Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Προτείνει αέριο προς Τουρκία πριν τη λύση ο Μαυρογιάννης

16 Ιουνίου 2022
 
Φρίξος Δαλίτης

Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη είχε το χαρακτηριστικό των ήπιων τόνων και χωρίς στοιχεία αντιπαράθεσης. Η συνέχεια για τον υποψήφιο ήταν γεμάτη με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις, με τη χθεσινή μέρα να επεφύλασσε και την πρόταση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού, η οποία άναψε και τη φωτιά των συζητήσεων.

Η αναφορά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, έγινε χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, με τον υποψήφιο να δηλώνει ότι προκρίνει τη διοχέτευση φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία, πριν από τη λύση του Κυπριακού, για τις εσωτερικές της ανάγκες. Μία δήλωση η οποία ουσιαστικά πρώτη φορά τίθεται ως ιδέα προς συζήτηση και δεν αφορά φυσικά την μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού για διοχέτευση του από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά αφορά την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της Τουρκίας. Ουσιαστικά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προτείνει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου με τρόπο που να γίνει καταλύτης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στρέφοντας ουσιαστικά και τη συζήτηση μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην τηλεοπτική του παρέμβαση εξέφρασε την εκτίμηση, πως με αυτό τον τρόπο θα διαφοροποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο και θα δημιουργηθούν συνθήκες οργανικής ειρήνης στην περιοχή.

Εξήγησε ότι, από τη στιγμή που το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της Τουρκίας, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Σημείωσε ότι, κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει μόνον, εάν οι συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου συνεισέφεραν θετικά ή αρνητικά, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή επηρέαζαν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα χθες το πρωί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, όπου τοποθετήθηκε γύρω από τα όσα λέγονται για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, αλλά και για τη διαφοροποίηση της μαρτυρίας του ουσιαστικά από το αφήγημα του ΑΚΕΛ. Επιβεβαίωσε ότι έδωσε τρεις φορές παραίτηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δύο προφορικώς και μία γραπτώς, οι οποίες ωστόσο, όπως είπε, δεν αφορούσαν διαφωνία για τις θέσεις της πλευράς μας αλλά επιμέρους ζητήματα και συγκυρίες. Διευκρίνισε επίσης ότι η παραίτηση του που έγινε γραπτώς μετά το Κραν Μοντάνα δεν αφορούσε θέματα ΑΟΖ. Είπε ακόμη ότι σε συνεντεύξεις του χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα αναφέρονταν περί λύσης δύο κρατών. Σε ό,τι αφορά το Κραν Μοντάνα, δήλωσε ότι σε επίπεδο θέσεων η πλευρά μας έκανε ό,τι μπορούσε και πως δεν διαπιστώθηκε ότι από πλευράς Τουρκίας υπήρχε πρόθεση αποδοχής της κατάργησης των εγγυήσεων. Εκεί που έγιναν κάποιες αδεξιότητες, όπως είπε, ήταν στο ότι δεν κατάφεραν να γίνει συζήτηση του εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ και ότι θα έπρεπε να μη διακοπεί η Διάσκεψη. Ωστόσο, όπως είπε, κανένας δεν το ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Τι λέει το Προεδρικό

Στο Προεδρικό κρατούν την ανάλυση που εδώ και καρό κάνει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού γενικά αλλά και ειδικά στο Κραν Μοντάνα. Πηγές από το Προεδρικό, σχολιάζοντας τις αναφορές του υποψήφιου Προέδρου που βρίσκονται σε απόσταση από το αφήγημα του ΑΚΕΛ, σημείωναν ότι καμία επί της ουσίας διαφορά δεν παρατηρείται σε σχέση με τα όσα έχει επανειλημμένα δηλώσει ο κ. Μαυρογιάννης στο παρελθόν.

«Τα όσα διαδραματίστηκαν στον Κραν Μοντάνα», πρόσθεσαν, «είναι πλέον καλά γνωστά σε όλους μας μετά και τη δημοσιοποίηση των σχετικών πρακτικών από την εφημερίδα σας. Τα οποία βεβαίως επιβεβαιώνουν τα όσα επανειλημμένα έχει καταθέσει ο ΠτΔ και τα οποία επιβεβαιώνονται και από τα λεγόμενα του κ. Μαυρογιάννη. Η ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα βαραίνει αποκλειστικά την άλλη πλευρά. Απάντηση όσον αφορά τις προθέσεις και τους στόχους της Τουρκίας έδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος προ μερικών ημερών, δημοσιοποιώντας 16 χάρτες που αποδεικνύουν τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας..

Πυρά από ΔΗΚΟ

Η πρόταση του Ανδρέα Μαυρογιάννη για μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία προκάλεσε την αντίδραση του ΔΗΚΟ, το οποίο κάλεσε το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί κατά πόσο συμφωνεί με τον υποψήφιο του για διοχέτευση φυσικού αερίου πριν από τη λύση. «Αντίθετα, οι θέσεις του ΑΚΕΛ, όπως αυτές καταγράφονται σε επιστολή ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2020 του τότε γγ του κόμματος, Άντρου Κυπριανού και με την οποία κοινοποιούσε στο ΔΗΚΟ την πρόταση του ΑΚΕΛ, «μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Χριστοδουλίδης: Στο Σπίτι του Παιδιού

Επίσκεψη στο Σπίτι του Παιδιού πραγματοποίησε χθες ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον διευθυντή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Hope for Children, Joseph Borghese και άλλα μέλη της Οργάνωσης, καθώς και με την πρόεδρο του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου. Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε η αποστολή και το έργο του Hope for Children και συζητήθηκαν περαιτέρω τρόποι για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και η πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι χρειάζονται επιπλέον εφόδια τα οποία να συμβάλλουν στην προώθηση δράσεων που να αποσκοπούν στην καταπολέμηση όλων των μορφών βίας, αρχίζοντας από την εκπαίδευση σε νηπιακή ηλικία. Περαιτέρω, σημαντική κρίνεται η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και η συμπερίληψη στα εκπαιδευτικά προγράμματα μαθήματος σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΔΕΟΚ.

