Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

SAS Technology… Απογείωση σε έναν μόλις χρόνο, με ελληνικά UAV

H αρχική αναφορά μας στην αμιγώς ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, SAS Technology, μέλους του δυναμικά αναπτυσσομένου ομίλου SPIRIT WORLD GROUP, έγινε πριν από εννέα περίπου μήνες. Χρονικό διάστημα πολύ μικρό για τα επιτεύγματα που έχει πλέον να παρουσιάσει στο χώρο των μη επανδρωμένων συστημάτων.

Συστημάτων (αέρος και θαλάσσης) για τα οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί στο περίπτερο της SAS Technology στη διεθνή έκθεση Defense Expedition Athens (DEFEA) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεταξύ 13 και 15 Ιουλίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan στον Διεθνή Αερολιμένα των Αθηνών, “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Η γκάμα των προϊόντων ειδικά στην κατηγορία των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, που έχει να παρουσιάσει η ελληνική εταιρεία, είναι από πλευράς επιδόσεων και δυνατοτήτων για την κάλυψη πλήθους αποστολών, αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου δραστηριοποίησής της.

Η δυναμική αρχή έγινε με δυο μοντέλα πολυκοπτέρων της σειράς EMPUSA το EMP-X4 και το EMP-X6 τετρακόπτερο και εξακόπτερο αντίστοιχα, που ανήκουν στην κατηγορία πολυκοπτέρων μέσου βάρους απογείωσης (6 και 10 κιλών).


Τα πολυκόπτερα αυτά με το σημαντικό ωφέλιμο φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν, αποτελούν ιδανικές επιλογές για επιχειρησιακούς φορείς που έχουν ανάγκες εναέριας επιτήρησης ή μεταφοράς εξειδικευμένων οργάνων ή αισθητήρων για λήψεις μετρήσεων ακριβείας.

Βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων αυτών, εκτός από την άκρως ελκυστική σχέση κόστους-δυνατοτήτων που προσφέρουν σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα της διεθνούς αγοράς, είναι η δυνατότητα προσαρμογής τους στις ανάγκες του κάθε χρήστη, σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου υποστήριξη και τις δυνατότητες συνεχούς αναβάθμισης που προσφέρει η εταιρεία. Πρόκειται για πάγια πολιτική που αναγνωρίστηκε εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος.

Η δυναμική αρχή βέβαια συνεχίζεται με πρόσθετα μοντέλα στην οικογένεια EMPUSA όπως:
>Το μοντέλο EMP-X6 T (Tactical). Πρόκειται για ειδική έκδοση του EMP-X6, η οποία ενσωματώνει ειδικές δυνατότητες ελέγχου από περισσοτέρους από ένα χειριστές και δυνατότητα μεταφοράς δυο ταυτόχρονων Video Streams, επιλεγόμενα από δυο έως τέσσερις συνολικά αισθητήρες (κάμερες).


>To EMP-X6 EP (Extended Payload). Ένα νέο εξακόπτερο διευρυμένων διαστάσεων με διαθέσιμο χώρο για ενσωμάτωση σημαντικού όγκου εξοπλισμού, αλλά και αυξημένο μέγιστο βάρος απογείωσης κατά 50%. Το σκάφος αυτό σχεδιάστηκε σαν πλατφόρμα εφαρμογών επιστημονικού ενδιαφέροντος, μεταφοράς φορτίων έως 5 περίπου κιλά, αλλά και ειδικές αμυντικές εφαρμογές.


>Δυνατότητα μετατροπής κάποιων μοντέλων σε Tethered, για κάλυψη και αυτής της ανάγκης, που μέχρι πρότινος εξασφάλιζαν μόνο συστήματα ξένων εταιρειών.

Πέραν των πολυκοπτέρων της σειράς EMPUSA η εξέλιξη συνεχίζεται με την μεγάλου βάρους πολυμορφική πλατφόρμα της σειράς SARISA, η οποία έχει μέγιστο βάρος απογείωσης της τάξης των 60 κιλών και δυνατότητα μεταφοράς φορτίων 25-30 κιλών.


Η χρηστικότητα της πλατφόρμας αυτής είναι εξαιρετικά διευρυμένη, δεδομένου ότι η σχεδίαση της επιτρέπει την προσαρμογή διαφορετικών φορέων που επιτρέπουν την χρήση της ως:
>Τακτικό εξοπλισμένο σκάφος
>Σκάφος μεταφοράς φορτίων (Σχεδιασμένο για χρήση από ΕΔ και το Πυροσβεστικό Σώμα)
>Σκάφος αεροψεκασμών.

Η εταιρεία επίσης κατασκευάζει και σταθμούς εδάφους όπως ο MPGS-S1 και ο MPGS-S3 (φιλοσοφίας HOTAS). Οι σταθμοί αυτοί εξασφαλίζουν σε κάθε χρήστη αυξημένες δυνατότητες εκμετάλλευσης και αξιολόγησης των λαμβανομένων από τα UAV πληροφοριών, καθώς και τη δυνατότητα εγκατάστασης ειδικών εφαρμογών που αναπτύσσονται προσαρμοσμένες στις δικές του ανάγκες, από την ομάδα μηχανικών λογισμικού της SAS Technology.


