Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Μήπως ο Σέρβος Πρόεδρος σχετίζεται με το μοιραίο Antonov;

iEpikaira.- 
Η εταιρία Valir d.o.o. με έδρα το Βελιγράδι, στην οποία ανήκε το φορτίο του μοιραίου Antonov, έχει τις τελευταίες ημέρες απασχολήσει έντονα τα σερβικά αλλά και τα ελληνικά Μέσα (1, 2 και 3). Παραμένουν πολλά τα αναπάντητα ερωτηματικά για το παρελθόν της αλλά και τις σχέσεις της με την παρούσα σερβική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο danas.rs, η εταιρία ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019 από τον Stefan Čupković, και μόλις έξι μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2020 μεταβιβάστηκε στον 37χρονο Mladen Bogdanović. Η εταιρία είχε τζίρο 13εκατ. ευρώ(!) το 2020 ενώ το 2021 ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 55,6εκατ. ευρώ(!). Τα καθαρά κέρδη της Valir το 2020 ανήλθαν σε 804.523ευρώ και το 2021 -παρά την τετραπλάσια αύξηση του τζίρου- ήταν μόλις 156.069ευρώ.
Πίνακας 1: Οικονομικά στοιχεία Valir σε Σερβικά δηνάρια (0.0085ευρώ) από https://www.companywall.rs/ 

Η εταιρία απασχολούσε μόλις τρεις υπαλλήλους το 2020 ενώ το 2021 εμφανίζεται να απασχολεί συνολικά δέκα. Είναι ενδιαφέρον ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός ανά εργαζόμενο υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 28.000 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητες απολαβές για μια εταιρία που δεν διαθέτει καν δικό της email (βλ. στιγμιότυπο από την επίσημη ιστοσελίδα) και χρησιμοποιεί γνωστό δωρεάν πάροχο (ο οποίος είναι ο μόνος που δεν απαιτεί αριθμό κινητού για ταυτοποίηση/άνοιγμα νέων λογαριασμών). 
https://www.valir.rs/en-us/contact

Στην ιστοσελίδα της Valir αναφέρεται επίσης ότι, "είμαστε ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Κατασκευαστών Αμυντικής Βιομηχανίας της Δημοκρατίας της Σερβίας και παρουσιάζουμε ένα ευρύ φάσμα αμυντικών λύσεων κατάλληλων για διάφορες καταστάσεις. Η έμπειρη ομάδα των ειδικών μας, καθώς και το ευρύ δίκτυο προμηθευτών μας, μας καθιστούν μια από τις κορυφαίες εταιρίες στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η διοίκησή μας έχει συνεργαστεί επιτυχώς με πολυάριθμες κυβερνήσεις σε έργα προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού για τις ανάγκες διαφόρων στρατιωτικών μονάδων και προσωπικής ασφάλειας ανώτατων κρατικών στελεχών".

Άξιον απορίας βέβαια πώς ο 37χρονος Mladen Bogdanović (νέος ιδιοκτήτης της εταιρίας) έχει εγγράψει στο βιογραφικό του συνεργασίες με "πολυάριθμες κυβερνήσεις σε έργα προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού" και "προσωπικής ασφάλειας ανώτατων κρατικών στελεχών". Εκτός κι αν βέβαια η ιστοσελίδα δεν αναφέρεται στον Bogdanović... Ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι μια νεοϊδρυθείσα εταιρία να καταστεί "αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Κατασκευαστών Αμυντικής Βιομηχανίας της Δημοκρατίας της Σερβίας". Έτσι κρίθηκε αναγκαίο να διερευνηθούν οι πελάτες της Valir για να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα.
 
Πίνακας 2: Στοιχεία εξαγωγών της Valir προς τις ΗΠΑ. Πηγή: https://importkey.com/i/valir-d-o-o

Σύμφωνα με το importkey.com και τα στοιχεία του Τελωνείου των ΗΠΑ (Πίνακα-2), η Valir έχει εξάγει εντός του 2021, οκτώ φορτία αμυντικού υλικού στην Αμερική. Στον Πίνακα-3 παρουσιάζεται το σύνολο των εξαγωγών της Valir για το 2021 και επιβεβαιώνονται και τα οκτώ φορτία προς τις ΗΠΑ.
Πίνακας 3: Προσπελάστηκε anixneuseis.gr και twitter.com