Κ. Χριστοφίδης: Αξίζουμε περισσότερα

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σχολίασε τη χαμηλή θέση ανταγωνιστικότητας της Κύπρου σε σχέση με την κατάταξη της Κύπρου από το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας (© IMD World Competitiveness Center). «Σε αυτήν την κατάταξη η Κύπρος δεν κατατάσσεται εκεί που θα έπρεπε. Αξίζουμε πολύ περισσότερο. Μπορούμε πολύ καλύτερα», ανέφερε. «Οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να ελκύσουν προσωπικό υψηλού επιπέδου για τους παρακάτω λόγους:

► χαμηλή παραγωγικότητα των επιχειρήσεων λόγω αδυναμιών που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ελλιπή υιοθέτηση ψηφιακών υποδομών

► ελλείψεις σε θέματα κατάρτισης εργατικού δυναμικού

► αδυναμίες σε θέματα διεύθυνσης και οργάνωσης (οικογενειακός χαρακτήρας των πλείστων επιχειρήσεων) κ.λπ.

«Το Κράτος μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών μονάδων με στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα ψηφιακών υποδομών και κατάρτισης διευθυντικών στελεχών και προσωπικού».

Πηγή: philenews.com

Πρόταση Μαυρογιάννη για αέριο στην Τουρκία , "κλειδί" για λύση λέει το ΑΚΕΛ
Πέμπτη, 16/6/2022

του Γιώργου Γεωργιάδη 

Την μεταφορά φυσικού αερίου προς την Τουρκία, για δική της χρήση, προκρίνει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, προκειμένου να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά στο Κυπριακό.

Απο το ΡΙΚ, ο τέως διαπραγματευτής και υποψήφιος για την Προεδρία, εξήγησε πως η πρόταση, δεν αφορά σε καμία περίπτωση την μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού για διοχέτευση του από την Τουρκία, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ανδρέας Μαυρογιάννης - Υποψήφιος για την Προεδρία
"Από τη στιγμή που το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες της Τουρκίας, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει μόνον, εάν οι συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου συνεισέφεραν θετικά ή αρνητικά, στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή επηρέαζαν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας"

Η πρόταση έφερε όπως αναμενόταν δονήσεις στο προεκλογικό σκηνικό.
Με το ΑΚΕΛ να υπενθυμίζει πως η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει κλειδί της λύσης του Κυπριακού, και να τάσσεται πλήρως υπέρ της πρότασης, οπως ανέφερε ο Γιώργος Λουκαιδης στην εκπομπή Αλφα Ενημέρωση.

"Με τρόπο που να δείχνουμε την καλή μας θέληση, και οτι δεν επιθυμούμε τον αποκλεισμό του οποιουδήποτε, απο την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο"

Πρόκειται για πρόταση που θα φέρει σε δύσκολη θεση την Αγκυρα εκτιμά το ΑΚΕΛ, καθώς θέτει στο τραπέζι το ζήτημα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ώρα που και στον ΔΗΣΥ φαίνεται να την βρίσκουν ενδιαφέρουσα.

"Το ζήτημα είναι να δούμε πως η ενέργεια λειτουργεί σαν καταλύτης για την επανέναρξη των συνομιλιών και την λύση"

Ωστόσο, απο κει και πέρα, έντονες είναι οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων.

ΔΗΚΟ
Οι θέσεις του ΑΚΕΛ ήταν ότι μετά την θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
 Το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον υποψήφιο του;

ΔΗΠΑ
Αν υποθέσουμε πως αυτή η πρωτοβουλία ευοδωθεί πριν τη λύση του κυπριακού, ποιές αξιόπιστες δεσμεύσεις θα έχει αναλάβει η Τουρκία για διαφοροποίηση της άτεγκτης στάσης της και εγκατάλειψη των όσων διακηρύσσει και πράττει σε βάρος της Κύπρου; 

Αντιδράσεις υπήρξαν και απο ανθυποψηφίους του.

Γιώργος Κολοκασίδης -Υποψήφιος για την Προεδρία
Οχι μόνο δεν θα υποβοηθήσουν τέτοιες κινήσεις την επίλυση του κυπριακού αλλά θα την καταστήσουν δυσχερέστερη διότι θα κλιμακωθούν έτι περισσότερο οι τουρκικές απαιτήσεις.

Γεάδης Γεάδη - Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΜ 
Το Ε.ΛΑ.Μ όχι μόνο διαφωνεί κάθετα με την συγκεκριμένη εισήγηση, αλλά θεωρεί επικίνδυνους όσους προτείνουν συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του Φυσικού Αερίου.

Πηγή: alphanews.live


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×