Από Κ. Σ.
Η Τουρκία πίσω από το σχεδιασμό επαναχάραξης των συνόρων στη Βαλκανική
Δεύτερο μέτωπο θέλουν οι Τούρκοι πάνω από τα Βόρεια Ελληνικά σύνορα
Μεγαλόπνοα σχέδια ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι Αλβανοί με την προτροπή της Τουρκίας και ειδικά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με την υλοποίηση του σχεδίου της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοποίησης μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, εάν γίνει δημοψήφισμα για το θέμα.
Τα σχόλια έκανε κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής συνάντησης μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου στην πόλη Ελμπασάν.
Ερωτηθείς από τα ΜΜΕ για πιθανή ενοποίηση, ο Ράμα είπε ότι θα υπερψηφίσει και αναμένει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο μέλλον. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πότε και πώς θα συμβεί. Ο Κούρτι είπε ότι ένα δημοψήφισμα είναι μέρος μιας μακράς διαδικασίας που είναι πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησής του.
Η σερβική κυβέρνηση, χωρίς έκπληξη, αντέδρασε με την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς να λέει ότι είναι «άλλος ένας λίθος στην υπονόμευση των θεμελίων της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας».
Έρευνα από το Euronews Albania διαπίστωσε ότι το 80% των Αλβανών τάσσεται υπέρ της ενοποίησης μεταξύ των δύο χωρών.
Αλβανικός εθνικισμός και το μέλλον στην περιοχή
Η ουσία είναι ότι ο αλβανικός εθνικισμός και η ισλαμική τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την Σερβία αλλά και την Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια, με πλήρη και ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση, η οποία βολεύει μόνο την Άγκυρα που θέλει να βάλει “φωτιά” στην περιοχή.
Ολόκληρος ο αλβανικός κόσμος στα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται στη διαδικασία μετασχηματισμού με τουρκική προτροπή, που αφορά σαφές σχέδιο επαναφοράς των Τούρκων στην Βαλκανική χερσόνησο, μετά την τουρκική παρουσία σε Καύκασο και Κριμαία.
Πριν μερικούς μήνες είχε κυκλοφορήσει ένα non paper, όπου έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό των συνόρων στην περιοχή για να επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Οι «λύσεις» που αναφέρονταν στο έγγραφο είναι οι εξής.
α) Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας
β) Παραχώρηση, ως αντάλλαγμα, στη Σερβία του ευρύτερου μέρους της Republika Srpska, δηλαδή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας
γ) Ένωση των κροατικών περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία ή παραχώρηση ειδικού καθεστώτος όπως αυτό που ισχύει στο Νότιο Τιρόλο.
δ) Το ίδιο καθεστώς προβλέπεται και για τις σερβικές περιοχές του Κοσσόβου.
ε) Οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος και με δημοψήφισμα θα μπορούν να επιλέξουν είτε την ΕΕ, είτε την σύσφιξη των σχέσεων τους με άλλη χώρα, όπως η Τουρκία.
Οι Αλβανοί φοβούνται από την άλλη πλευρά, ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα δημιουργήσουν μια σερβική δημοκρατία εντός του κράτους τους, η οποία μαζί με την αντίστοιχη στην Βοσνία θα ενωθεί με την Σερβία, υπό την αιγίδα των Ρώσων, μόνο που όλα αυτά δεν θα γίνουν αναίμακτα σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με την αιματοβαμμένη ιστορία των Βαλκανίων.
Πηγή: iskra.gr