοτουρκικό διάλογο μετεκλογικά. Από την σιγουριά που αποπνέει η δημόσια δήλωσή του, οδηγούμαστε εκ νέου στο συμπέρασμα ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί σε προσυμφωνημένο πλαίσιο, όπως αναλύθηκε ΕΔΩ! Όπερ σημαίνει ότι εάν οι Μητσοτάκης-Ερντογάν συνεχίσουν να ηγούνται των δύο χωρών,  μετεκλογικά έρχονται οι "Πρέσπες του Αιγαίου - Αν. Μεσογείου"...
Το επίμαχο σημείο της συνέντευξης από το primeminister.gr:

"Γιώργος Αυτιάς: [...] Έχουμε μια δήλωση Akar ότι υπάρχει ένα μορατόριουμ μέχρι το Σεπτέμβριο. Αυτό είναι προσχηματικό; Είναι πραγματικό; Διότι θυμόμαστε το «Μητσοτάκης γιοκ», θυμόμαστε «Μητσοτάκη, κάτσε καλά γιατί εμείς θα έρθουμε νύχτα», τελικά η ζωή απέδειξε άλλα πράγματα.

Εδώ, λοιπόν, πάμε σε μια ηρεμία έως μέσα Σεπτεμβρίου και λόγω τουρισμού; Αυτό ευνοεί τις δικές μας θέσεις; Είναι «στα σχοινιά» οι Τούρκοι και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά; Τι συμβαίνει, κύριε Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλοδεχούμενη αυτή η εκτόνωση. Πάντα την επιδιώκαμε, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στις θέσεις μας και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας.

Θέλω να θυμίσω ότι αυτό το μνημόνιο Παπούλια-Yılmaz δεν είναι κάτι καινούργιο. Ίσχυε εδώ και πολλές δεκαετίες, το επαναφέρουν οι Τούρκοι. Θέλουμε λιγότερη ένταση στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Πιστεύω ότι αυτή η στροφή που βλέπουμε τους τελευταίους δύο μήνες είναι και αποτέλεσμα της «διπλωματίας των σεισμών». Όμως, θα πρέπει η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια σε αυτή την πολιτική εκτόνωσης, ώστε μετά τις εκλογές να μπορέσουμε να καθίσουμε, ως καλοί γείτονες που θέλουμε να είμαστε, με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο, να λύσουμε τη μία βασική διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ισχυρές συμμαχίες, ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και χαίρομαι που τελικά αυτή η πολιτική είχε αποτελέσματα, κ. Αυτιά. Εγώ δεν θέλω να είμαι σε μία διαρκή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία. Θέλω να καταλάβει η Τουρκία, όμως, ότι αν επιμείνει σε αυτήν την πολιτική θα έχει μεγάλο κόστος.

Πιστεύω ότι υπάρχουν πια φωνές μέσα στην Τουρκία που αυτό το έχουν αντιληφθεί. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η στροφή της τουρκικής πολιτικής, ελπίζω να έχει και συνέχεια.

Γιώργος Αυτιάς: Πολλά θα δούμε και από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς, και δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τι θα γίνει στην Τουρκία την επόμενη μέρα. [...]"



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×