Αυτό που ενδέχεται να κινήσει υποψίες είναι ότι η Valir εξάγει υλικό και στην Πολωνία (εκτός από Αζερμπαϊτζάν, Μπαγκλαντές, Μάλι, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία) από την οποία είναι γνωστό ότι προωθούνται τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία. Χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί απόδειξη ότι σερβικό αμυντικό υλικό καταλήγει στην Ουκρανία αφού τα στοιχεία του Πίνακα 3 αφορούν κυρίως στο 2021, δηλαδή πριν την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Τα στοιχεία του 2022 δεν είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πέραν τούτου όμως, όπως ήδη αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, η εταιρία φαίνεται να σχετίζεται με τον διαβόητο Slobodan Tešić, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων και πυρομαχικών στα Βαλκάνια που έχει απασχολήσει τις αρχές, και ο οποίος συνδέεται με τον Stefan Čupković που ήταν ο ιδρυτής της Valir, έξι μήνες πριν την αναλάβει ο 37χρονος Mladen Bogdanović.
Ένταλμα για τον έμπορο όπλων Slobodan Tešić εκδόθηκε 04/10/21 από τις αρχές της Τυνησίας 

Όσον αφορά στον έμπορο όπλων Slobodan Tešić, στις 04/10/2021 είχε εκδοθεί εναντίον του ένταλμα της Ιντερπόλ, κατόπιν αιτήματος της Τυνησίας. Το 2017 με απόφαση του τότε Προέδρου Ντ. Τραμπ, του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου Magnitsky. Ενώ νωρίτερα βρισκόταν στο κατάλογο ταξιδιωτικών απαγορεύσεων του ΟΗΕ, καθώς εξήγαγε -παρά τις απαγορεύσεις- όπλα στη Λιβερία (2003). Σύμφωνα με πληροφορίες (1 και 2), ο Tešić έχει πολύ ισχυρές διασυνδέσεις με το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του προέδρου Aleksandar Vučić, ενώ φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει εκστρατεία του κόμματος στις τοπικές εκλογές του Nikšić. 

Ο Tešić αφαιρέθηκε από τη "μαύρη λίστα" του ΟΗΕ μόλις το κόμμα του Vučić ανέλαβε την εξουσία ενώ ταυτόχρονα του παραχωρήθηκε και διπλωματικό(!) διαβατήριο από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ivan Mrkića, ο οποίος φαίνεται να απασχολούσε εργασιακά την κόρη του Tešić, την Danijela. Η δε κόρη του ήταν υποψήφια βουλευτής με το κόμμα του προέδρου Vučić.

Σερβικά ΜΜΕ (1 και 2) αναφέρουν ότι ο Tešić είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από την Valir και είναι λογικό εάν αναλογιστεί κανείς το ιστορικό της εταιρίας. Παράλληλα, δριμεία επίθεση έχει εξαπολύσει ο Miroslav Parović της σερβικής αντιπολίτευσης στον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vučić με άρθρο υπό τον τίτλο "Miroslav Parović: Ποιους εμπόρους όπλων κρύβει ο Vučić;". Ο Parović ανέφερε ότι πριν λίγες ημέρες όταν ένας Σέρβος δημοσιογράφος (ιδιοκτήτης και συντάκτης του Srbin.info) δημοσίευσε αποκλειστικά πλάνα από ουκρανικά μεταγωγικά αεροπλάνα να φορτώνουν μεγάλη ποσότητα όπλων στα αεροδρόμια του Βελιγραδίου και της Νις, η αστυνομία τον συνέλαβε και τον ανέκρινε σχετικά με τις πηγές των πληροφοριών του.

Δεν είναι παράδοξο λοιπόν ότι από την πρώτη στιγμή η σερβική κυβέρνηση εξέπεμψε αμηχανία ενώ προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις (1 και 2) σχετικά το μοιραίο Antonov. Η έρευνα στο φορτίο του αεροσκάφους είναι πολύ πιθανό -εάν δημοσιοποιηθεί- να ρίξει φως σε μια υπόθεση που κάθε άλλο παρά "διαφανής" -κατά δήλωση του Σέρβου προέδρου- φαίνεται...

"Το μυστήριο πάντως ... επιτείνεται και από τα δεδομένα που αφορούν την ουκρανική αεροπορική εταιρεία Meridian Air Cargo, που ανέλαβε τη μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου" όπως αναφέρει η Καθημερινή, αφού στη δηλωμένη έδρα της στο Κίεβο λειτουργεί κατάστημα περιποίησης νυχιών...



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×