Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Αλβανός διπλωμάτης: «Η Τουρκία, Στρατηγικός Εταίρος Και Σύμμαχος Των Αλβανών»

Ο πρώην πρέσβης της Αλβανίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), Αμπντί Μπαλέτα, μίλησε για διάφορα θέματα, εστιάζοντας κυρίως στις σχέσεις Αλβανίας-Τουρκίας, την τρομοκρατική οργάνωση FETO, τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Αλβανία, τις εξελίξεις στην Τουρκία κ.λπ.

Ο Μπαλέτα δηλώνει ότι γνωρίζει καλά την Τουρκία γιατί εδώ και πολύ καιρό έχει εργαστεί ως διπλωμάτης και είχε πολλές επαφές και επισκέψεις στη χώρα αυτή.

Μιλώντας για τη σημασία των αλβανο-τουρκικών σχέσεων, είπε ότι θεωρεί την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο των Αλβανών και απόλυτο σύμμαχο, ως την πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή.

«Πρέπει να καθορίσουμε τη στρατηγική ανάγκη της Αλβανίας σε 3 κύκλους.

Στην πρώτη περιοχή που αντιπροσωπεύει τα Βαλκάνια, σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας είναι η Τουρκία. Στην Ευρώπη, τη Γερμανία, ενώ στον κόσμο, τις ΗΠΑ ».

Όσον αφορά τη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή, ο Μπαλέτα λέει ότι αυτή η χώρα έχει υποστεί πολύ σημαντικές αλλαγές τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της παλαιάς Τουρκίας και αυτής που είναι τώρα.

«Το γεγονός ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία απέτυχε σημαίνει ότι αυτή η χώρα έχει αλλάξει. Η οικονομία άλλαξε, ο πολιτικός ρόλος άλλαξε και η πολιτική νοοτροπία άλλαξε», είπε.

Ο πρώην διπλωμάτης συνεχίζει λέγοντας ότι χαιρετίζει κάθε βήμα που γίνεται προς το συμφέρον αυτής της χώρας, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές εκεί, ο Μπαλέτα λέει ότι ένα παρόμοιο σύστημα είναι πολύ απαραίτητο όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την Αλβανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συστήματα είναι πιο αποδεκτά όταν εξυπηρετούν καλύτερα τη χώρα.

Ανησυχίες για την FETÖ
Μιλώντας για την απόπειρα πραξικοπήματος και την κατάσταση στην Τουρκία, ο Μπαλέτα λέει:

«Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν οδηγήσει αυτή τη διαδικασία στο σωστό τέλος και αντιμετωπίσει πλήρως την κατάσταση, θα παραμείνει για μένα η πιο ισχυρή τουρκική προσωπικότητα μετά τον Ατατούρκ στην ιστορία αυτής της χώρας ».

Για τη γνώμη των Αλβανών σε αυτό το γεγονός, λέει:

«Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που λειτουργούν στην Αλβανία. Δεν μπορούμε να πούμε για μια γενική άποψη των Αλβανών. Οι Αλβανοί παραπληροφορούνται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αναλυτής λέει ότι πολλές εξωτερικές δυνάμεις έχουν το χέρι τους σε αυτήν την παραπληροφόρηση.

«Ο Ερντογάν εκπροσωπεί το τουρκικό κράτος. Οι αντίπαλοί του δεν εκπροσωπούν αυτήν τη χώρα. Αυτοί, μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα θρησκευτικό κίνημα, ένα πολιτικοθρησκευτικό κίνημα ή ένα στρατιωτικό κίνημα, αλλά το τουρκικό κράτος εκπροσωπείται από τον Ερντογάν. Πρέπει να κοιτάξουμε με συμπάθεια τον Ερντογάν. Εάν οι κινήσεις που κάνει είναι προς όφελος του τουρκικού κράτους, είναι επίσης προς όφελος της χώρας μας», λέει ο πρώην πρέσβης της Αλβανίας στον ΟΗΕ.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει πολλά να κάνει σε άλλους τομείς, δεν διστάζει να κάνει έκκληση την Τουρκία, λέγοντας ότι κανονικά πρέπει να εξετάσει το εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό της συμφέρον, αλλά και προς την Αλβανία και τους Αλβανούς να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά.

«Σε κάθε περίπτωση, η Αλβανία είναι το μέρος όπου η Τουρκία μπορεί να πατήσει το πόδι της με περισσότερη ασφάλεια από ό, τι σε άλλες βαλκανικές χώρες».

Μιλώντας για την FETÖ στην Αλβανία, την οποία αποκαλεί «κίνημα των Γκιουλενιστών», ο Μπαλέτα λέει ότι έχει μείνει μακριά τους επειδή δεν του άρεσε ο τρόπος εξήγησης και σύλληψης του Ισλάμ.

«Κατηγορώ αυτόν που χρησιμοποιεί τη θρησκεία για εξαπάτηση, γιατί δεν μπορώ να συμφωνήσω», προσθέτει και λέει ότι η παρουσία τους στην Αλβανία έχει γίνει αιτία διαμάχης μεταξύ των μουσουλμάνων.

Ενώ σήμανε συναγερμός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορους αντιτουρκικούς κύκλους στην Αλβανία, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, που εργάζεται για να διαταράξει τις σχέσεις Τουρκίας-Αλβανίας. Προσθέτοντας ότι ασχολούνται επίσης με μυστικές εργασίες στην Αλβανία, ο Μπαλέτα λέει ότι τα ιδρύματα θα πρέπει να διεξάγουν ελέγχους για να αποτρέψουν την παρουσία εισαγωγής στα σχολεία που λειτουργούν στην Αλβανία.

«Το κίνημα στην Αλβανία συμβιβάζει άτομα, συμβιβάζει τους ηγέτες και παρέχει κεφάλαια. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι Αλβανοί δημοσιογράφοι έχουν εκατομμύρια. Πως το έκαναν;» λέει ο Μπαλέτα και προσθέτει περαιτέρω ότι η επίσημη στάση των Τιράνων απέναντι σε αυτό το ζήτημα πρέπει να είναι προσεκτική. Εκφράζει την ανησυχία ότι ανώτερα στελέχη εντάχθηκαν στο κίνημα Γκιουλέν στην Αλβανία.

Fax.al

--



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×