Ταυτόχρονα με τα προγράμματα που είναι ήδη σε παραγωγή, η SAS Technology έχει ήδη ολοκληρώσει τη σχεδίαση μίας σειράς cargo drones με την επωνυμία ERMIS προορισμένης για αξιοποίηση στον τομέα logistics και ειδικότερα στο λεγόμενο last mile delivery.

Επισημαίνεται ότι στον κρίσιμο τομέα των Logistics, η χρήση drones αποτελεί υψηλής προτεραιότητας στόχο όλων των μεγάλων εταιρειών διανομής (DHL, AMAZON, κλπ.). Η εταιρεία έχει επίσης σχεδιάσει και πλωτά, ταχέως κινούμενα αυτόνομα σκάφη, προοριζόμενα για τακτική αμυντική χρήση, με την επωνυμία PYRPOLITIS.

Πέρα από τα προγράμματα σχεδίασης και παραγωγής μη επανδρωμένων συστημάτων, η SAS Technology έχει επίσης αποδώσει πολύ μεγάλη έμφαση και στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού που σχετίζονται με την αποτελεσματική εκμετάλλευση και τις υπηρεσίες που αυτά προσφέρουν.

Οι εξειδικευμένες (customised) αυτές εφαρμογές, δημιουργούνται ως απάντηση σε συγκεκριμένες και ειδικές απαιτήσεις των στρατηγικών φορέων στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα της.

Παράλληλα με την εντυπωσιακή ανάπτυξη νέων προϊόντων η SAS Technology υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών και έχει ήδη προχωρήσει σε σύναψη συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας με μια σειρά θεσμικών φορέων όπως τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ αλλά και καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτές παρουσιάζονται συνοπτικά στην φωτογραφία που ακολουθεί, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση των υπευθύνων επίκεινται σύντομα και πολλές άλλες σημαντικές συνεργασίες-εκπλήξεις.


Όλα τα προϊόντα της SAS Technology, υπόκεινται σε εκτεταμένες και πολύ απαιτητικές δοκιμές σε πραγματικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Ξεχωρίζουμε κάποιες από αυτές όπως:

>Οι νυκτερινές αποστολές υποστήριξης επιχειρησιακών ομάδων.
>Η παράδοση από την ξηρά σε πλοίο αγκυροβολημένο αρόδο, αναγκαίων υλικών (Covid Tests).


>Οι δοκιμαστικές περιπολίες δασοπροστασίας, με “διανομή” της λαμβανόμενης εικόνας οπτικού και θερμικού (IR) φάσματος, σε πραγματικό χρόνο στους εμπλεκόμενους φορείς, μέσω INTERNET.
>Οι δοκιμές σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.


>Οι δοκιμές αποστολών διάφορων μορφών αυτόματης επιτήρησης για βελτιστοποίηση του προφίλ και της διάρκειας πτήσης.
>Οι δοκιμές με φορτία διαφορετικών ειδών και βάρους.

SAS Technology έχει ήδη δημιουργήσει μία σημαντικής εμβέλειας και δυνατοτήτων τεχνική ομάδα. Οι συνεχώς διευρυνόμενες παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες φυσικά δημιουργούν ζήτηση για νέους επιστήμονες και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σε ειδικότητες που σχετίζονται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα συστήματα πλοήγησης τους.

Μέσα από την ιστοσελίδα της (www.sas-tech.gr) αναζητά συνεχώς νέο προσωπικό λειτουργώντας ως ένα σημαντικό ανάχωμα στην σύγχρονη μάστιγα του BRAIN-DRAIN.

Παράλληλα δραστηριοποιείται ενεργά σε συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς με σκοπό την πρωτογενή έρευνα αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό και απορρόφηση νέων ταλαντούχων επιστημόνων.

Παρέχοντας τους ευκαιρίες εξέλιξης και προσφοράς στη χώρα και αποτρέποντάς τους από το να εξελιχθούν σε αναπτυξιακά εργαλεία μιας ξένης οικονομίας.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσία της SAS Technology στην εφετινή DEFEA για να ενημερωθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες για τα προϊόντα της. Και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Είναι τα προϊόντα που μέσα από το DP παρακολουθούμε συστηματικά σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρούμε ότι θα τοποθετήσουν επιτέλους και την ελληνική αμυντική -και μη- βιομηχανία στον διεθνή χάρτη κατασκευαστών μη επανδρωμένων συστημάτων. Αναδεικνύοντας παράλληλα την ελληνική υπεροχή έναντι της Τουρκίας ΚΑΙ σε αυτό τον κρίσιμο τομέα…

Πηγή: defence-point.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×